Film o režisérovi Eduardovi Grečnerovi v svetovej premiére v Karlových Varoch

V portrétnom dokumente režisér hovorí o svojom živote, inšpirácii, o vnímaní filmu, ktorému zasvätil celý život, ale ...

pridal kinema 4.7.2023 o 23:29
Film o režisérovi Eduardovi Grečnerovi v svetovej premiére v Karlových Varoch


“Pretvarovať sa v umení, to znamená prestať robiť umenie,” hovorí režisér, scenárista, básnik, esejista a vysokoškolský pedagóg Eduard Grečner v novom dlhometrážnom dokumente Pravda je to najdôležitejšie (2023). Film o 92-ročnom vášnivom filmárovi, ktorý patrí do generácie Zlatých 60. rokov česko-slovenského filmu a ktorý bol pre ostrú kritiku režimu v čase normalizácie potrestaný zákazom tvorby, bude v svetovej premiére premietaný na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch.

V portrétnom dokumente režisér hovorí o svojom živote, inšpirácii, o vnímaní filmu, ktorému zasvätil celý život, ale tiež o svojej neúnavnej ceste pri zobrazovaní pravdy. Film autenticky zachytáva významného slovenského režiséra Grečnera pri úvahách o poslaní umelca i života človeka ako takého. “Zhoda okolností s uvedením filmu v Karlových Varoch je priam úžasná. V roku 1964 som na rovnakom festivale uvádzal svoj prvý film Každý týždeň sedem dní. Bol to film o umelcoch a hrozbe možnej atómovej vojny. Videlo ho len 15 divákov, dokonca sa označoval za omyl. Vtedy som bol z výsledku nešťastný.  Minulý rok sa však tento film premietal na festivaloch v Rotterdame a Košiciach. A tam bol označený za jeden z prvých avantgardných filmov v strednej Európe. Zo smútku z nepochopenia môjho filmu ma ohromným spôsobom vyliečil Bergmanov film Mlčanie, ktorý premietali v Karlových Varoch v tom istom roku ako môj debut. Tento film sa stal mojím celoživotným vzorom dokonale sugestívnej réžie s minimom dialógov. Takže môj vstup do ríše filmu v Karlových Varoch sa stáva dvakrát nezabudnuteľným.”  Film bude v Karlových Varoch uvedený 5. júla 2023 v rámci sekcie Návraty k prameňom. Eduard Grečner sa napriek vysokému veku filmovej premiéry osobne zúčastní.

Dokumentárny film Pravda je to najdôležitejšie je debutom režiséra Maroša Brázdu. Ten však už v minulosti s režisérom nakrútil dokument, ktorý sa stal bonusom blu-ray vydania filmu Drak sa vracia v prestížnom anglickom vydavateľstve Second Run. „Ešte na VŠMU, kde som študoval filmovú vedu, som v prvom alebo druhom ročníku videl film Drak sa vracia a veľmi silne ma oslovil. Dodnes ho považujem za jeden z najlepších filmov, aké v našej kinematografii vznikli. Veľmi presne vystihuje špecifickú povahu našej kultúry, národa a spoločnosti. V tomto zmysle ho pokladám za mimoriadne nadčasové dielo. Je v ňom akási esencia tejto krajiny. Okrem toho, samozrejme, vysoko hodnotím aj jeho estetické a filmárske kvality. Ale dôvodom, prečo som sa rozhodol nakrútiť film o Eduardovi Grečnerovi, bolo aj to, že ide o človeka, ktorý prežil zaujímavý život plný zvratov. Obzvlášť mi imponovala zásadovosť a morálna integrita, akú počas nich preukázal. Takýchto ľudí medzi nami nie je veľa. Vždy sa to prejaví v krízových situáciách – vo chvíľach, keď je človek konfrontovaný s kľúčovými životnými rozhodnutiami a dokáže pritom zostať pevný – verný zásadám a princípom, aké sa rozhodol vyznávať,“ hovorí režisér Maroš Brázda.

Producentom filmu je spoločnosť ARTILERIA, koprodukčne na filme spolupracovali Slovenský filmový ústav a RTVS. “Sme radi, že sme sa mohli podieľať na výrobe dokumentu a zachytiť život tohto významného slovenského režiséra. Z kameramanského hľadiska bolo zaujímavé sledovať, ako si Edo uvedomuje svetlo, ako vníma kameru a aj ponúkal ako postaviť záber,” hovorí producent a kameraman filmu Jano Meliš. Prezentáciu slovenskej kinematografie na 57. MFF Karlove Vary 2023 zabezpečuje Národné kinematografické centrum Slovenského filmového ústavu (SFÚ) a uskutoční sa za bohatej účasti slovenských tvorcov. Realizáciu filmu finančne podporil Audiovizuálny fond.

Na 57. ročníku festivalu bude v rámci bohatej slovenskej sekcie uvedený aj digitálne reštaurovaný film Eduarda Grečnera Drak sa vracia (1967). Karlovarský festival snímku uvádza ako podobenstvo o pudovej ľudskej nenávisti, ktorá si neraz vyberá nevinnú obeť, a surovú scénu záchrany dobytka z horiaceho lesa charakterizuje ako ukážku majstrovstva filmového umenia.

“Umelec je čudák vo svete, chápaný celkom inak, ako by mal byť,” hovorí režisér Grečner vo filme, ktorý divákom sprostredkuje detailný ponor do jeho myšlienok a chápania sveta, etiky a morálky. V slovenských kinách bude dokumentárny film Pravda je to najdôležitejšie uvedený na jeseň 2023.




KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.