Netflix, HBO Max, Apple TV+ novinky: Great Photo, Lovely Life, Apolonia, Apolonia, Runner, 1670, Yu Yu Hakusho

Fotoreportérka Amanda Mustard a jej matka Debi prichádzajú na návštevu do domovu dôchodcov...

pridal Lukáš Šútor 16.12.2023 o 11:30
Netflix, HBO Max, Apple TV+ novinky: Great Photo, Lovely Life, Apolonia, Apolonia, Runner, 1670, Yu Yu Hakusho


Apolonia, Apolonia – pondelok, 11. december, HBO Max

Dánsko, 2022, Lea Glob

Časozberný dokument. Dánska dokumentaristka Lea Glob sledovala svoju protagonistku, francúzsku maliarku Apoloniu Sokol, dlhých 13 rokov.  Žijeme v dobe, kedy sa umenie miesi s komerciou a biznisom. Väčšina šikovných umelcov sa musí podriaďovať vkusu ľudí, ktorí umeniu nerozumejú a nevedia ho adekvátne doceniť. Apolonia je jednou z takých šikovných umelkýň. Ako sa úspešne umelecky realizovať vo svete, v ktorom dominujú peniaze? Lea Glob sa prostredníctvom svojej protagonistky snaží nájsť niektoré z odpovedí.

Krásna fotka, spokojný život (Great Photo, Lovely Life) – pondelok, 11. december, HBO Max

USA, 2023, Rachel Beth Anderson, Amanda Mustard

Fotoreportérka Amanda Mustard a jej matka Debi prichádzajú na návštevu do domovu dôchodcov. Hľadajú Billa, ktorý, ako sa dozvedáme, je Debiinym otcom a Amandiným starým otcom. Atmosféra návštevy je však pomerne napätá a útrpná. Čoskoro sa dozvedáme prečo a dozvedáme sa to veľmi otvorene. Bill je pedofil, ktorý sexuálne zneužíval členov svojej najbližšej rodiny. Film veľmi osobobným spôsobom skúma dynamiku rodiny, kde sexuálne násilie je a zároveň nie je tabu.

Bežec (Runner) – pondelok, 11. december, HBO Max

USA, Nemecko, Francúzsko, 2022, Marian Mathias

Celovečerný debut 35-ročného autorského režiséra Mariana Mathiasa vzbudil rozruch na filmovom festivale v San Sebastiáne, odkiaľ si odniesol zvláštnu cenu poroty. V jadre je Bežec príbehom o dospievaní dvoch ľudí. Osemnásťročná Haas sa spamätáva z otcovej smrti,  introvertný Will maká ostošesť, aby podporil vzdialenú rodinu. Dvaja stratení ľudia sa náhodne stretnú v prírodnej krajine štátu Ilinois, stretávajú sa naďalej, vytvárajú si puto. Emocionálnu intimitu vzťahu posilňuje pomalé tempo filmového rozprávania a krásne filmové obrazy vo vyprahnutej krajine.

Nádejná mladá žena (Promising Young Woman) – pondelok, 11. december, HBO Max

Veľká Británia, USA, 2020, Emerald Fennell

Carey Mulligan (Ďaleko od hlučného davu, Veľký Gastby, Drive)  v roli ženskej predátorky, ktorá svojou agresivitou kompenzuje vlastnú traumu. Cassandra trávi noci túlaním sa po baroch, predstiera opitosť a necháva sa „loviť“ nočnými „lovcami.“ Noci strávené s Cassandrou však spravidla nekončia pre nešťastných mužov šťastne, je to pasca, ktorá obete naozaj bolí. Celovečerný autorský debut britskej herečky (Koruna, Zavolajte sestričky) Esmerald Fennell vyhral Oscara v kategórii najlepší pôvodný scenár (Fennell) a zaznamenal ďalšie štyri nominácie (najlepší film, najlepšia réžia, najlepšia herečka v hlavnej úlohe, najlepší strih).

