TV TIPY 25.3. - 31.3. 2019

TV TIPY 25.3. - 31.3. 2019

článok



PONDELOK 25.3.

Ostře sledované vlaky (Československo, 1966, Jiří Menzel), ČT 2, 21.50
Ako lepšie začať televízny víkend, než československým oscarovým filmom? Zlaté šesťdesiate na našom území priniesli aj dva oscarové úspechy, popri Obchodu na korze sa stala najlepším neanglicky hovoriacim filmom aj Menzelova adaptácia románu Bohumila Hrabala Ostře sledované vlaky. Mladík Miloš Hrma si užíva svoju mladosť ako zamestnanec na železničnej stanici počas druhej svetovej vojny, vrátane lásky.

Zlato (Gold, USA, 2016, Steven Gaghan), JOJ Cinema, 22.00
Čo všetko je herec ochotný podstúpiť kvôli filmovej úlohe nám dokázal aj Matthew McConaughey, ktorý si kvôli životopisnej úlohe istého Kennyho túžiaceho po nájdení zlata niekde v indonézskych pralesoch nechal narásť pekný pivný mozoľ. A z ďalekého východu sa tento chlapík dopracoval až na Wall Street. Režisér Syriany a úspešný scenárista Steven Gaghan sa opäť púšťa do študovania sveta, kde sú peniaze iba na prvom mieste. A na tom druhom a treťom tiež. A za nimi nič.

Môj strýko (Francúzsko, Jacques Tati), Dvojka, 22.25
Jacques Tati verzus moderná spoločnosť, to je niečo ako Mr. Bean verzus svet dospelých. Dokonale prepracovaná mizanscéna sa vyskytuje aj v jeho oscarovke Môj strýko, tentokrát to „schytáva“ moderná obytná architektúra. Už predsa aj Charlie Chaplin vedel, že všetko čo sa môže pokaziť, sa aj pokazí. Kontrast starých štvrtí a modernej výstavby v Tatiho prevedení nepôsobí vôbec prvoplánovo kriticky, ale skôr nostalgicky a úsmevne. Pán Hulot musí sem tam opustiť svoj útulný domov a ísť robiť zmätky do vily svojej sestry.

TV tipy 25.3. - 31.3. 2019 TV tipy 25.3. - 31.3. 2019 TV tipy 25.3. - 31.3. 2019

UTOROK 26.3.

Volanie netvora ( A Monster Calls, USA, Španielsko, VB, J.A. Bayona), Film+, 11.15
Na prvý pohľad detské fantasy patrí skôr do kategórie premýšľavejších rodinných filmov typu Most do zeme Terabithia. Hlavnou postavou je dvanásťročný chlapec Connor O´Malley, ktorý sa musí vyrovnávať s chorobou svojej mamy, absenciou prítomnosti otca, žiť s nie príliš obľúbenou babkou a v škole trpieť šikanu zo strany spolužiakov. Jediným únikom je tak preňho svet fantázie. Španiel J.A. Bayona pred Volaním netvora zabodoval hororom Sirotinec a katastrofickým filmom Nič nás nerozdelí.

Rebelové (Česko, 2001, Filip Renč), ČT 1, 20.00
Retromuzikál Rebelové zasadený do šesťdesiatych rokov minulého storočia zahŕňajúcich aj „návštevu“ vojsk z východného bloku patrí k najlepším ale zároveň aj divácky najprívetívejším filmom Filipa Renča. Dokonalá dobová výprava, chytľavé songy a choreografia tanečných čísel z neho robia film, ktorý si vychutnáte aj niekoľkokrát. Renč sa snaží naviazať na populárne dobové československé muzikály, pripomenie ale aj slávne diela Jacquesa Demyho.

