TIPY NA 91. ROČNÍK NOMINÁCIÍ NA OSCARA

TIPY NA 91. ROČNÍK NOMINÁCIÍ NA OSCARA

článok



Do oscarovej nedele ostáva iba päť týždňov a od štartu sezóny v Cannes i plného rozbehu v Benátkach ubehli celé mesiace. Akadémia sa zmieta v nových problémoch: zaradená a hneď vyradená kategória za najlepší populárny film vrhá podivný tieň na niektoré rozhodnutia. A hľadanie nového moderátora i pletky okolo Kevina Harta tiež nepridajú na pohode prípravy ceremionálu. Už teraz o ňom vopred vieme, že bude kratší, rýchlejší a niektoré kategórie nebudú vysielané naživo, ceny udelia cez pauzy.

Ako vyzerajú však šance jednotlivých filmov? Máme tu niekoľko dôležitých faktorov, ktoré smerujú k možnému precedensu do budúcna. Po prvé, Roma a jej zázemie s Netflixom, ktorý toľko tvrdohlavo odmietal pustiť film do kín, až napokon z požiadaviek zvoľnil a sám si dokonca prenajímal sály (pár reportov dokonca tvrdí, že výnosy zo vstupeniek dokonca nechal kinárom). Dá Akadémia šancu jeho čiernobielemu koňovi v španielčine, čo sa v kinách najprv nechcel ani ohriať?

Po druhé, kauza Čierny panter. Keď už Akadémia vyradila kategóriu za najlepší populárny film, dá mu šancu a zahlasujú zaň členovia v hlavnej kategórii, čím by zvoľnili doteraz prísne požiadavky, čo nedokázal splniť Temný rytier, Logan či Wonder Woman?

Po tretie, Zrodila sa hviezda. Mimoriadne silný favorit na nominácie z profesijných združení a guild, ale zároveň už štvrté spracovanie toho istého. Ale je to autorský projekt Bradleyho Coopera a Lady Gaga žiari v debute ako málokto predtým.

A čo ďalší? Okolo Green Book je kontroverzií x, ale pohodlne zbiera ceny (Toronto, Zlatý Glóbus, pred chvíľou PGA). Málokto veril, že by BlackKklansman dokázal vydržať cestu od Cannes, ale Spike Lee si možno po 30 rokoch zaslúži nomináciu na najlepšieho režiséra. A čo Vice, ktorý rozdeľuje aj názory podľa politickej príslušnosti? A Bohemian Rhapsody, ktorému nemôžu niektorí prísť na chuť kvôli vyrazenému režisérovi Bryanovi Singerovi či tlmenému pohľadu na život Freddieho?

Viaceré kategórie sľubujú mimoriadne napínavé súboje, najmä ten o herečku v hlavnej roli, kde Glenn Close čaká desiatky rokov na Oscara, zatiaľ čo ju vyzýva Lady Gaga v debute...

Najlepší dokumentárny film
Free Solo
Minding the Gap
RBG
Three Identical Strangers
Won’t You Be My Neighbor?

Najlepší zahraničný film
Burning
Kafarnaum
Roma
Studená vojna
Zlodeji

Roma je najväčší favorit kategórie nasledovaný dvojicou Studená vojna a Zlodeji. Zvyšné miestenky sú otázne, Kafarnaum bude zastupovať arabský filmový svet a otázne je, či staviť na ďalšiu Európu (Nemcov) alebo Kóreu – skúsim ich Burning.

Najlepší animovaný film
Mirai
Psí ostrov
Ralph búra internet
Rodinka úžasných 2
Spider-Man: Paralelné svety

Nabitá kategória nemá úplného favorita ako vlani Coco. MultiSpider-Man zbiera všetky ceny, ešte žije šanca pre Rodinku úžasných 2. Disney zrejme pridá aj dvojku Ralpha na zoznam nominácii. Menej komerčné kúsky bude zastupovať zrejme Psí ostrov a Mirai.

Najlepšia pieseň
All the Stars (Čierny panter)
Dumplin (Girl in the Movies)
I’ll Fight (RBG)
Shallow (Zrodila sa hviezda)
Trip a Little Light Fantastic (Návrat Mary Poppins)

Megahit Shallow vyzýva ostatných na nominácie. Nesmie chýbať jedna pesnička z Návratu Mary Poppins (ale môžu byť aj dve!) Inak treba postupovať nie podľa filmov, ale skladateľov. Akadémia asi rada pozve Kendricka Lamara (Čierny panter), Diane Warren (RBG) a asi aj Dolly Parton za Dumplin.