Kapitán Phillips: Prepadnutie lode Alabama (Capitain Phillips) – pondelok, 11. december, HBO Max

USA, 2013, Paul Greengrass

Jeden z najlepších výkonov svojej kariéry predviedol Tom Hanks v dráme nakrútenej na motívy skutočných udalostí Kapitán Phillips. Ide o rekonštrukciu udalostí, ktoré sa odohrali v roku 2009 pri africkom pobreží. Richard Phillips bol kapitánom lode Alabama a tá sa stala terčom somálskych pirátov. Prepadnutie však nešlo ani zďaleka tak ľahko, ako si piráti naplánovali a posádka začala klásť odpor. Režisér Paul Greengrass ostal verný svojmu realistickému štýlu a aj v tomto prípade pripravil nervy drásajúci zážitok.

Výnimoční priatelia (A Beatiful Day in the Neighborhood) – pondelok, 11. december, HBO Max

USA, 2019, Marielle Heller

U nás neznámy, v Amerike dosť známy moderátor Fred Rogers sa preslávil detskou televíznou show Mister Rogers’ Neighborhood. Vysielala sa od roku 1968 do roku 2001 a Rogers v nej učil (veľmi úspešne) deti komunikovať a interpretovať svoje pocity.  V netradičnom životopisnom filme režisérky Marielle Heller (Denník pubertiačky, Can You Ever Forgive Me?) sledujeme skutočný príbeh priateľstva medzi Rogersom a novinárom Lloydom Vogelom, ktorý spovedá svojho respondenta pri pracovných rozhovoroch. Výsledkom sú vrúcne a láskavé dialógy dvoch zaujímavých mužov a jedného zvlášť (Rogers). V hlavných úlohách sa predstavili Tom Hanks (nominovaný na Oscara) a Lloyd Vogel. 

Kevin Hart a Chris Rock: Jen hlavní hvězdy (Kevin Hart & Chris Rock: Headliners Only) – utorok, 12. december, Netflix

USA, 2023, Rashidi Natara Harper

Dokumentárne zvečnenie priateľstva dvoch špičkových afroamerických komikov. Chrisa Rocka a Kevina Harta sledujeme počas spoločného turné, snažíme sa uchopiť ich vzťahovú dynamiku, pochopiť interné vtípky. Film je zároveň portrétom dvoch významných osobností popkultúry – dozvedáme sa, ako s kariérou začínali, ako sa ňou pretĺkali ďalej, aké majú názory na spoločnosť, na komédiu, na humor a podobne. Okrem dvojice hlavných protagonistov budeme počuť a vidieť aj Jerryho Seinfielda, Wandi Syker, Billa Burra, Davea Chappelleho a ďalších...„Toto je príbeh dvoch samostatných ciest, ktoré končia na rovnakej križovatke na vrchole,“ hovorí Hart v traileri.

Pod tlakom: Ženský futbalový tím USA na majstrostvách sveta (Under Pressure: The U.S. Women's World Cup Team) – utorok, 12. december, Netflix

USA, 2023, Rebecca Gitlitz

Niekomu sa môže zdať zvláštne, že svetovému ženskému futbalu dominujú Američanky, ale je to tak (najväčšou hviezdou je sympaticky občiansky aktívna Megan Rapinoe). V lete tohto roka sa na Novom Zélande a v Austrálii uskutočnila ôsma edícia svetového šampionátu vo futbale žien. Rozumej - Američanky si prišli po tretí titul v rade. Futbalový osud však nebol k obhajkyniam titulu milostiví. Netflix dokumentoval emocionálne vyčerpávajúcu cestu Američaniek turnajom priamo z prvej ruky. Výsledkom je táto  štvordielna miniséria.

1670 – streda, 13. december, Netflix

Poľsko, 2023, Maciej Buchwald, Kordian Kądziela

Píše sa rok 1670. Jan je hlavou šľachtického rodu a zároveň vlastníkom menšej polovice dediny Adamczycha. Plány šľachtica však siahajú oveľa ďalej – túži po odládnutí celého Poľska, (vraj) najmocnejšej krajiny sveta. Smelé plány? Jasné, smelé, ale Janovi sa vďaka svojmu pokrokovému mysleniu darí posúvať v spoločenskom rebríčku krajiny veľmi rýchlo (i keď začiatky...sú ťažké). Šesťdielna miniséria by mala byť satirou súčasnej poľskej spoločnosti. 

