TV TIPY 22.4. - 28.4. 2019

TV TIPY 22.4. - 28.4. 2019

článok



PONDELOK 22.4.

Dobrý, zlý a škaredý (Taliansko, Španielsko, 1966, Sergio Leone), ČT 2, 20.00
Ten dobrý je Clint Eastwood, ten zlý Lee van Cleef a ten škaredý Eli Vvalach. Ale to je aj otázkou vkusu, komu dáte v tejto klasike svoje sympatie. V centre pozornosti všetkých troch je vzácny ukrytý poklad a niekde v pozadí zúri občianska vojna, ktorá sa taktiež orazí na osude hrdinov. Veľké celky očí, napätie, ktoré je tak husté, že sa nedá ani krájať a Leone vo vrcholnej forme. Výsledkom je nielen jeden z najlepších westernov všetkých čias, ale aj jeden z top filmov kinematografie vôbec.

Po strnisku bosý (Česko, 2017, Jan Svěrák), Jednotka, 20.30
Návrat Jana a Zděnka Svěrákových k starej téme na Oscara nominovaného filmu Obecná škola vyšiel tak zhruba na polovicu. Očakávania boli veľké a tak trochu rozprávková a neškodná atmosféra filmu nesadla každému. Lenže príbeh jednej rodiny Součkových z dôb Protektorátu je nahliadaný očami malého Eda, takže tento autorský prístup je určite ospravedlniteľný. Vo svojej poslednej úlohe pred tragickou smrťou sa tu objavil herec Jan Tříska, tej hlavnej nás potešil Alois Grec.

Americká noc (Francúzsko, Taliansko, 1972, Francois Truffaut), ČT 2, 23.00
Legendárny francúzsky režisér a jeden zo spoluzakladateľov novej francúzskej vlny Francois Truffaut sa v Americkej noci vyznáva zo svojej lásky ku kinematografii a klasickým filmárom, ako napríklad Alfred Hitchcock. Film je hraným zdokumentovaním nakrúcania jedného filmu sústreďujúci sa na komplikované vzťahy medzi členmi štábu. Úlohu krásnej a obletovanej hlavnej hviezdy Julie Baker si zahrala Jacqueline Bisset. Pojem americká noc je žargónom označujúcim nakrúcanie nočných scén za denného svetla.

TV tipy 22.4. - 28.4. 2019 TV tipy 22.4. - 28.4. 2019 TV tipy 22.4. - 28.4. 2019

UTOROK 23.4.

Bathory (Česko, Slovensko, 2008, Juraj Jakubisko), ČT 1, 20.00
Pokiaľ dostanete cez veľkú noc chuť na skutočný slovenský veľkofilm, inú voľbu, než historickú snímku Bathory, nenájdete. Juraj Jakubisko si v zobrazení svojej verzie legendárnej „krvavej pani“ splnil svoj dávny sen. Film mal rekordnú návštevnosť, lenže bez širšej celosvetovej distribúcie bolo vopred nemožné dosiahnuť zisk. V hlavnej úlohe sa objavila Anna Friel, medzinárodné obsadenie potom dopĺňa Franco Nero a Hans Matheson. Dôležité úlohy majú aj Karel Roden a Bolek Polívka.

Grandhotel (Česko, 2006, David Ondríček), ČT 2, 21.50
Podstatne komornejší je český indie-film Grandhotel Davida Ondríčka. Odohráva sa v hoteli na televíznej veži Ještěd, kde sa stretáva skupinka ľudí túžiacich po zmysluponých priateľstvách a láske. Filmu dominuje výrazne melancholická nálada a môže sa vám ľahko stať, že sa podobne ako jedna postava zaľúbite do Kláry Issovej. Oondríček síce nezopakoval úspech Samotárov ani Jedna ruka netleská, ale pre jeho priaznivcov ide o typickú autorkú snímku svojho tvorcu.

