Ozveny Ji.hlavy budú celé leto prinášať najlepší svetový dokument

Vďaka distribučnej spoločnosti Film Expanded má bratislavské publikum už 4. rok príležitosť sledovať to najlepšie z ...

pridal kinema 27.6.2023 o 23:56
Ozveny Ji.hlavy budú celé leto prinášať najlepší svetový dokument


Vďaka distribučnej spoločnosti Film Expanded má bratislavské publikum už 4. rok príležitosť sledovať to najlepšie z uplynulého ročníka najväčšieho stredo a východoeurópskeho festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava. Každý júlový a augustový pondelok v magickom Parku de Palma Novej Cvernovky. Rovnako ako po minulé roky, aj aktuálny ročník bude open air a v spojení s diskusiami.

Slávnostné otvorenie Ozvien Ji.hlavy sa uskutoční 3. júla za účasti fenomenálnej francúzskej režisérky Judith Auffray, autorky najlepšieho filmu ostatného ročníka Ji.hlavy s názvom 07:15 - Kos, ktorú čaká v rámci otvorenia aj masterclass moderovaný poetkou a filmovou teoretičkou Máriou Ferenčuhovou. Film dobre vystihuje myšlienka: „Prírodný svet hlboko v lesoch rovnakou mierou vzbudzuje záujem vedcov aj túžbu básnikov.”

Ozveny Ji.hlavy uvedú dokopy 15 filmov v slovenskej premiére. V programe nechýba najnovší film legendárneho arménskeho experimentátora Artavazda Pelešjana s názvom Príroda, pandemická dokukomédia americkej umelkyne Andrey Kleine s názvom Koniec nie je podľa mojich predstáv ako aj neformálne pitching fórum Film Expanded Shows.Docs, kde sa opäť predstavia mladé progresívne projekty.

„Tohtoročné Ozveny Ji.hlavy v Bratislave sú výnimočné svojimi filmami a príležitosťou v pokojnej letnej atmosfére zažiť transformatívne filmové projekcie a inšpiratívne diskusie. Ji.hlavu charakterizuje kombinácia odvážnej dramaturgie, osobných stretnutí a iskrivého publika, prelínanie generácií a filmových postupov. Som veľmi rád, že to všetko odznieva a vytvára vzácnu príležitosť stretnúť sa s dokumentárnym filmom, s ostatnými prítomnými — a zároveň so sebou samým,” povedal riaditeľ MFDF Ji.hlava Marek Hovorka.

„Ozveny Ji.hlavy sa v posledných rokoch stali neodmysliteľnou súčasťou filmového leta v Bratislave. Z ničoho nemáme väčšiu radosť, ako keď vidíme známe tváre filmových fanúšikov/čiek s dobrým vkusom opäť prichádzajúcich na Ozveny a s nimi zároveň množstvo nových. Spája nás potreba objavovať svet skrz jedno z najslobodnejších médií — médium dokumentárneho filmu,” vyjadril sa Matej Sotník, kreatívny riaditeľ distribučnej spoločnosti Film Expanded, ktorá je hlavným organizátorom Ozvien Ji.hlavy. Už 4. rok uvádzame celé leto pod hviezdami v populárnej bratislavskej Novej Cvernovke to najlepšie z uplynulého ročníka Ji.hlavy. Máme nesmiernu radosť, že aj tento rok čakajú divákov a diváčky takmer všetky filmy v premiérovom uvedení. Ji.hlava rovnako ako dokumentárny film neprestáva prekvapovať objavovaním nových tvorivých zjavov, formálnych spracovaní i tém zatínajúcich do živého,” dodal Sotník.

Celoletné bratislavské Ozveny Ji.hlavy odštartujú spolu s francúzskou režisérkou Judith Auffray, novým talentom na svetovej dokumentárnej scéne. Jej film 07:15 - Kos vyhral hlavnú cenu v ústrednej sekcii Opus Bonum. Stručný obsah dokumentu znie ako netradičná rozprávka — starý pustovník a mladé dievča, ktoré dokáže komunikovať s vtákmi, jedného dňa počujú spev neznámeho vtáka a vydajú sa hľadať ho do lesa a opustenej bane. Hoci príbeh v skutočnosti zahŕňa moderné nahrávacie zariadenia a mikrofóny, neuberá mu to na rozprávkovej poetike. Film, ktorého stredobodom je vtáčí spev, nabáda k sústredenému počúvaniu a zároveň vedie k zamysleniu sa nad tým, že aj taký obyčajný zvuk, akým je vtáčí spev, má v sebe niečo tajomné.

Slávnostné otvorenie so začiatkom o 21:00 bude pokračovať masterclassom zameraným na princípy tvorby Judith Auffray a jej myslenia o dokumentárnom filme, ktorý moderuje poetka, francúzska prekladateľka a filmová teoretička Mária Ferenčuhová. Masterclass bude prebiehať v angličtine.

