Spojené štáty opantal záhadný seriál

Premiéry medzi-sezónových seriálov sú v plnom prúde a svojou troškou prispela tento týždeň aj stanica The CW. Predstavila veľmi špecifický projekt, ktorý sa nachádza na rozhraní niekoľkých žánrov...

pridal Elendilka 21.2.2013 o 19:53

Spojené štáty opantal záhadný seriál


Premiéry medzi-sezónových seriálov sú v plnom prúde a svojou troškou prispela tento týždeň aj stanica The CW. Predstavila veľmi špecifický projekt, ktorý sa nachádza na rozhraní niekoľkých žánrov. Táto záhadná zmes mystery, thrilleru a drámy nesie meno Cult a, ako už napovedá samotný názov, jedná sa o seriál, ktorý sa dotýka kontroverzného prostredia kultov, či siekt.

Spojené štáty opantal záhadný seriál s menom Cult. V ňom diváci sledujú osudy dievčaťa, ktorému sa podarilo vyslobodiť z podozrivej sekty, na ktorej čele stojí charizmatický Billy (Robert Knepper). Kelly (Alona Tal), sa stáva policajnou vyšetrovateľkou a zaoberá sa prípadom, ktorý vznikol okolo jeho kultu. V seriáli hľadá svoju stratenú sestru a preto skúma opustené budovy, duté steny a tajuplné odkazy. A teraz prichádza tá zaujímavá časť – tento seriál je len dejovým prvkom skutočného seriálu, ktorý mal premiéru tento týždeň. Cult je totiž seriálom v seriáli.

Ten reálny Cult sleduje dej okolo novinára Jeffa Seftona (Matthew Davis). Jeho brat je veľkým fanúšikom Cultu a venuje mu enormné množstvo času. Tvrdí totiž, že za celým dejom fiktívneho seriálu je niečo viac. Ako keby bola táto sekta naozajstná. Vo svojom pátraní zájde tak ďaleko, že ho niekto začne prenasledovať. Možno na tom predsa len niečo je a tak sa rozhodne zdôveriť svojmu bratovi Jeffovi. Ten je pomerne skeptický, keďže Nate (James Pizzinato) má minulosť poznačenú užívaním drog, a on predpokladá, že si to jednoducho vymýšľa. Nate však ale ešte v ten istý večer záhadne mizne a Jeff sa viac nemôže tváriť, že je všetko v poriadku. Sekta môže byť naozajstná a on sa rozhodne, že odhalí, čo sa v skutočnosti deje a kde je jeho brat.

Musím oceniť myšlienku seriálu v seriáli a jej kreatívne spracovanie. Každý z nás to pozná – niekedy nás seriály tak chytia, že brázdime internet do noci a venujeme mu veľkú fanúšikovskú pozornosť. Niekedy si až prajeme, aby bol seriálový svet reálny a keď nie je, tak si aspoň niektoré prvky adaptujeme do reality (niektorí fanúšikovia Supernaturalu by sa určite mohli priznať, že keď zablikajú v miestnosti svetlá, upaľujú do kuchyne po soľ). V realite je väčšinou ten zábavný spôsob prepojenia našich všedných životov so seriálmi. V Culte je to naopak – televízna sekta existuje v skutočnosti a je teda poriadne desivá.

Práve tie zimomriavky a atmosféra ma na Culte chytili. Pripomínalo mi to prvé časti Supernaturalu a Lost zároveň – záhadné prostredie, ktoré vás akosi chytí. Nepochybne, veľkú časť tohto čara musím pripísať Robertovi Knepperovi, ktorý sa u mňa radí do kolónky tých ľudí, ktorých keby som v noci stretla v tmavej uličke, asi si cvrknem do gatí. Knepper má neuveriteľnú charizmu a schopnosť desiť z obrazovky hoci len mimikou (každý z nás si pamätá tie zverstvá, čo stváral v Prison Breaku. Ja by som sa ho neprestala báť, ani keby sa na obrazovke hral trištvrte hodiny so šteniatkami).

Ďalšia vec, ktorá sa mi na Culte páčila, bolo herecké obsadenie. Naozaj dobré výkony a herci, ktorí sú pomerne známi. Hlavnú úlohu Jeffa stvárnil Matthew Davis, ktorého môžete poznať z Vampire Diaries. Ďalej uvidíte Jessicu Lucas (90210, Melrose Place), Alonu Tal (Supernatural), Jamesa Pizzinatiho (Alcatraz), Aishu Hindz (Detroit 1-8-7, True Blood, Invasion), spomínaného Roberta Kneppera a mnoho ďalších.

Zároveň musím pilotnej časti vytknúť, že bola taká neúplná. Ak si ju pozriete, celkom sa vám zapáči prostredie, atmosféra, trochu vám naznačia, o čom tam pôjde, ale nedozviete sa nič konkrétne. Zároveň vám ani nepredstavia ani jeden charakter do hĺbky a pri niektorých postavách je potom ťažké odhadnúť ich motiváciu, alebo stotožniť sa s nimi. Buď by pilotu prospela ešte hodinka naviac, alebo si celistvý názor budete môcť vytvoriť až po prvej sérii. Každopádne, Cult sa mi trafil do vkusu. Pristihla som sa, že si už od začiatku vytváram teórie a snažím sa odhaliť, kam to bude smerovať. Asi som naozaj cieľová skupina diváka, pre ktorého je Cult určený.

Obsadenie bolo fajn, kulisy a prostredie, ktoré tvorcovia vybrali boli taktiež veľmi dobré a atmosférické. Zároveň oceňujem celkom otrepaný nápad seriálu v seriáli, ktorý je tu však dobre prepracovaný a celý pilot je popretkávaný prestrihmi reálneho deja a deja vo fiktívnom Culte. Takisto, sekty ako také sú veľmi zaujímavé pre televíznu obrazovku a ak nájdete pre tú svoju charizmatického šéfa, máte to vyhraté. Knepper síce nie je žiaden Žiarislav, ale úloha vodcu kultu mu sedí ako riť na šerbeľ. Cult sa v roku 2013 dočká trinástich epizód, uvidíme, čo bude potom. Každopádne, treba mu dať šancu a neodsúdiť hneď po pilote, ktorý bol mierne rozpačitý. Udeľujem 8/10.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.