Nový film Roberta Kirchhoffa o Alexandrovi Dubčekovi prichádza po premiére na Cinematiku do kín

Už vo štvrtok 21. septembra prichádza do klubových kín a sietí multiplexov Cinemax a Cinemacity po celom Slovensku ...

pridal kinema 20.9.2023 o 18:29
Nový film Roberta Kirchhoffa o Alexandrovi Dubčekovi prichádza po premiére na Cinematiku do kín


vo štvrtok 21. septembra prichádza do klubových kín a sietí multiplexov Cinemax a Cinemacity po celom Slovensku dlhoočakávaná slovensko-česká snímka Všetci ľudia budú bratia (2023) od režiséra Roberta Kirchhoffa. Slovenské publikum ju môže očakávať už od čias svetovej premiéry na prestížnom MFF Karlovy Vary. Pozitívne ohlasy a záujem potvrdila aj nedávna národná premiéra na piešťanskom Cinematiku.

Najnovší film jednej z popredných postáv slovenskej dokumentaristiky širokej spoločnosti známej napríklad vďaka kontroverznej snímke Kauza Cervanová pojednáva o popovej hviezde minulorežimovej politiky Alexandrovi Dubčekovi. Ten ako magnet k sebe ťahá prívržencov, obdivovateľov aj kritikov, v období železnej opony, ale aj zjednotenej Európy. Distribúcia filmu prebehne pod záštitou primátora Bratislavy, Matúša Valla.

Film Všetci ľudia budú bratia prichádza do širokej slovenskej distribúcie v klubových kinách a sieťach multiplexov Cinemax a Cinemacity po svetovej premiére na áčkovom karlovarskom festivale. „Film Roberta Kirchhoffa o Alexandrovi Dubčekovi oceňujem pre jeho mimoriadny prehľad a sofistikovanosť; pre jeho osobitý pohľad, ktorý umožňuje o niečo lepšie pochopiť zložitý svet okolo nás," vyjadril sa Martin Horyna, člen programového tímu prestížneho karlovarského festivalu k rozhodnutiu uviesť snímku Všetci ľudia budú bratia na 57. ročníku podujatia, ktoré každoročne navštívi desaťtisíce filmových fanúšikov/iek z celého sveta.

Počas predchádzajúceho víkendu film premietli aj na piešťanskom Cinematiku. „Bolo pre nás nesmierne cenné vidieť festivalové sály praskať vo švíkoch a vnímať ako výživnú a vrestevnatú diskusiu otvára nový film jedného z najvýznamnejších ponovembrových dokumentaristov Roberta Kirchhoffa. A to obzvlášť v čase predčasných parlamentných volieb, kedy sme sa rozhodli promovať film cez tvár Alexandra Dubčeka ocitajúcu sa vo verejnom priestore vedľa súčasných kandidátov, vraví kreatívny riaditeľ distribučnej spoločnosti Film Expanded Matej Sotník o výnimočnom období uvedenia novinky. Distribútor plánuje aj sériu premietaní s diskusiami v rôznych slovenských mestách, ktorú odštartuje v nedeľu 24. septembra v budove obnovenej Slovenskej národnej galérie (Kino Lumière). „Dubček, jeho príbeh a jeho symbol, veľmi silne prehovárajú k súčasnej spoločensko-politickej realite, môžu veľa povedať Dubčekovým vstúpencom či kritikom, ale aj veľkej skupine mladých ľudí a študentov, ktorým záleží na smerovaní krajiny, v ktorej žijeme,” dodáva Sotník. Distribúcia filmu prebehne pod záštitou primátora Bratislavy, Matúša Valla.

„Do projektu Dubček som vstupoval s vlastnou predstavou a istým predsavzatím, že tento film by mal, aj napriek očakávaniam iných, prekvapovať. Z môjho pohľadu sa najpozoruhodnejšia a paradoxne aj najrozporuplnejšia časť Dubčekovho života začína príchodom normalizácie, Chartou 77, jeho vnútornou emigráciou, pokusmi rehabilitovať sa až do roku 1989, kedy sa na krátko opäť vracia na politickú scénu,” vyjadril sa režisér Robert Kirchhoff, ktorý dlhodbo cieli na historické témy rezonujúce ako doma, tak aj v zahraničí.

„Existujú ľudia, ktorí žijú dodnes uzavretí v spomienkach na Dubčeka. Na časy, keď sme mohli veriť, že sa dá žiť inak. Medzi inými vo filme vystupujú idealisti, utopisti, romantici, ktorí snáď ešte dodnes stále veria, že môže existovať spravodlivá, rovnostárska spoločnosť. Práve Dubček sa netajil tým, že v tieto ideály veril celý život. Rôzne myšlienkové prúdy vyplavujú fragmenty a útržky minulosti k nášmu dnešku. Výjavy sa mnohokrát objavujú ako abstraktné telesá v usporiadanom svete. Položené na nočnom stolíku, na umývadle, v živote. Čo s tým?” dodáva a pýta sa Kirchhoff, ktorého film Kauza Cervanová (2014) patril k najnavštevovanejším filmom roka a vyvolal vlnu kontroverzií pre polemiku o krivom treste voči údajným vrahom v jednom z kľúčových prípadov predošlého režimu. Kirchhoffov predposledný film

Diera v hlave (2016) o rómskom holokauste bol uvedený na festivale DOK Leipzig či v renomovanej galérii MoMA v New Yorku, ako aj ocenený národnou cenou Slnko v sieti, ktorú získal Robert Kirchhoff aj spomínanú snímku Kauza Cervanová či snímku Para nad riekou (2014) o legendách slovenského jazzu.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.