BLOG: ŤAHÁŠ, ŤAHÁM, ŤAHÁME...

BLOG: ŤAHÁŠ, ŤAHÁM, ŤAHÁME...

článok



Patril som k ľuďom, ktorí zasadne odmietali pozrieť si film na monitore počítača. Nie že by ma trápilo pirátstvo, alebo by som sa sužoval myšlienkou, že okrádam americkú filmovú spoločnosť a slovenské kiná o nehorázne peniaze, ale bol som toho názoru, že zážitok je predsa len o niečom inom.

Prelomilo sa to, keď som na voľajaký sviatok dostal viac ako tucet CD s filmami rôznych žánrov a chutí. Väčšinou to boli filmy, ktoré som v kine videl, takže som si to ospravedlňoval tým, že som už za film v kine zaplatil a ako bonus mám možnosť pozrieť si ho ešte raz. Aj keď na dvadsať jednotke a zvukom dva bodka jeden. A ešte je tu tá možnosť, že tie slabšie pasáže sa dali pretáčať... No, nekúp to!

Blog: Ťaháš, ťahám, ťaháme... Blog: Ťaháš, ťahám, ťaháme...

Nepamätám sa na prvý titul, čo som videl na monitore, ale nikdy nezabudnem na zážitok z filmu Napoleon Dynamite, ktorý sa u mňa objavil akousi náhodou. Urobil som si atmosféru ako v kine a zrazu som bol rád, že som tento film v kine nevidel (a na Slovensku asi nikto nedostal tú možnosť). V prítmí izby, kde nikomu nevadil môj hlasný smiech a niekoľko pasáží snímky som opakoval dovtedy, kým neprestali byť vtipné. Niečo podobné sa stalo pri filmoch Garden State a naposledy Cashback v krátkej aj dlhej verzii. A bolo to tu. Zrazu sa vynárala otázka: „Načo chodiť do kina, keď všetko je na nete???“. Nie, nebudem hľadať odpoveď a dokonca to ani neznamená, že som od tej doby do kina nepáchol. Veď nechať si ujsť letné blockbustre - Pavúčieho muža, naklonovaného Deppa, čarujúceho kúzelníka s jazvou na čele, bojujúcich robotov alebo Johna McClanea, Jasona Bourna či 300 sporo odetých bojovníkov s DTS-kom, to by bolo fakt škoda. Ale zároveň, aj keď som odmala fanúšikom Sylvestra Stalloneho, neviem si predstaviť, že by som jeho Rockyho videl nejako inak, ako na 100krát prehrávanej VHSke. V kine by to nebolo ono. Doma to bolo dôstojné rozlúčenie s milovanou postavou. Snáď... . Podobný prípad, aj keď z iného konca, bol Ostreľovač. Ak by som ten film videl v kine, verím, že by som sa išiel do pokladne hádať, aby mi vrátili vstupné. Ale doma? Ok, videl som, vymažem.

V dnešnej dobe sa nikto nevyhol seriálom. Či už ide o susedku s naj (doplňte si čo chcete) smiechom, slovenskú ordináciu, české letisko, ale do tejto kategórie by som zaradil aj obrad ruží, monitorované opice v domčeku či spievajúcich Slovákov. Nech však zdvihne ruku, kto si rád nepozrie aj videnú epizódu Priateľov alebo Frasier? Našťastie sa aj naše televízne stanice pochlapili a priniesli 24, Prison Break – útek z väzenia alebo Nezvestných. Ale koho má baviť čakanie na nové bombastické seriály, ďalšie sezóny, keď je všetko na nete??? 

Blog: Ťaháš, ťahám, ťaháme... Blog: Ťaháš, ťahám, ťaháme...

Na Kineme sa mi veľmi páči (takmer výhradne) Marekova sekcia TV seriálov, kde ich hneď na začiatku rozdelil na tie, pri ktorých sa nič nestane, keď jeden diel zmeškáte a tie, ktoré (pokiaľ ste si ich zamilovali) za žiadnu cenu nechcete zmeškať. Jedným z takýchto seriálov sa pre mňa stali Heroes. Seriál, ktorý je senzáciou a momentálne beží v Amerike jeho druhá sezóna. Tá prvá je už s českým dabingom a čaká na víťaznú opicu, aby mohli noví hrdinovia začať šialenstvo aj u nás. Aj keď ako o tom teraz premýšľam, som veľmi zvedavý, či si v našich končinách nájde svojich fanúšikov.

