TV TIPY 18.2. - 24.2. 2019

TV TIPY 18.2. - 24.2. 2019

článok



PONDELOK 18.2.

Coco Chanel (2009, Francúzsko, Belgicko, Anne Fontaine), Jednotka, 20.30
Jedna z najväčších módnych ikon mala za sebou nie príliš šťastné detstvo v sirotinci so svojou sestrou. Neskôr sa živila ako krajčírka alebo kabaretná speváčka. Do toho nešťastné vzťahy s mužmi a niekde v diali vidina fenomenálneho úspechu. Audrey Tatou sa vžila do Coco Chanel naplno a a jej príbeh je nám podávaný jej vlastnými očami. Film režírovaný ženou o silnej ženskej osobnosti je určený predovšetkým ženám, ale bezpochyby zaujme aj nejedného muža.

Sprievodca ženatého muža (A Guide for a Married Man, 1967, USA, Gene Kelly), ČT 2, 22.00
Veľký sympaťák Gene Kelly bol úspešným muzikálovým hercom, tanečníkom a nakoniec aj režisérom. Vrcholom jeho kariéry je vo všetkých troch spomínaných smeroch muzikál Spievanie v daždi, za pozretie ale určite stojí aj Sprievodca ženatého muža nakrúteného podstatne neskôr. Radový úradník Paul Manning je už 14 rokov šťastne ženatý, keď sa tu zrazu v ňom začne ozývať oneskorená puberta v podobe túžbe podviesť svoju manželku. Do hlavnej úlohy nemohol Kelly obsadiť nikoho iného, ako Waltera Matthaua.

Číslo 17, Soheila (Shomareh 17, Soheila, 2017, Irán, Mahmoud Ghaffari), Dvojka, 22.25
Príbeh ženy okolo štyridsiatky, ktorá túži po dieťati, ale nepatrí vďaka niekoľkým kilám navyše k idolom miestnych mužov. Soheila sa však nevzdáva a skúša všetky možné prostriedky, ako uloviť muža svojich snov. Existuje však niečo také, ako ideálny partner? Dvojka pokračuje v predstavovaní relatívne čerstvých noviniek iránskej kinematografie a tak máte možnosť aj tento film vidieť v našich končinách medzi prvými. Ide o tretí režijný počin režiséra Mahmouda Ghaffariho.

TV tipy 18.2. - 24.2. 2019 TV tipy 18.2. - 24.2. 2019 TV tipy 18.2. - 24.2. 2019

UTOROK 19.2.

Díra u Hanušovic (2014, Česko, Miroslav Krobot), ČT 1, 20.00
V súčasnosti veľmi vyťažený český herec s výraznou znepokojivou tvárou Miroslav Krobot sa po sérii záznamov divadelných hier pustil do nakrúcania celovečerného filmu a Díra u Hanušovic patrí u našich západných susedov medzi najvydarenejšie debuty posledného obdobia. Ide, ako inak, o komediálnu drámu, tentokrát z vidieckeho prostredia. Hlavnou postavou je výčapníčka, ale inak v lepších časoch učiteľka nemčiny Maruna v podaní Tatiany Vilhelmovej. Tentokrát sú tie časy horšie a tak nemá ani vzťah. Zmení sa jej status quo?

Poklad Dračej brány (Long men fei ja, 2011, Čína, Hong Kong, Hark Tsui), JOJ Plus, 20.10
Vietnamský režisér Hark Tsui točí od konca sedemdesiatych rokov jeden film za druhým a ako to už býva, premenlivej kvality. Nie každému sadne aj jeho historická snímka s dávkou fantasy Poklad Dračej brány z obdobia dynastie Ming. Film plný všemožných intríg a súbojov má pomerne zamotaný dej, ale kto má rád čínske historické veľkofilmy, príde si na svoje. Do hlavnej úlohy obsadil Hhark Tsui najväčšiu ázijskú akčnú hviezdu Jeta Li.