Reportér (The Paperboy, USA, 2012, Lee Daniels), JOJ Cinema, 22.10
Drsný retro - thriller spojil Nicole Kidman, Johna Cusacka, Matthewa McConaugheyho a Zaca Efrona a tí sa predstavujú v dosť možno najtemnejších postavách kariéry. Špeciálne na trest smrti odsúdený lovec aligátorov v podaní Johna Cusacka je extrémne odpudivý. Efron celý film balí Kidman a McConaughey je celkom nad vecou. Príbeh novinára zaujímajúceho sa o prípad sa odohráva koncom 60 - rokov na Floride a z tunajších močarísk budete mať po filme nočné mory.

STREDA 24.4.

Stroskotanec na mori (All Is Lost, USA, 2013, J.C. Chandor), Dajto, 20.15
Máte chuť na film s jedným hercom a takmer bez slov? Máte radi silu prírodného živlu? V takom prípade si určite nenechajte ujsť Stroskotanca na mori, kde po celú dobu nezíde z obrazovky Robert Redford ako muž, ktorého zastihla na šírom mori postihlo na otvorenom mori neobvyklá smola, keď mu jachtu prebodol kontajner s topánkami. Starší muž sa bude musieť najbližšie dni spoľahnúť na to, že ho niekto náhodou zachráni a pritom prežije zopár silných búrok.

Nie je z teba až tak paf (She´s Just Not That Into You, USA, 2009, Ken Kwapis), AMC, 20.30
Mozaika mladých ľudí užívajúcich si života v súčasnom Nnew Yorku, ale aj dlhodobých partnerov a manželov po tridsiatke a v kríze. Ich osudy sa pomaly pretínajú, muži podvádzajú ženy, ženy zase žiarlia a jeden sympatický chalan ešte netuší, že jeho roztomilá kamarátka má oňho záujem. Film má silné obsadenie, uvidíme Justina Longa v hlavnej úlohe, Scarlett Johansson, Jennifer Conelly, Jenifer Aniston, Drew Barrymore, Bena Afflecka, Bradleyho Coopera alebo Krisa Kristoffersona.

Mŕtvy muž prichádza (Dead Man Walking, USA, 1995, Tim Robbins), Jednotka, 21.45
Zaslúži si vrah dosiahnuť vnútorný mier? Je morálne, ak mu v tom pomáha sestra katolíckej cirkvi? Sean Penn stvárnil úlohu brutálneho vraha Matthewa Ponceleta skutočne impozantne, Oscara si ale vyzdvihla Susan Sarandon ako jeho zvláštna nová priateľka. Film napísal a zrežíroval podľa osobných spomienok sestry Helen Prejean z ciel smrti, ktoré následne spísala vo vlastnej knihe, Tim Robbins, mimochodom manžel Susan Sarandon. Ústrednú pieseň naspieval Bruce Springsteen.

TV tipy 22.4. - 28.4. 2019 TV tipy 22.4. - 28.4. 2019 TV tipy 22.4. - 28.4. 2019

ŠTVRTOK 25.4.

Poslušne hlásím (Československo, 1957, Karel Steklý), ČT 1, 14.25
Druhý diel adaptácie románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojaka Švejka za světové války vznikla v roku 1957 opäť v réžii Karela Steklého. S Rudolfom Hrušínským sa vydávame priamo na bojiská prvej svetovej vojny, okrem nejakých tých bojov sa ale dočkáme aj skvelého humoru a Švejkových ironických poznámok. Väčšina postáv je totiž poväčšinu filmu pod vplyvom alkoholu, a tak jeho bonmoty o to lepšie vyniknú. Poslušne hlásím je viac sledom humorných epizód, než kompaktným celkom.

Všemocný (Limitless, USA, 2011, Neil Burger), AMC, 20.30
Ako by ste naložili s faktom, že máte prístup k pilulke zabezpečujúcej plné využitie vašej mozgovej kapacity? No, dá sa predpokladať, že asi podobne, ako učinil hlavný hrdina filmu Všemocný Eddie Mora v podaní Bradleyho Coopera. Ako neúspešný spisovateľ sa prediera životom dosť ťažko a nezvláda ani vzťah s krásnou priateľkou. Jedného dňa sa však všetko zmení. Jeho nové schopnosti pochopiteľne nezostanú bez pozornosti finančných alebo politických žralokov.

