PREVIEW: GOTHIKA

PREVIEW: GOTHIKA

článok



Uznávaná psychologička Dr. Miranda Grey (Halle Berryová) je expertkou na posudzovanie toho, čo je racionálne. Čo je logické. Čo nezachádza za hranice príčetnosti. Pod vedením svojho manžela (Charles S. Dutton), vedúceho oddelenia psychiatrie Woodwardskej ženskej väznice, lieči nebezpečné, psychicky narušené pacientky, medzi ktoré patrí aj Chloe (Penélope Cruzová) - charizmatická vrahyňa, ktorej svedectvá o satanistickom mučení považuje racionálna doktorka iba za výplod paranoidnej mysle.
 
Po stretnutí s tajomným dievčaťom sa však jej spokojné manželstvo a vyrovnaný život zmenia v najhoršiu nočnú moru. Keď sa Miranda prebudí po hroznej autonehode so zdesením zistí, že jej manžel bol zavraždený a všetky stopy smerujú práve k nej. Zatiaľ, čo sa snaží prísť na to, za akých okolností by vôbec mohla spáchať tak brutálny a otrasný čin voči človeku, ktorého milovala a obdivovala, ocitá sa uväznená vo Woodwarde medzi svojimi bývalými pacientkami.
 
Miranda, ktorá si z osudnej noci pamätá iba niekoľko nejasných vízií tajomného dievčaťa, sa začína správať stále podivnejšie a nevyspytateľnejšie. Zúfalo sa snaží dokázať svoju nevinu. No jej bývalý spolupracovník, chápavý ale skeptický Dr. Pete Graham (Robert Downey Jr.), chápe jej chovanie ako pomalé prepadávanie sa do hlbín šialenstva.
 
Miranda postupne začína veriť, že sa jej zmocnili nadprirodzené sily, ktoré sú odhodlané pomstiť sa aj za cenu toho, že ju pripravia o rozum. Chloe ju zatiaľ sťahuje do svojho osobného pekla a Miranda musí zistiť, či skutočne smeruje k bránam šialenstva... alebo iba bližšie k pravde.

Preview: Gothika Preview: Gothika Preview: Gothika

O FILME

"Gothika je thriller s nadprirodzenými prvkami," hovorí producent Joel Silver, ktorý s Robertom Zemeckisom založil v roku 1999 produkčnú spoločnosť Dark Castle Entertainment (Dom na Haunted Hill, 13 duchov, Loď duchov). "Je to dobre vymyslený, desivý, tajomný film so silnými postavami a je - vzhľadom na to, že sa jedná o film z produkcie Dark Castle - samozrejme tiež skvelý duchársky príbeh."
 
Námet filmu sa zrodil v hlave scenáristu Sebastiana Guitierreza. "Pamätám si na tú chvíľu, keď mi Sebatian začal rozprávať pôsobivý príbeh Gothiky, plný zvláštnej atmosféry. Bola som úplne unesená," spomína výkonná viceprezidentka spoločnosti Silver Pictures Susan Levinová, ktorá spolu so Silverom a Zemeckisom film produkovala. "Gothika ťaží zo strachu, ktorý prenasleduje každého z nás - strachu z toho, že budete obvinení z nejakej strašnej veci, na ktorú si vôbec nepamätáte. Dej filmu vás prinúti neustále si klásť otázky: Deje sa to všetko iba v jej hlave? Ide o sprisahanie? Je snáď ovládaná nejakou nadprirodzenou silou?"
 
Po tom, čo sa s Levinovou a Silverom dohodol na výslednej podobe príbehu, napísal Gutierrez napínavý scenár o uznávanej súdnej psychologičke, ktorú mimoriadne nepriaznivé okolnosti donútia bojovať o svoju slobodu i duševné zdravie. "Jedna z vecí, ktorá odlišuje Gothiku od bežného hororu, je postava Mirandy Grey," hovorí Silver. "Je to múdra, citlivá a šťastne vydatá žena s veľmi vyrovnaným životom. Potom je však traumatizujúcim spôsobom pripravená o slobodu. Všetko, čo povie, náhle u ostatných vyvoláva pochybnosti. Vždy sa spoliehala výhradne na logické uvažovanie a teraz je donútená spoliehať sa iba na svoje inštinkty."
 
Miranda sa náhle ocitne "na druhej strane barikády" - zavretá medzi pacientmi, s ktorými doposiaľ jednala iba z pozície terapeuta. Cíti veľkú nedôveru zo strany svojich bývalých kolegov, je donútená podstúpiť liečbu otupujúcimi liekmi. Medzitým sa zúfalo snaží vypátrať pravdu o násilnej smrti svojho manžela, aby dokázala svoju nevinu... alebo sa zmierila s následkami svojich nevysvetliteľných činov.

