Švankmajer, Sládek aj Bán sa predstavia v dokumentoch na Febiofeste

Ako blízko sa dá priblížiť k imaginatívnemu svetu Jana Švankmajera, spoznať medzinárodne uznávaného míma ...

pridal kinema 26.2.2020 o 11:29
Švankmajer, Sládek aj Bán sa predstavia v dokumentoch na Febiofeste


Ako blízko sa dá priblížiť k imaginatívnemu svetu Jana Švankmajera, spoznať medzinárodne uznávaného míma a choreografa Milana Sládka či vojnového fotografa a reportéra Andreja Bána? Viaceré unikátne dokumentárne portréty známych osobností umeleckej a filmovej scény prinesie na plátna 27. ročník Medzinárodného filmového festivalu FEBIOFEST Bratislava s podtitulom Zaostrené na dobrý film. Uskutoční sa od 11. do 17. marca 2020 s hlavným programom v kinách Lumière a Mladosť a sprievodným a hudobným programom v novom festivalovom dejisku V-klube.  

Jan Švankmajer je filmový tvorca a výtvarník, ktorý je pojmom na celom svete. Film Alchymická pec, ktorý len nedávno uviedol v svetovej premiére prestížny festival v Rotterdame, je výnimočným portrétom tohto originálneho umelca a zároveň dokumentuje život a proces tvorby v spoločnosti Athanor (čo je názov renesančnej alchymickej pece), kde Švankmajerove filmové diela v posledných troch desaťročiach vznikajú. Dvojica mladých režisérov Adam Oľha a Jan Daňhel mali výnimočnú príležitosť vstúpiť do „alchymickej dielne“ a zaznamenať svedectvo o vytvorení – ako ho tvorca sám označuje – posledného Švankmajerovho filmu Hmyz. Ten v roku 2018 slávnostne otvoril aj za osobnej účasti jeho tvorcu Febiofest.

Do srdca kinematografie pozve divákov popredná francúzska režisérka Agnés Varda. Svoj posledný film Varda podľa Agnés, ktorý je hravou, elegantnou a nesmierne pôsobivou poctou sveta pohyblivých obrázkov nakrútila vo veku 90 rokov a krátko po jeho premiére na vlaňajšom Berlinale zomrela. Varda sprevádza šiestimi desaťročiami svojej umeleckej činnosti, popritom premýšľa spôsobom sebe vlastným o všetkom od nakrúcania filmov cez feminizmus až po starnutie. Nádherná a nápaditá autobiografia prekypuje ľuďmi, miestami a predmetmi autorke drahými – je tu Jacques Demy, mačky, farby, pláže a zemiaky v tvare srdca. Je to prívetivo ľudský, dojemný, trpko-sladký dar na rozlúčku od jedného z najosobitejších talentov kinematografie.

Festivalová sekcia Osobnosti prinesie okrem dokumentárnych portrétov Agnés Vardy a Jana Švankmajera aj snímky o ďalších priekopníkoch kinematografie. Jiří Trnka: Nalezený přítel rozpovie o jednom z najväčších a najvšestrannejších českých umelcov 20. storočia, ktorému sa podarilo významne ovplyvniť umelecké dianie vo svetovom meradle. Efekt Vašulka zas sleduje dielo priekopníkov videoartu Steiny a Woodyho Vašulkovcov, ktorých nazývajú prarodičmi „generácie YouTube“, ale svet umenia na nich takmer zabudol.

Do srdca divadelného sveta zas zavedie legendárny mím a choreograf Milan Sládek, ktorý osobne zavíta na Febiofest uviesť dokumentárny film, zachytávajúci jeho tvorivú i životnú cestu, bohatú na neočakávané zvraty. Milan Sládek stál na začiatku 60. rokov pri zrode modernej slovenskej pantomímy. Svojimi predstaveniami objavil pre domáce publikum novú divadelnú formu a ovplyvnil nielen našich, ale aj európskych divadelníkov. Po okupácii Československa v auguste 1968 emigroval do Nemecka. Film Martina Šulíka, v ktorom vystupujú spomedzi desiatok osobností aj Milan Lasica, Eva Mária Chalupová či Ľubomír Feldek, je svedectvom nielen o individuálnom úsilí Milana Sládka, ale aj o osudoch celej generácie slovenských divadelníkov. Febiofest ho uvedie v predpremiére.

Švankmajer, Sládek aj Bán sa predstavia v dokumentoch na Febiofeste

Profesionálny aj súkromný osud slovenského novinára, reportéra a fotografa Andreja Bána prinesie na plátno dokumentárny film Raj na zemi, ktorý Febiofest uvedie v slovenskej premiére. Režisér Jaro Vojtek sníma prostredníctvom intímnych rozhovorov a počas spoločných putovaní po svete Bánov osobný príbeh, jeho zápas so samotou aj s psychickými problémami. Paralelne zaznamenáva tragické a komplikované príbehy súčasného sveta vo vojnových a krízových oblastiach ako Irak, Gruzínsko či Kosovo, kam sa Andrej Bán vracia k protagonistom svojich reportáží – k ľuďom, zabudnutých ľuďmi.

Švankmajer, Sládek aj Bán sa predstavia v dokumentoch na Febiofeste

Tohtoročný festival prinesie počas siedmich dní vyše sto snímok, medzi nimi v premiérach nové slovenské filmy, ktoré zaujali aj na svetových festivaloch ako Berlinale či Rotterdam, oceňované a výnimočné zahraničné tituly, ktoré sa nedostanú do bežnej kinodistribúcie a majú na konte uvedenia na prestížnych festivaloch ako Cannes, Benátky či Toronto, medzinárodnú súťaž, diela klasikov, nočné projekcie aj rozšírený detský filmový program. Mnohé zo snímok uvidia diváci v exkluzívnych prvých slovenských uvedeniach.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.