Filmy zobrazujúce bezmocnosť ľudí, ktorí sa ocitli v krízových podmienkach

V aktuálnej situácii, ktorou si všetci prechádzame je možno najvhodnejšie pozerať jednu komédiu za druhou ...

pridal Simona Sopiaková 26.3.2020 o 21:42
Filmy zobrazujúce bezmocnosť ľudí, ktorí sa ocitli v krízových podmienkach


V aktuálnej situácii, ktorou si všetci prechádzame je možno najvhodnejšie pozerať jednu komédiu za druhou a zostať pozitívne naladení. Podľa štatistík na Netflixe je však už niekoľko dní v desiatke nasledovanejších filmov na tejto streamovacej platforme práve film Pandemic.

Nikto nevie, čo nás čaká, koľko to potrvá a ako sa  so súčasne nastolenými podmienkami čo najlepšie vyrovnať. A možno práve niektorí z nás potrebujú vedieť, ako sa cítili tí, ktorí si už niečím podobným prešli. Život ohrozujúce situácie znáša každý jedinec individuálne a veľmi osobito. A hoci ide na prvý pohľad iba o filmy, niektoré z nich až mrazivo pripomínajú realitu.

Poďme sa bližšie pozrieť na päť titulov dokonale zachytávajúcich bezmocnosť ľudí, ktorí sa ocitli v krízových podmienkach. Či už ide o epidémiu, valiacu sa lavínu alebo hroziaci stret červenej planéty so Zemou. Všetky tieto vypäté situácie so sebou prinášajú doslova nálož tých najsilnejších emócií. 

Filmy zobrazujúce bezmocnosť ľudí, ktorí sa ocitli v krízových podmienkach

Smrtiaca epidémia / Outbreak (r. Wolfgang Petersen, 1995)

Začnem starším filmom, ktorý snáď najviac pripomína naše aktuálne dianie vo svete. V tejto akčnej dráme sa stretáva kvalitná herecká štvorica - Kevin Spacey (Casey) a nosatý Dustin Hoffman (Sam) v úlohe armádnych virológov. Samovu manželku stvárňuje  Rene Russso ako virologička Robbie. Štvoricu dopĺňa Morgan Freeman (Billy) v pozícii samotného generála .

V Stredisku pre výskum infekčných chorôb US Army sa tento tím snaží zabrániť hroziacej sa globálnej katastrofe - smrtiaci vírus menom Motaba sa šíri do celého sveta až z afrického dažďového pralesa. Spočiatku je prenositeľný iba priamym kontaktom, no ako sa postupne vyvíja a mutuje, nový druh sa začína šíriť aj vzduchom. A šíri sa ukrutne rýchlo. A ľudské organizmy ničí ešte rýchlejšie.

Vyhlásená je prísna karanténa, úlohou virológov je čo najskôr nájsť nositeľa vírusu a vyvinúť protilátku. Sam poháňaný túžbou čeliť záhube ľudstva vkladá do svojej práce maximum. Z operácie je však z istých dôvodov odvolaný a polená mu pod nohy hádže sám jeho nadriadený. Situácia sa stáva neúnosnou, počet nakazených každou minútou stúpa a začína sa uvažovať o operácii "Čistka", ktorej úlohou by bolo vybombardovať celé mesto...

Smrtiaca epidémia zachytáva veľmi realisticky krízové podmienky počas šírenia vírusu a silu obdobnej hrozby. Jednoducho, no efektne zobrazuje možnosti jej šírenia a katastrofické dopady nie len na ľudstvo, ale celý svet ako taký. V neposlednom rade dej rieši aj vedľajšie témy ako skazený ľudský faktor, manipuláciu s informáciami a snahu ututlávať dôležité fakty, v prospech vyšších záujmov. 

Filmy zobrazujúce bezmocnosť ľudí, ktorí sa ocitli v krízových podmienkach

Melanchólia (r. Lars von Trier, 2011)

Keď je reč o ľudskom nešťastí, v zozname nemôže chýbať aspoň jeden film od dánskeho režiséra Larsa von Triera. Odborník na vytváranie ťaživej, až neúnosnej atmosféry za hlavné postavy nesmierne rád volí ženy a ukladá ich do pozície trpiteliek. V tomto prípade sa neuspokojil iba s jednou.

