TV TIPY 21.5. - 26.5. 2019

TV TIPY 21.5. - 26.5. 2019

článok



UTOROK 21.5.

Stratené mesto Z (Lost City of Z, USA, 2016, James Gray), JOJ Plus, 20.10
Percy Fawcett (Charlie Hunnan) bol britský bádateľ a cestovateľ, ktorý sa vydal na niekoľko výprav do Pralesov Južnej Ameriky, kde narazil na dosiaľ neznámu civilizáciu. Svoje výpravy uskutočňoval spoločne s asistentom Henrym Costinom (Robert Pattinson) a podporovala ho aj jeho manželka. Stratené mesto Z síce patrilo medzi najväčšie prepadáky roku 2016, a dôvodom bude zrejme fakt, že má bližšie k Herzogovým eposom typu Fitzcarraldo, než k mainstreamovým exotizujúcim snímkam.

Krotitelia duchov (Ghostbusters, USA, 1984, Ivan Rreitman), Dajto, 20.15
Jeden z najkultovejších komerčných filmov osemdesiatych rokov nakrútil slovenský rodák Ivan Reitman. Krotitelia duchov je partička amatérskych lapačov duchov, ktorí na svoje prekvapenie narazia na skutočnú nadprirodzenú hrozbu v uliciach New Yorku. Film je dokonalou kombináciou komédie, dobrodružného žánru a nejakých tých hororových prvkov. V hlavnej mužskej úlohe zažiaril Bill Murray, hlavnú ženskú úlohu a zároveň objekt Murrayho vášní zase Sigourney Weaver.

Početí mého mladšího bratra (Česko, 2000), ČT 2, 21.45
Početí mého mladšího bratra sleduje osudy postáv jedného pražského činžiaku zhruba v polovici minulého storočia. Drobnokresba postáv odhaľuje ich masky, slabosti, ale aj túžby. Film je autorským dielom režiséra a scenáristu Vladimíra Drhu a ten do hlavných úloh obsadil Danu Vávrovú a Jiřího Bartošku. Početí mého mladšího bratra je rámovaný rozprávaním starého rozprávača o rokoch svojej mladosti. Film sa stretol s kontroverzným prijatím publika aj kritiky.

TV tipy 21.5. - 26.5. 2019 TV tipy 21.5. - 26.5. 2019 TV tipy 21.5. - 26.5. 2019

STREDA 22.5.

Tiesňová linka (The Call, USA, 2013, Brad Anderson), Dajto, 20.15
Tiesňová linka je napínavým príbehom jedného mysteriózneho únosu, o ktorom sa dozvie zamestnankyňa tiesňového centra v podaní Halle Berry. Iba s pomocou telefónu a útržkovitým informáciám obete na druhej strane linky (Abigail Breslin) sa pokúsi vypátrať lokáciu a dôvody tohto kriminálneho činu a zabrániť prípadne niečomu horšiemu. Halle Berry si podobnú úlohu zopakovala o niekoľko rokov neskôr v rovnako slušne napínavom thrilleri Kidnap, ale tam bolo obeťou únosu jej dieťa.

Saw 2 (USA, 2005, Darren Lyn Bousman), Film+, 22.00
Pokračovanie inovatívneho hororu Saw s nesmierne prekvapivým záverom za svojim predchodcom príliš nezaostáva, táto séria začala upadať do priemeru až treťou časťou. Opäť tu máme vražednú Jigsawovu hru, tentokrát uväzní osem osôb, ktorí budú musieť byť nesmierne ostražití a chytrí, aby cestu na slobodu prežili a samozrejme nie každému sa to podarí. Úlohu vyšetrovateľa si tu zahral Donnie Wahlberg, niekdajší člen boybandu New Kids on the Block, ktorý sa objavil napríklad aj v Šiestom zmysle.

Darček (The Gift, USA, Austrália, 2015, Joel Edgerton), JOJ Cinema, 22.20
Rrežijná prvotina herca Joela Edgertona, ktorý do sa nebál do úlohy hlavného záporáka obsadiť samého seba. Navyše si napísal sám k Darčeku aj scenár. Hlavnými postavami sú ale mladomanželia v podaní Jasona Batemana a Rebbecy Hall, ktorí sa nasťahujú do luxusného rodinného domu. Idylku im však prekazí jeden manželov starý známy zo stredoškolských štúdií. Ten začne hrať s rodinkou veľmi nebezpečnú hru, ktorá je odpoveďou na dvadsať rokov staré krivdy.

TV tipy 21.5. - 26.5. 2019 TV tipy 21.5. - 26.5. 2019 TV tipy 21.5. - 26.5. 2019

ŠTVRTOK 23.5.

