Nový seriál o konšpiračných teóriách

Na Valentína by mal mať premiéru ďalší sľubný seriál spustený v strede sezóny. Keďže internet je niekedy naozaj všemocný, na jeho vlnách si ho môžete vychutnať už pár dní. Vzhľadom na to, že jeho ...

pridal Elendilka 5.2.2013 o 20:12

Nový seriál o konšpiračných teóriách


Na Valentína by mal mať premiéru ďalší sľubný seriál spustený v strede sezóny. Keďže internet je niekedy naozaj všemocný, na jeho vlnách si ho môžete vychutnať už pár dní. Vzhľadom na to, že jeho domáca stanica ABC vypustila pilotnú časť na svoju oficiálnu stránku či platformu Hulu, bolo to len otázkou času, kedy sa dostane aj k divákom vo svete. Zero Hour sa sústredí na veľmi diskutabilné odvetvie – konšpiračné teórie.

Dej seriálu sleduje Hanka Gallistona (Anthony Edwards), ktorý je vydavateľom špekulatívneho časopisu o vedeckých a paranormálnych novinkách. V jeho magazíne sa dočítate o vlkolakoch, no zároveň aj o serióznych výsledkoch na vedeckom poli. Jeho manželka Laila (Jacinda Barrett) hneď v úvode epizódy kúpi zvláštne hodinky, ktoré jej padnú do oka. Následne na to ju prepadnú vo vlastnom obchodíku a stane sa obeťou únosu. Nejedná sa však o všedný únos.

Kým polícia a dokonca aj agenti FBI robia všetko preto, aby ju manželovi vrátili v poriadku, on sám má problém nečinne sedieť. Preto spolu so svojimi najbližšími kolegami začne pátrať na vlastnú päsť. Objaví v dome hodiny, ktoré Laila v ten deň priniesla a pri ich dôkladnom skúmaní v nich nachádza zvláštny diamant. Ukáže sa, že to nie je len obyčajný kameň – je v ňom strategicky ukrytá akási mapa. Hank sa teda ocitá priamo uprostred jednej z najväčších konšpirácií.

Pilot Zero Hour nám zároveň ukázal aj dej, ktorý sa odohral na konci tridsiatych rokov v Európe. Tajný cirkevný Rád Ruže odhalil, že nacisti zašli pri výskume ľudských génov do krajnosti a sami vytvorili človeka, ktorý nemusel byť vynosený v maternici. Tento Rád, ktorého primárnou úlohou je pripravovať sa na apokalypsu, zareaguje veľmi rýchlo a snaží sa zachrániť zo svojich tajomstiev toľko, koľko sa dá.

Najväčším problémom Zero Hour je podľa mňa to, že hoci je v hlavnej dejovej línii perfektne premyslený, unikajú mu detaily, ktoré sú pre seriály tohto typu alfou-omegou. Nehnevajte sa na mňa, ale aby jeden z najžiadanejších nájomných vrahov na svete prišiel v športiaku pred Lailin obchod bez masky, následne po ženu vbehol do obchodu a vyšiel s ňou na ulicu len tak, je nepredstaviteľné. Mohol ho ktokoľvek vidieť, nehovoriac o tom, že ho zachytili na dopravnej kamere. Takisto, samotná postava Laily je dosť diskutabilná, lebo namiesto toho, aby zavolala políciu, alebo stlačila gombík v obchode pod pultom, že sa jej tam niekto vlámal, radšej zavolá svojmu manželovi s vetou: „Zlatko, zavolaj políciu!“ Chápem, možno s mužom doma rozoberali nejakú konšpiračnú teóriu ohľadom volania na núdzové číslo, ale aj tak. O tom, že 93-ročný deduško, hodinár v Nemecku, melie po anglicky ako lektor v jazykovej škole radšej pomlčím.

Na druhej strane, seriál má veľmi dobré tempo. Hrdinovia sa na obrazovke nezastavia, neustále sa naháňajú za novými a novými stopami a epizóda rýchlo ubieha. Takisto, vizuálna stránka Zero Hour je vynikajúca. Krásne prostredie blšieho trhu v New Yorku, pekná atmosféra predvojnového Nemecka a napokon aj úžasné ľadové pláne Kanady sa mi rátali. Naozaj to bola pastva pre oči.

Stále som však so Zero Hour na vážkach. Herci boli veľmi dobrí. V hlavnej úlohe sa predstavil ostrieľaný Anthony Edwards, ktorého si môžete pamätať z Pohotovosti. Jeho manželku Leilu stvárnila Jacinda Barrett, známa zo seriálu Suits. V roli nepriateľa uvidíte nórskeho Michaela Nyqvista, ktorý bol hlavným záporákom v poslednej Mission Impossible, ale môžete ho poznať aj zo švédskej adaptácie knižnej série Millennium. Okrem toho sa na obrazovke ukážu Carmen Ejogo (Kidnapped), Scott Michael Foster (Greek) a Addison Timlin.

Ďalším veľkým problémom Zero Hour je podľa mňa formát seriálu ako takého. Už v prvej časti tvorcovia ukázali, že sa dej bude uberať len týmto jedným smerom – máme tu záhadu, ktorú treba rozlúštiť, aby sa hlavný hrdina dopracoval k svojej manželke. Tým pádom bude dej len o jednom a tom istom. Preto ma zaujíma, ako dlho budú môcť tvorcovia šťaviť jeden z najotrepanejších motívov konšpiračných teórií. Nehovoriac o tom, že náplň celého seriálu potom bude len behanie hrdinov z jedného miesta na druhé, aby sa dopracovali k ďalším stopám. Celé mi to pripomínalo tak trochu Dračí doupě – postavy niekam prídu, niečo zistia, vydajú sa na quest, na tom sa dozvedia niečo iné, pohnú sa inam a tak ďalej. Problém je, že v Dračku si vždy môžete vymyslieť nejaký väčší a väčší plán. Zero Hour je však presne ohraničený svojim námetom, ktorý kĺbi všetky klišé svojho žánru – novinára, tajnú cirkevnú odnož a nacistov.

Nič z tohto vyššie spomenutého však nezmení to, že pilotná časť bola veľmi dobre napísaná a spracovaná. Naozaj bola radosť pozerať sa na to, ak si odmyslíme niektoré kiksy z nepozornosti. Keď sme sa o Zero Hour bavili v redakcii portálu, náš šéfredaktor spomenul, že možno by tomuto seriálu sadla viac miniséria. Úplne súhlasím. Obávam sa totiž, že formát seriálu ako takého je práve to, čo Zero Hour najviac ubližuje. Samotnému pilotu však udeľujem 7/10 a neľutujem, že som si ho pozrela. (serialy.kinema.sk)





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.