Všetko závisí od rýchlosti internetového pripojenia. Alebo potom od kamarátov, ktorí majú lepšie pripojenie a radi sa podelia o nové časti. Myslím, že televízia našla ten správny smer a ponúka to, čo chceme vidieť. Pre mňa to začalo, keď Steven Spielberg predstavil svojich „Taken“. Desaťdielny seriál, z ktorého každá časť mala dĺžku celovečerného filmu. Prvý diel začal v roku 1947 a posledný skončil v súčasnosti. Tento netradičný seriál v Amerike vysielaný začiatkom decembra išiel aj na Slovenskej televízii pod názvom Unesení. V ňom nám Spielberg predstavil mladú herečku Dakotu Fanning, aj keď rok predtým zaujala vo filme I Am Sam.

Od tej doby sa nenašiel seriál, ktorý by ma chytil. A zrazu prišiel doktor Gregory House s vynikajúcim hlasom Vladimíra Jedľovského, Chirurgovia, kde si divák mohol vybrať, či ich bude sledovať s českým alebo slovenským dabingom, podobne ako Zúfalé manželky. Ale originál je originál. V Amerike už naplno začala seriálová sezóna a zrazu sa človek musí obracať, aby zvládal sledovať všetko, čo ho zaujíma. Siedma epizóda Smallville, štvrtá sezóna Dr. House, Zúfalé manželky, tretia Prison Break, Battlestar Galactica, Supernatural, druhá sezóna HeroesUgly Betty a samozrejme aj nové seriály ako Bionic Woman alebo Californication.

Blog: Ťaháš, ťahám, ťaháme... Blog: Ťaháš, ťahám, ťaháme...

Californication je dôvodom tohto článku. Prvá epizóda sa vysielala v pondelok 13. augusta o 22:30. V seriáli hrá hlavnú úlohu David Duchovny a hneď v prvej epizóde opísal sám seba týmito slovami: „Mám to, čomu vy hovoríte kríza viery. Teda jednoducho nemôžem písať. Čo je celkom na hovno, pretože by som mal byť spisovateľ. A to profesionálny. Vyzerá to,  že zo seba nie som schopný dostať ani náznak blbého titulu. Prepáčte, ospravedlňujem sa, som v hajzli... znovu... ospravedlňujem sa.“ Slová začínajúce na „F“ a končiac „uck“ by sa len veľmi ťažko dali spočítať. Na imdb sa dajú k tomuto seriálu nájsť ako kľúčové slová: Female Nudity/Sex. Na oficiálnej stránke radšej varujú: „Adult Content, Graphic Language, Nudity, Viewer Discretion is Advised.“ To posledné by sa dalo preložiť ako "Doporučuje sa sledovať v súkromí".

Hank Moody (David Duchovny) je spisovateľ, ktorý sa presťahoval do Los Angeles a okrem problémov s písaním rieši svoj vzťah k ex priateľke Karen (Natascha McElhone) a dcére Becce (Madeleine Martin). To na úvod stačí a všetko budete vedieť hneď po prvej časti. Duchovny je tu doslova neskutočný. Tvorca seriálu Tom Kapinos akoby spojil agenta Muldera s rozprávačom z Červených črievičiek, pridal trochu Casanova a niečo z Dr. Housea a vytvoril silnú postavu a zároveň akýsi mužský protipól seriálu Sex v meste. Pri niektorých seriáloch už od začiatku viete, že sa budete smiať, alebo že v ňom ide o drámu, ale v prípade Californication môžem potvrdiť, že ide o dramatickú komédiu, prípadne komickú drámu. Ale ani jedno z týchto slov nenahradí ten pocit pri pozeraní. Prvá sezóna má dvanásť dielov a ten posledný bude odvysielaný 29.10.2007. Moja otázka však ostáva. Dopúšťam sa niečoho zlého, keď si tento a iné seriály sťahujem?

''Sweet baby Jesus, Hank is going to hell.''


autor Matej Oravec 30.10.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.