TV TIPY 20.8. - 25.8. 2019

TV TIPY 20.8. - 25.8. 2019

článok



UTOROK 20.8.

Vlk z Královských Vinohrad (Česko, 2016, Jan Nemec), ČT 2, 20.00
Takmer až experimentálne ladený autobiografický film režiséra Jana Němce v stvárnení Jiřího Mádla. Jan Nemec stojí za klasikami českej novej vlny, ako O slavnosti a hostech alebo Démanty noci. Vlk z královských Vinohrad mapuje jeho život od šesťdesiatych rokoch minulého storočia po súčasnosť a vychádza pritom z vlastného textu s názvom Nepodávej ruku číšníkovi. Sme svedkami jeho návštevy festivalu v Cannes v roku 1968 až po ten karlovarský v roku 2015.

Hotel Artemis (USA, VB, 2018, Drew Pearce), JOJ Cinema, 20.15
Ocitáme sa v blízkej budúcnosti v prostredí trinásťposchodového hotela, kde jedna postaršia žena prevádzkuje špeciálne služby pre miestne podsvetie. Ide o rekonvalescenciu z ľahších a ťažších zranení pomocou najmodernejších výdobytkov medicíny. Hotel navštívi aj vodca miestneho podsvetia v podaní Jeffa Goldbluma a dochádza tak medzi „hosťami“ k nevyhnutným konfliktom. Manažérku hotela a svojráznu zdravotnú sestru v jednej osobe si zahrala Jodie Foster.

Hlas pro římskeho krále (Česko, 2016, Václav Křístek), Dvojka, 22.05
Český historický televízny film nás zavedie do polovice 14. storočia do mesta Rhens. Tu prebiehajú voľby nového kráľa. Horúcim kandidátom na víťazstvo je aj mladý Karel, ktorý sa rozhodne v prestrojení sledovať inkognito samotný priebeh hlasovania. Jeho otcom je totiž český kráľ Luxemburský, spojenec súčasného cisára Ľudovíta Bavora a voči obom sa Karel snaží vyhraniť. Začína sa tak neprehľadná hra plná intríg a podrazov. V hlavnej úlohe sa predstavil Kryštof Hádek.

TV tipy 20.8. - 25.8. 2019

STREDA 21.8.

Šanghajský rebel (Šang-Chaj Wang, Čína, 2016, Sherwood Hu), JOJ Plus, 20.15
Čínsky historický veľkofilm nás zavedie na začiatok minulého storočia do jednej čínskej dediny. Hlavnou protagonistkou je dievča menom Cassie, ktorú čaká zrejme osud slúžky v nevestinci v Šanghaji. Stane sa obľúbenkyňou miestneho bossa podsvetia, avšak ten je krátko po ich zoznámení zavraždený. Mladá žena tak stratí ochrancu. Neskôr sa však vracia do mesta a začne pôsobiť v miestnej opere. Do hry sa dostávajú ale aj rôzne politické intrigy a žena zisťuje, kto stál za vraždou jej chránenca.

Dubček- Krátka jar, dlhá zima (Slovensko, 2018, Laco Halama), Jednotka, 20.30
Minulý rok sme si pripomenuli 50- výročie vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie v snahe zabrániť politickému prerodu v Československu. Jednou z najvýznamnejších osobností týchto búrlivých čias bol politik Alexander Dubček. Režisér Laco Halama sa sústreďuje práve na toto krátke obdobie a Dubčekovu snahu bojovať za práva nášho štátu v područí rozhodovania sovietskej vlády v Moskve. Príbeh je rozprávaný v retrospektíve, keď začína osudnou cestou autom, pri ktorej štátnik umrel na následky nehody.

Zemský ráj to na pohled (Česko, 2009, Irena Pavlásková), ČT 1, 22.20
Ďalšia česká tragikomédia z obdobia socializmu nás zavedie do sedemdesiatych rokov minulého storočia. Hlavnou hrdinkou je matka dvoch dospievajúcich dcér v podaní Vilmy Cibulkovej. Žena sa neustále snaží nájsť toho pravého náhradného otca, nie je to však vôbec jednoduché a po jej boku sa vystrieda viacero mužov. Do hry však vstupuje aj politika a začína ovplyvňovať život nekompletnej rodiny. Mladé dcéry si zahrali Tereza Voříšková a Dana Marková.

TV tipy 20.8. - 25.8. 2019

ŠTVRTOK 22.8.

