„Predchodca“ legendárneho Sex and the City

Od skončenia Gossip Girl ubehlo už pár týždňov. Ak ste tento seriál nesledovali, aj tak sa k vám určite dostalo, že ho zakončili epickým odhalením identity tejto internetovej klebetnice. Zotreli ...

pridal Elendilka 16.1.2013 o 11:55

„Predchodca“ legendárneho Sex and the City


Od skončenia Gossip Girl ubehlo už pár týždňov. Ak ste tento seriál nesledovali, aj tak sa k vám určite dostalo, že ho zakončili epickým odhalením identity tejto internetovej klebetnice. Zotreli ste slzy po rokoch strávených s Blair a Serenou a určite ste začali pátrať po tom, čo Gossip Girl nahradí. Ako sme informovali aj my, stanica The CW sa pustila do veľmi riskantného projektu, ktorý nasadila práve na uvoľnené pondelkové večery. Projekt sa volá The Carrie Diaries a jedná sa o „predchodcu“ legendárneho Sex and the City.

Predchodcu som dala do úvodzoviek preto, lebo tvorcovia sa rozhodne nesnažia Sex and the City napodobňovať. Zmenili formát z 30 minútových epizód na trištvrte hodinové, vymenili cieľovú skupinu divákov a produkuje ho autorka knižnej série o Carrie Bradshaw, Candice Bushnell. Vo svojej recenzii preto nechcem seriály navzájom porovnávať – jedná sa o dve odlišné veci. Toto nie je prípad Star Wars, Carriene denníky totiž fungujú na úplne odlišnom princípe ako to, čo bude nasledovať „potom“. Samozrejme, neubránili sa niektorým ikonickým prvkom Carrie, ktorú stvárňovala Sarah Jessica Parker (písanie pri okne, divoké kučeravé vlasy, …) – ale tam to končí.

The Carrie Diaries sa sústredí na život mladej Carrie Bradshaw, študentky strednej školy v malom meste v štáte Connecticut. Carrie má hlavu večne v oblakoch, sníva o kariére spisovateľky s napínavým životom v New Yorku. V realite však musí čeliť rodinnej tragédii – pred letom jej zomrela matka a ona zostala sama s otcom a mladšou sestrou. Začína sa nový školský rok a ona pociťuje túto stratu viac, ako kedykoľvek predtým. V škole sa stretávame s jej priateľmi, doma zasa vidíme, že jej sestra sa nachádza v rebelskom období a ich otec je bezradný.

Po konzultácii s výchovnou poradkyňou sa Carrie-n otec rozhodne, že by nebolo zlé, keby na istý čas zmenila scenériu. Vybaví jej stáž priamo na Manhattane – raz do týždňa bude dochádzať do mesta svojich snov a katalogizovať tam papiere. Hneď v prvý deň svojho dobrodružstva sa cez obednú prestávku stretne s redaktorkou populárneho časopisu Interview a tá ju zatiahne do farebného sveta autorov, maliarov, či ľudí z módneho biznisu. Carrie začína žiť dva životy – jeden bežnej tínejdžerky v malom meste a druhý, plný dobrodružstiev, farebného oblečenia a New Yorku.

Celý seriál je zasadený do osemdesiatych rokov a Carrie pôsobí nie len, ako hlavná hrdinka, ale zároveň aj ako rozprávačka deja. Dejové prestrihy komentuje a svoje slová sa snaží zaradiť do akejsi perspektívy vyrastania, životných zmien a komplikovanosti tínejdžerského veku. Samozrejme, v seriáli nechýbajú konverzácie o sexe, sú však veľmi decentné a niekedy som sa neubránila pocitu, že majú mať zároveň aj nejaký výchovný charakter.

Čo sa týka hereckých výkonov, AnnaSophia Robb, predstaviteľka Carrie, zvláda svoju úlohu nadpriemerne dobre. V iných seriáloch z repertoáru The CW to hercom zväčša trvá dlhšie, kým podajú také hodnoverné výkony, ako ona. Niet sa čomu čudovať, Robb je herečkou od útleho veku a preslávila sa hlavne účinkovaním vo filme Bridge to Terabithia. Rovnako dobrí boli aj ostatní členovia rodiny Bradshawovcov, mladšia Dorrit (herečka Stefania Owen, známa z Running Wilde) a otec Tom (Matt Letscher, známy napríklad z dramedy Eli Stone). Ďalej sa v seriáli objaví Freema Agyeman (Martha z Doctora Who), Ellen Wong (Knives zo Scotta Pilgrima), Katie Findlay (Rosie z The Killing), Brendan Dooling alebo Austin Butler (Wilke zo Switched at Birth, ši Jones z Life Unexpected).

Medzi hercami vládne príjemná chémia, výkony sú primerané a scenár si zachoval nadhľad a nadčasovosť nad problematikou jemných tínejdžerksých rokov. Takisto, v pilotnej časti bolo všetko, ako malo byť – načrtla sa základná dejová línia, takisto menšie zápletky a postavy sa predstavili do slušnej miery. Zároveň musím vyzdvihnúť krásne farebné osemdesiate roky, rozhodne sa je na čo pozerať.

Z Carrie Diaries nebude nový Sex and the City. Seriál na to neašpiruje, je priamo určený inému typu diváka a tento prenos je prevedený do bodky dobre. Ak od neho očakávate detailné rozhovory o pikantných témach, či Samanthu, Mirandu alebo Charlotte, tak budete sklamaní. A okrem toho aj neporiadni fanúšikovia, lebo všetci vieme, že s dievčatami sa Carrie zoznámila, až keď v New Yorku študovala. Môžete do Carrie Diaries rýpať koľko chcete, že v Sex and the City sa spomínalo, že Carrie mala v osemdesiatych rokoch ofinu, alebo, že “toto sa určite nemalo stať”. Bude to od vás však také, ako keby ste rýpali do cuketového kvetu, že nechutí rovnako ako cuketa. Jesť sa dajú oboje, pochádzajú z toho istého koreňa, no predsa sú to odlišné veci. K tomuto, možno hlúpemu príkladu, treba dodať už len hodnotenie. Pilotná časť The Carrie Diaries si u mňa vyslúžila 8,5/10 a teším sa na pokračovanie seriálu, rovnako ako na búrku v komentároch. (serialy.kinema.sk)





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.