Príjemný film, ktorý ste si v roku 2017 možno nevšimli

Snímka Hidden Figures (Skryté čísla, 2016) okamžite zaujme divákov, ktorí majú radi pohodové rodinné filmy ...

pridal Eva Labayová 23.2.2020 o 19:54
Príjemný film, ktorý ste si v roku 2017 možno nevšimli


Snímka Hidden Figures (Skryté čísla, 2016) okamžite zaujme divákov, ktorí majú radi pohodové rodinné filmy. Má ľúbivú hudbu (Hans Zimmer, Pharrell Williams, Benjamin Wallfisch) skombinovanú s pokojne plynúcimi zábermi, ale pozor, aj technicky založení jedinci, ktorí obľubujú matematiku, vedu a vesmírne lety, si ho užijú. Ja som si dokonca dala námahu a skontrolovala výpočet dvoch kvadratických rovníc. Bol správny.

Z úvodných záberov je teda jasné, že budeme svedkami udalostí života výnimočnej ženy, neskôr žien, o ktorých svet vie len málo, prípadne vôbec nič, ako to bolo aj v mojom prípade. Už to, že je príbeh založený na skutočných udalostiach prevratných pre Spojené štáty a celé ľudstvo, udalostiach, ktoré sú v pozadí späté práve s troma hrdinkami príbehu, nesie pridanú hodnotu.

Hlavnými postavami sú tri ženy (Katherine, Dorothy a Mary), ktoré sú cieľavedomé, inteligentné, pracovité, vtipné, miestami ironické. Domnievate sa, aké jednoduché to majú, že tieto vlastnosti ich predurčujú na úspech. Lenže moment. Píše sa rok 1961, nachádzame sa v americkom štáte Virginia a naše hrdinky sú ženy a navyše tmavej pleti. Pracujú na oddelení „farebných“ (afroamerických) kalkulátorov pre Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), na mieste, kde sa nachádza inteligenčná špička inžinierov, odborníkov a vedcov celých Spojených štátov. Aj napriek tomu si ich niektorí kolegovia pomýlia s upratovacím personálom (za predpokladu, že si ich vôbec všimnú).

Pre tých, v histórii USA slabšie sa orientujúcich, je zaujímavé a zároveň šokujúce sledovať, že v tom čase mali farební pracovníci vlastné toalety oddelené od toaliet bielych kolegov, označenú kanvicu na kávu, ktorú smeli používať, podstatne nižšie mzdy, zažívali ponižovanie a segregáciu na úradoch, súdoch, školách, knižniciach. A to nehovorím o opovrhujúcich pohľadoch bielych kolegov a kolegýň (tu sa svojej úlohy vynikajúco zhostili Kirsten Dunst a Jim Parsons), ktorí o schopnostiach svojich tmavých kolegýň do poslednej chvíle pochybujú a reprezentujú postoj väčšiny kolegov bielej pleti – nevrlý, chladný, povýšenecký a maximálne vecný, formálny.

Príjemný film, ktorý ste si v roku 2017 možno nevšimli

Všetky tri ženy si vykonávajú svoju prácu zodpovedne a aj napriek týmto sťaženým pracovným a životným podmienkam statočne bojujú na všetkých frontoch. Sledujeme film s edukačným presahom, nakoľko sú do príbehu vtkané historické udalosti a fakty veľmi príjemným a nenásilným spôsobom. Vidíme dobové zábery rakiet, centrály NASA, mys Canaveral, zažijeme zavedenie prvého IBM počítačového strediska v NASA. Filmom sa tiahne aj obrovská rivalita dvoch svetových veľmocí USA a Ruska v oblasti vesmírnych projektov. Budeme svedkami historických okamihov ako sú vystrelenie Sputnika konkurenčného štátu, Gagarinov let, Redstone testy, prvý suborbitálny let Alana Sheperda, prvý let Američana Johna Glenna okolo Zeme.

Kevin Costner dokazuje svoje herecké kvality v úlohe vedúceho koordinátora pracovnej skupiny inžinierov zodpovedných za prepočítavanie letových dráh a miesta pristátia vesmírnych kapsúl. Spolu s astronautom Johnom Glenom stelesňujú progres, spravodlivosť a túžbu Američanov zvíťaziť nad Rusmi, nad samým sebou a nad zakoreneným rasizmom v spoločnosti. Niekedy však cítiť až príliš prehnaný patriotizmus a hrdinský postoj typický pre Američanov - nikdy sa nevzdať, bojovať silnejšie než komunisti, odhodlanejšie, než ktokoľvek iný.

Príjemný film, ktorý ste si v roku 2017 možno nevšimli

Všetky tri hlavné postavy v podaní Taraji P. Henson (What Men Want 2019, Acrymony 2018, The Best of Enemies 2019), Octavia Spencer (Podoba vody 2017, Snowpiercer 2013, The Help 2011) a Janelle Monáe (Harriet 2019, Moonlight 2016) boli skvele zahrané a uveriteľné. Príjemnou vedľajšou postavou, ktorú sme nespomenuli, ale tiež posúva život jednej zo žien dopredu, je bývalý vojenský dôstojník, ktorého si zahral Mahershala Ali.

Ako je zo slovenského názvu zrejmé, pôjde o Skryté čísla. Dalo by sa to interpretovať ako dôležité číselné hodnoty, na ktoré museli experti prísť (treba si uvedomiť, že v tom čase všetky výpočty robili manuálne bez kalkulačiek), prípadne to môžeme chápať ako výpočty, o ktorých verejnosť netušila. Ďalšie vysvetlenie názvu môže byť jasné priamo z príbehu, kde pri riešení závažného problému bolo treba pozrieť sa za čísla a nájsť riešenie na prvý pohľad nie celkom zrejmé. Mne osobne sa páči tretia možná verzia originálneho anglického názvu, čo by mohlo znamenať skryté ženské postavy, ktoré stoja za úspechom vesmírnych letov.

Príjemný film, ktorý ste si v roku 2017 možno nevšimli

Treba povedať, že film plynie rýchlo a veľmi dobre sa pozerá. Z niečoho, čo začalo ako príjemný rodinný titul, sa stala biografická dráma doplnená historickými udalosťami a osviežená vtipnými momentami. Uspokojí aj mainstreamových aj klubových divákov a hoci silnú stopu v kinematografii nezanechá, môže vyvolať hrejivý pocit obohatenia sa o historické fakty zabalené do pozerateľného a zaujímavého príbehu.

Snímka si dokonca vyslúžila v roku 2017 niekoľko oscarových nominácií (najlepší film, najlepší adaptovaný scenár, Octavia Spencer nominovaná na najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe), Golden Globes nominácií (Octavia Spencer ako herečka vo vedľajšej úlohe, Benjamin Wallfisch, Hans Zimmer a Pharrell Williams v kategórii najlepšia pôvodná hudba). Určite sa oplatí nájsť si dve hodiny a pozrieť si ho.


Hodnotenie 8/10

Hidden Figures (USA, 2016, 127 min.)
Réžia: Theodore Melfi. Scenár: Allison Schroeder, Theodore Melfi, Margot Lee Shetterly (román). Hrajú: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst, Jim Parsons ...





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.