Díky za každé nové ráno (Česko, 1994, Milan Šteindler), ČT 2, 20.00
Vrchol režisérskej tvorby úspešného herca Milana Šteindlera. Díky za každé nové ráno si odnieslo celkovo štyroch Českých levov, vrátane filmu roka. Scenár napísala na základe vlastnej knihy Halina Pawlowská. Šteindler sa nebál obsadiť do úlohy 15- ročnej teenagerky Olgy omnoho staršiu Ivanu Chýlkovú, čo ale výborne ladilo s komediálnou nadsázkou tejto historickej komédie z obdobia socializmu 70. rokov minulého storočia. Ide o komediálne epizódy života jednej rodiny ukrajinského pôvodu.

Paterson (USA, 2016, Jim Jarmusch), Dvojka, 20.55
Jeden z najpohodovejších a najcivilnejších Jarmuschových filmov posledného obdobia jeho kariéry a veľká zmena oproti hororovo ladenej snímke Len milenci prežijú. Adam Driver v úlohe flegmatického vodiča autobusu, ktorý možno hľadá zmysel života, ale ten sa pravdepodobne nachádza práve v tom hľadaní, prípadne v každodenných rituáloch a spokojnom živote s milovanou krásnou priateľkou. Tú si zahrala Iránčanka Golshifteh Farahani, známa z Body of Lies Ridleyho Scotta.

Philomena (VB, USA, 2013, Stephen Frears), JOJ Plus, 23.20
Uznávaný režisér Stephen Frears (Špina Londýna) sa pozrel prostredníctvom dialógov nesúrodej dvojice, postaršej prostorekej ženy a živelného novinára, na problematiku tzv. „padlých žien“. Kedysi boli totiž v Írsku odoberané deti istej sorte žien a medzi ne patrila aj Philomena Lee v podaní Judi Dench. Jej civilná poloha vás prekvapí, keďže ju väčšinou vídame najmä v akademicky ladených historických drámach. Žena sa vyberie v spoločnosti korešpondenta BBC nájsť svojho syna, ktorého nevidela 50 rokov.

TV tipy 20.8. - 25.8. 2019

PIATOK 23.8.

Dokonalý svet (Perfect World, USA, 1993, Clint Eastwood), ČT 2, 22.10
Neprávom prehliadaný film, jeden z najlepších od režiséra Clinta Eastwooda, ktorý si v ńom samozrejme aj zahral, a jeden z najlepších výkonov Kevina Costnera. Ten si zahral väzňa na úteku, ktorý sa zoznamuje s malým chlapcom a postupne si medzi sebou vytvárajú silné puto. To, čo znie na prvý pohľad ako obohratá pesnička, sa stáva v Eastwoodovej réžii civilným a uveriteľným príbehom o dvoch osamelých dušiach. Eastwood si zahral policajta snažiaceho sa utečenca dolapiť.

Lolita (VB, 1997, Adrian Lyne), ČT Art, 22.00
Ďalšia adaptácia významného a značne kontroverzného románu Vladimira Nabokova. Postarší muž postupne podľahne kúzlu teenagerskej dcéry svojej súčasnej priateľky. Verzia Stanleyho Kubricka je síce vydarenejšia, Lyne ale vsádza na chémiu a živočíšnosť, ktorá panuje medzi Jeremym Ironsom a Dominique Swain. V Ironsovom podaní je divák schopný uveriť jeho sexuálnym chúťkam. V úlohe matky sa predstavila Melanie Griffith, vo filme si zahral aj Frank Langella.

James Bond: Vyhliadka na smrť ( A View to Kill, VB, USA), Jednotka, 22.30
Posledná bondovka s Rogerom Mooreom v hlavnej úlohe agenta s povolením zabíjať. Tentokrát bude musieť čeliť nielen protivníkovi s nejakou tou ničivou zbraňou a obrovským bohatstvom, ale aj proti nesmierne inteligentnému zločincovi. Max Zorin totiž získal nejaké tie mozgové bunky navyše vďaka istému nacistickému experimentu. Jeho plánom je vyvolať zemetrasenie v San Andrease so snahou zatopiť celé Silicon Valley. V úlohe bond girl sa predstavila vtedajšia spevácka hviezda Grace Jones.

TV tipy 20.8. - 25.8. 2019

SOBOTA 24.8.