Prezident Blaník (2018, Česko, Marek Najbrt), ČT 2, 21.50
Marej Najbrt sa snažil celovečernou komédiou Prezident Blaník naviazať na úspech seriálu Kancelář Blaník a v niečom mu to vyšlo, v niečom nie. Tonda Blaník sa rozhodne kandidovať na prezidenta a keďže v Českej republike podľa súčasného stavu môže byť prezidentom úplne hocikto, ani sa mu nečudujeme. Ale kandidatúra nie je vec jednoduchá, je to priam vec zložitá a tak sa vyskytne nejeden malý, či väčší problém. Pár týždňov pred prezidentskými voľbami na Slovensku je tento film v telke povinnosťou.

STREDA 20.2.

Nanga Parbat (2010, Nemecko, Joseph Vilsmaier), JOJ Cinema, 13.05
Nie každý film odohrávajúci sa vo vysokohorskom prostredí je rozprávaka ako Cliffhanger. Nanga Parbat je natočený na motívy skutočných udalostí z roku 1970, kedy sa dvojica bratov Messnerovcov rozhodla v rámci expedície do Himalájí zdolať osemtisícovku rovnakého názvu ako film. Samozrejme ich čaká nepriazeň počasia, neustále nečakané nástrahy nevyspytateľnej prírody a tým pádom aj boj o holý život. Zo známejších mien sa tu objavuje Rakúšan Karl Markovics.

Krídelko alebo stehienko? (L´aile ou la cuisse, 1976, Francúzsko, Claude Zidi), AMC, 16.55
Nie každá „funésovka“ zostarla so cťou, Krídelko alebo stehienko? Je však zábavné aj po vyše 50 rokoch od svojho vzniku. Charles Duchemin je nekompromisný gastronomický kritik a zvykne navštevovať francúzske reštaurácie inkognito, aby sa ich prevádzkovatelia nedokázali na jeho príchod pripraviť. Do toho mu ale prichádzajú problémy so synom a jeho sekretárkou, do ktorej sa synáčik zaľúbi. Táto satira na konzervované jedlá je dnes snáď ešte aktuálnejšia ako v sedemdesiatych rokoch. Ešteže sa toho Duchemin nedožil.

Chvenie (Tremors, 1990, USA, Ron Underwood), Film+, 17.50
Dvaja kamaráti pracujú ako údržbári v „niečom“, čo sa nedá nazvať ani dedinkou, pretože „to“ má 14 obyvateľov. Po ceste okolitou púšťou jedného dňa nachádzajú mŕtvoly tejto hŕstky obyvateľstva, pretože sa na nich vyriadili obrovské červy. Takýto typ béčkového hororu z prelomu 80. a 90. rokov sa samozrejme nemôže brať vážne a ani neberie a nie je prekvapením, že sa z neho stal menší kult. Aj vďaka účasti vtedy veľmi populárneho mladíka Kevina Bacona. Dobre, aj v poslednej dobe sa mu opäť darí...

TV tipy 18.2. - 24.2. 2019 TV tipy 18.2. - 24.2. 2019 TV tipy 18.2. - 24.2. 2019

ŠTVRTOK 21.2.

Muž na dráte (1985, Českoslovnsko, Július Matula), CS Film, 20.00
Evžen Macík je pomerne mladý muž, ktorý sa ocitol v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Konkrétne sa priplietol k prepadu poisťovne a náhodou sa dostane ku kufríku s ulúpenými peniazmi. Ocitá sa nakoniec v zovretí polície aj lupiča, pretože ten chce svoj lup nazad. Evžen nevie, ako so situáciou naložiť a nie každý jeho nasledujúci krok sa ukáže ako správny. V hlavnej úlohe tejto solídnej dobovej kriminálky sa predstavil Jiří Bartoška a hudbu k filmu zložil Dežo Uršíny.