Jú jú hakušo (Yu Yu Hakusho) - štvrtok, 14. december, Netflix

Japonsko, 2023, Šó Cukikawa

Adaptácia akčných manga komiksov z rokov 1990 – 1994 od Jošihiru Togašiho. Hlavným hrdinom je sotva napraviteľný stredoškolský študent s výraznými delikventskými črtami, keďže celé dni trávi v bitkách. Júsuke má však citlivú dušu, čo sa prejaví pri záchrane nevinného dieťaťa pri autonehode. Hrdina zomiera, no to je len začiatok jeho novej životnej (alebo skôr poživotnej?) púte.

Slepačí úlet: Zrodenie nugiet (Chicken Run: Dawn of the Nugget) – piatok, 15. december, Netflix

Veľká Británia, USA, Francúzsko, 2023, Sam Fell

Od uvedenie úspešného animovaného snímku režisérov Nicka Parka a Peter Lorda Slepačí úlet ubehlo 23 rokov. Teraz prichádza pokračovanie. Autorom scenára je opäť Karey Kirkpatrick (Slepačí úlet, ale aj Piadinôžka, Šmolkovia 2, Za plotom...). Zrodenie nugetiek sa odohráva niekoľko rokov (zrejme nie až 23) po odvážnom úteku Ginger a Rockyho zo slepačej farmy. Sliepočky sa usadili na rajskom ostrove, kde spolu s ostatnými zdieľajú ideálne podmienky na rodinný život. Chýba im však pevnina a vzrušenie. Po sérii nešťastných  udalostí sa Ginger, Rocky a ďalší opäť raz ocitnú v prostredí slepačej farmy. Tá však udržuje svoje „klientky“ šťastné. To znie ako raj, pokiaľ nevysvitne dôvod, prečo je o sliepočky dobre postarané a ktorý priamo súvisí s výrobou najchutnejších kuracích nugetiek. Ginger, Rocky a spol. podniknú novú revolúciu! 

Plán pre rodinu (The Family Plan) – piatok, 15. december, Apple TV+

USA, 2023, Simon Cellan Jones

Dan Morgan je milý, poctivý a úspešný muž z predmestia, skvelý otec mladej rodiny s troma vydarenými deťmi a krásnou pani manželkou. A by toho nebolo málo, Dan je aj úspešný vládny zabijak schopný likvidovať tých najväčších zlosynov. To však nikto nevie – vrátane jeho rodiny, s ktorou sa chystá na dovolenku do Vegas.  Režisérom akčnej rodinnej komédie je Simon Cellan Jones, ktorý má bohaté  skúsenosti z úspešných televíznych seriálov (Hráči, Roky a roky, Klondike). Autorom scenára je David Coggeshall (Sirota: Prvá vražda, Scream: The TV Series) a ústredné manželské duo stvárňujú Mark Wahlberg (všetci ho poznáme) a Michelle Monaghan (Mission: Impossible - Fallout, Útok na maratón: Teror v Bostone, Temný prípad).

Carol a koniec sveta (Carol & The End of the World) – piatok, 15. december, Netflix

USA, Kanada, 2023, Dan Guterman

Nový animovaný komediálny seriál pre dospelých, ktorý sa pohráva s témou zániku sveta, respektíve ľudskej civilizácie. Na našu krásnu Zem sa rúti tajomná planéta. Ľudia reagujú rôzne.  Väčšina pozemšťanov to vidia ako poslednú príležitosť splniť si svoje najtajnejšie túžby.  No a, potom je tu Carol. Tvorcom série je Dan Guterman, ktorý má ako producent či scenárista skúsenosti s úspešným animákom Rick a Morty.    

 





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.