TV TIPY 13.8. - 18.8. 2019

TV TIPY 13.8. - 18.8. 2019

článok



UTOROK 13.8.

Putá (Pouta, Česko, Slovensko, 2009, Radim Špaček), ČT 2, 20.00
Pouta Radima Špačka patria k tomu najlepšiemu, čo bolo nakrútené o živote počas socializmu v Československu 80. rokov. Nejde o žiadnu nostalgickú retro - komédiu, ale o zžieravý náhľad do fungovania tajnej polície a jej zásahov do života bežných občanov. Hlavným hrdinom je príslušník bezpečnosti Antonín, ktorý zapadá svojou povahou a psychopatickým chovaním skôr do kolonky antihrdina. V živote je nešťastný a prázdny a tak sa z pozície vlastnej moci upne na jednu mladú ženu.

Papierové mestá (Paper Towns, USA, 2015, Jake Schreier), JOJ Plus, 20.15
Papierové mestá môžeme zaradiť medzi najvydarenejšie feel-good teenagerské romance posledných rokov. Ide viac o indie - melancholickú záležitosť, než o klasickú bláznivú komédiu zo strednej školy. Mladý a neskúsený Quentin sa zapozeral do krásnej susedky „modelkovského“ vzhľadu Margo, ktorú hrá skutočná modelka Cara Delevingne. Zhodou okolností sa obaja vyberú na dobrodružnú nočnú cestu, po ktorej Margo nasledujúce ráno zmizne. Quentin sa ju vyberie hľadať po celom štáte...

Práskač (USA, 2013), Dajto, 20.15
Dwayne Johnson si dal na chvíľu pauzu od filmov s často neuveriteľnými zápletkami a upísal sa aj civilnejšej úlohe, samozrejme ale aj v Práskačovi dostanú jeho tvrdé päste príležitosť si poriadne udrieť. Zahral si v ňom nešťastného otca, ktorého syn sa dostal do väzenia kvôli drogám, čomu on sám nemôže uveriť. Pri hľadaní pravdy je nútený sa infiltrovať do pašeráckeho gangu a trochu to tam prečistiť. Okrem hlavnej hviezdy uvidíte Susan Sarandon, Barryho Peppera alebo Benjamina Bratta.

TV tipy 13.8. - 18.8. 2019

STREDA 14.8.

Ďaleko do neba (Far From Heaven, USA, 2002, Todd Haynes), Film+, 15.50
Retro-dráma Far From Heaven režiséra Todda Haynesa bola inšpirovaná melodrámami Douglasa Sirka z 50. rokov minulého storočia, ako napríklad All That Heaven Allows. Podobne aj Ďaleko do neba sa krúti okolo zakázanej lásky v rodine vyššej strednej triedy na americkom predmestí, aké vznikali v tej dobe po stovkách. Atraktívna žena v domácnosti Cathy v podaní Julianne Moore sa zaľúbi do rodinného záhradníka tmavej farby pleti. Jej život sa ale zrúti ešte predtým, to keď pristihne svojho manžela v náručí iného muža...

Breakheartský priesmyk (Breakheart Pass, USA, 1975, Tom Gries), Jednotka, 20.30
Kombinácia westernu, vojnovej drámy a kriminálky v štýle Vraždy v Orient Expresse z druhej polovice 19. storočia. Väčšina deja sa odohráva vo vlaku, ktorý preváža kavalieristov a zásoby potravy do miest zasiahnutých epidémiou. Každý vo vlaku má však vlastné záujmy a dôjde samozrejme aj k vražde. Postupne však film prejde aj k žánrovým postupom, ako hromadná prestrelka alebo napadnutie vlaku tlupou indiánov. V hlavnej úlohe sa predstavila vtedajšia veľká herecká hviezda, Charles Bronson.

Vlasy (Hair, USA, 1979, Miloš Forman), Dvojka, 21.05
Jeden z najpopulárnejších filmových muzikálov si berie na paškál mládež kvetov protestujúcej proti vojny vo Vietname. Hlavnou postavou je však „poslušný“ Američan, ktorý však až v komunite hippies objavuje slobodu života. Prvé dve tretiny film ponúka slávne hudobné melódie a tanečné čísla, záver sa nesie viac v politicko-armádnom duchu a čaká nás dokonca aj prekvapivá pointa. Ide o jeden z najslávnejších filmov Miloša Formana, samozrejme za kamerou stál Miroslav Ondríček.