Looper: Najomný zabijak (Looper, 2012, USA, Čína, Rian Johnson), JOJ Plus, 22.00
Vynález stroja času sa vymkol samozrejme spod kontroly a podsvetie ho začne využívať pre cestovateľské služby svojich zamestnancov, nájomných vrahov. Takéto doposiaľ nezvyčajné možnosti sa ale ukazujú zradné, ak náhodou v minulosti natrafíte na svoju mladšiu verziu. Ak ste náhodou Bruce Willis, tak si spomeniete, že ste kedysi vyzerali ako Joseph Gordon-Levitt. Looper: Nájomný zabijak sa umne pohráva s časovými paradoxmi a postupne sa z neho stáva slušný mindfuck, vrátane prekvapivého konca.

7 dní hříchů (2012, Česko, Slovensko, Jiří Chlumský), ČT 2, 22.00
Jirí Chlumský natočil podľa scenára Josefa Urbana film založený na skutočných udalostiach z konca druhej svetovej vojny na Šumperku. Krásna mladá žena Agnes v podaní Vici Kerekes uteká od svojho manžela, lesníka Jana. Ten ju začne hľadať spoločne s nemeckým vojakom Jürgenom. Agnes navyše môže podať svedectvo v istej záležitosti, vďaka ktorej ju prenasleduje aj najmocnejší muž v okolí. V hlavnej mužskej úlohe sa predstavil Ondřej Vetchý.

TV tipy 18.2. - 24.2. 2019 TV tipy 18.2. - 24.2. 2019 TV tipy 18.2. - 24.2. 2019

PIATOK 22.2.

Krycie meno Donnie Brasco (1997, USA, Mike Newell), Jednotka, 22.35
Slávna gangsterka s Alom Pacinom a Johnnym Deppom v hlavných úlohách je ten typ filmu, aký si nikdy nenecháte utiecť pri príležitosti ho znova vidieť v televízii. Depp hrá agenta FBI Joea Pistoneho, ktorý má za úlohu sa infiltrovať do zločineckej organizácie v New Yorku. Mafia má svoje zvláštne, ale pevné pravidlá a agent si na ne bude musieť postupne zvyknúť, aby náhodou nebol odhalený. Okrem týchto dvoch hviezd nesmie v gangsterke chýbať samozrejme ani Michael Madsen, to dá rozum.

Obchodník s dažďom (The Rainmaker, 1956, USA, Joseph Anthony), ČT 2, 23.25
Vynikajúca adaptácia divadelnej hry N. Richarda Nasha v réžii Jospeha Anthonyho sa vôbec nesnaží skrývať svoj divadelný pôvod, naopak ťaží zo sústredenia sa na niekoľko málo postáv a ich dialógy v obmedzenom prostredí jedného domu a okolitého ranču. Obchodníka s dažďom, podvodníka, ktorý sa snaží zarobiť na naivite ľudí, si s chuťou zahral Burt Lancaster. Možno ale niečo na jeho stratégii bude, pretože ľudia potrebujú v živote najmä nádej. V hlavnej ženskej úlohe uvidíte Katharine Hepburn.

Chaplin verzus Keaton (Duels: Chaplin - Keaton, le clochard milliardaire et le funambule déchu, 2016, Francúzsko, Annick Cojean), ČT Art, 24.00
Aký mali vzťah medzi sebou snáď najslávnejší dvaja komici nemej éry? Charlie Chaplin bol večný tulák, mal fúziky, klobúk a paličku a robil ľuďom okolo seba samé naprieky a niekedy aj samému sebe. Buster Keaton mal kamennú tvár nielen na plátne, ale vďaka zmluve aj mimo neho, aby náhodou neboli ľudia rozčarovaní z jeho skutočnej osobnosti. Obaja mali však predsa len odlišný priebeh úspešných kariér, čo nám osvetlí nový hodinový francúzsky dokumentárny film.

TV tipy 18.2. - 24.2. 2019 TV tipy 18.2. - 24.2. 2019 TV tipy 18.2. - 24.2. 2019

SOBOTA 23.2.