Melanchólia je príbehom dvoch sestier. Prvá časť filmu je pomenovaná po mladšej Justine (Kirsten Dunst), ktorá sa práve vydala. Sledujeme v nej oslavu, ktorá kolíše niekde medzi tradičnou svadobnou hostinou a nešťastím poletujúcim vo vzduchu. Čerstvá nevesta Justine je impulzívna, nevyrovnaná a so životom ako takým so všetkých síl bojuje. Náladu hostí navyše výrazne znepokojí červená planéta na oblohe, ktorá sa odrazu vynára spoza slnka a hrozí jej zrážka so Zemou.

Druhá časť filmu nesie meno staršej sestry Claire (Charlotte Gainsbourg) a odohráva sa niekoľko týždňov po oslave.  Spolu so svojim synom Leem sa stará o svoju, v depresii sa bahniacu, sestru. Claire je jej presným opakom, je vyrovnanejšia, no z možného konca sveta a smrti má veľké obavy.

Dve sestry stvárňujúce dva protipóly - jedna duševne labilná, druhá prijímajúca život pasívne a vyrovnane. Ako tieto osoby príjmu koniec sveta? Práve tak, že sa ich protipóly prekvapivo vymenia.

Melanchólia je vizuálnym krmivom pre citlivú divácku dušu. Disponuje niekoľkými nezabudnuteľnými zábermi, v ktorých dominuje najmä Justine. Jedným z nich je ten, v ktorom ju v svadobných šatách a s kyticou na hrudi unáša prúd vody. Ako všetci vieme, Lars von Trier využíva vo svojich filmoch metafory, rád  filozofuje a lásku k umeniu pretavuje do konkrétnych scén. V tomto prípade ho inšpiroval obraz Ophelie od britského maliara Johna Everetta Millaisa.

Melanchólia poukazuje na náročnosť nájdenia pokoja v duši. Je to  hypnotická psychologická dráma, s tým najepickejším a najintímnejším koncom sveta, aký si len dokážete predstaviť. Záverečná scéna bola momentom, v ktorom som mala pocit, že sa moja duša doslova zrazila s tou von Trierovou. Prečítajte si recenziu filmu na Kineme TU.

Filmy zobrazujúce bezmocnosť ľudí, ktorí sa ocitli v krízových podmienkach

Úkryt / Take Shelter (r. Jeff Nichols, 2011)

V tomto prípade nemám na mysli rovnomenný film s Jodie Foster. I keď aj ona sa v tom svojom úkryte dostala do pomerne zapeklitej situácie. Úkryt s Michaelom Shannonom je síce rovnako americkým počinom, no svojou atmosférou pripomína skôr mrazivý severský chlad.

Curtis (Michael Shannon) žije spolu so svojou manželkou Samanthou (Jessica Chastain) a hluchonemou dcérou v malom mestečku svoj pokojný život. Jeho každodennú rutinu odrazu narušia desivé apokaliptické sny, ktoré vždy začínajú búrkou. Curtis im každým dňom pripisuje väčšiu vážnosť, až ho jeho neutíchajúce nepríjemné myšlienky povedú k vybudovaniu protitornádového bunkra priamo na pozemku ich rodinného domu.

Každý z okolia si myslí, že trpí paranojami a potrebuje odbornú pomoc. Odvracia sa od neho aj najbližšia rodina. Lenže kto môže s istotou tvrdiť, že jeho démonické myšlienky sú skutočne iba výplodom jeho fantázie? Má zmysel dôverovať Curtisovým apokalyptickým víziám alebo ide len o blúznivé fantasmagórie, ktoré sa vytvárajú v mozgu chorého človeka?

Krízové podmienky, zúfalstvo, úzkosť, pochybnosti, neistota...to všetko v precíznom prevedení, s koncom, ktorý bol dokonalým vykúpením. Take Shelter je práve ten film, pri ktorom sa modlíte za koniec sveta, pretože to je jediná možnosť, ktorá vám dáva vieru, že Curtisova psychika môže byť nevinná. Michael Shannon podáva svoj životný výkon hodný Oscara a Jessica Chastain ho slušne dopĺňa. 

Filmy zobrazujúce bezmocnosť ľudí, ktorí sa ocitli v krízových podmienkach

The Leftovers (2014 - 2017)

Predstavte si, že žijete vo svete, v ktorom odrazu zmiznú 2% ľudskej populácie. Len tak, z ničoho nič. Sú fuč. A medzi nimi aj niekto vášmu srdcu veľmi blízky. Neviete, kde je, či na vás niekde čaká a či ho ešte vo svojom živote niekedy uvidíte. Nestihli ste sa s ním rozlúčiť, možno posledná vaša spoločná chvíľa skončila nepeknou hádkou... Ako by ste sa s takouto informáciou vysporiadali?