V mene cti (Four Feathers, USA, 2002, Shekhar Kapur), AMC, 12.30
Netradične do afrického Sudánu prelomu 19. a 20. storočia je zasadený romantický historický vojnový film V mene cti. Britský dôstojník Harry Faversham sa odmietne postaviť do čela pluku pri operácii v Sudáne a tak dostáva štyri biele pierka, ktoré symbolizujú zbabelosť. Muž sa cíti dotknutý a vydáva sa do krajiny v prevlečení za Araba, kde pôsobí ako špeh. V hlavných úlohách sa predstavili Heath Ledger, Wes Bentley a Kate Hudson. Film vznikol v réžii tvorcu Kráľovny Alžbety, Shekhara Kapura.

Kľúč k minulosti (Francúzsko, 2010, Gilles Paquet - Brenner), JOJ Cinema, 20.15
V Paríži počas druhej svetovej vojny je desaťročná Sarah spoločne s rodičmi zadržaná francúzskou políciou, ktorá zatýka židovských občanov mesta. Dievčaťu sa však podarí predtým zavrieť svojho bračeka do skrine, aby ho nestretol rovnaký osud. O mnoho desiatok rokov neskôr sledujeme príbeh americkej novinárky Julie Jarmond, ktorý sa začne prepletať s osudom Sarah. Francúzska snímka vznikla na motívy románu Tatiany De Rosnay a v hlavnej úlohe sa predstavila Kristin Scott Thomas.

Admirál (Rusko, USA, 2008, Andrej Kravčuk), JOJ Plus, 22.30
Výpravný ruský historický veľkofilm ponúka všetko, čo si môžete od tohto žánru priať. Pohľadný ústredný pár, krásne kostýmy a výprava, slušne nakrútené bojové scény. Rusi sa tresli po vačku a pripravili veľké kino, ktoré sa okrem melodramatických prvkov ale nebojí ani násilia a krvavých scén. Admirála si zahral charizmatický Konstantij Chabenskij (Wanted, Jjeden musí z kola von), jeho polovičku Jelizaveta Bojarskaja (Anna Karenina: Príbeh Vronského).

TV tipy 21.5. - 26.5. 2019 TV tipy 21.5. - 26.5. 2019 TV tipy 21.5. - 26.5. 2019

PIATOK 24.5.

13 hodín: Tajní vojaci v Bengázi (13 Hours: Secret Soldiers of Benghazi, Malta, Maroko, USA, 2016, Michael Bay), Markíza, 20.30
Zrejme najambicióznejší projekt Michaela Baya sa tak trochu stratil medzi ďalšími dvoma Transformermi, ukazuje však trochu inú tvár tohto čisto mainstreamového režiséra veľkých blockbusterov. Niekoľko amerických vojakov je nasadených na ochranu amerického veľvyslanectva a lýbijskom meste Bengházi, pretože jej hrozí atak teroristickej skupiny. Bay nakrútil napínavý a svojim režijným štýlom obohatený vojnový film, kde sa zameral na autenticitu akčných pasáží.

Táto krajina nie je pre starých (No Country For Old Men, USA, 2007, Ethan Coen, Joel Coen), Jednotka, 22.30
Bratia Coenovci nás privádzajú do Texas počiatku 80. rokov minulého storočia a ukazuje nám istú oblasť tohto štátu ako miesto, kde prekvitá obchod s drogami. „Náhodný okoloidúci“ chlapík menom Llewenyl Moss narazí na značnú čiastku peňazí, ktorú sa rozhodne si ponechať. Lenže tieto peniaze patria samozrejme mafii a tá veci nenechá len tak. Táto zem nie je pre starých je zrejme najlepším filmom tohto autorského dua v novom storočí. V hlavných úlohách excelujú Josh Brolin, Javier Bardem, Tommy Lee Jones a Woody Harrelson.

Chicago (USA, 2002, Rob Marschall), ČT 2, 23.40
Muzikál Roberta Marschalla Chicago bol víťazom odovzdávania cien akadémie za rok 2002. Stal sa okrem iného aj najlepším filmom a Oscara si odniesla aj Catherine Zeta Jones. Ide o adaptáciu rovnomenného broadwayského muzikálu, kde sledujeme príbeh nijako zvlášť zaujímavej tanečníčky Roxie Hart (Renée Zellweger). Roxie je však veľmi ambiciózna a dokáže sa presadiť aj nekalými prostriedkami. Lenže čo ak sa v branži nájde ešte niekto chytrejší a ambicióznejší? Úlohu bezcharakterného právnika si zahral Richard Gere. Muzikál zaujme aj tým, že hudobné a tanečné čísla posúvajú dej vpred.