Fakjú pán profesor (Fack jú Göhte, Nemecko, 2013, Bora Daktegin), JOJ Cinema, 22.15
Nekorektná a správne bláznivá komédia z Nemecka pracuje síce s otrepanými klišé, ale vzhľadom na fakt, že sa jej tvorcovia sa poriadne utrhli z reťaze, to budete akceptovať. Príbeh zlodejíčka, ale veľkého sympaťáka tureckého pôvodu Zekiho Müllera (Elyas M´Barek) a jeho snahy o získanie lupu ukrytého v miestnom gymnáziu samozrejme nemá s realitou nič spoločné. Takto zle predsa nemecké školstvo na tom byť nemôže...či? Nemôže chýbať ani obligátna romantická linka.

TV tipy 22.4. - 28.4. 2019 TV tipy 22.4. - 28.4. 2019 TV tipy 22.4. - 28.4. 2019

PIATOK 26.4.

X – Men: Apokalypsa (X- Men: Apocalypse, USA, Bryan Singer), JOJ, 20.35
Posledná časť retro- trilógie zo sveta X – Men vznikla opäť v réžii odborníka na tématiku Bryana Singera. Tentokrát už ale cítiť, že tvorca je už materiálom po desaťročiach trochu otrávený a výsledok vyvoláva mierne rozpaky. Stále však ide o solídny blockbuster a vizuálne hody. Na svet sa totiž po tisícročiach prebral najstarší z mutantov menom Apocalypse a bude robiť zle. Jeho cieľom je nastoliť nový svetový poriadok a „iksmeni“ tak budú mať čo robiť, aby sa zachovalo status quo na planéte.

Egon Schiele: Smrť a dievča (Egon Schiele: Tod und Mädchen, Rakúsko, Luxembursko, 2016, Dieter Berner), Dvojka, 22.35
Ocitáme sa na začiatku 20. storočia vo Viedni, pretože tu žil a umelecky pôsobil maliar a grafik menom Egon Schiele. Išlo o veľmi významnú dobu v umeleckej oblasti, pretože do popredia sa dostávali smery, ako kubizmus, expresionizmus alebo dadaizmus. Egon Schiele sa inšpiroval v secesii, ale rýchlo našiel vlastný výraz obsahujúci aj erotické prvky. Tým pádom sa ocitali v jeho ateliéri mladé krásne ženy a neraz osudovo zasiahli do jeho života. Podnázov filmu odkazuje k jeho slávnemu obrazu Smrť a dievča.

Muži, ktorí nenávidia ženy (The Girl With the Dragon Tattoo, USA, 2011, David Fincher), Jednotka, 22.40
Novely Stiega Larssona o zázračnej hackerke Lisbeth Salander sa stali novým popkultúrnym fenoménom nového milénia a tak niet divu, že sa predlohy zhostili švédski aj americkí filmári. Paradoxne to tentokrát lepšie vyšlo v Hollywoode, dôvodom umeleckého úspechu je účasť Davida Finchera na projekte. Príbeh je totožný, novinár Mikael Blomkvist sa začne hrabať v starom prípade zmiznutia dcéry priemyselného magnáta Henrika Vangera. Lisbeth je nasadená, aby novinára preverila, nakoniec s ním ale začne spolupracovať.

TV tipy 22.4. - 28.4. 2019 TV tipy 22.4. - 28.4. 2019 TV tipy 22.4. - 28.4. 2019

SOBOTA 27.4.

Zlaté veže (The Lavender Hill Mob, VB, 1951, Charles Chrichton), ČT 2, 13.35
Legendárna komédia britského štúdia Ealing nám na začiatku predstavuje sympatického úradníka a zároveň lupiča Henryho Hollanda v podaní Aleca Guinessa, ktorý nám začne rozprávať príbeh o jednej zaujímavej lúpežnej akcii týkajúcej sa zlatých tehličiek. Vtip je v tom, že tehličky sú roztavené a následne pretvorené do tvaru malých Eiffeloviek, aby sa ľahšie pašovali z Anglicka do Francúzska. Táto komédia je skvelou zábavou aj po takmer siedmich dekádach.

