Miniséria Herec režiséra Petra Bebjaka - už zažíva svoje prvé úspechy

Meno režiséra Petra Bebjaka nie je česko-slovenskému divákovi neznáme. Spomeňme napríklad televízny ...

pridal Barbora Gvozdjáková 25.10.2020 o 14:15
Miniséria Herec režiséra Petra Bebjaka - už zažíva svoje prvé úspechy


Meno režiséra Petra Bebjaka nie je česko-slovenskému divákovi neznáme. Spomeňme napríklad televízny seriál Za sklom či film Správa, ktorý by mal prísť do kín začiatkom budúceho roka. Pokiaľ Za sklom pojednáva o dvojici elitných policajtov, ktorých osud postaví na dve strany zákona, film Správa približuje útek dvoch slovenských Židov z koncentračného tábora v Osvienčime. V roku 2017 v Česku zarezonoval Bebjakov slovensko-ukrajinský pašerácky film Čiara, za ktorý získal na festivale v Karlových Varoch cenu za najlepšiu réžiu. Vo svojom najnovšom projekte – trojdielnej minisérii Herec – sa Peter Bebjak tentoraz ponára do obdobia päťdesiatych rokov minulého storočia.

Hlavnou postavou minisérie je mladý a talentovaný Stanislav Láník, ktorý miluje divadlo. Po večeroch hráva v budovateľských predstaveniach v malom ochotníckom súbore, kde sníva  dostať sa na dosky národného. Avšak k vysnívanej méte mu na ceste stojí niekoľko prekážok – žije v socialistickom Československu v čase, keď zomrel Stalin aj Gottwald, má nevyhovujúci kádrový profil a naviac menšinovú sexuálnu orientáciu. V pražskom staršom byte býva v spoločnej domácnosti so sestrou Anežkou a babičkou. Obaja rodičia sú už po smrti. Otec zomrel v odboji, matku zabili za údajnú kolaboráciu s Nemcami. Lánika s rodinou nemajú ľudia z okolia príliš v láske, a to najmä stranícky domovník Štěpánský. Ten využíva každú vhodnú príležitosť, aby rodine strpčoval život.

Ambiciózny Stanislav Láník sa svojej divadelnej túžby vzdať nechce. Rozhodne sa pre spoluprácu so Štátnou bezpečnosťou a prijme „rolu najatého herca“. Keď ŠTB potrebuje zatknúť a prinútiť k spolupráci napríklad profesora matematiky, Lánika zamestná ako údržbára na fakulte s cieľom získať si profesorovu fyzickú náklonnosť. Aj vďaka takýmto nekalým službám sa všetkými masťami mazaný herec Lánik stane súčasťou Divadla československej armády (dnešné Divadlo na Vinohradoch), kde okamžite dostáva poprednú rolu v pripravovanej inscenácii. Veci sa však začínajú komplikovať.

Miniséria Herec režiséra Petra Bebjaka - už zažíva svoje prvé úspechy

V titulnej roli trojdielnej drámy exceluje sympatický Jan Cina, ktorý si strihol menšie, ale o to významnejšie úlohy v seriáloch produkovaných českou HBO (Terapie, Pustina). Pre tridsaťdva ročného herca je miniséria (podobne ako aj pre režiséra Petra Bebjaka) veľmi osobnou, keďže sa obaja k „utláčanej“ menšine hrdo hlásia. Cinovi sekundujú v úlohe Anežky presvedčivá Jenovéfa Boková (Hořící ker, Terapie), vynikajúca Emília Vášáryová ako babička a v bravúrne zahranej úlohe domovníka Adrian Jastraban.

Jenovéfa v jednej reportáži z natáčania spomína: „Je to šílené. Jsou tam scény, kde nás i mlátí. Když ti lidi museli řešit, koho tu mají nechat a koho si vzít sebou… Šílené.“ Podobne to vidí aj Emília Vášáryová. Nechápe ľudí, ktorí tvrdia, že vtedy im bolo lepšie. „Je mimoriadne dôležité sa zamýšľať a pripomínať si dobu, z ktorej sme vyšli a ktorá nás poznačila. V tých časoch sa ukazoval charakter človeka“. pridáva režisér Peter Bebjak.

Peter Bebjak si okrem výborných hercov do filmu povolal aj svojho (dvorného) kameramana Martina Žiarana, ktorému sa podarilo vytvoriť autenticky ustráchanú atmosféru. Do dramatických scén sú povkladané náladové čiernobiele zábery z dobovej Prahy. O hudbu k filmu sa postaral Juraj Dobrakov (s ktorým Bebjak rád a často spolupracuje). Za zmienku stojí použitie hlbokých ženské vokálov zdôrazňujúcich úzkosť a smútok z celého príbehu. Televízna séria je remeselne zvládnutá, ale oslabuje ju repetetívnosť a predvídateľnosť dejových zápletiek, najmä v prvých dvoch častiach.

Miniséria Herec režiséra Petra Bebjaka - už zažíva svoje prvé úspechy

Televízny triptych sleduje príbeh naivného mladíka, ktorý túžiac po lepšom zajtrajšku zapredáva iných a má z toho prospech a výhody. Je to príbeh brata a sestry, ktorí sú znásilnení – jeden symbolicky režimom, druhá susedom. V sérii sa sekundárne vinie aj téma skrývanej (a trestanej) homosexuality, ktorá je umne využívaná na diskreditáciu. Tempo a rysy dejových liniek drží v rukách styčný dôstojník ŠTB Korčák (presný Martin Finger), ktorý Lánika inštruuje pri saláme na stojáka v lahôdkovom bufete. Príbehu chýba smelší scenár a jednoznačnosť. Neustále meniace sa postoje amébovitého Laníka postupne otupujú divákovu zvedavosť. Oceniť treba najmä pokus o iné zobrazenie ťažkej doby povojnových monsterprocesov.

Miniséria Herec už zažíva svoje prvé úspechy. V septembri 2020 bola nominovaná na prestížne ocenenie PRIX EUROPA v kategórii „televízna fikcia“. Producentsky ju zastrešila DNA Production, v koprodukcii s Českou televíziou a RTVS. Prvý diel bol odvysielaný na Českej televízii 11. októbra 2020 a túto nedeľu ide do finále. Termín zaradenia do programovej štruktúry Slovenskej televízie je 15. november. Nepremeškajte.

Hodnotenie: 7/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.