Pre tých, ktorý si chcú otvorenie vychutnať ešte viac prichystali organizátori extra projekciu predošlej snímky Judith Auffray s názvom Dom ocenenej na Ji.hlave v roku 2020 špeciálnou cenou poroty v sekcii First Lights zameranej na výnimočné debuty a druhé filmy. Dokument sa zameriava na združenie Tentative, ktoré pomáha mladým ľuďom s autizmom osamostatniť sa a socializovať sa. Sedem autistov žije vo veľkom dome a spolu s pomocníkmi vypĺňajú svoje dni domácimi prácami. Komunitný život je spôsob, akým obyvatelia domu dosahujú svoje vytúžené ciele, a zdieľanie každodenných prác sa stáva hlavným rozprávačským prostriedkom.

V ďalšie pondelky uvedú Ozveny Ji.hlavy rozmanitú selekciu, v ktorej nechýba pásmo víťazných experimentálnych filmov zo sekcií Fascinace a Fascinace Exprmntl.cz, ktoré predstavujú veľkú továreň experimentálnej kinematografie zbavujúcej film založený na realite všetkého, čo ho zaťažuje. Tretí pondelok nebude chýbať najnovší film žijúcej legendy experimentálneho filmu Artavazda Pelešjana s názvom Príroda (2020). Film arménskeho filmového génia, ktorý vznikol po dvadsaťsedemročnej prestávke, je komplexným eposom o veľkoleposti a ničivej sile prírody. Film je zložený z čiernobielych záberov zachytávajúcich ničivé prírodné javy - záplavy, hurikány, výbuchy sopiek a tornáda. Desivé scény miestami sprevádza symfonická alebo operná hudba.

Okrem Prírody prinesie 17. júl takisto krátky film Spievanie v zabudnutí (2021) americkej filmárky Eve Heller, s ktorou bude po projekcii diskusia. Čiernobiely film je meditáciou bez slov o smrti, spomienkach a ich absencii. Židovský cintorín Währingeri v Rakúsku je zaliaty slnečným svetlom a preniknutý spevom vtákov. Fotografie neznámych ľudí, ktoré režisérka objavila na blšom trhu a preniesla zo sklenených negatívov na filmový pás, zachytávajú minulosť v jej bezhraničnej anonymite.

Pevnou súčasťou bratislavských Ozvien Ji.hlavy je bez pochýb Film Expanded Shows.Docs.

3. ročník prezentačnej platformy bude opäť priestorom pre neformálny pitching mladých či progresívnych projektov – filmov, iniciatív či publikácií. Spoločným menovateľom sú nové vízie, netypické prístupy či pohľady na autorský dokumentárny film. V rámci Ozvien Ji.hlavy 31. júla bude prezentáciám predchádzať diskusia so zakladateľom a riaditeľom MFDF Ji.hlava Marekom Hovorkom, ktorý bratislavskému publiku odkryje, čo všetko obnáša manažérske a kurátorske vedenie áčkového dokumentárneho festivalu už viac než dve dekády.

Posledný júlový pondelok vyvrcholí projekciou dokumentárnej komédie Koniec nie je podľa mojich predstáv (2022) od americkej filmárky a divadelníčky Andrey Kleine uvedenej v hlavnej súťažnej sekcii Opus Bonum. Autorka filmu kvôli pandémií v decembri 2020 zrušila všetky vystúpenia a rozhodla sa počas dvoch týždňov performovať v prázdnom divadle. S kombináciou dokumentárnych záberov vznikol film odkrývajúci tragikomickosť osudu umelca v karanténe.

Nadchádzajúci program prinesie ukrajinskú snímku Ruže. Filmový kabaret (2021) od Ireny Stetsenko, ktorá ukazuje, aké je byť umelcom v extrémnych podmienkach, v čase bolesti a straty. Film Expanded opráši divácky silné tituly ostatného obdobia Skúška umenia od Adély Komrzý a Tomáša Bojara, dokukomédiu z talentových prijímačiek na prestížnu pražškú AVU ocenenú Českým levom či snímku Adam Ondra: Posunúť hranice (2022) od režisérskeho dua Jana Šimánka a Petra Zárubu zobrazujúcu život a extrémny tréning svetovej horolezeckej hviezdy a uvedenú v súťaži Česká radosť.

Ozveny Ji.hlavy 28. augusta uzavrie film Za ako dlho začnú psíka páliť labky, keď vystúpi na diaľnici (2022), v ktorom česká režisérka Anna Petruželová vytvára koláž mikropríbehov ľudí, ktorí sa vyjadrujú k pojmu „cesta“ a snažia sa ho zadefinovať po svojom. Jej dokument osciluje medzi hravým a absurdným, existenčnými a existenciálnymi otázkami.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.