Film o Jánovi Mančuškovi, dokument zvnútra videohry aj krátky film Swaggiest of the swaggiest na Febiofeste

Tento týždeň štartuje 30. ročník Medzinárodného filmového festivalu Febiofest, v ktorého ...

pridal kinema 14.3.2024 o 21:11
Film o Jánovi Mančuškovi, dokument zvnútra videohry aj krátky film Swaggiest of the swaggiest na Febiofeste


Tento týždeň štartuje 30. ročník Medzinárodného filmového festivalu Febiofest, v ktorého programe sa objaví niekoľko výnimočných dokumentárnych noviniek. V premiére uvidíte film Chýbanie venovaný najslávnejšiemu československému umelcovi začiatku tisícročia Jánovi Mančuškovi. Festival uvedie aj francúzku snímku Knit's Island, ktorá je celá nakrútená v prostredí utopickej online videohry a minulý rok rezonovala na významných zahraničných festivaloch. Krátky film Martiny Buchelovej a Debory Pastirčákovej Swaggiest of the swaggiest zas sleduje mladého rapera v jeho snahe nájsť bezpečné miesto pre seba, svoju mamu a sestru.

Poetický dokument Chýbanie režiséra Štěpána Pecha stavia intímny pomník najslávnejšiemu československému umelcovi začiatku tisícročia. Ján Mančuška tragicky zahynul vo veku 39 rokov. Vystavoval v MoMA a Centre Pompidou, avšak vo svojej domovine sa zrovnateľnej pozornosti nedočkal. V rozsiahlom diele, ktoré po sebe zanechal, akoby sa snažil obrátiť čas - ale nakoniec ho obrátil proti sebe. Princíp chýbania - rozprávania tým, čo v obraze nie je — spája Mánčuškovo dielo i jeho portrét, katarzné vyrovnanie sa s mužom, ktorý zanechal devastujúcu dieru v rodine, umení a kultúrnej krajine. Film bude uvedený v súťaži celovečerných filmov V strede Európy.

„Film je postavený na niekoľkých kľúčových Jánových dielach, ktoré v prípade performancií rekonštruujeme. Divadelné predstavenia znovu inscenujeme a iné diela znovu inštalujeme. Snažíme sa jeho práce sprítomniť, opäť sa s nimi konfrontovať. Nechceme byť odkázaní len na spomínanie, ale mať možnosť jeho tvrbu znovu prežiť,“ vyjadril sa režisér Štěpán Pech, ktorý sa zúčastní aj slovenskej premiéry v piatok 15.3. o 18:20 v Kine Lumière.

Knit’s Island

Niekde na internete existuje priestor s rozlohou 250 kilometrov štvorcových, v ktorom sa jednotlivci združujú do komunity, aby simulovali fikciu prežitia. Pod maskou avatarov do tohto miesta vstupuje filmový štáb a nadväzuje kontakt s hráčmi. Kto sú títo obyvatelia? Hrajú sa skutočne?

Celovečerný dokument Knit's Island nakrútený v prostredí online videohry patrí k filmom, ktoré minulý rok rezonovali na významných medzinárodných filmových festivaloch, počnúc svetovou premiéru a ocenením zo švajčiarskeho Visions du Réel. Jeho porota o ňom napísala: „Ponorte sa do paralelného vesmíru, ktorý hoci je virtuálny a nemá geografické hranice a bežné zákony, zaoberá sa skutočným násilím súčasnosti.“ Výnimočný zážitok akcentujú aj recenzie. Magazín FilmExplorer napríklad vyzdvihuje dramatický príbeh, kde sa stiera hranica medzi hrou a skutočnosťou.

Režiséri Guilhem Causse, Ekiem Barbier a Quentin L’helgoualc’h sa stretli na vysokej škole umenia v Montpellier. V roku 2016 vytvorili výskumnú skupinu, ktorá sa zaoberala otázkou reality v online videohrách. O rok neskôr vytvorili prvý dokument v hre GTA V Online a režírovali strednometrážny film Marlowe Drive, ktorý premietali na retrospektívnej výstave diel Davida Lyncha. V roku 2018 začali pracovať na celovečernom debute Knit’s Island, ktorý pripravili taktiež v prostredí online hry. Tentoraz si každý z nich vybral avatara vo videohre simulujúcej boj o prežitie s názvom DayZ od českého štúdia Bohemia Interactive Studio. Jej príbeh sa odohráva v nešpecifikovanej východoeurópskej krajine, v ktorej neznámy vírus zmenil väčšinu populácie na krvilačné zombie.

Febiofeste uvedie Knit's Island vo štvrtok 14. marca o 20:15 v Kine Lumière.

Swaggiest of the swaggiest

V súťaži krátkych filmov uvedie spoločnosť Film Expanded dokument Martiny Buchelovej a Debory Pastirčákovej Swaggiest of the swaggiest o mladom raperovi z britského malomesta. 16-ročný Sebastián, syn emigrantov z Česka a Slovenska, vyrástol v jednej z najdrsnejších štvrtí industriálneho Coventry. Je talentovaným spevákom, no nechce byť slávny. Chce sa stať holičom a mať pokojný život s mamou a sestrou. Pred rokom sa im podarilo ujsť od násilného otca a teraz skúšajú žiť bezpečnejšie a pokojnejšie inde. Film bude uvedený v sekcii súťaže krátkych filmov.

„Sebastiana sme prvýkrát stretli ako 13-ročného chlapca v Coventry vo štvrti s vysokou kriminalitou, kde občas chodieval do klubu pre mladých. Sebastian v tomto drsnom a nebezpečnom prostredí pôsobil zároveň detsky nevinne a zároveň akoby mal v sebe zrelosť a nadhľad. Samotné natáčanie prebehlo až o nejaký čas neskôr, po tom, čo sa s mamou a sestrou odsťahovali na bezpečnejšie miesto,“ vravia režisérky. Hlavný hrdina utiekol pred násilným otcom, snaží sa v sebe spracovať minulosť a odpovedať si na otázku: ako vyzerá dobrý život? 

Film vznikal ako súčasť medzinárodného výskumného projektu, ktorý sa zameriaval na vnímanie kultúrnej identity mladých ľudí vo viacerých krajinách, pričom jednou z nich bolo aj Anglicko. Producentom filmu je Univerzita Komenského v Bratislave a výkonným producentom spoločnosť NINJA film a Michaela Kaliská.

Febiofeste uvedie Swaggie of the swaggiest vo štvrtok 14. marca o 18:00 v pásme krátkych filmov v Kine Lumière.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.