Najlepšia hudba
BlackKklansman (Terence Blanchard)
If Beale Street Could Talk (Nicholas Britell)
Návrat Mary Poppins (Marc Shaiman)
Prvý človek (Justin Hurwitz)
Psí ostrov (Alexandre Desplat)

Nemáme tu duniča ranku Hansa Zimmer a jeho Dunkirk či Interstellar. Ale po dvoch rokoch sa nám tu objavil Justin Hurwitz a víťaz sošky za La La Land bude zrejme poľovať na druhé víťazstvo za Prvého človeka. Je to favorit, ktorý vyzve slušné mená ako Alexandre Desplat. Nesmie chýbať Mary Poppins a jej Marc Shaiman. Do pätice by som osobne zaradil aj Nicholasa Britella a Terenca Blancharda, hoci prekvapiť môže aj Marco Beltrami za Tiché miesto.

Najlepšia mix zvuku
Bohemian Rhapsody
Čierny panter
Prvý človek
Tiché miesto
Zrodila sa hviezda

Najlepší strih zvuku
Čierny panter
Prvý človek
Roma
Tiché miesto
Zrodila sa hviezda

Tieto dve náročné kategórie sa pokúsim rozťať dvojitou nomináciou pre štyri filmy: Čierneho pantera, Prvého človeka, Tiché miesto a Zrodila sa hviezda. Bohemian Rhapsody by mal získať mix, Roma zas strih. Rošády sú tu možné – teoreticky získa Bo Rhap obe nominácie a Čierny panter iba jednu alebo sa tu objaví niečo nečakané typu Ready Player One alebo MI: Fallout. A bacha na Mary Poppins...

Najlepšie kostýmy
Čierny panter (Ruth E. Carter)
Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny (Colleen Atwood)
Favoritka (Sandy Powell)
Mária, kráľovná škótska (Alexandra Byrne)
Návrat Mary Poppins (Sandy Powell)

Aj tu sa často hodnotia dve línie: film a tvorca kostýmov. Dvojica historických filmov (Favoritka, Mária) by nemali chýbať, doplniť by ich mohli bláznivé kostýmy Mary Poppins – preto dvojitá šanca pre Sandy Powell. Ostatné tipy: Čierny panter na vlne technických nominácii a Fantastické zvery...

Najlepšie masky
Hranica
Mária, kráľovná škótská
Vice

Úsporná kategória, ktorú vedie skvelo zamaskovaný Christian Bale vo Vice. Opäť jedna historická pre Máriu, kráľovnú škótsku. Osobne vediem súboj o tretiu pozíciu: Hranica vs. Čierny panter. Táto časť Akadémie rada nominuje aj iné filmy, tipujem Hranicu na úkor marvelovky.

Najlepšie vizuálne efekty
Avengers: Infinity War
Čierny panter
Návrat Mary Poppins
Prvý človek
Ready Player One

Už ste počuli o tom, že Mission: Impossible nemá ani shortlist, lebo Cruise si robí všetky triky sám. Na čom najviac makali ILM a iné počítače? Určite Avengers. Spielbergova extravaganza RPO. Prvý človek a jeho pristátie na Mesiaci. A ešte dva razy Disney – za Pantera i Mary Poppins.

Najlepšia výprava
Čierny panter
Favoritka
Návrat Mary Poppins
Prvý človek
Roma

Výprava má rozličné aspekty: historické (Prvý človek, Favoritka), civilné (Roma) i vysnívané...

Najlepšia kamera
Favoritka (Robbie Ryan)
Prvý človek (Linus Sandgren)
Roma (Alfonso Cuarón)
Studená vojna (Lukasz Zal)
Zrodila sa hviezda (Matthew Libatique)

Tento rok chýba súboj veľkých mien, ale je tu šanca pre poľského fachmana, súčasného režiséra Roma a teoreticky by sa tu mohla predrať na úkor niekoho iného aj Rachel Morrison za Pantera. Hoci má to nesmierne ťažké, ostatné filmy sú luxusne natočené...

Najlepší strih
Favoritka
Prvý človek
Roma
Vice
Zrodila sa hviezda

Vlani bola táto kategória oživená Baby Driverom, tento rok sa tu budú biť ostatní favoriti. Je tu Roma, Vice i hviezda. A Prvý človek s Favoritkou nenápadne poškuľujú po možnosti vyhrať. Čierny kôň pre kategóriu? Čierny panter i Vdovy.