TV tipy 13.8. - 18.8. 2019

ŠTVRTOK 15.8.

Demolátor (Demolition Man, USA, 1993, M. Brambilla), Dajto, 20.15
San Angeles, rok 2032, utopistická spoločnosť, kde ste pokutovaný za použitie sprostého slova. Pred koncom 20. storočia sú zločinci trestaní za svoje skutky formou zmrazenia, čo sa týka aj policajta Spartana a gaunera Phoenixa. Tí sú v danom roku rozmrazení a po vyše tridsiatich rokoch si opäť vyriaďujú staré, ale aj nové účty. Komediálne akčné sci-fi so Sylvesterom Stallonem, Wesleym Snipesom a Sandrou Bullock patrí k najzábavnejším dielam vo svojom žánri. A je tu aj Arnoldova knižnica, pretože veď je prezident...

Lord Jim (USA, VB, 1965, Richard Brooks), ČT 2, 21.45
Podľa románov Josepha Conrada nebola nakrútená iba Apocalypse Now, ale aj zaujímavý historický film Lord Jim vychádzajúci z rovnakej predlohy. Ocitáme sa na lodi na mori v dobách panovania Kráľovny Viktórie. Lord Jim ponúka vo svojej prvej tretine dobrodružnú zábavu, v tej druhej vážny vojnový film a v tretej filozofické, takmer až artové dielo. V hlavnej úlohe si nebudete môcť predstaviť nikoho iného, než Petera O´Toolea. Zaujímavosťou je, že román bol prvýkrát sfilmovaný už v roku 1925.

Chlapci neplačú (Boys Don´t Cry, USA, 1999), JOJ Plus, 23.15
Film, vďaka ktorému sa preslávila Hilary Swank. A to dokonca tak výrazne, že si za stvárnenie dievčaťa vydávajúceho sa za chlapca odniesla Oscara za hlavnú úlohu. Teena Brandonová sa v novom prostredí zaľúbi do mladej Lany. Nové prostredie, v ktorom sa pohybuje, sa však iba ťažko bude zrovnávať s Teenovou inakosťou. Okrem Swank zažiarila v úlohe jej partnerky Chloë Sevigny a snáď najodpornejšiu postavu svojej kariéry si tu strihol Peter Sarsgaard.

TV tipy 13.8. - 18.8. 2019

PIATOK 16.8.

Cena za nežnosť (Terms of Endearment, USA, 1983, James L. Brooks), Filmbox, 20.00
Cena za nežnosť si odniesla zlatú sošku za najlepší film roka 1983. Okrem toho získala ďalšie štyri Oscary. Rodinná melodráma o matke, jej dcére a ich milostných vzťahoch, pričom do hry zasiahne aj smrteľná choroba. V úlohe potenciálneho páru vo vyššom strednom veku sa predstavili Shirley MacClaine a Jack Nicholson a ako správne tušíte, aj oni získali Oscara. Ttoho by si zaslúžila asi aj Debra Winger ako dcéra, ale ostalo iba pri nominácii. V jednej zo svojich vydarených dramatických úloh sa predstavil Jeff Daniels.

Ohrozenie Britannicu (Juggernaut, VB, USA, 1974, Richard Lester), ČT 2, 21.45
Nielen o skaze Titanicu sa dá nakrútiť kvalitný katastrofický film na mori. Luxusná výletná loď sa ocitá v Lamanškom prieplave a práve vtedy sa kapitán dozvedá, že niekde na palube je sedem bômb. Na pomoc tak prichádza špeciálna jednotka, aby problém vyriešila. Tie prvé problémy sa však objavia už pri naloďovaní špecialistov. V napínavom thrilleri si zahrali vtedajšie alebo ešte aj súčasné herecké esá, ako Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins alebo Ian Holm.

James Bond: Chobotnička (Octopussy, VB, USA, 1983, Jon Glen), Jednotka, 22.20
Roger Moore ako James Bond sa tentokrát vydáva po stopách nebezpečného ruského generála Orlova, ktorý má chuť zaútočiť na Nemecko. Pri snahe o získanie potrebných informácií sa zapletie so záhadnou krásnou ženou s tetovaním chobotnice. Chobotnička v origináli ponúka asi najvtipnejší názov, aký kedy mal film s agentom s povolením zabíjať. Bohužiaľ prekladom do slovenčiny sa „čaro“ originálu stratilo. V Chobotničke sa objavil aj legendárny „Sandokan“ Kabir Bedi.

