Netflix, Apple TV, HBO novinky: Life on Our Planet, Hermana muerte, Pain Hustlers, The Enfield Poltergeist ...

Na našej planéte žije zhruba 20 miliónov druhov živočíchov. Ďalších  99% živočíšnych druhov už našu planétu ...

pridal Lukáš Slovák 26.10.2023 o 23:31
Netflix, Apple TV, HBO novinky: Life on Our Planet, Hermana muerte, Pain Hustlers, The Enfield Poltergeist ...


Pápežov exorcista (The Pope´s Exorcist) – pondelok, 23. október, HBO Max

USA, 2023, Julius Avery

Nenáročný horor inšpirovaný skutočným príbehom popredného vatikánskeho exorcistu Gabrela Amortha, ktorý zomrel v roku 2016 vo veku 91 rokov. Austrálsky režisér Julius Avery má za sebou niekoľko obstojných „béčok“ (Samaritán, Overlord, Spojenec) a filmový Amorth sa k nim pohodovo priradil. Russell Crowe stvárňuje hlavného hrdinu a robí to znamenitým, dominantným, fyzicky veľmi presvedčivým spôsobom. Démoni sa usídlia v tele mladého chlapca. Tentoraz nepôjde o „bežné vymetanie“, tentoraz je v hre niečo oveľa viac, niečo oveľa hlbšie.   

Koyaanisqatsi - pondelok, 23. október, HBO Max

USA, 1982, Godfrey Reggio

Ťažko určiť žáner tejto snímky, niektorí ho považujú za filmovú esej, iní dokonca za filmovú pieseň či báseň. Godfrey Reggio v nej mixuje dokumentárne zábery z celého sveta, ktoré zbieral niekoľko rokov. Ukazujú stav našej spoločnosti – jej technologizáciu, rýchlosť, ale aj jej problémy. To stavia do kontrastu s inými kultúrami. Všetko sa odohráva na pozadí hudby od skladateľa Phillipa Glassa. Koyaanisqatsi je prvou z tzv. qatsi trilógie – druhý diel Powaqqatsi nakrútil v roku 1988 a posledný Naqoyqatsi v roku 2002.

Bedári (Les Misérables) – pondelok, 23. október, HBO Max

Veľká Británia, USA, Tom Hooper, 2012

X – tá variácia obľúbenej témy z pera Victora Huga prekvapila najmä „surovými“ speváckymi výkonmi veľkých hollywoodskych hviezd v hlavných úlohách. Napriek zmiešaným kritikám a kontroverznému ohlasu publika si film vyslúžil viacero oscarových nominácií. Sošku má doma za svoj výkon vo vedľajšej úlohe Anne Hathaway a ocenený bol aj make-up a mix zvuku. Zlatý glóbus si ale odniesol aj Hugh Jackman, Russellowi Croweovi ani ďalším hviezdam sa neušla žiadna nominácia.

Slnko (Sonne) – pondelok, 23. október, HBO Max

Rakúsko, 2022, Kurdwin Ayub

Yesmin, Bela, Nati. Tri dievčatá z viedenskej kurdskej komunity. Kamarátky natočia klip, v ktorom odeté v hídžábe spievajú skladbu Losing my religion od kapely R. E. M. Svojský protest proti generácii rodičov rozbúri vody v kurdskej komunite a rozdelí ju na dva tábory. Jeden je konaním báb pobúrený, druhý (prevažne mladší) je nadšený. 33-ročná režisérka narodená v Iraku Kurdwin Ayub si odniesla z festivalu Berlinale cenu za najlepší debut.     

30 strieborných - 2 sezóna (30 monedas) – pondelok, 23. október, HBO Max

Španielsko, 2023 Álex de la Iglesia,

Ďalší vyháňač diabla v našom menu. Nečudujte sa. Noci potemneli, vonku začína mraziť, príroda umiera,  blíži sa november. K veci: Padre Manuel Vergara je bývalý exorcista, no súbojov so Satanom a démonmi má už po krk. Túži len po jednom - po pokojnom, málo rozrušujúcom živote v prostredí malebnej španielskej dedinky Pedraza (nečudo). Veci sa však vyvinú inak, ako si Manuel naplánoval. Už v prvej sérii čelí rôznym démonickým fenoménom i vatikánskemu sprisahaniu. Ani druhá séria neprinesie zaslúžený odpočinok. V okolí záhadného milionára, ktorý sa prisťahuje do Pedrazi, sa totiž začnú hromadiť podozrivé udalosti. Za 30 striebornými stojí najmä Álex de la Iglesia, autor skvelej hororovej komédie Smutná balada o trúbke z roku 2010.