TV tipy 21.5. - 26.5. 2019 TV tipy 21.5. - 26.5. 2019 TV tipy 21.5. - 26.5. 2019

SOBOTA 25.5.

Polnočná omša (Československo, 1962, Jiří Krejčík), Jednotka, 12.15
Psychologická vojnová dráma je zasadená na Štedrý deň roku 1944 do obdobia Slovenského národného povstania. Snímka sa zameriava na rodinu Kubišových, kde sa syn Marián pridal do fašistických gárd, jeho švagor podniká, v dome býva nacistický major, s ktorým si zase začala Angela, manželka Paľa, ďalšieho člena rodiny. Mladík Juro sa vracia zo zranením nohy z bojov a začne ho hľadať nemecká hliadka. Schytáva to aj slovenská cirkev, ktorá tiež v tomto období nemala čisté svedomie.

Grand Prix (USA, 1966, John Frankenheimer), ČT 2, 12.40
Snímky mapujúce závody Formule 1 patria v športovom žánri medzi tie najdynamickejšie a jeden z vrcholov motorového subžánru predstavuje aj Frankenheimerova Grand Prix s Yvesom Montandom v hlavnej úlohe. Režisér nakrútil viacero záberov počas skutočných pretekov, čo len umocňuje autentickosť diela. Popri Montandovi si pred kamerou zajazdili James Gardner alebo Ttoširo Mifune, ženský element krásy predstavuje Eva Marie Saint. Grand Prix získalo troch Oscarov v technických kategóriách.

Veľký útek (The Great Escape, USA, 1963, John Sturgess), ČT 2, 20.00
Klasika všetkých väzenských útekových klasík sa nemôže volať inak, ako Veľký útek. Ocitáme sa v zajateckom tábore počas druhej svetovej vojny, kde si to snaží odkrútiť partička spojeneckých zajatcov. Ale nielen to, oni začnú chystať onen titulný veľký útek z tábora, čo bude vyžadovať nesmierne precíznu prípravu a o nič ľahšiu realizáciu samotného úniku s vysokým rizikom zastrelenia. Medzi unikajúcimi máme hercov, ako Steve McQueen, James Gardner, James Coburn, Richard Attenborough či Donald Pleasance.



NEDEĽA 26.5.

Causa Králík (Československo, 1979, Jaromil Jireš), ČT 1, 15.55
Miloš Kopecký v netradičnej úlohe skromného a spravodlivého advokáta Oldřicha Lukáška, ktorý sa zo zdravotných príčin presťahuje z Prahy na český vidiek. Jeho prvým prípadom sa stáva konflikt medzi starou pani a jej synovcom, ktorý jej nechce vrátiť peniaze. Babka Márová dá advokátovi za odmenu králika. Právnikovi postupne pribúdajú na stôl aj ďalšie prípady. Causa Králík sa snaží poskytnúť divákovi pohľad na skutočnú právnu prax, kde sa dennodenne neriešia iba obhajoby masových vrahov.

Vykúpenie z väznice Shawshank (Shawshank Redemption, USA, 1994, Frank Darabont), JOJ, 20.35
Film, ktorý si svoj kultový status vybudovával dlhšie, než počas nepríliš úspešného pobytu na filmových plátnach. Dokonca jeho popularita zašla tak ďaleko, že dodnes patrí medzi vôbec najobľúbenejšie diela svetovej kinematografie. Príbeh o nespravodlivo odsúdenom Andym Dufresneovi (Tim Robbins), ktorý si bude musieť odpykať niekoľko desiatok rokov za vraždu a jeho priateľstve so spoluväzňom Redom (Morgan Freeman) a jeho snahe po dosiahnutí spravodlivosti nakrútil Frank Darabont podľa poviedky Stevena Kinga.

Dlhé lúčenie (The Long Goodbye, USA, 1973, Robert Altman), ČT 2, 21.35
Robert Altman nakrútil v roku 1973 adaptáciu románu Raymonda Chandlera Lúčenie s Lennoxom v štýle neo – noir. Snímka ale reflektuje aj atmosféru a spoločenskú klímu počiatku sedemdesiatych rokov. Hlavnou postavou je Philip Marlowe v podaní Elliota Goulda, ktorý odvezie svojho priateľa o Mexika, následne je však začne vyšetrovať vraždu jeho manželky. Spočiatku jasne a javiaci prípad sa ale začne poriadne zamotávať a Marlowea na konci čaká jedno veľké, nepríjemné prekvapenie.


autor Erik Binder 21.5.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.