14. ročník prešovského filmového festivalu Pocity prinesie výber svetovej a domácej kinematografie

V poradí 14. ročník prešovského filmového festivalu POCITY prinesie precízny výber svetovej a domácej kinematografie ...

pridal kinema 28.9.2023 o 18:04
14. ročník prešovského filmového festivalu Pocity prinesie výber svetovej a domácej kinematografie


V poradí 14. ročník prešovského filmového festivalu POCITY prinesie precízny výber svetovej a domácej kinematografie, stretnutia s filmovými osobnosťami, ale aj ďalšími formami umenia. Festival sa bude konať od 5. do 11. októbra v Kine Scala, v Cinemaxe Novum, v Krajskej galérii, v prešovskej Hvezdárni a planetáriu či v klube Stromoradie.

Tohtoročný výber filmov je rozdelený do štyroch sekcií: Naše Pocity, Pocity zo sveta, Pocity susedov (PL) a Pocity deťom. V rámci sekcie súčasnej slovenskej kinematografie NAŠE POCITY otvorí festival dokumentárny film Svetloplachosť (2023) režisérskej dvojice Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík. Film sleduje podoby detstva cez dve ukrajinské deti, ukrývajúce sa s rodinami pred bombardovaním v metre zdevastovaného mesta Charkov.

Film bol uvedený na festivale v Benátkach v sekcii Giornate degli Autori, v podprograme Special Events, kde získal cenu Europa Cinemas Label a v slovenskej premiére na 18. MFF Cinematik Piešťany. Na festivale Pocity snímku osobne uvedie režisér Pavol Pekarčík. V rámci slovenskej sekcie sa diváci môžu tešiť aj na osobné stretnutie s režisérom Jarom Vojtekom, ktorý na festivale okrem posledného filmu Turnus (2023) uvedie aj svoje prvé dve dlhometrážne diela My zdes (2006) a Hranica (2009). Slovenský film zastúpia aj nové dokumentárne filmy Šťastný človek (2023) či Všetci ľudia budú bratia (2023) - filmová reflexia o Alexandrovi Dubčekovi očami Roberta Kirchhoffa, ktorý taktiež príde na festival osobne.

Festival v predpremiére uvedie aj novú tragikomédiu A máme, čo sme chceli (2023), ktorú nakrútil Prešovčan Michal Kunes Kováč. Režisér už v minulosti uviedol na festivale Pocity svoje krátke filmy a tentoraz predstaví divákom, spoločne so svojim štábom, svoj dlhometrážny hraný debut. Film sa odohráva na Silvestra roku 1992 a zachytáva príbeh jednej slovenskej rodiny, ktorá sa na prahu vzniku samostatnej republiky musí vyrovnať s vlastnou minulosťou. Herecky sa v ňom predstavia Eva Holubová, Bolek Polívka, Jan Budař, Jana Kovalčíková, Anna Šišková či Daniel Fischer.

Zo svetových festivalov do Prešova

Veľkým lákadlom pre filmových fajnšmekrov sú aj filmy zo sekcie POCITY ZO SVETA, ktorá divákom umožní vidieť ešte pred distribučnými premiérami a v príjemnej festivalovej atmosfére snímky ocenené na mnohých filmových festivaloch - citlivú modernú romancu Minulé životy (2023) režisérky Celine Song, ocenenú divákmi aj na piešťanskom Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik, najnovšiu snímku svojrázneho fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho Karaoke Blues (2023), ktorý natočil vlastné okúzľujúce poňatie osudovej romance predchnutej láskou k filmárčine a za ktoré na festivale v Cannes získal Cenu poroty a na festivale Cinematik hlavnú cenu Meeting Point Europe.

Cenu za najlepšiu réžiu na festivale v Locarne zas získala ukrajinská režisérka Maryna Vrodová za svoj film Stepne (2023), ktorý vznikal v ukrajinsko-nemecko-poľsko-slovenskej koprodukcii. Filmárka v ňom rozpráva príbeh vidieckeho života vo svojej vlasti, ďaleko od vojny. Snímka Fremont (2023) je zas ľahkou komédiou o osamelom dievčati z továrne na koláčiky šťastia, ktorá vezme osud do vlastných rúk a napíše trúfalý odkaz do jedného z tisícov koláčikov. Tento film si z MFF Karlovy Vary 2023 odniesol cenu za najlepšiu réžiu pre Babaka Jalaliho. Režisér Justine Triet v strhujúcej dráme Anatómia pádu (2023) postupne až na dreň rozkladá vzťah ústredného páru a stavia publikum pred otázku, ako by obstál ich vlastný vzťah, ak by momenty súkromného pekla boli podrobené skúmavému zraku verejnosti. Režisér získal za film Zlatú palmu na tohtoročnom festivale v Cannes.

Intenzívne pocity v divákoch určite vyvolajú aj snímky zo sekcie POCITY SUSEDOV (PL), ktorá okrem výberu krátkometrážnych poľských filmov z MFF Febiofest prinesie do Prešova drámu nakrútenú podľa skutočného príbehu umelca Daniela Rycharského Strachy v nás (2021). Film vyniká vysokou mierou autenticity, s ktorou upozorňuje na bolestivé aktuálne témy.

Rovnako autentický je aj suverénny debut Damiana Kocura Chlieb a soľ (2023), ktorý pripomína presne zahranú filmovú partitúru. Jedná sa o úspornú, pritom prenikavú generačnú výpoveď i drámu o tom, aké je to vrátiť sa domov a byť tam sám sebe cudzincom. Tragikomická dokumentárna snímka Záložňa (2022) na príklade jednej až absurdne rozmanitej záložne tematizuje socioekonomické problémy poľského pohraničia, od chudoby, nedostatku pracovných miest až po alkoholizmus a domáce násilie.

Sekcia Pocity deťom ponúkne najmladšiemu publiku krásny animovaný príbeh Yuku a himalájsky kvet (2022) o malej myške, ktorá sa rozhodne nájsť legendárnu himalájsku kvetinu. Film je poetickým a zábavným príbehom, ktorý citlivo spracováva tému  vyrovnávania sa so smrťou našich blízkych a je vhodný aj pre najmenšie deti.




KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.