Netflix, Apple TV, HBO novinky: While We're Young, The Wonderful Story of Henry Sugar, Znachor, Flora and Son ...

Americká adaptácia medzinárodného knižného bestselleru od švédskeho autora Fredrika Backmana. Réžie sa chopil ...

pridal Lukáš Šútor 26.9.2023 o 19:11
Netflix, Apple TV, HBO novinky: While We're Young, The Wonderful Story of Henry Sugar, Znachor, Flora and Son ...


Šťastný človek – pondelok, 25. september, HBO Max

Slovensko, Česko, Soňa G. Lutherová

Intímny príbeh človeka, ktorý objavil svoje pravé „ja“ a musí riskovať to najcennejšie, aby mohol žiť autenticky. Má pre šťastie riskovať všetko? A čo tí, ktorí sú mu blízki? Skutočný príbeh človeka, ktorý v snahe žiť pravdivo a autenticky riskuje stratu toho najcennejšieho. Film Šťastný človek sa začína spomínaním českého grafického dizajnéra a spisovateľa Marvina Horvata na nedávnu minulosť vo švédskom Göteborgu, keď pôsobil ako bežná česká žena vo vzťahu so slovenským manželom, psychiatrom Ivanom a ich dvoma deťmi. Život rodiny mal byť takmer predvídateľný. No vďaka písaniu kvír románov Marvin postupne odhalil a spoznal samého seba. Čoraz intenzívnejšie cítil potrebu byť tým, kým naozaj je – mužom. „Ten skľučujúci pocit, že som v nesprávnom obale je taký intenzívny a bolestivý, že to nemôžem vydržať. Možno by som to dokázal prežiť, ale takýto život by som nenávidel. Naozaj by som ho neznášal. Prežil by som kvôli deťom, ak by som musel. Ale nenávidel by som to,“ povedal úprimne. Dokument citlivo zobrazuje aj prežívanie manžela Ivana, ktorý sa dostal do novej situácie. „Neviem, čo sa stane. Nemám plán. Verím len, že ak nám nejaká situácia začne robiť problémy, budeme sa o tom vedieť porozprávať a nejakým spôsobom to vyriešiť kompromisom,“ vyjadril sa otvorene. Divák tak môže pozorovať nielen začiatok a priebeh Marvinovej tranzície, ale aj zmenu jeho vzhľadu, postojov, vzťahov a partnerstva. Film Šťastný človek preniká do hĺbky a odkrýva skutočnú podstatu a silu lásky na mnohých úrovniach. Čo si na sebe navzájom ceníme a čo je podstatou našich vzťahov? A čo v skutočnosti tvorí dobrý partnerský vzťah a rodinu?

Muž menom Otto (A Man Called Otto) – pondelok, 25. september, HBO Max

USA, Švédsko, Marc Forster, 2022

Americká adaptácia medzinárodného knižného bestselleru od švédskeho autora Fredrika Backmana. Réžie sa chopil skúsený Marc Forster (Hľadanie Krajiny – Nekrajiny, Horšie to už nebude, Svetová vojna Z). Forsterova snímka je oproti románovej predlohe a švédskej filmovej adaptácii Muž menom Ove (2015, réžia: Hannes Holm) podstatne krotkejšia, sladšia, melodramatickejšia. Otto Anderson (Tom Hans) je ufrflaný a zatrpknutý postarší pán, ktorého nesmierne vytáča mladá rodina zo susedstva. Ottovo (na oko) chladné srdce sa však pomaly roztápa a dynamická susedská rodinka vlieva hlavnej postave do žíl čerstvú životnú energiu. 

Alica (Alice) – pondelok, 25. september, HBO Max

USA, Woody Allen, 1990

Alice Tate (Mia Farrow) je žena po tridsiatke, ktorá žije na oko normálnym rodinným životom, ale len na oko. Dôsledne hraná rola spokojnej a príkladnej pani manželky vyčerpáva pani manželku po okraj síl. Oporu objaví v alternatívnej medicíne a ezoterike. V živote hlavnej postavy tak dochádza k ezoterickému obratu. V satirickej snímke so značnými fantasy prvkami si zahrali Mia Farrow, Alec Baldwin, William Hurt či Judy Davis. Woody Allen tentoraz ostal za kamerou.