Rosa Luxemburgová (Rosa Luxemburg, Nem., Československo, 1986, Margarethe vo Trotta), ČT 2, 21.55
Margarethe von Trotta patrila medzi najvýznamnejších predstaviteľov nového nemeckého filmu, snímka Rosa Luxemburgová je však dielo z neskoršej fázy jej tvorby. V historickej dráme sa zameriava na životopisný príbeh Rosy Luxemburgovej, významnej predstaviteľky socialistickej politiky a ostro vystupujúcej voči vojnovému násiliu. V hlavnej úlohe exceluje Barbara Sukowa, v hlavnej mužskej zase Poliak Daniel Olbrychski. Film sa zameriava ako na jej politickú kariéru, tak aj na súkromný život.

Infiltrátor (The Infiltrator, VB, 2016, Brad Furman), JOJ Plus, 22.35
Bryan Cranston nie je iba „Heisenberg“, podobná úloha chlapov pôsobiacich v drogovom priemysle mu ale vďaka Breaking Bad natrvalo prischla, zároveň mu však padne ako uliata. Tentokrát hrá úlohu federálneho agenta, ktorý sa odhodlá infiltrovať do nebezpečného drogového kartelu samotného Pabla Escobara. Postupne sa dostáva hlbšie a hlbšie do mašinérie kartelu a musí sa postarať aj o bezpečnosť kolegyne v podaní Diane Kruger. Jednou z tém filmu je aj rozpad rodiny.



NEDEĽA 28.4.

Vinnetou (Nemecko, Juhoslávia, 1963, Harold Reinl), Markíza, 9.00
V nedeľu si treba trochu privstať, aby ste si po x-tý krát vychutnali značne prikrášlené a romantizované príbehy jedného apačského náčelníka a jeho bieleho brata na motívy románu Karla Maya. Dvojica hrdinov s jasným morálnym kompasom sa v tomto filme ešte len spoznáva a spočiatku ide o nepriateľov. Nakrúcalo sa v bývalej Juhoslávii, ilúzia divokého západu je ale dokonalá. Nostalgický zážitok umocňuje ešte geniálny dobový český dabing.

Žena v klietke (Kvinden i buret, Dánsko, Nemecko, Švédsko, Nórsko, 2013, Mikkel Nørgaard), JOJ, 20.35
Prvý sfilmovaný prípad oddelenia Q a jeho dvoch hlavných vyšetrovateľov komisára Carla Mørcka a jeho parťáka Assada, ktorý je arabského pôvodu. Budú vyšetrovať starý prípad zmiznutej političky Merete Lynggaardovej a popri mozgu budú musieť použiť aj päste. Nikolaj Lie Kaas a Fares Fares sa po celý čas tvária tak ultra drsne, že by im mohli závidieť aj Colin Farrell a Jamie Fox z Miami Vice. Pokiaľ máte radi temnú severskú atmosféru, Žena v klietke vás nesklame.

Romeo a Júlia (Romeo and Juliet, VB, Taliansko, 1968, Franco Zeffirelli), ČT 2, 21.50
Zrejme najslávnejšiu filmovú verziu známej divadelnej hry Williama Shakespeara Rómeo a Júlia nakrútil v roku 1968 Talian Franco Zeffirelli. Príbeh je stále ten istý, nejde o žiadnu zmodernizovanú verziu klasickej milostnej tragédie, akú nám v 90 – rokoch ponúkol Baz Luhrmann. V hlavných úlohách sa predstavili Leonard Whiting a nádherná Olivia Hussey. Pre oboch mladých hercov šlo o vrchol ich hereckých kariér. V jednej z vedľajších úloh sa predstavil Michael York.


autor Erik Binder 22.4.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.