TV tipy 13.8. - 18.8. 2019

SOBOTA 17.8.

Gallipoli (Austrália, 1981, Peter Weir), ČT 2, 20.00
Gallipoli zobrazuje osudy austrálsko-novozélandskej vojenskej jednotky pri bojoch v tureckom Gallipoli počas prvej svetovej vojny. V prvej časti sa upriamuje na civilné osudy dvoch mladíkov a výnimočných športovcov, v tej druhej sa sústreďuje na boje v zahraničí. Peter Weir nakrútil zrejme najlepší austrálsky vojnový film všetkých čias a po Mad Max v ňom Mel Gibson opäť ukazuje, prečo sa o pár rokov neskôr stal tak úspešným hercom. Gallipoli získalo 9 austrálskych filmových cien.

Gangster KA (Česko, 2015, Jan Pachl), JOJ Plus, 22.00
Kriminálna dráma Jana Pachla je založená na osudoch skutočného českého zločinca menom Radim Kraviec, prezývaného Káčko. Ten sa veľmi elegantne dokáže pohybovať v relatívne rannom kapitalizme na území Česka a nejaký ten finančný podvod je preňho malinou. Jeho ciele však siahajú až k ovládnutiu mohutných firiem. Film je rozdelený na dve časti, pričom tá druhá sa odohráva prevažne v Južnej Afrike. Gangster KA predstavuje, aj vďaka výbornej kamere, veľmi solídny tunajší žánrový kúsok, aký sa vyskytne iba raz za pár rokov.

Mladý Karl Marx (Der Junge Karl Marx, Nemecko, Francúzsko, Belgicko, 2017, Raoul Peck), ČT 2, 23.20
O Karlovi Marxovi sme sa toho kedysi na dejinách zase až tak príliš veľa nedozvedeli, okrem tradičných ideologických omáčok. Preto nie je od veci si pozrieť koprodukčný európsky film o jeho živote, respektíve o jeho mladých rokoch a okolnostiach, ktoré formovali jeho zmýšľanie. Príbeh sa zameriava aj na jeho priateľstvo s Friedrichom Engelsom počas jeho pobytu v Paríži v polovici 19. storočia. V hlavnej úlohe sa predstavil August Diehl, jedinou známejšou tvárou je Vicky Krieps (Niť z prízrakov, Dievča v pavúčej sieti).

NEDEĽA 18.8.

Život na úteku (Československo, 1975, Jozef Režucha), Jednotka, 16.15
Život na úteku je pokračovaním filmu Choď a nelúč sa. Opäť sa stretávame s letcom Ľudovítom Kukorellim, ktorý zorganizoval útek leteckej jednotky do Juhoslávie počas okupácie Československa v druhej svetovej vojne. Ide síce o typický vojnový normalizačný film zo sedemdesiatych rokov, výsledok však nepôsobí tak ideologicky neznesiteľne, ako sa častokrát v tejto dekáde stávalo. V hlavných úlohách si zahrali Milan Kňažko a Ivan Mistrík.

Johnny Guitar (USA, 1954, Nicholas Ray), ČT 2, 20.00
Johnny Guitar, aj napriek mužskému menu v názve, je western, kde je hlavnou hrdinkou žena. Tú hrá Joan Crawford v jednej zo svojich najlepších úloh. Ide konkrétne o majiteľku saloonu Viennu. Tá mala kedysi problematický partnerský vzťah s pištoľníkom Johnnym Loganom, ktorý sa opäť objavuje v jej živote. V centre pozornosti je ale rivalita medzi dvoma ženami – podnikateľkami v tvrdom prostredí divokého západu. Režisér Nicholas Ray sa snažil inšpirovať aj formálnymi prostriedkami filmu noir.

Mužská záležitosť (Une affaire d´hommes, Francúzsko, 1981, Nicolas Ribowski), ČT 2, 21.50
Inšpektora polície a realitného makléra spája spoločná vášeň pre cyklistiku. Jedného dňa polícia nájde obchodníkovu mŕtvu ženu a jeho kamarát na polícii sa rozhodne, že vypátra páchateľa za každú cenu. Detektívna zápletka je okorenená aj štipkou humoru a častokrát sa k slovu dostáva aj cyklistika, to keď sledujeme obe hlavné postavy pri pravidelných tréningoch, ale aj pri pretekoch. V úlohách dvoch priateľov sa predstavili Jean-Louis Trintignant a Claude Brasseur.


autor Erik Binder 13.8.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.