Columbo: Prípad vysokého IQ (The Bye-Bye Sky-HighI.Q. Murder Case, USA, 1977, Sam Wanamaker), ČT 1, 21.50
Pokiaľ ste si niekedy robili osobný rebríček najobľúbenejších epizód s poručíkom LAPD bez zbrane, zato so starým baloňákom a ešte starším Peugeotom, je vysoko pravdepodobné, že sa v ňom objavil aj prípad vysokého I.Q. Epizóda nás sprevádza svetom nadpriemerne vysoko inteligentných ľudí, takže Columbo sa tu stretáva zrejme s tým najchytrejším vrahom počas svojej dlhoročnej kariéry. Každý má však svoje slabiny, poručík tentokrát bude musieť nachytať vraha na niečom inom, než na nedokonalosti prevedenia samotnej vraždy.

TV tipy 25.3. - 31.3. 2019 TV tipy 25.3. - 31.3. 2019 TV tipy 25.3. - 31.3. 2019

STREDA 27.3.

Pod paľbou (Green Zone, 2010, USA, Paul Greengrass), JOJ Plus, 20.10
Paul Greengrass po dvojke a trojke Bournea pokračuje v rovnakom režijnom štýle, čistú fikciu však strieda komentár k politickým problémom dneška, teda dnes už včerajška. Veliteľ americkej armády Ray Miller po zvrhnutí Saddáma Husajna zisťuje, že okolnosti vpádu amerických vojsk na iracké územie neprebehlo podľa dostatočne overených informácií. Ako s týmto poznaním naloží a ako sa s ním vysporiada jeho svedomie? Greengrass opäť spolupracoval s Mattom Damonom a kamera sa opäť poriadne klepe.

Nočná mora v Elm Street (Nightmare on Elm Street, USA, 1984, Wes Craven), AMC, 22.20
Žáner slasheru zažíval zlaté obdobie v rozmedzí rokov 1978-1984, na jeho konci bolo jasné, že tvorcovia musia prísť s niečím inovatívnym, aby zaujali nasýtené publikum. Realistický prístup vystriedal Wes Craven za snové sekvencie a živých vrahov zo susedstva vystriedala nadprirodzená bytosť. A tento risk dokonale vyšiel. Prepracovaná mytológia minulosti Freddieho Kruegera, výborné masky a inovatívne spracovaná mizanscéna urobili z Nočnej mory z Elm Street novodobú klasiku so štyrmi oficiálnymi sequelmi.

Kalifornia (California, USA, 1993, D. Sena), Jednotka, 22.30
Aj Brad Pitt a David Duchovny boli raz nie príliš známymi hercami a aj vďaka ich hviezdnym kariéram sa mnoho ľudí spätne dostalo aj k tejto obstojnej a veľmi drsnej road movie. Istý párik sa vydáva vo svojom aute naprieč Kaliforniou, aby získali nejaké informácie ohľadom pripravovanej knihy o sériových vrahoch. Cestou zoberú ďalší pohľadný párik a môžete trikrát hádať, k akému poznaniu dospejú. Režisér Dominc Sena sa snažil na postavy vrahov pozrieť trochu viac psychologicky, než je v žánri zvykom.

ŠTVRTOK 28.3.

Terminator Salvation (USA, Nemecko, 2009, McG), Dajto, 20.15
Pokiaľ vám v trilógii Treminátor chýbal hlbší pohľad do postapokalyptickej budúcnosti, tak váš sen splnil režisér McG vo svojom Terminator Salvation, ktorý sa kompletne odohráva vo svete po ovládnutí sveta programom Skynet. Ako to už chodí, mnoho fanúšikov série bolo touto explicitnosťou sklamaných, čo sa odrazilo aj na nešťastnom dieli číslo 5 a uvidíme, ako sa k udalostiam v tomto filme postaví tohtoročný Terminátor. Každopádne tu máme opäť Johna Connora, Arnold je pekne omladený a atmosféra a scenár sú taktiež prijateľné.

