FAMU Films je prvou školskou VOD platformou v Európe a ponúka takmer 600 študentských filmov

FAMU je piatou najstaršou filmovou školou na svete a k 75. výročiu svojho vzniku spustila v roku ...

pridal kinema 7.12.2023 o 23:53
FAMU Films je prvou školskou VOD platformou v Európe a ponúka takmer 600 študentských filmov


FAMU je piatou najstaršou filmovou školou na svete a k 75. výročiu svojho vzniku spustila v roku 2022 – ako prvá filmová škola v Európe – vlastnú VOD platformu FAMU Films (www.famufilms.cz). V ponuke, ktorá aktuálne obsahuje takmer 600 titulov, má študentské filmy svojim vročením siahajúce k začiatkom školy až po aktuálnu tvorbu študentov FAMU. Platforma FAMU Films prirodzene obsahuje aj širokú ponuku filmov slovenských tvorcov, napokon do vzniku Filmovej a televíznej fakulty VŠMU, bola FAMU často pre budúcich filmárov prvou voľbou.

Študentská tvorba je málo známou a pritom atraktívnou súčasťou filmografie tvorcov. Diváci ale nemajú veľa možností sa s ňou zoznámiť, občas býva súčasťou retrospektív na festivaloch, alebo ako bonusový materiál na DVD či blu-ray. Platforma FAMU Films vznikla s ambíciou sprístupniť širokej verejnosti filmy študentov FAMU, a to od jej počiatkov až po súčasnosť. V ponuke tak záujemcovia nájdu filmy už z roku 1949, ktoré sú skutočnými raritami, cez študentskú tvorbu legiend československej kinematografie z obdobia 60. rokov (V. Chytilová, M. Forman, J. Menzel, K. Kachyňa, V. Jasný, J. Němec, E. Havetta, J. Jakubisko, D. Hanák,...), absolventov, ktorí definovali 90. roky a nasledujúce dekády (J. Svěrák, J. Hřebejk, B. Sláma, F. Renč,...), snímky renomovaných zahraničných režisérov, ktorí tu študovali vrátane režisérky Agnieszky Holland, či Emira Kusturicu, až po nastupujúcu generáciu filmárov. Ponuka filmov zahŕňa nielen celé spektrum filmov od hranej tvorby, cez dokumentárnu, animovanú a experimentálnu, ale rovnako aj celú škálu profesií naprieč všetkými katedrami. Návštevníci platformy tak majú možnosť vidieť nielen filmy absolventov a študentov réžie, ale aj scenáristiky, kamery, strihovej skladby, produkcie a ďalších odborov. Väčšina filmov je diváckej i odbornej verejnostii predstavená vôbec po prvý krát a navyše v takejto komplexnej podobe. Okrem filmov VOD platforma FAMU Films ponúka aj doplnkový obsah, ktorý je nemenej atraktívny, ako sú medailónky tvorcov o podstate jednotlivých cvičení, procese výuky a tvorby na FAMU, či prednášky legendy dokumentárneho filmu Karla Vachka.

FAMU Films je prvou školskou VOD platformou v Európe a ponúka takmer 600 študentských filmov

Čo sa týka slovenských autorov, najväčší záujem v rámci FAMU Films je o študentskú tvorbu režisérov E. Havettu, D. Hanáka a J. Jakubiska, ako aj Š. Uhra, takže vznikla samostatná sekcia Nová vlna na Slovensku, ktorá rozširuje vnímanie tvorby jednotlivých režisérov a ukazuje napr. začiatky spolupráce Havettu so scenáristom Luborom Dohnalom, zaujímavá pre porovnanie je aj študentská tvorba Dušana Hanáka. Dostupné sú ale aj snímky menej známych autorov a autoriek zo 70. a 80. rokov, mnohí z nich sa sústredili neskôr napr. iba na televíznu tvorbu, takže FAMU Films ponúka naozaj široký a v mnohom objaviteľský pohľad na slovenskú filmovú tvorbu, ktorá nefokusuje iba na slávne mená, ktoré prešli ateliérmi FAMU.

Platforma vzhľadom na početné zastúpenie študentov zo Slovenska vytvorila kategóriu, ktorá združuje všetkých slovenských autorov, ktorí majú na FAMU Films svoje filmy a je ich naozaj veľa, za všetkých spomeňme zo súčasnej plejády tvorcov Terezu Nvotovú, Vieru Čákanyovú, Matúša Vizára, Noru Štrbovú, Martina Smatanu, Davida Štumpfa, Evu Matějovičovú, Dominika Györgyho a ďalších, exkluzívne dostupná je celá študentská tvorba predčasne zosnulého režiséra Aramisovu. Pripomenúť si tak divák môže napr. absolventský film Špina Terezy Nvotovej, či dnes už kultový film Pandy Matúša Vizára. Marek Koutesh z bohatej ponuky FAMU Films dáva do pozornosti napr. filmy Strieborný vietor (r. J. Jakubisko), Predpoveď: nula (r. E. Havetta), jeden z najznámejších a medzinárodne najoceňovanejších filmov z produkcie FAMU Sestry (r. A. Szelesová), rovnako známy film Martina Smatanu Pouštět draka, experimentálnu autorskú tvorba súčasnej dekanky FAMU Andrei Slovákovej (napr. film Oblaka) či spoločenskú satiru na súčasný politický systém Svině od Dominika Györgyho.

FAMU Films je prvou školskou VOD platformou v Európe a ponúka takmer 600 študentských filmov

V archíve FAMU je stále viac ako 15 000 titulov, ktoré čakajú na digitalizáciu a zverejnenie, pričom do ponuky platformy každý týždeň pribúdajú nové tituly, staršie i novinky, napokon na FAMU každý rok vznikne okolo 200 filmov. FAMU Films je dostupná aj ako mobilná aplikácia pre Android i Apple. Mesačný paušál stojí 85 Kč. Tyto poplatky jsou opravdu symbolické, když člověk vezme v úvahu to, že digitalizace a vyčištění jednoho filmu stojí třeba i 15 tisíc Kč v závislosti na délce. Takže každý předplatitel nám takto pomáhá v záchraně našeho společného česko-slovenského kulturního dědictví a my jsme za to šťastní,hovorí vedúca festivalového oddelenia a filmovej distribúcie FAMU Alexandra Hroncová.

FAMU Films je prvou školskou VOD platformou v Európe a ponúka takmer 600 študentských filmov

VOD platforma FAMU Films so svojou unikátnou ponukou študentskej tvorby, ktorá nie je bežne dostupná a už vôbec nie v takejto ucelenej komplexnej podobe, dáva divákom možnosť sledovať filmovú cestu dnes už renomovaných tvorcov, od ich študentských prác až po filmy rezonujúce na festivaloch po celom svete. Slovenské zastúpenie naprieč dekádami ukazuje nielen kontinuitu v rámci stále úzko prepojenej slovenskej a českej kinematografie, ale aj možnosť porovnať, a v tom najlepšom zmysle slova konfrontovať, tvorbu slovenských filmárov, ktorá vzniká na rôznych filmových školách. FAMU Films intenzívne spolupracuje aj s bratislavskou VŠMU a snaží se zdieľať know-how, ktoré projekt priniesol, aby bol sprístupnený čo najväčší počet študentských filmových titulov od slovenských autorov.

Viac informácií o projekte sa dozviete na tejto stránke.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.