Najlepší adaptovaný scenár
BlackKklansman
Can You Ever Forgive Me?
If Beale Street Could Talk
Prvý človek
Zrodila sa hviezda

Klasicky viac kandidátov ako miesteniek, no osobne si myslím, že aj Prvý človek s menšími šancami sa sem dostane a nebude chýbať ani Zrodila sa hviezda vďaka Ericovi Rothovi.

Najlepší pôvodný scenár
Eighth Grade
Favoritka
Green Book
Roma
Vice

Mám tu štyri relatívne tutovky (Vice, Roma, Green Book, Favoritku) a váham nad piatou nomináciou pre Eighth Grade či First Reformed...

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe
Amy Adams (Vice)
Claire Foy (Prvý človek)
Regina King (If Beale Street Could Talk)
Emma Stone (Favoritka)
Rachel Weisz (Favoritka)

Dve skvelé herečky za Favoritku, ktoré nechýbajú pri žiadnej nominácii (asi je fakt sa ťažké medzi nimi rozhodovať, preto sa dávajú na zoznamy obe). Klasická nominácia pre Amy Adams. Možno hlavná súperka Regina King. Piata nominácia je vydretá – najprv som ju videl pre Emily Blunt, ale ak rátame s obnovenou láskou k Prvému človeku, patrí Claire Foy.

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe
Mahershala Ali (Green Book)
Adam Driver (BlackKklansman)
Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me?)
Timothee Chalamet (Beautiful Boy)
Sam Eliott (Zrodila sa hviezda)

Mahershala Ali vyzerá čoraz jasnejšie ako víťaz kategórie, otázna bude štvorica okolo neho. Mohol by sa tu objaviť aj Sam Rockwell, hoci hneď po vlaňajšom víťazstve? Záleží na láske k Vice...

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe
Yalitza Aparicio (Roma)
Emily Blunt (Návrat Mary Poppins)
Glenn Close (The Wife)
Olivia Colman (Favoritka)
Lady Gaga (Zrodila sa hviezda)

Kategória s najväčšími súbojmi. Tri herečky sú isté (Glenn Close, Olivia Colman, Lady Gaga), ale čo ostatné dve miesta? Opäť osobný tip – debutantka z Roma sa sem dostane na úkor buď Emily Blunt alebo Melissy McCarthy.

Najlepší herec v hlavnej úlohe
Christian Bale (Vice)
Bradley Cooper (Zrodila sa hviezda)
Viggo Mortensen (Green Book)
Rami Malek (Bohemian Rhapsody)
John David Washington (BlackKklansman)

Všetci už vidia Ramiho Maleka po Glóbusoch na pódiu, ale je tu Christian Bale, ktorý ešte nemá cenu za hlavný herecký výkon! Bradley Cooper a Viggo Mortensen ako ťahúni svojich filmov by nemali chýbať. A do pätice... snáď Akadémia vidí, že jablko nepadá ďaleko od stromu, mladého Washingtona nominuje ako vždy tatka.

Najlepší režisér
Bradley Cooper (Zrodila sa hviezda)
Alfonso Cuarón (Roma)
Spike Lee (BlackKklansman)
Adam McKay (Vice)
Pawel Pawlikovski (Studená vojna)

Je veľmi pravdepodobné, že rovnaká päťka režisérov ako pri DGA nomináciách sa nezopakuje, a tak sa sem prepašuje Pawel Pawlikovski za Studenú vojnu. Otázne je na úkor koho? Cooper-Cuarón sú istí – vypadnúť môže jeden z trojice Spike Lee-Adam McKay-Peter Farrelly. Tipujem, že tvorca Blbého a blbšieho má najmenšie šance, hoci jeho film to môže celé vyhrať...

Najlepší film
1. Roma
2. Green Book
3. Zrodila sa hviezda
4. Favoritka
5. Vice
6. BlackKklansman
7. Bohemian Rhapsody
8. If Beale Street Could Talk
9. Prvý človek

Dovolím si natipovať aj poradie, v akom majú filmy šance dostať nomináciu. Silná trojica na začiatku je doplnená o ďalšiu etablovanú trojicu tejto sezóny (Favoritka, Vice, BlackKklansman). Napokon si treba tipovať a hazardovať. Je zrejmé, že Bohemian Rhapsody má isté šance. Vidím to aj na opätovné zrodenie šancí pre Prvého človeka i Barryho Jenkinsa. Kontroverzný tip: Čierny panter to nedá! A nie je úplne vylúčená ani Mary Poppins ako tieňové desiate miesto.


autor Michal Korec 22.1.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.