Kým sme mladí (While We're Young) – ponelok, 25. september, HBO Max

USA, 2014, Noah Baumbach

Noah Baumbach je v súčasnosti absolútnou hviezdou amerického nezávislého filmu a to vďaka osobitým komediálnym drámam ako  The Meyerowitz Stories (2017), Marriage Story (jeden Oscar a ďalších 5 nominácii za rok 2020) či Barbie (režisérka Greta Gerwig je Baumbachov umeleckou a životnou partnerkou, Baumbach sa s ňou podieľal aj na scenári). V roku 2014 tento autor ešte nebol na tvorivom vrchole, ale mal k nemu priamočiaro namierené. V Kým sme mladí stvárňujú Ben Stiller (s Baumbachom spolupracovali už v Greenbergovi) a Naomi Watts manželský pár dokumentaristov zmietaný krízou stredného veku. Pár je sprvoti nadšený, keď im začne nadbiehať iný pár dokumentaristov, o generáciu mladší, hraný Adamom Driverom a Amandou Seyfried. Postupne však vychádza najavo, že za vrúcnym správaním mladšieho páru môže byť niečo iné, prízemnejšie, ako obdiv.

Podivuhodný príbeh Henryho Sugara (The Wonderful Story of Henry Sugar) – streda, 27. september, Netflix

USA, 2023, Wes Anderson

Predĺžený víkend s novými krátkometrážnymi filmami od kultového amerického autora Wesa Andersona (Asteroid City, Grandhotel Budapešť, Až vyjde mesiac) sa môže začať. Začne sa už v stredu a to uvedením 40-minútového Podivuhodného príbehu Henryho Sugara, ktorý mal svetovú premiéru začiatkom septembra na festivale v Benátkach. Ďalšie „andersenovky“ uvedie Netflix v priebehu nasledujúcich dní. Filmy sú adaptáciami temných rozprávok z pera britského spisovateľa Roalda DahlaV každom z kvarteta filmov sa vyskytuje viacero postáv, ich spojivom je postava Henryho Sugara, hazardom posadnutého a chamtivého syna bohatých rodičov. Sugara stvárňuje Benedict Cumberbatch, Roalda Dahla si zahral Ralph Fiennes . Uvidíme aj Deva Patela, Bena Kingsleyho, Ruperta Frienda  či Richarda Ayoadeho.

 

Mastičkár (Znachor) – streda, 27. september, Netflix

Poľsko, 2023, Michał Gazda

Najnovšia verzia adaptácie klasiky poľskej románovej literatúry od spisovateľa Tadeusza Dołęga-Mostowicza. Viac ako 40 rokov po tom, čo vznikol známy film Jerzyho Hoffmana z roku 1981, sa teraz ujal látky režisér Michał Gazda (Zachowaj spokój/Drž sa, Belle Époque, Wataha). 46-ročný herec Leszek Lichota stvárňuje chudobného tuláka blúdiaceho vidieckou krajinou. Tulák uchvacuje miestnych ľudí svojimi liečiteľskými schopnosťami. Odkiaľ sa vzali? To nikto netuší a nevie to ani sám liečiteľ...

Vasco Rossi: Prežiť sám seba (Vasco Rossi - Il Supervissuto) – streda, 27. september, Netflix

Taliansko, 2023, Giuseppe Domingo Romano

Pandémia zasiahla do života hudobníkov zásadným spôsobom  - vynútene dlhou koncertnou pauzou. Otvorila sa však príležitosť novým umeleckým formám. Taliansky pop rocker Vasco Rossi nakrúcal počas pandémie film. Presnejšie povedané; režisér Giuseppe Domingo Romano natáčal dokuportrét Vasca Rossiho. Výsledkom je 5 epizód, v ktorých nás Rossi prevedie svojim životným príbehom. Sprostredkuje nám najdôležitejšie momenty svojho hudobného života, ukáže nám miesta, ktoré miluje, ozrejmí nám príbehy, ktoré rozprávajú jeho piesne. Chýbať nebude množstvo archívnych materiálov a rozhovory s blízkymi Rossiho spolupracovníkmi.

Stretnutia (Encounters) – streda, 27. september, Netflix

USA, 2023, Yon Motskin

Príbehy o (údajných) stretnutiach s mimozemšťanmi často priťahujú na naše oči a uši asi tak, ako magnet priťahuje kov. Preto Netflix uvádza Stretnutia. Štvordielna dokuséria má formu akejsi kozmickej detektívky. Každá zo 45-minútových epizód mapuje inú udalosť vykazujúcu možné mimozemské črty. A hoci sa tieto udalosti odohrali v odlišných časoch a priestoroch, stále nesú podozrivo veľa spoločných znakov. Ozrejmia nám ich špičkoví vedci a očití svedkovia. Jedným z producentov tejto  série je aj Amblin Television, produkčná spoločnosť Stevena Spielberga.

Preťaženie (Carga Máxima) – streda, 27. september, Netflix

Brazília, 2023, Tomas Portella

Akčná jazda z Brazílie. Roger je šikovný pretekár nákladných automobilov – ťahačov. Rogerova pretekárska kariéra však nekončí podľa predstáv. Naopak; končí blamážou. Čo podniknúť ďalej? Na stôl pristane zaujímavá, vzrušujúca, ale nebezpečná ponuka. Od zlodejského gangu. Nová kariéra sa môže začať.

