TV TIPY 16.10. - 20.10. 2019

TV TIPY 16.10. - 20.10. 2019

článok



STREDA 16.10.

Kapitán Phillips: Prepadnutie lode Alabama (Captain Phillips, USA, 2013, Paul Greengrass), Film+, 20.00
Jeden z najlepších výkonov svojej kariéry predviedol Tom Hanks v dráme nakrútenej na motívy skutočných udalostí Kapitán Phillips. Ide o rekonštrukciu udalostí, ktoré sa odohrali v roku 2009 pri africkom pobreží. Richard Phillips bol kapitánom lode Alabama a tá sa stala terčom somálskych pirátov. Prepadnutie však nešlo ani zďaleka tak ľahko, ako si piráti naplánovali a posádka začala klásť odpor. Režisér Paul Greengrass ostal verný svojmu realistickému štýlu a aj v tomto prípade pripravil nervy drásajúci zážitok.

Zakázané ovocie (Out of Sight, USA, 1998, Steven Soderbergh), Dajto, 20.15
Režisér Steven Soderbergh pravidelne strieda vo svojej kariére snímky odľahčené a ťažšie artové diela. Do prvej kategórie patrí staršia romantická krimi s Georgeom Clooneym a Jennifer Lopez v hlavných úlohách. Problém je ale v tom, že obaja stoja na opačných koncoch zákona. Jack je elegantný lupič a má v pláne prepadnutie ďalšej banky, Karen je zase federálna agentka. Ale ako dobre vieme, viac z kinematografie než z reálneho života, protiklady sa priťahujú...

Bavme sa o sexe (Kinsey, USA, 2004, Bill Condon), JOJ Cinema, 23.50
Liam Neeson nebol vždy len neohrozeným akčným hrdinom, v roku 2004 stvárnil profesora Alfreda Kinseyho, muža, ktorý sa kedysi dávno, keď bolo rozprávanie o sexe ešte spoločenské tabu, rozhodol na našu najobľúbenejšiu činnosť pozrieť viac vedecky. Kinsey za svojho života vydal viacero publikácií o sexe. Jeho životné osudy sfilmoval Bill Condon, ktorý sa životopisom venoval aj v snímkach Bohovia a monštrá alebo WikiLeaks. Neesonovi v Bavme sa o sexe sekunduje Laura Linney (Ozark).

TV tipy 16.10. - 20.10. 2019

ŠTVRTOK 17.10.

Oko dravca (Eagle Eye, USA, Nemecko, 2008, D.J. Caruso), Dajto, 20.15
D.J. Caruso a Shia LaBeouf sa pokúsili o niečo podobné, ako desať rokov pred nimi Ridley Scott a Will Smith v Nepriateľovi štátu a „upgradeovali“ takmer totožný príbeh na čistokrvné sci-fi. No a výsledok je prekvapivo podarený. Oko dravca má zbesilý spád, stále sa v ňom niečo deje a poteší aj finále na štýl záchrany v poslednej chvíli. No a prečo sa stroje vzbúrili tentokrát? Americký prezident opäť vybombardoval nejakú dedinu s civilistami a ústredný počítač sa už na to nemohol dívať...

Americká krása (American Beauty, 1999, Sam Mendes), Jednotka, 22.00
Jedna z najlepších amerických dráma prelomu tisícročí. Na začiatku príbehu z amerického predmestia sa dozvedáme, že hlavná mužská postava na konci zomrie. Mozaiku osudov miestnych obyvateľov tak následne v retrospektíve sledujeme aj ako napínavú detektívku, kde sme zvedaví, kto nakoniec tento zločin spáchal. V úlohe Lestera, muža v stredných rokoch a s krízou stredného veku nezabudnuteľne stvárnil Kevin Spacey, za čo si vyslúžil aj Oscara. Jedného z piatich, ktoré film získal.

Invázia (Invasion, USA, 1996, David Twohy), Film+, 22.00
Ešte pred Čiernočiernou tmou sa už renomovaný scenárista a po novom aj režisér pokúsil preraziť sci-fi o mimozemskej invázii s názvom... Invázia. Hlavným hrdinom je astrofyzik Zane Zaminski, ktorý zachytí mimozemské signály, následne je však vyhodený z práce a niekto mu začne usilovať o život. Neprávom prehliadané celkom inteligentné sci-fi by si zaslúžilo pozornosť aspoň v televízii. Snáď vás neodradí účasť Charlieho Sheena, ktorého si je ťažko predstaviť v tomto žánri.

TV tipy 16.10. - 20.10. 2019

PIATOK 18.10.

Najlepšie roky nášho života (The Best Years of Our Lives, USA, William Wyler), Dvojka, 21.40
Režisér William Wyler sa krátko po skončení druhej svetovej vojny ihneď pustil do zobrazenia jej následkov na vojakoch. Príbehy troch mužov bojujúcich na fronte sa ale celý odohráva v idylickom mestečku v USA, kde sa snažia zapadnúť do starých koľají kvázi normálneho každodenného života. Trojhodinový film je okrem iného aj ukážkou kameramanského majstrovstva kameramana Gregga Tolanda a jeho viacplánových záberov, kedy v ich hĺbke môžeme sledovať viacero akcií v jeden moment.