Na hrane temnoty (Edge of Darkness, USA, VB, 2010, Martin Campbell), Film+, 20.15
Návratom pred kameru po dlhých ôsmich rokoch bol pre Mela Gibsona prekvapivo temný thriller s priliehavým názvom Na hrane temnoty. Thomas Craven je detektívom, ktorému umiera dcéra v náručí. Začne pátrať po ľuďoch zodpovedných za jej smrť a začne sa zaplietať do značne neprehľadnej mocenskej hry. Bude musieť v rovnakej miere používať mozog, svaly aj vlastnú zbraň. Režisér bondoviek Martin Campbell prekvapil civilnosťou a komornosťou svojej snímky.

Učitel tance (Česko, 1994, Jaromil Jireš), ČT 2, 22.05
Že ten najlepší liek na ťažkú chorobu je optimistický prístup k životu dokazuje aj citlivá snímka Jaromila Jireša Učitel tance z roku 1994. Martin Dejdar tu stvárňuje relatívne mladého pacienta pľúcneho sanatória z obdobia 40 – tych rokov minulého storočia. Ide, ako už názov napovedá, o učiteľa tanca a svojho koníčka sa nechce vzdať ani v novom prostredí. Martin Dejdar dostal za túto úlohu Českého leva a dosť možno ide o jeho životnú úlohu. Okrem toho išlo aj o film s najlepším zvukom.

TV tipy 25.3. - 31.3. 2019 TV tipy 25.3. - 31.3. 2019 TV tipy 25.3. - 31.3. 2019

PIATOK 29.3.

Marťan (Martian, USA, VB, 2015, Ridley Scott), JOJ, 20.35
Veľkým návratom do žánru sci-fi nebol pre Ridleyho Scotta ani tak Prometheus s prehnane nerealistickými očakávaniami, ako skôr omnoho civilnejšie poňatý Marťan, pracujúci s myšlienkou výpravy na Mars v dohľadnej budúcnosti a otázkou, aké problémy by mohli pri takejto misii reálne nastať. Napríklad to, že chudák kozmonaut ostane na planéte nedopatrením sám a musí prísť s riešením, ako prežiť dovtedy, kým preňho, v lepšom prípade, niekto nepríde. Ako predkrm skúste klasiku Robinson Crusoe na Marse z roku 1964.

Kamene bolesti (Mal de pierres, Francúzsko, Belgicko, Kanada, 2016, Nicole Garcia), Dvojka, 22.30
Kamene bolesti je aj napriek názvu romantická historická dráma o neortodoxnej krásnej žene, ktorá nedokáže ovládať svoje vášne. Áno, trpí bolesťami spôsobenými prítomnosťou ladvínových kameňov v jej tele a tie budú aj príčinou jednej tragickej udalosti v jej živote. Žena sa vydáva za jedného miestneho muža, ale na liečení spoznáva skutočnú lásku, stretáva sa totiž s elegantným veteránom z indočínskej vojny. Gabrielle si zahrala Marion Cotillard a ide o adaptáciu románu Mileny Agus.

Návrat Lewa Harpera (USA, 1975), ČT 2, 22.55
Prvý film s cool súkromným detektívom zo starej školy Harperom v stvárnení Paula Newmana bol slušný hit, a tak producenti prišli s pokračovaním. To nevyvolalo až také nadšenie, ale stále ide o solídny neo-noir, ktorému dominuje charizmatický Newman. Harper začne vyšetrovať zdanlivo jednoduchý prípad vydierania, ale čo iného čakáte od prípadu, na ktorý vás najmä krásna žena, než veľké problémy. Tú si zahrala mimochodom Newmanova manželka Joanne Woodward.

TV tipy 25.3. - 31.3. 2019 TV tipy 25.3. - 31.3. 2019 TV tipy 25.3. - 31.3. 2019

SOBOTA 30.3.

Čapkovy povídky (Československo, 1947, Martin Frič), Dvojka, 21.00
Do celkovej stopáže niečo vyše hodinky a pol nacpali tvorcovia v roku 1947 hneď päť poviedok zo slávnych Čapkových Povídek z jedné a druhé kapsy. Konkrétne ide o poviedky Prepustený, Prípad s dieťaťom, Balada o Jurajovi Čupovi, Ukradnutý spis a Posledný súd. Režisérom nemohol byť nik iný, než Martin Frič a vo filme sa objavili Jaroslav Marvan, Theodor Pištek, František Filipovský alebo Vladimír Hlavatý. Aj po desaťročiach ide stále o skvelú a inteligentnú zábavu.