Labuť (The Swan) – štvrtok, 28. september, Netflix

USA, 2023, Wes Anderson

Predĺžený víkend s Wesom Andersonom a Roaldom Dahlom pokračuje štvrtkovou Labuťou. Zvyšné tri poviedky (Labuť, Lapač potkanov, Jed)  by mali byť kratšie ako Podivuhodný príbeh Henryho Sugara; mali by mať 17 minút.  Labuť rozpráva príbeh o jednom malom a geniálnom chlapcovi, ktorého otravujú dvaja veľkí a hlúpi idioti...

Na krídlach lásky (Love Is in the Air) – štvrtok, 28. september, Netflix

Austrália, 2023,  Adrian Powers

Dana Randal je pilotka idealistka, ktorá svoje ideály a nesporné pilotské kvality oddala službám neziskovej leteckej spoločnosti Fullerton Airways. Tá spravuje letecké spojenie naprieč ostrovnými komunitami v austrálskom štáte Queensland. Jedného dňa navštívi Danu zástupca londýnskeho korporátu ITCM Financial, aby vykonal audit. Naša hrdinka privíta audítora v radostnej a naivnej viere, ale keby vedela, k čomu veci povedú, tresla by toho špiňáka lopatou po hlave...

Lapač potkanov (The Rat Catcher) – piatok, 29. september, Netflix

USA, 2023, Wes Anderson

Piatková „andersenovka“ a piatková „dahlovina“. Hlavným hrdinom 17-minútovej poviedky je profesionálny deratizátor, ktorý bojuje s potkanmi. Jeden z málo známych príbehov od Roadla Dahla.

Jašter (Reptile) – piatok, 29. september, Netflix

USA, 2023, Grant Singer

Krimi triler s Beniciom del Torom, Justinom Timberlakeom, Aliciou Silverstone či Michaelom Pittom.  Skúsený detektív Tom Nichols (del Toro) objasňuje brutálnu vraždu mladého realitného makléra. Pravda, ktorú Nichols hľadá, sa neustále vrství, prípad je čoraz zamotanejší a to má vážne dopady na detektívov osobný život. Jedným zo štyroch hlavných podozrivých v prípade je aj Will, veľmi blízky priateľ obete (Timberlake). Režisérom snímky je debutant na poli celovečerných hraných filmov Grant Singer, ktorý si doteraz zarábal najmä ako režisér videoklipov pre známych hudobníkov ako The Weeknd, Lorde alebo Sky Ferreira.

Flora a syn (Flora and Son) – piatok, 29. september, Apple TV+

USA, 2023, John Carney

Nový film od Johna Carneyho, známeho írskeho autora hudobných romantických drám (Sing Street, Begin Again, Once). V hlavných úlohách Eve Hewson, Joseph Gordon-Levitt a Orén Kinlan. Flora (Hewson) je slobodná matka, ktorú poriadne mätie jej rebelujúci dospievajúci syn Max (Kinlan). Aby Flora redukovala svoj stres, zoženie si starú, ošúchanú akustickú gitaru a brnká na nej.  S hraním na gitare Flore pomáha učiteľ Jeff (Gordon-Levitt) a Flora vďaka nemu objavuje transformačnú silu hudby. Carneyho rozprávanie hojne využíva aplikáciu ZOOM, keďže Jeff vyučuje online. Mimochodom, Flora Hewson je dcérou Bona z kapely U2.

Uprostred ničoho (Nowhere) – piatok, 29. september, Netflix

Španielsko, 2023, Albert Pintó

Španielsky survival horor/triler vychádzajúci z veľmi zaujímavej situácie. Mladá tehotná žena uteká z krajiny,  v ktorej zúri vojna. Žena sa ocitne na palube nákladnej lodi a ukryje sa do kontajnera. Nastane búrka, kontajner skĺzne do otvoreného mora. Loď je preč, nikde nič, len číre more. Žena na mieste porodí; musí sa postarať o seba i svoje dieťa. Uprostred ničoho. Režisérom filmu je 37-ročný Katalánec Albert Pintó, debutant na poli celovečerného filmu. Jedným zo scenáristov je Ernest Riera, ktorý má s písaním celovečerných survival hororov isté skúsenosti: 47 metrov (2017) a 47 metrov pod hladinou 2  (2019).  

Jed (Poison) – sobota, 30. september, Netflix

USA, 2023, Wes Anderson

Posledná z Andersenovho kvarteta poviedok podľa Roalda Dahla. V Jede je hlavným hrdinom muž, ktorý sa musí porátať s jedovatým hadom. Muž ho totiž objaví vo svojej posteli...





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.