Nine (2009, USA, Taliansko, Rob Marschall), AMC, 6.50
Muzikál Roba Marschalla (oscarové Chicago) vzdáva hold slávnemu filmu 8 a pol Federica Felliniho, ale ani zďaleka sa nesnaží byť tak širokej verejnosti neprístupný. Príbeh je veľmi podobný, režisér Guido Cortini je čerstvo po štyridsiatke a snaží sa dokončiť nový film. Pritom si dáva dokopy život, najmä vzťahy s mnohými dovtedajšími ženami jeho života. Pre Hollywood je tu tak priestor na super hviezdny casting, hlavnú úlohu si zahral Daniel Day – Lewis, ženy zase Cottilard – Kidman – Cruz – Loren – Dench – Hudson – Fergie.

Pěnička a Paraplíčko (1970, Československo, Jiří Sequens st.), ČT 1, 21.10
Bouše a Brůžek budú mať opäť plné ruky práce, pretože na základe objavu mŕtvoly zlodeja Toufara vo Vltave budú musieť navštíviť doma jeho súčasnú priateľku s prezývkou Paraplíčko venujúcej sa najstaršiemu remeslu. A tá vie, čo to znamená v Galerce hovoriť otvorene s políciou. Kedysi žila s čestnejším zlodejíčkom Pěničkou, ktorý sa ju snažil zo životného bahna vytiahnuť, ale dostal sa do väzenia a Paraplíčko sa vrátila k starému spôsobu života. Zavraždil skutočne on tyrana Toufara?

The Runaways (2010, USA, Floria Sigismondi), ČT Art, 23.30
Názov The Runaways vám možno nič nehovorí, išlo o relatívne krátkodobú módnu záležitosť v 70. rokoch. Táto dievčenská kapela však okrem USA bola nesmierne populárna najmä v Japonsku, film obsahuje tak aj scény ich turné po ďalekom východe. Určite vám ale niečo hovorí meno Joan Jett, ktorú stvárnila Kristen Stewart. Hlavnú hviezdu kapely Cherie Curry si zahrala Dakota Fanning. The Runaways zobrazuje teenagerky ako predčasne vyspelé, sebavedomé ženy, stále však podliehajúce záujmom svojho manažéra.



NEDEĽA 24.2.

Fair Play (2014, Česko, Slovensko, Andrea Sedláčková), ČT 1, 20.00
Vrcholový šport a doping v období osemdesiatych rokov, kedy československý šport mal možnosť sledovať nevídaný „progres“ najmä pri atlétkach z bývalej NDR, je veľmi príťažlivou témou, prekvapivo sa do látky pustila až Andrea Sedláčková vo Fair Play. Ide o príbeh šprintérky Anny (Judith Bárdoš), ktorej matka ju chce vidieť na olympiáde za každú cenu, rozumej aj pomocou nečistých metód. Anna prežíva okrem drilu na tartane aj milostné dobrodružstvo s mladým Tomášom.

Kavalieristi (The Horse Soldiers, 1959, USA, John Ford), ČT 2, 20.00
Spojenie John Ford a John Wayne je prísľubom kvalitnej westernovej zábavy, okrem klasických westernov spoločne nakrútili filmy síce z tiež z obdobia druhej polovice 19. storočia, ale venujúcej sa tematike občianskej vojny. Wayne hrá unionistického plukovníka Johna Marlowea sa vydáva so svojou jazdeckou brigádou na misiu, ktorej cieľom je zničenie železnice za účelom pretrhnutia dodávok materiálu pre konfederačné vojsko. Plukovník sa však dostáva do ideologického konfliktu s majorom Kendallom.

Volanie démonov (1967, Československo, Andrej Lettrich), Jednotka, 16.35
Dvojica vyšetrovateľov s tvárami Ladislava Chudíka a Viliama Polónyiho rieši už svoj tretí prípad. V ňom pôjde o záhadný požiar v továrni na nábytok, pri ktorom zomrú dvaja jej zamestnanci. Scenár autora predlohy Jozefa Alexandra Talla a Andreja Lettricha sa snaží byť tentokrát o niečo komplikovanejší ako pri minulých dvoch dieloch, čím ale film stráca trochu ťah na bránku vďaka miernej neprehľadnosti. Každopádne pokiaľ ste videli prvé dva diely, určite si nenecháte utiecť ani ten tretí.


autor Erik Binder 18.2.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.