Dostaňte Gottiho (Get Gotti) – utorok, 24. október, Netflix

USA, Sam Hobkinson, 2023

John Gotti. Pravá mafiánska celebrita, nekompromisný boss mocného new yorského klanu Gambino, „teflónový Don.“ Prirodzený inštinkt velí mafiánom nestrhávať na seba pozornosť spoločnosti. Gottiho inštinkty fungovali ináč. Moc, neohrozenosť, luxus a sociálny status predvádzal veľmi rád a brutálne okázalo. V 80. rokoch viedla FBI proti „teflónovému Donovi“ 3 náročné súdne spory, usvedčiť obvineného sa však nepodarilo. Podarilo sa to až v roku 1992, čím Cosa nostra utrpela tvrdú ranu. Trojdielnu dokusériu  Dostaňte Gottiho režíruje Sam Hobkinson, ktorý režíroval veľmi príbuzný projekt aj v roku 2020 (Mesto strachu: New York verzus mafia).   

Život na našej planéte (Life on Our Planet) – streda, 25. október, Netflix

USA, 2023, Adam Chapman, Barny Revill, Sophie Lanfear, Nick Shoolingin-Jordan

Na našej planéte žije zhruba 20 miliónov druhov živočíchov. Ďalších  99% živočíšnych druhov už našu planétu navždy opustilo. Nepredstaviteľné. Nová popularizačná dokuséria z produkčnej dielne Stevena Spielberga nás zoberie na výlet do minulosti a predstaví nám niektoré z dávnych, vyhynutých tvorov. Z vizuálneho hľadiska sa je určite na čo tešiť.  O CGI efekty sa postarala spoločnosť Industrial Light & Magic, ktorá vytvorila vizuálne efekty aj pre série Jurský parkJurský svet.    

Potom (The After) – streda, 25. október, Netfllix

Veľká Británia, 2023, Misan Harriman

Krátkometrážny debut prominentného britsko-nigérijského fotografa Misana Harrimana. Harriman pravidelné fotí pre prestížne média ako Vanity Fair, People Magazine či The Telegraph  a je prvým černochom, ktorého fotka sa objavila na obálke časopisu Vogue. Portréty Rihanny, Olivie Colman, Cate Blanchett, Toma Cruisea či britského princa Harryho  a jeho manželky Meghan, patria k najväčším tromfom 46-ročného fotografa, ktorý je tiež popredným fotografom hnutia Black Lives Matter. 18-minútová psychologická dráma Potom rozpráva príbeh muža, ktorý sa pokúša vrátiť späť do normálneho života po tom, čo sa stal svedkom náhodného brutálneho útoku v Londýne. Hlavnú postavu si zahral David Oyelowo (Vražda v divadle, Silo, The Cloverfield Paradox).

OneFour: Against All Odds – štvrtok, 26. október, Netflix

Austrália, 2023, Gabriel Gasparinatos

Texty drill rapových zoskupení sa s vykresľovaním reality príliš nemaznajú. Vyjavujú ju v celej jej sociálnej nahote, bez príkras, bez nadbytočnej lyrizácie, bez väčších kompromisov. Ak drill rapper hovorí brutálnom násilí, opisuje to, čo dennodenne pozoruje vo svojom bezprostrednom okolí. Talentovanú rap drillovú skupinu ONEFOUR z Austrálie sužujú problémy s policajným zložkami. Sledovanie, razie, cenzúra, rušenie koncertov, to všetko zažívajú členovia ONEFOUR  na dennom poriadku.  Šikanózny prístup polície pritom vychádza z predsudkov a kardinálneho nepochopenia situácie. Akčný dokuportrét austrálskej hip-hopovej partičky natočil debutujúci režisér Gabriel Gasparinatos.

Sestra Smrť (Hermana muerte) – piatok, 27. október, Netflix

Španielsko, 2023, Paco Plaza

Prequel hororu Veronika (2017). Aj tentoraz je režisérom Paco Plaza, ktorý sa preslávil zombie hororovou found footage sériou [Rec] (2007 až 2012). Kláštorným hororom sa v posledných rokoch darí, spomeňme napríklad Mníšku 2018 od režiséra Corina Hardyho. Sestra smrť rozpráva príbeh mladej mníšky Narcisi, ktorá je poverená vyučovaním v kláštornej škole. Tu je hlavná hrdinka konfrontovaná s desivými nadprirodzenými úkazmi. S podobnými javmi sa Narcisa stretla už ako dieťa.