The Leftovers je seriál, ktorý sa masám nikdy nezapáči, pretože väčšina divákov potrebuje mať vo veciach jasno a vystúpenie z komfortnej zóny je v tomto prípade skutočne značné. Pokiaľ však pochopíte, že odpovede na množstvo otázok, ktoré budú každou jednou časťou iba pribúdať, nie sú v tomto prípade až tak dôležité, náramne si túto apokalyptickú jazdu užijete. Tentokrát nejde o získanie jasných vysvetlení, nesnažte sa všetko pochopiť. Iba skočte do bazéna plného emócií a poriadne sa v ňom vykúpte.

Prvé časti sú skutočným chaosom a pokiaľ sa cez ne prederiete, pochopíte, že oveľa jasnejšie v tom nebudete mať ani neskôr. Na diváka čakajú netradičné postavy, ktoré budú robiť šialené a absurdné veci a nikto vám nebude vysvetľovať, prečo tomu tak je. Akékoľvek odsudzovanie ich konania však nie je celkom na mieste, pretože asi nikto z nás si nevie predstaviť, nakoľko dokážu podobné krízové podmienky s ľudskou psychikou zamávať. No a odrazu si na tie nezvyčajné charaktery zvyknete a niečo neidentifikovateľné vás bude nútiť sledovať osudy týchto nešťastníkov ďalej. A celkom dobrovoľne budete trpieť s nimi.

V konečnom dôsledku usúdite, že celá tá záhadnosť, ktorá seriál obklopuje, je práve to, čo vás na tom celom baví úplne najviac a čo jej pridáva na originalite. Pridajte si k tomu skostnú hudbu nemeckého skladateľa Maxa Richtera a hereckú svätú trojku - Justin Theroux, Carrie Coon a Christopher Eccleston. Skutočne iba malý kúsok neba, ktorý zmizol spolu s 2 % ľudí, chýba tomuto seriálu k dosiahnutiu absolútnej dokonalosti.

Filmy zobrazujúce bezmocnosť ľudí, ktorí sa ocitli v krízových podmienkach

Vyššia moc / Force Majeure (r. Ruben Östlund, 2014)

V snímke od švédskeho režiséra Rubena Östlunda (Štvorec) nezažíva krízové podmienky ľudstvo globálne, v konečnom dôsledku postihnú iba život jednej rodiny. Nič to však nemení na tom, že aj v tomto prípade je veľmi pozoruhodné sledovať, ako sa s novými okolnosťami hlavní hrdinovia vysporiadavajú.

Vyššia moc sa odohráva vo francúzskych Alpách, kam si namierila cestu štvorčlenná rodinka. Čoskoro ich pokojnú dovolenku naruší lavína, ktorá sa odrazu rúti priamo na horskú reštauráciu, v ktorej si práve vychutnávajú obed. Názov filmu v tomto prípade neodráža primárne lavínu - následok vyššej moci prírody, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Žiadna vážna prírodná katastrofa sa nakoniec nekoná (logicky, keďže sme len na začiatku filmu), išlo iba o planý poplach.

Tento nevinný zmätok však následne spúšťa ďalšiu lavínu. Úplne inú, no rovnako intenzívnu - partnerskú. Akonáhle manželka Ebby precitne a zistí, že nie je dôvod na paniku, vzápätí prichádza na to, že zatiaľ čo ona vlastným telom chránila svoje vydesené deti, jej manžel Thomas sa dal na útek a... snažil sa zachrániť seba. A to dokáže vyvolať určitý nepokoj, však?

Následne je veľmi zaujímavé pozorovať, ako tento nepatrný okamih otrasie vzťahom dvoch ľudí prakticky od základov. Zlyhanie v polohe manžela a otca. Sklamanie a nedôvera zo strany manželky. Ebby a Thomas vedú nasledujúce dni ťažké  vnútorné boje a ich manželstvo je na pokraji zrútenia.

Samozrejme, dalo by sa spomenúť ešte ďalšie množstvo iných titulov, ktorých obsahom sú krízové podmienky rôzneho druhu. Pokiaľ vás aktuálne zaujíma najmä téma smrtiacich vírusov, kašlite na Pandemic. Radšej vzhliadnite Svetovú vojnu Z, O 28 dní... alebo siahnite po starších filmoch ako napríklad 12 opíc. Prečítajte si recenziu filmu na Kineme TU.

A najmä pozerajte dobré filmy doma, v bezpečí a podľa možností, v kruhu svojich najbližších.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.