TV TIPY 21.1. - 27.1. 2019

TV TIPY 21.1. - 27.1. 2019

článok



PONDELOK 21.1.

Tristan a Izolda (Tristan + Isolde, 2006, VB, Nemecko, USA, Kevin Reynolds), JOJ Cinema, 18.00
Tristan bol kráľovským synom, minimálne podľa keltskej legendy. Stala sa z neho sirota, avšak bol vychovaný ako chrabrý rytier a so svojim strýkom Marcom sa zúčastnil viacerých bitiek. Marcovou vyvolenou a manželkou sa stala krásna Izolda, ale ako to už chodí, láska začala prekvitať medzi ňou a Tristanom. Tajní milenci boli nútení svoj cit skrývať, to však dlho nevydržalo a Tristan musel z krajiny utiecť. Snímka sa nakrúcala aj v Čechách, konkrétne na Křivoklátsku.

Hviezda severu (L´ Étoile du Nord, 1982, Francúzsko, Pierre Granier - Deferre), ČT 2, 22.00
Na trase Paríž – Amsterdam premáva vlaková linka s názvom Hviezda severu. Tu sa počas jednej jazdy odohrá vražda egyptského milionára. Ten sa poznal s mladou tanečnicou Sylviou, milenkou staršieho muža Bineta. Binet sa spoznáva so Sylviinou matkou Louisou. Režisér Granier – Deferre siahol po románe spisovateľa Georgesa Simenona, tvorcu detektívnych prípadov komisára Maigreta. V hlavných úlohách sa predstavili Phillipe Noiret a Simone Signoret.

Skrytý pôvab buržoázie (Le Charme discret de la bourgeoisie, 1972, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Luis Buňuel), Dvojka, 22.25
Luis Buňuel bol nekorunovaným kráľom surrealistickej kinematografie a jeho Skrytý pôvab buržoázie taktiež patrí k ťažšie uchopiteľným dielam. Ide o príbeh priateľov z vyššej spoločenskej vrstvy, ktorý sa snažia niekoľkokrát spoločne povečerať pri spoločnom stole, ale vždy im v tom zabráni nejaká bizarná situácia. Buňuelovi ako vždy ide o satirickú kritiku povrchnosti spoločnosti, najmä jej vyšších predstaviteľov a samozrejme aj cirkvi. Nesmie chýbať ani jeho obľúbenec Fernando Rey.

UTOROK 22.1.

Revival (2013, Česko, Alice Nellis), ČT 1, 20.00
Rozpady a veľké návraty, to je osud mnohých rockových kapiel. Revival Alice Nellis si berie na mušku domácu kapelu Smoke, ktorá sa to snaží opäť rozbaliť po dlhých desaťročiach nečinnosti. Každý má pre to svoje dôvody. Smoke sa kedysi rozpadli za nie príliš jasných okolností a aj tento rozpad, okrem prípravy na veľký koncert, bude predmetom deja. Revival je taká česká odpoveď na hollywoodske good – feeling komédie, kde sa stretnú starší slávni herci a spoločne sa pred kamerou výborne bavia.

Austin Powers v Zlatom úde (Austin Powers - Goldmember, 2002, USA, Jay Roach), AMC, 20.30
Ktorá je najvtipnejšia časť z trilógie o nebezpečnom sexy špiónovi Austinovi Powersovi je otázka hodná antickej drámy. Každopádne tretí diel ponúka okrem otáznej miery zábavnosti veľké množstvo cameí slávnych osobností. Neprehliadnite Toma Cruisea, Dannyho DeVita, Gwyneth Palthrow, Kevina Spaceyho alebo Stevena Spielberga. Mikea Myersa komanduje Michael York, femme fatalle je pre zmenu Beyoncé. Po krku sa pôjde Doktorovi Evilovi a jeho spolupracovníkovi Goldmemberovi.

Hlídač č. 47 (2008, Česko, Filip Renč), ČT 2, 21.45
V roku 2008 nakrútil Filip Renč adaptáciu knihy Josefa Koptu. Strážca pri dráhe Josef Douša pri záchrane života istého muža prichádza o sluch a navyše sa zachránený zamiluje do jeho manželky. Látku sfilmoval v minulosti už Hugo Haas počas svojej kariéry v USA pod anglickým názvom Pickup. V roku 1937 vznikla verzia režisérov Josefa Rovenského a Jana Svitáka. Ide o jeden z najlepších filmov Filipa Renča, ktorý vznikol v distribúcii Českej televízie s Karelom Rodenom a Luciou Siposovou v hlavných úlohách.

TV tipy 21.1. - 27.1. 2019 TV tipy 21.1. - 27.1. 2019 TV tipy 21.1. - 27.1. 2019

STREDA 23.1.

Bourneov mýtus (The Bourne Supremacy, 2004, USA, Nemecko, Paul Greengrass), Dajto, 20.15
Režijné oprátky po Dougovi Limanovi prevzal menej konvenčný Paul Greengrass a nastavil latku novodobých špionážnych akčných thrillerov na najvyššiu možnú métu hneď druhým kúskom zo série, Bourneovým mýtom. Bournea postihuje na začiatku veľká tragédia, keď je zavraždená jeho priateľka Mária, známa z prvej časti. Bývalý agent sa tak púšťa do novej nebezpečnej hry. Snímku charakterizuje po formálnej stránke najmä, mierne povedané, rozklepaná kamera a zbesilý strih.

