Dvanásť nominácií ocenenia Slnko v sieti získal triler Amnestie

Politický triler režiséra Jonáša Karáska nominovali celkovo v dvanástich kategóriách. Okrem nominácie za ...

pridal kinema 25.2.2020 o 22:26
Dvanásť nominácií ocenenia Slnko v sieti získal triler Amnestie


Politický triler režiséra Jonáša Karáska nominovali celkovo v dvanástich kategóriách. Okrem nominácie za najlepší hraný film získal film Amnestie aj nomináciu za najlepšiu filmovú réžiu, kameru, strih, zvuk, hudbu, scénografiu, kostýmy a masky. Za stvárnenie hlavnej postavy bola nominovaná aj talentovaná Natalia Germani. Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) nomináciou ocenila tiež výkon Ani Geislerovej a Gregora Hološku, ktorí si vo filme zahrali vedľajšie postavy - disidentku Miriam Kelemenovú a vodcu väzenskej vzbury Gujdu.

Amnestie si len nedávno získali priazeň Českej filmovej a televíznej akadémie, keď získali sedem nominácií na Českého leva. Titul najúspešnejšieho slovenského celovečerného filmu v počte získaných nominácií potvrdili aj dvanástimi nomináciami na Slnko v sieti. Tento rok bolo na prestížne ocenenie nominovaných celkom dvanásť hraných, šesť dokumentárnych a šesť animovaných snímok. Najnovší film režiséra Jonáša Karáska o kontroverznej Havlovej amnestii odkrýva dramatický príbeh troch rodín na pozadí veľkých spoločenských zmien, rozpadu komunizmu a vytvorenia demokratického Československa. Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) v kategórii Najlepší ženský herecký výkon nominovala mladú a nesmierne talentovanú slovenskú herečku Natalia Germani. Vo filme Amnestie si zahrala nepredvídateľnú Karin Lupkovú. Hviezdna česká herečka Aňa Geislerová získala za stvárnenie disidentky Miriam Kelemenovej nomináciu v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Okrem nominácie na Českého lva tak za svoj presvedčivý herecký výkon možno obháji aj prestížne filmové ocenenie Slnko v sieti.

Nomináciou v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe porota ocenila aj herecký výkon Gregora Hološku. Herec z Jablonice si vo filme zahral vodcu väzenskej vzbury Gujdu. Za Najlepšiu kameru získal nomináciu aj hlavný kameraman nového slovenského thrilleru o slobode, Tomáš Juríček. Porota na Slnko v sieti nominovala aj Mateja Beneša, strihača filmu Amnestie. Za Najlepšiu filmovú hudbu boli nominovaní Matúš Široký a Jozef Lupták. “Dvojica Matúš Široký a Jozef Lupták urobila fantastický soundtrack k filmu. Depeche Mode je len čerešničkou na torte, sú symbolom 80. rokov, dve pesničky, ktoré sme od nich vybrali sa nesmierne hodili do nášho filmu.” Spojenie elektronického sveta Matúša Širokého a akustického sveta Jozefa Luptáka je podľa neho akoby zhrnutím vývoja v hudbe, ideálnym prienikom analógového a digitálneho pocitu. “Jozef robí veľký a významný festival Konvergencie, na ktorom môžete počuť napríklad všetky Šostakovičove kvartetá počas troch dní. Matúš zase remixy a elektronické podklady pre spevákov rozličných žánrov.” Podľa Maroša Hečka je práve toto druh spolupráce, ktorý sa vynikajúco hodil do filmu.

Film Amnestie získal tiež nomináciu za Najlepšiu scénografiu - nominovanými sa stali slovenskí architekti - Tomáš Berka a Karol Filo. Za najlepšie masky nominovali Andreu Štrbovú. “Aďa Štrbová, Jozef Lupták, Karol Filo milo prekvapili. Pre mňa je to dôkaz toho, že nie sú dôležité len skúsenosti, ale aj dôvera, ktorú mladému človeku pri celovečernom filme dáme,” hovorí producent filmu Maroš Hečko. Nomináciu v kategórii Najlepší zvuk získal Viktor Krivosudský. “Som hrdý na všetkých, ktorí s nami robili na filme. S Viktorom Krivosudských to bol už tretí film, rovnako s režisérom Jonášom Karáskom, kameramanom Tomášom Juríčkom, hudobníkom Matúšom Širokým a Viliamom Štrelingerom ako výkonným producentom a Mayom Hurajtom ako koproducentom,” dodáva Maroš Hečko, ktorý práve s týmto tímom v súčasnosti pripravuje ďalší film, tentoraz komédiu. “Amnestie sú pre mňa výnimočné témou, v ktorej je obsiahnutý pád totality a túžba po slobode, ktorú si spájam s Novembrom 89, čo je pre mňa najväčší sviatok novodobých dejín Slovenska. Bez neho a bez slobody, ktorú revolúcia priniesla, by som asi film robiť nemohol. Ja osobne som nesmierne vďačný za to, čo mi revolúcia ponúkla a ako vďaka tejto možnosti môžem žiť svoj život.”

Ocenenia „Slnko v sieti“ sú udeľované každoročne v apríli a to v sedemnástich samostatných kategóriách. Slávnostné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti sa uskutoční 17. apríla 2020 - symbolicky v deň, kedy nominovaná Aňa Geislerová oslavuje narodeniny. Na samotný galavečer už tradične nadviaže retrospektívna filmová prehliadka s názvom Týždeň slovenského filmu.

Slnko v sieti 2019 nominácie Film Amnestie

Najlepší hraný film: Maroš Hečko, Peter Veverka, Nataša Ďuričová, Jiří Konečný a Ivan Juráš
Najlepšia réžia: Jonáš Karásek
Najlepšia kamera: Tomáš Juríček
Najlepší strih: Matej Beneš
Najlepší zvuk: Viktor Krivosudský
Najlepšia hudba: Matúš Široký a Jozef Lupták
Najlepšia filmová scénografia: Tomáš Berka, Václav Vohlídal a Karol Filo
Najlepšie masky: Andrea Štrbová
Najlepšie kostýmy: Zuzana Krejzková
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Natalia Germani (Karin Lupková)
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Anna Geislerová (Miriam Kelemenová)
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Gregor Hološka (Gujda)





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.