Príliš dlhé zásnuby (Francúzsko, 2004, Jean-Pierre Jeunet), ČT 2, 20.00
Jean-Pierre Jeunet si pri nakrúcaní Amélii z Montmartru porozumel so svojou hviezdou Audrey Tatou a na megaúspech prvej spolupráce sa snažil naviazať historickou vojnovou melodrámou Príliš dlhé zásnuby, čo sa mu aj do veľkej miery podarilo. Mathilda je mladé dievča, ktoré sa v priebehu bojov prvej svetovej vojny dozvie, že jej snúbenec je vážne zranený. Preto sa rozhodne vydať na nebezpečnú púť Európou, aby mohla svojho milovaného muža uvidieť, možno to bude naposledy.

Sin Nombre (USA, Mexiko, 2009, Cary Joji Fukunaga), ČT Art, 21.55
Drsná sociálna dráma a zároveň road movie naprieč Strednou Amerikou otvorila cestu Carymu Jojimu Fukunagovi do veľkého sveta kinematografie, konkrétne k seriálu Temný prípad a nakoniec aj k novej Bondovke. Sin Nombre je príbehom dvojice teenagerov, ktorí sa vydávajú na cestu vlakom z Hondurasu do USA. Nie je to však cesta v luxusnom kupé, výhľad na krajinu majú totiž zo strechy vagóna. Fukunaga preskakuje od gangsterky k sociálnej dráme až k trileru a tento mix žánrov výborne funguje.

Rozmary mocných (La folie des grandeurs, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, 1971, Gérard Oury), Jednotka, 20.30
Komik Louis de Funés svoje komické výstupy predvádza takmer výhradne v komédiách zo súčasnosti, výnimkou je historické dielo Rozmary mocných, kde sa ale jeho talent pobaviť vôbec nestratil. Tentokrát sa predstavil dokonca aj v negatívnej úlohe. Don Salluste je minister polície, viac ako zákon ho však zaujímajú peniaze, intrigy a moc. Má sluhu menom Blaze, ktorý síce jeho podvody prekukne, zároveň je však k svojmu pánovi lojálny. Vo filme si zahrala aj ďalšia legenda francúzskeho filmu, Yves Montand.

NEDEĽA 25.8.

Sedem mužov na zabitie (Seven Men From Now, USA, 1956, Budd Boetticher), ČT 2, 20.00
Randolph Scott stvárnil vo westerne Sedem mužov na zabitie hlavnú úlohu bývalého šerifa, ktorý sa bude snažiť vypátrať vrahov svojej manželky. Ako názov napovedá, tých mužov je sedem a jeho žena bola nechcená obeť pri prepadnutí kancelárie istej spoločnosti. Okrem túžby po pomste sa muž na cestách stretáva aj s manželským párom, ktorému sa rozhodne pomôcť v ich problémoch. Režisér Budd Boetticher využil herca Randolpha Scotta hneď vo svojich siedmich westernoch z päťdesiatych rokov.

Ako bumerang (Comme un boomerang, Francúzsko, Taliansko, 1976, José Giovanni), ČT 2, 1976
Alin Delon v úlohe úspešného podnikateľa, ktorému sa po zločineckej minulosti podarilo dostať z problémov a začať podnikať v dopravnom priemysle a stal sa aj obľúbeným medzi svojimi zamestnancami. Má však problematického syna, ktorý na bujarej párty zabije človeka. Spoločnosť a bulvárne médiá nenechajú na Batkinovi niť suchú a ten sa vydáva na strastiplnú cestu záchrany budúcnosti svojho syna. Ten sa medzitým dostáva do väzby, kde sa dozvedá aj o temnej stránke otcovej minulosti.

Jackie Brown (USA, 1997, Quentin Tarantino), AMC, 19.35
Pri uvedení novej snímky Quentina Tarantina do kín nie je od veci si pripomenúť ani jeho staršie kúsky. Medzi tie najmenej docenené a zároveň aj najkvalitnejšie patrí umne napísaná a komplikovaná gangsterka a pocta blackploitation filmom 70. rokov Jackie Brown. Hlavnú úlohu vynaliezavej podvodníčky a letušky si tak zahrala aj hviezda danej éry Pam Grier. Z Pulp Fiction si Tarantino vypožičal aj Samuela L. Jacksona, ďalej dal priestor Robertovi De Nirovi v netradičnej úlohe druhotriedneho gangstra alebo Michaelovi Keatonovi.


autor Erik Binder 20.8.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.