"Vo filme je skvelý okamih, v ktorom Miranda hovorí vetu ,Neverím na duchov, ale oni veria na mňa'," prezrádza Silver. "Zatiaľ, čo sa snaží logicky zdôvodniť znepokojivé stretnutie s pomstychtivým prízrakom, začína pomaly veriť, že pacienti, ktorí údajne počujú tajomné hlasy, možno v skutočnosti tak úplne neklamú."
 
Halle Berryová charakterizuje Mirandu ako "umučenú dušu", ktorá nájde svoju vnútornú silu a intuitívne schopnosti iba vo chvíli, keď celkom stratí svoju identitu. "Na začiatku príbehu nežije naplno, ale skôr ako podľa nejakej príručky," hovorí herečka, ktorej matka pracovala 35 rokov ako sestra na psychiatrickej klinike. "Udalosti, ktoré Miranda počas filmu zažíva, ju podnietia k tomu, aby sa prebudila a poriadne sa rozhliadla okolo seba. Až potom si uvedomí, ako upjato žila doposiaľ."

Preview: Gothika Preview: Gothika Preview: Gothika

Napriek tomu, že je bolestná premena Mirandy z uvážlivej doktorky na zdanlivo sebadeštruktívnu pacientku psychiatrickej liečebne pomerne špecifická, považuje Berryová jej krízovú situáciu za niečo, s čím sa publikum môže ľahko stotožniť.  "Miranda nie je jediná," podotýka. "A každý z nás sa môže ocitnúť v rovnakej situácii, ako ona. Všetko ide tak hladko a počas jedinej noci sa vám zrazu prevráti celý život naruby."
 
"Tento film si kladie otázku ,Čo keby?'," pokračuje Berryová. "Čo keby sa to stalo vám? Čo by ste urobili? Ako by ste našli cestu von z tejto situácie? A dokázali by ste ju vôbec nájsť? Vzdali by ste to alebo by ste sa za každú cenu snažili nájsť nejaké východisko, aj keby vás to malo stáť život?"
 
Do úlohy Dr. Peta Grahama, Mirandinho súcitného, ale zároveň skeptického kolegu s množstvom vlastných problémov, obsadili Kassovitz a Silver charizmatického Roberta Downeyho Jr.. "Pete cíti k Mirande neopätovanú lásku," vysvetľuje Downey. "Ale vie, že s ňou nemôže nadviazať vzťah, pretože je jeho kolegyňou a jej manžel je naviac ich spoločným nadriadeným." 

"Pete chce Mirande naozaj pomôcť, chce jej veriť, ale ona robí neustále ďalšie a ďalšie veci, ktorá jednoducho nemôže akceptovať," hovorí Silver. "Nemôže jej dôverovať, nemôže ju stále podporovať. To všetko má veľký vplyv na spôsob, akým ju z osobného i profesionálneho hľadiska vníma."
 
"Platonický vzťah Mirandy a Peta pomaly prechádza do štádia, keď Miranda premýšľa, či mu ešte môže dôverovať," hovorí Berryová. "Rovnako, ako je pre filmové publikum ťažké posúdiť, či je Pete kladný alebo záporný hrdina, ani Miranda si nie je istá, či stojí na jej strane alebo nie."
 
Zatiaľ, čo sa Miranda snaží rozlúštiť význam svojich záhadných stretnutí s duchom tajomného dievčaťa, začína si stále viac rozumieť so spolupacientkou Chloe, ktorú v minulosti považovala za vyšinutého človeka, trpiaceho psychózami. Tejto úlohy sa zhostila medzinárodne uznávaná herečka Penélope Cruzová. "Chloe žije vo svojom vlastnom pekle, ktoré je pre ňu samotnú veľmi skutočné, ale ostatní ľudia vrátane Mirandy jej neveria," hovorí Cruzová. "To je moja najhoršia nočná mora - ocitnúť sa v situácii, keď hovoríte pravdu, ale všetci si myslia, že ste blázon. Je hrozné, keď nikto neverí, že vaše utrpenie je skutočné."
 