Postřižiny (Československo, 1980, Jiří Menzel), ČT 1, 21.10
Jiří Menzel a Bohumil Hrabal, to išlo k sebe ako párky s horčicou. Postřižiny patria medzi ľudom k najobľúbenejším filmom, možno preto, že sa Menzelovi podarilo spojiť inteligentný scenár s tým ťažko definovateľným, čo dokáže zaujať široké publikum. Ide o mozaiku osudov malého českého mesta, ktoré je zaujímavé prítomnosťou pivovaru. Film si pre seba kradne Jaromír Hanzlík v úlohe nesmierne ukecaného Pepina, pri ktorom vás niekoľkokrát napadne, že vražda nie je až tak nemorálny čin.

Predĺžený víkend (USA, 2013, Jason Reitman), ČT 1, 22.50
Adele je slobodná matka, vychovávajúca trinásťročného syna. Žena však po odchode manžela nie je schopná viesť normálny život a uzavrie sa do seba. Pri nákupe v blízkom supermarkete spoznáva charizmatického muža Franka. Ide však o trestanca, ktorému sa podarilo utiecť z väzenia. Muž je zranený a Adele ho uchýli vo svojom dome. Polícia však nezaháľa a je Frankovi na stope. V hlavných úlohách excelujú Kate Winslet a Josh Brolin. Námet znie veľmi podobne, ako Niet úniku so Jeanom Claudeom Van Dammeom z roku 1993, ale Predĺžený víkend je vážne lepší film.



NEDEĽA 31.3.

Deti moje (The Descendants, USA, 2011, Alexander Payne), JOJ Plus, 20.10
Matt King má super život. Dve zdravé dcéry, krásnu ženu a solídnu životnú úroveň. Jedného dňa však jeho manželka končí po nehode v kóme. Musí sa naplno začať venovať svojim dvom dcéram a dozvedá sa, že dotyčná nehoda sa jeho žene stala počas výletu s jej milencom. Mužovi sa zrazu celý život obráti hore nohami. Film Alexandra Paynea aj napriek hrozivo znejúcej zápletke vďaka krásnym lokáciám na Havajských ostrovoch a režijnému zámeru osloviť širšie publikum je skôr typická americká polo-indie feel good záležitosť.

Skřivánci na niti (Československo, 1969, Jiří Menzel), ČT 2, 21.50
Do tretice si môžete tento týždeň vychutnať spojenie Jiří Menzel – Bohumil Hrabal. Dej sa odohráva v oceliarňach v českom Kladne, kde si odpykávajú trest v podobe tvrdej práce neprajníci režimu. Nebolo prekvapením, že film skončil na 20 rokov v trezore. Prostredie a atmosféra pripomínajú akési bezčasé dystopické sci-fi a tým s azvyšuje aj jeho nadčasovosť. Václav Neckář si zahral už Ostře sledovaných vlacích a dôležitú úlohu si tu zahral Rudolf Hrušínský. Otázka dňa znie: „kam sakra zmizel ten mlíkář?“

Fotri sú lotri (USA, 2010, Paul Weitz), Markíza, 22.30
Tretí diel úspešnej série o chlapíkovi menom Greg Focker, alebo ak chcete Jebal, ktorý sa ožení so ženou so svojráznou rodinkou, je asi z trilógie najslabším kúskom, ale asi si ho nenechá uniknúť žiaden priaznivec prvých dvoch dielov. Gregov svokor Jack začne chudáka muža podozrievať z nevery, pretože jeho nadriadená v novej práci je krásna Jessica Alba. Zdá sa, že Greg má poslednú možnosť ukázať celému okoliu, že je chlapík na svojom mieste a dokáže sa postarať o svoju milujúcu rodinu.


autor Erik Binder 25.3.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.