Kickboxer (USA, 1989, Mark DiSalle, David Worth), AMC, 22.00
Dnes to znie síce značne nevierohodne, ale Belgičan Jean-Claude Van Damme bol kedysi jedným z najpopulárnejších akčných hercov planéty. Mohol za to jeho talent pre bojové umenia, ktorý bol vhodný najmä pre športové filmy so tematikou rôznych súbojov v arénach. Väčšinou však šlo o niečo nelegálne. Podobne je na tom aj snímka Kickboxer, ktorej názov v podstate o nej hovorí úplne všetko. Išlo kedysi samozrejme o jednu z najviac prehrávaných titulov na našich videoprehrávačoch.

Magická hlbočina (Le Grand Bleu, Francúzko, USA, Taliansko, Luc Besson), Jednotka, 23.00
Hlavnou postavou snímky Magická hlbočina je potápač Jaques, ktorý je tak bytostne spätý s morom, že si len ťažko nachádza duševné spojenie s ľuďmi. Má však výborného kamaráta Enza a ten sa zároveň snaží prekonať jeho rekord v hĺbkovom potápaní. K slovu prichádza aj láska krásnej ženy, Jaques si tak bude musieť vybrať medzi ňou a morom. Režisér Luc Besson v Magickej hlbočine zužitkoval svoju mladosť strávenú pri mori, čo sa odzrkadlilo aj v jeho dokumentárnom filme Atlantis.

TV tipy 16.10. - 20.10. 2019

SOBOTA 19.10.

Kam čert nemůže (Československo, 1959, Zdeněk Podskalský), ČT 1, 15.40
Kam čert nemôže...zvyšok si doplňte sami. Samozrejme je lepšie sa na túto frázu pozerať s nadhľadom, tak, ako to urobili aj českí tvorcovia v tejto legendárnej a divácky úspešnej komédii. Scenár s nadprirodzenými prvkami sa inšpiroval Faustom. V istom činžiaku sa v byte usadeného starého mládenca objaví záhadná žena. Je skutočná, alebo ide o ducha? Muža si zahral Miroslav Horníček, ženu zase Jana Hlaváčová. O komickú zložku sa postarala dvojica Vlastimil Brodský a Jiří Sovák.

Svätý rok (L´ainée sainte, Francúzsko, Taliansko, 1976, Jean Girault), ČT 2, 20.00
Jean Gabin nehral iba tvrdých kriminalistov a kriminálnikov v drsných gangsterkách, občas sa objavil aj v komédii a tá najznámejšia nesie názov Svätý rok. Ostáva však verný svojej typológii, avšak teraz jeho postava väzňa na úteku slúži inému účelu. Prezlečení za kňaza sa spoločne so spoluväzňom vydávajú na útek. Čo čert nechcel, lietadlo, v ktorom sa nachádzajú unesú teroristi. Ide zároveň aj posledný film tohto významného herca, v roku jeho uvedenia do kín táto legenda zomrela.

Oznamuje sa láskam vašim (Československo, 1988, Karel Kachyňa), Dvojka, 20.40
Karel Kachyňa nás zavedie medzi lodníkov kotviacich v nemeckých Drážďanoch počas druhej svetovej vojny, avšak chýliacej sa ku koncu. Hlavnými hrdinami milostného príbehu na pozadí tragických udalostí sú český lodník Karel a veliteľka Hitlerjugend Ulrika. Môže medzi dvoma mladými ľuďmi zo znepriatelených národov vzniknúť funkčná láska? A bude ju spoločnosť akceptovať? V hlavných úlohách milencov sa predstavili Lukáš Vaculík a vo svojom treťom filme Markéta Hrubešová.

TV tipy 16.10. - 20.10. 2019

NEDEĽA 20.10.

Moskva slzám neverí (Sovietsky zväz, 1979, Vladimir Menšov), Jednotka, 14.35
Viete o tom, že aj za čias studenej vojny získal jeden sovietsky film Oscara za najlepší zahraničný film? Je to tak a oným filmom je mozaika života niekoľkých žien v modernej Moskve, ale aj ďalších kútov krajiny. Film ukazuje ich zúfalú snahu o získanie celoživotného partnera, pretože ako vieme, počas druhej svetovej vojny množstvo tunajších mužov padlo v bojoch a žien je skrátka viac. Dve a pol hodiny trvajúca snímka patrí zároveň aj medzi komerčne najúspešnejšie domáce tituly.

Traja muži na zabitie (3 hommes á abattre, Francúzsko, 1980, Jacques Deray), ČT 2, 20.00
Alain Delon sa predstavil v úlohe hazardného hráča, ktorý náhodou pomôže zranenému mužovi po nehode. Bohužiaľ však pre neho nešlo o nehodu, ale o pokus o vraždu a Michel sa stane terčom ich sledovania. Hneď na druhý deň sa ho pokúsi niekto zavraždiť. Muž využije svoje styky s kamarátom zo spravodajskej služby, aby sa za prvé dozvedel, o čo kráča a za druhé aby ho ochránil pred nájomnými vrahmi. Posolstvo o pomoci blížnemu svojmu naruby skúste nebrať úplne vážne a radšej niekomu v podobnej situácii pomôžte...

Trumbo (USA, 2015, Jay Roach), Dvojka, 22.20
Dalton Trumbo patril koncom štyridsiatych rokov minulého storočia medzi najvychytenejších hollywoodskych scenáristov. Lenže k slovu došiel neslávny hon na „komunistické čarodejnice“ a umelec sa ocitol na čiernej listine. Trumba v životopisnej snímke, ktorá sa nedostala na plátna našich kín, stvárnil Bryan Cranston známy zo seriálu Breaking Bad. Okrem neho si v tejto dráme na motívy knihy Brucea Cookea zahrali aj Helen Mirren, Diane Lane, John Goodman alebo Elle Fanning.


autor Erik Binder 16.10.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.