V úvode filmu je Chloe voči Mirande a ostatným doktorom, ktorí jej tvrdenia o satanistickom mučení považujú za psychotické bludy, úplne bezmocná. Keď sa ale nedôverčivá doktorka stane sama pacientkou, až znepokojivo charizmatická Chloe ju postupne začne do svojho osobného pekla vťahovať. "Chloe bola najsilnejšia úloha v celej mojej kariére," priznáva herečka. "Takmer každý deň som musela premýšľať o tom, ako sa niekto môže dostať do podobnej situácie ako ona a často ma to aj rozplakalo. Boli chvíle, keď som tam vôbec nechcela prísť. Bolo to pre mňa až príliš bolestivé. Takéto úlohy sú pre herca veľmi príťažlivé, ale zároveň vás dokážu veľmi zraniť."

Preview: Gothika Preview: Gothika Preview: Gothika

Úlohu Mirandinho manžela, vedúceho psychiatrickej kliniky Douglasa S. Graya, obsadil herec Charles S. Dutton. "Doug Grey je vo svojom odbore veľmi uznávanou kapacitou. Má povesť lekára, ktorý je voči svojim pacientom veľmi starostlivý a citlivý," hovorí Dutton. "Mnoho jeho kolegov mu závidí jeho mladú a krásnu ženu, ktorá je tiež nádejnou doktorkou. Naozaj si cení to, že ho Miranda miluje, ale zároveň s ňou jedná tak trochu ako so svojou hračkou. Miranda túži po tom, aby s ním mala o trochu hlbší vzťah." 

Na napätí a znepokojujúcej atmosfére filmu má veľký podiel jeho výtvarné poňatie, ktoré je predzvesťou krutej zmeny v Mirandinom živote. Zvláštnu pozornosť si zaslúžia najmä scény, ktoré zobrazujú pochmúrne a skľučujúce prostredie Woodwardskej väznice, kde je Miranda uväznená medzi svojimi bývalými pacientmi.
 
Hlavným miestom nakrúcania sa stalo väzenie St. Vincent-de-Paul, ktoré leží blízko Montrealu. Filmári chceli pôvodne vytvoriť psychiatrickú kliniku v štúdiu, avšak po tom, čo sa režisér Kassovitz zamiloval do pochmúrnej atmosféry rozpadajúcej sa budovy väzenia, bol výtvarný návrh filmu pozmenený pre rozľahlejšie priestory. Niekoľko častí scenára bolo následne upravené spôsobom, ktorý štábu umožnil lepšie využiť rôzne zákutia väznice.
 
Okrem režiséra Kassovitza majú zlovestnú atmosféru "na svedomí" najmä hlavný výtvarník Graham Walker, kameraman Matthew Libatique  a autorka kostýmov Kym Barrettová. "Najdôležitejšie pre mňa bolo to, aby všetky prvky ostali po celú dobu v dokonalej súhre a tým dokázali vytvoriť zároveň štylizované i reálne prostredie," vysvetľuje režisér. "Nestačilo, že bolo prostredie a osvetlenie pôsobivé počas strašidelných scén, muselo byť pôsobivé, strašidelné a tajuplné počas celého filmu. Mojím zámerom bolo, aby publikum po celú dobu nedostalo šancu uniknúť temnej atmosfére. Chcel som, aby bola kamera ako duch, aby na situáciu pozerala z miest, kam by sa fyzicky vôbec nemohla dostať," dodáva  Kassovitz.
 
Napriek tomu, že predstaviteľka hlavnej úlohy patrila k ľuďom, pre ktorých bolo nakrúcanie filmu najviac vyčerpávajúce, s výsledkom je nadmieru spokojná. "Som hrdá na to, že som mohla byť súčasťou tohto filmu," hovorí Berryová. "Niektoré scény ma pri nakrúcaní naozaj vydesili - a to som vopred vedela, čo sa stane! Ak teda budú diváci odchádzať z kina s pocitom ,Wow, to ma vydesilo k smrti', potom si myslím, že sa nám podarilo splniť úlohu."

Gothika (USA, 2003, 95 min.)
Réžia: Mathieu Kassovitz. Scenár: Sebastian Gutierrez. Kamera: Matthew Libatique. Hudba: John Ottman. Hrajú: Halle Berry, Robert Downey Jr., Penélope Cruz, Charles Dutton, John Carroll Lynch, Bernard Hill

 


autor press kit 17.3.2004
  • Gothika (23.03.2004 2:19:09)
  • Temný horror Gothika (29.01.2003 12:24:13)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Horror/Triler
    Minutáż˝: 95 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    18.4 |
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $11,0 mil.
    02 |
    $10,0 mil.
    03 |
    $9,6 mil.
    04 |
    $8,9 mil.
    05 |
    $4,8 mil.
    06 |
    $4,7 mil.
    07 |
    $4,5 mil.
    08 |
    $2,9 mil.
    09 |
    $2,3 mil.
    10 |
    $1,8 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.