Služobníci žnú po svetovej premiére na Berlinale pochvalné kritiky

Ohromujúce dielo s jedinečným štýlom a príbehom. Aj takúto chválu si len krátko po pondelkovej svetovej premiére ...

pridal kinema 26.2.2020 o 9:40
Služobníci žnú po svetovej premiére na Berlinale pochvalné kritiky


Ohromujúce dielo s jedinečným štýlom a príbehom. Aj takúto chválu si len krátko po pondelkovej svetovej premiére na prestížnom festivale Berlinale pripísal nový film Ivana Ostrochovského Služobníci

Hoci sú Služobníci zasadení do roku 1980, do obdobia komunistického Československa počas éry studenej vojny, Ostrochovského zákerne štipľavý, vrcholne sebavedomý, mrazivo štýlový, druhý celovečerný film prináša príbeh, ktorý je nanajvýš platný a aktuálny aj pre dnešok,“ napísal v jednej z prvých recenzií na film známy filmový portál Screen International.

Príbeh mladých kňazov z totalitného Československa, ktorí sa musia rozhodnúť medzi cestou svedomia alebo cestou kolaborácie, sa ako jediný slovenský dlhometrážny film dostal do oficiálneho výberu Berlinale, ktorého 70. ročník sa koná od 20. februára do 1. marca 2020.

„Ostrochovský štylizuje Služobníkov s nádychom a nekonfortnosťou filmu noir, kým stupňuje napätie až rovín hororových filmov. Natočené v čiernobielej a vo "formáte Akadémie", so bzučivým, pichľavým soundtrackom, obrazy sa ježia úzkosťou,“ pokračovala recenzia.

„Klaustrofobický, priam špionážny triler, ktorý nás zavedie do minulosti. Film so skvelou scénografiou, jedinečným štýlom a príbehom," vyjadril sa na svojom instagramovom konte Carlo Chatrian, umelecký riaditeľ Berlinale, v očakávaní svetovej premiéry filmu Služobníci v novej súťažnej sekcii festivalu Encounters. Tá má ambíciu popri hlavnej festivalovej súťaži upriamiť pozornosť na nové filmové vízie a odvážne diela nezávislých inovatívnych filmárov.

„Ostrochovský vytvoril ohromujúce dielo, v ktorom obratne necháva kontrastovať bledosť mramoru, omietky a tvárí s temnotou noci a čiernych reverend. Mrazivý film noir, v ktorom do seba len pár rokov pred pádom totalitného systému naráža sila dejín a služobníkov dvoch mocí a dvoch systémov viery," takto zas opísali film dramaturgovia Berlinale. Služobníci súťažia v konkurencii 15 filmov z viacerých krajín, ako je USA, Nórsko, Argentína, India, Francúzsko, Nemecko a ďalšie.

„Služobníci skúmajú univerzálne témy voľby, kompromisu a ciest, ktorými sa politický režim snaží ovládnuť vôľu jednotlivca. Odolnosť je v tomto prípade otázka sily a slabosti, hodnôt a kompromisov, ktoré film prekrásne skúma v desivom čiernobielom prostredí na mieste bez farieb,“ napísal v recenzii britský portál Theupcoming. 

Píše sa rok 1980. Michal a Juraj sú študenti kňazského seminára v totalitnom Československu. Vedenie fakulty sa zo strachu pred zatvorením školy snaží formovať seminaristov do podoby vyhovujúcej režimu. Každý z mladých bohoslovcov sa musí rozhodnúť, či podľahne pokušeniu a zvolí si ľahšiu cestu kolaborácie, alebo cestu svedomia a dostane sa tak pod drobnohľad cirkevného odboru Štátnej bezpečnosti.

„Temná čiernobiela dráma, ktorá skrze minimum slov rozpráva o vôli po slobode, o ohnutých chrbticiach a o pravde, ktorú dnes spoločnosť až príliš často chápe ako subjektívnu kategóriu,“ okomentoval snímku Přemysl Martinek, programový supervízor Medzinárodného filmového festivalu Febiofest, ktorého 27. ročník 11. marca 2020 slávnostne otvorí v slovenskej premiére práve film Služobníci. „Film je skvelou kombináciou klasických žánrových postupov a zároveň parafrázou skutočných udalostí, ktoré v rôznych podobách prežíval v Československu každý,“ dodal.

Služobníci žnú po svetovej premiére na Berlinale pochvalné kritiky

Služobníci vstúpia do slovenských kín 19. marca 2020 vďaka distribučnej spoločnosti Filmtopia.

Film vznikol v koprodukcii štyroch krajín: Slovenska – Rumunska – Česka – Írska. Scenár napísala spolu s Ivanom Ostrochovským a Marekom Leščákom medzinárodne uznávaná britská scenáristka Rebecca Lenkiewicz, ktorá spolu s režisérom Pawlom Pawlikowskim vytvorila scenár k oscarovému filmu Ida.

Recenzie vyzdvihujú aj obsadenie: od debutujúcich nehercov Samuela Skyvu a Samuela Polakoviča, ktorí stvárnili ústredné postavy mladých bohoslovcov až po hereckého veterána s veľkolepým renomé, Rumuna Vlada Ivanova, ktorý sa predstavil v snímkach so svetovými premiérami a oceneniami na najprestížnejších festivaloch ako Cannes či Berlinale.

Okrem režiséra Ivana Ostrochovského, ktorý sa včera na festivalovej pôde Berlinale predstavil so svojim novým filmom už po tretí raz, sa sem so Služobníkmi vrátil aj režisér Martin Šulík, ktorý tu v roku 2001 odpremiéroval svoj film Krajinka, tentokrát vo vedľajšej hereckej úlohe lekára, Zvonko Lakčević v postave ŠtB-áka, ktorý stvárnil druhú hlavnú postavu vo filme Ivana Ostrochovského Koza aj kameraman snímky Juraj Chlpík, ktorý spolupracoval na filme Dom Zuzany Liovej v oficiálnom výbere Berlinale v roku 2011.

Služobníci si ešte pred svetovou premiérou pripísali na konto prvý úspech, na berlínskom filmovom trhu ich medzinárodný agent Loco Films predal francúzskej distribučnej spoločnosti ARP, čo pre tento slovenský film znamená vstup do francúzskych kín.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.