Netflixová seriálová novinka The English Game - nie je primárne o futbale

Masová popularita futbalu, či už z hľadiska atraktivity hry alebo komerčného potenciálu, nebola vždy samozrejmosťou...

pridal Lukáš Slovák 26.3.2020 o 15:18
Netflixová seriálová novinka The English Game - nie je primárne o futbale


Masová popularita futbalu, či už z hľadiska atraktivity hry alebo komerčného potenciálu, nebola vždy samozrejmosťou. Základné rysy dnešného poňatia sa tvorili v dobe, kedy boli drevené bránky bez siete a na ihrisku prevládal skôr útočný hurá systém, než precízne držanie lopty a strategický pressing s vertikálnymi diagonálami (pozdrav pre Laca Borbélyho). Futbal amatérskej úrovne slúžil výhradne pre vyššiu vrstvu a gentlemanov. Angažovanie profesionálov sa zdalo ako utópia.

Trávniky sa začali zelenať až koncom 19. storočia vo viktoriánskom Anglicku, ktoré je považované za kolísku tohto športu. Spoločenský význam začal loptový šport získavať v ťažkých sociálnych kŕčoch najmä vďaka trojici priekopníkov. Hráči Fergus Suter a Jimmy Love spolu s vizionárom Arthurom Kinnairdom položili základy profesionálneho futbalu tak, ako ho poznáme dnes. Na Netflixe je aktuálne dostupná 6-dielna miniséria o dianí za oponou tohto výrazného míľnika s príkladným názvom The English Game

Fergus a Jimmy prichádzajú zo Škótska na sever Anglicka, do robotníckeho tímu Darwen, ktorému majú pomôcť v nadchádzajúcich fázach futbalového FA Cupu. Konkurenčný tím Old Etonians, vedený bohatým synáčikom Arthurom zbrojí proti takto „platenej“ výpomoci. Z Fergusa a Arthura sa stávajú rivali, avšak pre dobro hry budú musieť svoje súťaženie odložiť bokom. Popularita futbalu medzi radovým obyvateľstvom totižto rapídne narastá.

Dôležitou informáciou je holý fakt, že The English Game nie je primárne o futbale. Miestami je potlačovaný viac do úzadia a pre komplexný dejový záber funguje ako rámec príbehu. Miniséria popritom zaberá viaceré turbulentné zmeny spoločnosti a vzájomné interakcie medzi jednotlivými postavami. Spoznávame napríklad Walsha - šéfa tímu Darwen, ktorý je zároveň aj majiteľom fabriky na spracovanie bavlny. Ako člen „Klubu spracovateľov bavlny“ sa musí podriaďovať aktuálnym zmenám trhu, čo má neblahý dopad na jeho zamestnancov, ktorí sú zároveň aj hráčmi tímu. 

Netflixová seriálová novinka The English Game - nie je primárne o futbale

Taktiež charakter Arthurovej ženy Almy nesie tematické posolstvo. Vzhľadom na osobnú tragédiu sa snaží pomôcť slobodným matkám a podporiť fungovanie miestneho detského domova. Samotný Arthur zase bojuje proti osobným démonom, za ktorými sa skrývajú nezhody s otcom. A túto tému si nesie na svojim pleciach aj jeho oponent Fergus, snažiac sa vytrhnúť mamu a sestry z toxického prostredia otca – alkoholika.

V širšom spektre fungujú Fergus a Arthur ako jednotlivé dielce väčšieho celku, podobne ako sa nedá stavať úspech tímu len na jednom hráčovi. Vedľajšie postavy sú teda rovnako dôležité na podchytenie komplexného tematického spektra minisérie.

Tvorcovia seriálu Oliver CottonJulian Fellowes stavili na širokú škálu tém viktoriánskeho Anglicka, vrátane spoločenskej pozície žien a obalili to zaujímavým plášťom vzniku profesionality vo futbale. Miestami prebíjajú vedľajšie dejové línie hlavný príbeh, čo korešponduje s ťažkým zrodom moderného futbalu, ku ktorému sa musíme aj v rámci seriálu postupne prepracovať. 

Netflixová seriálová novinka The English Game - nie je primárne o futbale

Môže sa dostaviť aj niekoľkominútová apatia, ale po prekonaní sa príbeh znova uberá správnym smerom. Je to ako dramatická krivka vývoja futbalového zápasu – ani tam sa nedá neustále hrať naplno a treba oddychové pasáže. Niektoré momenty seriálu či dokonca aj epizódy (napríklad hneď druhá časť) vyzerajú na prvý pohľad od veci, len aby následné krásne dotvorili príbehový kolorit a obohatili tým celé dianie.

Futbalových peripetií si divák užije viac než dosť. Na ihriskách prebiehajú boje spočiatku suchopárnejšie, než by sa žiadalo, ale to je podriadené dobovému systému hry. Pri finálovom zápase ide však už o inú kvalitu. Snímanie a dramatizácia zápasu sú na dosť solídnej úrovni. Dovtedy sledujeme postupné čriepky tvorenia moderného futbalu – prestupy hráčov, vymýšľanie stratégií na jednotlivých súperov, otázky fair-play alebo aj prvé počiatky futbalových chuligánov.

Skvelé sú aj scény s rozoberaním dopadu športu na radové obyvateľstvo alebo rozprava medzi Fergusom a Arthurom o pamätných zážitkoch z ihriska. Postavy sa dostanú dokonca aj do bodu, kedy riešia aj také detaily, akými sú náhradníci počas zápasu alebo predĺženie v prípade remízy. Prvky, ktoré v súčasnom futbale považujeme za samozrejmosť.

Netflixová seriálová novinka The English Game - nie je primárne o futbale

Seriál sa odohráva v krásnych kulisách Anglicka za éry kráľovnej Viktórie. Možno odtušiť podobnosti so seriálom Downtown Abbey, keďže jeho tvorcom je vyššie spomenutý Julian Fellowes. A mierne podobnosti by sa našli aj s filmami Rozum a cit, či Pýcha a predsudok, i keď časovo sa jednotlivé obdobia neprelínajú. The English Game má výpravu ako z historického eposu, nádherné kostýmy (vrátane dobových futbalových dresov) a skvelú titulnú pieseň od skladateľa Harryho Escotta.

Peniaze vidíme vo futbale dodnes, dokonca viac ako kedykoľvek predtým. Stále sú však dôležité jeho hlavné prednosti – radosť z hry, socializácia obyvateľstva a nezabudnuteľné momenty, keď váš obľúbený tím dosiahne vytúžený cieľ. Ak ste fanúšik futbalu, tak je The English Game napriek výskytu nudnejších pasáží správnou voľbou. A keď vám nie sú cudzie ani rôznorodé pohľady na život v ére viktoriánskeho Anglicka, máte vopred vyhraté.

Hodnotenie: 7/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.