Víkendové televízne tipy

Ang Lee sa k oscarovému úspechu Tigra a draka priblížil po rokoch v snímke Pí a jeho život, ktorý diváka tak trochu po ...

pridal Erik Binder 13.9.2019 o 1:55
Víkendové televízne tipy


PIATOK 13.9.

Machete (USA, 2010, Robert Rodriguez), AMC, 22.00
Čo bolo najlepšie na kombe Grindhouse Quentina Tarantina a Roberta Rodrigueza? No samozrejme trailer na fiktívny film Machete s Danym Trejom v hlavnej úlohe neohrozeného pištoľníka, ktorému neodolá žiadna žena. Rodriquez vyslyšal priania fanúšikov a z fiktívneho filmu urobil skutočný a ten sa dostal aj na plátna kín. Nebola to síce až taká bomba, ako sa možno čakalo, slušná zábava s dokonalým Trejom ale rozhodne áno. Pokračovanie sa volalo Machete zabíja a v názve rozhodne netreba hľadať žiaden dvojzmysel.

Hamilton: V záujme štátu (Hamilton: I nationens intresse, Švédsko, 2012, Kathrine Windfeld), Jednotka, 22.30
Švédi sú machri na kriminálky a to sa týka ako literatúry, tak kinematografie. Oba umelecké druhy tak sú vzájomne previazané. Hamilton je ďalšia postava z rady úspešných drsných vyšetrovateľov, tentokrát vychádza z pera Jana Guilloua. Prvýkrát si ho zahral Peter Stormare v 90- rokoch, nijako za ním nezaostáva ani Mikael Persbrandt v moderných verziách románov. Agent Hamilton ide po stope únoscov raketových hlavíc a divák sa spoločne s ním pozrie do viacerých krajín sveta.

Rallye smrti (Death Race, USA, Nemecko, VB, 2008, Paul W.S. Anderson), Markíza, 22.45
Akčné sci-fi z blízkej budúcnosti sa odohráva vo väznici, kde si to pre pobavenie divákov pred internetom rozdávajú na vytuningovaných autách šialení väzni. Jedného z nich si zahral aj Jason Statham, ktorý by sa rád dožil piatich víťazstiev a tým pádom aj prepustenia na slobodu. Ale vedenie väznice je skorumpované a patrilo by taktiež za mreže. Priamočiara akcia sa vážne s ničím neserie a ide asi o najlepší film béčkara Paula W.S. Andersona. Vážne si ho ale nepleťte s Paulom Thomasom Andersonom.


SOBOTA 14.9.

Shrek (USA, 2001, Andrew Adamson, Vicky Jenson), JOJ, 17.10
K Shrekovi snáď už ani nie je čo po takmer dvoch desaťročiach čo dodať, možno iba to, že popkultúrne odkazy v animovanom diele nikdy nepôsobili tak prirodzeným dojmom, všetko po Shrekovi v tomto smere pôsobilo skôr dojmom snahy o upotené kopírovanie úspešnej šablóny. Shrek sa dočkal troch pokračovaní, bohužiaľ s viac menej klesajúcou kvalitou, nikdy však séria neklesla pod solídny priemer. Inými slovami čím sa zvyšovala úroveň animácie, tým klesala originalita príbehu.

Žandár v New Yorku (Le Gendarme á New York, Francúzsko, Taliansko, 1965, Jean Girault), Dajto, 20.15
Zápletka pokračovania úspešnej komédie o jednej policajnej jednotke z letoviska na juhu Francúzska Saint Tropez nepatrí medzi dvakrát komplikované. Komisár Cruchot po príchode do veľkého jablka stratí z dohľadu svoju dcéru Nicole a v obrovskom meste mu dá poriadny kus práce ju nájsť. Za všetko však môže láska. Cruchot sa ale okrem toho musí sústrediť aj na cieľ svojej cesty, miestny medzinárodný zjazd policajtov. Filmu dominuje fotogenické prostredie NY a pochopiteľne Funésov humor.

Cudzinec (The Foreigner, Čína, VB, USA, 2017, Martin Campbell), Markíza, 20.30
Netradičná koprodukcia troch kinematografických mocností s Jackiem Chanom a Piercom Brosnanom v hlavných úlohách sa dočkala solídneho prijatia kritiky a publika, napriek tomu sa nedostala pred dvoma rokmi do našich kín. Politický triler Martina Cambpella, režiséra bondoviek Zlaté oko a Casino Royal miesi v sebe zložitú tematiku terorizmu IRA s klasickým príbehom pomsty. Campbell sa tentokrát nesústredí príliš na akciu, ale na budovanie napätia pomocou silného príbehu.


NEDEĽA 15.9.

Hastrman (Česko, 2018, Ondřej Havelka), ČT 1, 20.00
Na motívy knihy Miloša Urbana nakrútil spevák a herec Ondřej Havelka veľmi netradičný romantický triler Hastrman. Baron de Caus sa vracia z ciest po svete do českej domoviny a zaľúbi sa tu do krásnej dievčiny Katynky (Simona Zmrzlá). Havelka sa sústredí na pohanské rituály, vťahujúcu atmosféru a charizmu hlavného predstaviteľa Karela Dobrého. S príbehom je to už slabšie, každopádne Hastrman patrí medzi najoriginálnejšie diela súčasného českého filmu.

Bad Boys (USA, 1995, Michael Bay), Dajto, 20.15
Bad Boys znamenal vstup do prvej hollywoodskej ligy pre režiséra Michalea Baya, ktorý v ňom jasne definoval svoj režijný štýl. Príbeh dvoch svojráznych policajtov v boji proti silnému drogovému gangu. To však neznamená, že chlapíkov v podaní Willa Smitha a Martina Lawrenceho opúšťa chuť po neustálom hláškovaní. Bay sa k látke vrátil po rokoch v pokračovaní, ktoré bolo ešte hlučnejšie, akčnejšie a veľkolepejšie, s príbehom to bolo ale opäť rovnako jednorozmerné. Uvidíme, ako dopadne v súčasnosti pripravovaná trojka.

Pí a jeho život (The Life of Pi, USA, VB, Kanada, 2012, Ang Lee), ČT 2, 21.50
Ang Lee sa k oscarovému úspechu Tigra a draka priblížil po rokoch v snímke Pí a jeho život, ktorý diváka tak trochu po celý čas ťahá za nohu. Chlapec menom Pí zo zoologickej záhrady sa plaví s rodinou z Indie do Kanady, pričom sa loď potopí a hrdina ostáva sám na člne s tigrom, orangutanom, zebrou a hyenou. Toto netradičné spoločenstvo čaká množstvo prekážok, vrátane hladu, čo v prípade tigra znamená, že jedlo rovná sa Pí. Vizuálne opulentý film bolo najlepšie vidieť svojho času v kine, čiastočne sa tomuto zážitku priblíži iba vysoké HD rozlíšenie.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.