Obchodníci s bolesťou (Pain Hustlers) – piatok, 27. október, Netflix

USA, 2023, David Yates

Premiéra nového filmu Davida Yatesa, režiséra známeho vďaka štyrom filmom s Harrym Potterom a trom filmom franšízy Frantastické zvery. Tentoraz Yates zabŕdol do úplne iného žánru a úplne iného sveta.  Krimi dráma Obchodníci s bolesťou rozpráva príbeh o špinavých business praktikách vo farmaceutickom priemysle. Sledujeme slobodnú matku Lizu, ktorá sa ako úspešná zamestnankyňa rýchlo rastúcej farmafirmy zapletie do veľmi nebezpečného sprisahania. Lizu si zahrala Emily Blunt, uvidíme aj Chrisa Evansa, Catherine O´Hara, Andyho Garciu či štrnásťročný supertalent Chloe Coleman.

Tore – piatok, 27. september, Netflix

Švédsko, 2023, William Spetz

27-ročný Tore žije utiahnutým živom. Nechodí na večierky, nepije alkohol, nikdy nevyskúšal drogy, nikdy nemal sex. Nie žeby ho to nelákalo, naopak. Po tom, čo nečakane a za tragických okolností zahynie človek Toremu srdcu najbližší, do života úzkostlivého samotára prichádza zmena. Radikálna zmena - odviazané párty, dievčatá, ženy, ponocovania, zmenené stavy vedomia. Showrunnerom 6-epizódnej komediálno-dramatickej série je 27-ročný William Spetz, ktorý zároveň stvárňuje hlavnú postavu.

Prekliatie (Curses!) – piatok, 27. október, Apple TV+

USA, 2023, Jim Cooper, Jeff Dixon

Viete si predstaviť, že by sa váš otec premenil na kameň? Rodina Vanderhouvenových si to rozhodne vie predstaviť. Alex, otec a hlava rodiny, sa totiž naozaj premenil na kameň. Spôsobila to tajomná a zákerná kliatba. Čo teraz? Čo s tým? Nuž, Alexova rodina sa púšťa do plnenia najrôznejších kúskov, aby získala svojho strateného člena späť. 6-dielna animovaná miniséria Prekliatie by mala pobaviť celú rodinu.

Enfieldský poltergeist (The Enfield Poltergeist) – piatok, 27. október, Apple TV+

Veľká Británia, 2023, Jerry Rothwell

Štvordielny dokument podrobne sa zaoberajúci najznámejším prípadom (údajného) skutočného poltergeistu. Udalosti, ktorými sa inšpiroval aj James Wan v horore V zajatí démonov 2,  sa diali v rodinnom dome Londýnčanov  Hodgsonových v rokoch 1977 až 1979. Režisérovi Jerrymu Rothwellovi  sa podarilo získať zhruba 250 hodín pôvodných zvukových záznamov oných udalostí. Pri ich rekonštrukčnom procese postavil Rothwell repliku londýnskeho domu a k spolupráci si prizval popredných odborníkov na paranormálne javy i priamych očitých svedkov enfieldského poltergeistu.  Bude to zaujímavé.

Yellow Door: Deväťdesiatkový filmový klub - (Noranmun: Bongjunho Gamdokui Migonggae Danpyeon Yeonghwareul Chajaseo) – piatok, 27. október, Netflix

Južná Kórea, 2023, Hyuk-rae Lee

Južná Kórea 80. rokov rozhodne nevyzerala tak, ako vyzerá dnes. Agresívna autoritárska vláda neváhala  terorizovať svojich občanov násilím, čoho vrcholom bolo brutálne potlačovanie študentských demonštrácií. Až v 90. rokoch sa v Kórei udomácňuje atmosféra slobody, uvoľnenia a kultúrneho objavovania. V tomto podhubí sa „nebezpečne“ rozširuje fenomén filmových klubov a cinefílie.  Viac nám porozpráva režisér Hyuk-rae Lee vo svojom dokumentárnom filme. Priestor, medzi inými pamätníkmi, dostane aj Džun-ho Pong, celosvetovo uznávaný autor filmov ako Parazit (2019), Ľadová archa (2013) alebo Spomienky na vraždu (2003).

 





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.