Prežiť (Alive, 1993, USA, Frank Marschall), Jednotka, 20.30
Na motívy tragických udalostí z roku 1972 bola nakrútená v roku 1993 survival – dráma s názvom Prežiť o havárii lietadla s uruguajskými reprezentantmi v rugby. Mnohí nehodu neprežili, avšak tých, čo áno, čakal zrazu neľútostný boj o prežitie, zahŕňajúci aj vynútený kanibalizmus. Príbeh sa odohral v Andách a film dokázalverne preniesť na plátno drsnú atmosféru hôr a zúfalý stav hrdinov. V hlavnej úlohe sa objavila vtedy vychádzajúca hviezda Ethan Hawke.

Najnebezpečnejšia hra (The Most Dangerous Game, 1932, USA, Ernest B. Shoedshack, Irving Pichel), Filmbox, 20.40
Na pobreží jedného ostrova za zvláštnych okolností stroskotá loď. Následky nehody prežije iba jeden človek, Robert Rainsford. Na ostrove nachádza pevnosť s  ruským grófom Zaroffom a jeho služobníctvom. Na mieste stretáva ďalších stroskotancov, avšak z lodí, ktoré na ostrove stroskotali ešte pred ním. Noví hostitelia sa začnú zaujímať o záhadu ostrova a zvláštneho grófa. Jedným z dvojice režisérov bol aj autor legendárneho King Konga z nasledujúceho roku, Ernest B. Shoedshack.

TV tipy 21.1. - 27.1. 2019 TV tipy 21.1. - 27.1. 2019 TV tipy 21.1. - 27.1. 2019

ŠTVRTOK 24.1.

Krajčírka (The Dressmaker, Austrália, 2015), Jocelyn Moorhouse) JOJ Cinema, 20.15
Tilly musela kedysi utiecž z domova v Austrálskom meste kvôli obvineniu z vraždy. Po rokoch sa domov vracia ako skúsená krajčírka. K slovu sa dostane aj záhadné tajomstvo z minulosti, ktoré by mohlo ženu očistiť a možno ju tak miestni nebudú viac pokladať za prekliatu. V Krajčírke sa miesi dráma s komédiou sa upína samozrejme aj na zábery krásnych šiat a rób. V hlavnej úlohe sa predstavila Kate Winslet, v komickejšej úlohe zase Hugo Weaving a Liam Hemsworth.

Colette (2013, Česko, Slovensko, Holandsko, Milan Cieslar), ČT 2, 22.00
Nakrútiť v súčasnosti v tunajších podmienkach uveriteľný a výpravný film z koncentračného tábora nie je vôbec jednoduché. Častokrát takéto pokusy pôsobia pateticky a televízne. Colette Milana Cieslara je svetlou výnimkou a kvalitnou drámou zajatca Viliho a belgickej židovky Colette. Tých stvárnili Jiří Mádl a Clémence Thioly. Kvalitne sú vykreslené aj vzťahy medzi postavami a každodenné fungovanie komplexu smrti v Osvienčime. Filmu najviac herecky dominuje Eric Bouwer.

Yves Saint Laurent (2014, Francúzsko, Jalil Lespert), ČT Art, 20.20
Umelecké osobnosti sú ako ľudia z inej planéty a módny návrhár Yves Saint Laurent nebol žiadnou výnimkou. Muž sa uchytil vo veľmi mladom veku, už v 17 – rokoch sa stal v Paríži spolupracovníkom slávneho Christiana Diora. Laurent sa po jeho smrti stáva umeleckým riaditeľom módneho domu a začína s prípravou prvej módnej kolekcie. So svojim priateľom a kolegom Pierrom Bergém zakladá značku Yves Saint Laurent. Osobné problémy a mániodepresiu ako správny umelec riešil alkoholom a drogami.

TV tipy 21.1. - 27.1. 2019 TV tipy 21.1. - 27.1. 2019 TV tipy 21.1. - 27.1. 2019

PIATOK 25.1.

Jimmyho tančiareň (Jimmy´s Hall, 2014, VB, Ken Loach), Dvojka, 21.55
Jeden z najvýznamnejších režisérov britskej kinematografie, ľavicovo orientovaný Ken Loach je aktívny už od polovice 60 – rokov a v roku 2014 nakrútil historickú drámu Jimmyho tančiareň z obdobia pred vypuknutím írskej občianskej vojny. Politický aktivista Jimmy Gralton otvoril na írskom vidieku tančiareň, ktorá sa postupne stávala čoraz populárnejšou a stala sa strediskom slobodného myslenia, čo neuniklo pozornosti štátnych inštitúcií. To viedlo Graltona k odchodu z miesta, avšak po 10 rokoch sa vracia.

Hlbočina (The Deep, 1977, USA, Peter Yates), Jednotka, 22.35
Na motívy dobrodružného románu Petera Benchleyho nakrútil v roku 1977 režisér Peter Yates dobroružný a veľmi zábavný film s názvom Hlbočina s Nickom Noltem a Jacqueline Bissett v hlavných úlohách. Tí hrajú milenecký pár, ktorý pri potápaní objaví vrak vojnovej lode s pokladom. Na lodi sa nachádzalo aj morfium na výrobu heroínu, čo zaujíma zase miestneho šéfa podsvetia. Veľká časť filmu sa odohráva pod vodou, Jacqueline ukazuje svoje krivky a je sem trochu zbytočne pridaný aj woodoo motív.

Lady Jane (1986, VB, Trevor Nunn), ČT 2, 23.35
Mladá Lady Jane sa zhodou okolností stáva na 9 dní anglickou kráľovnou, pričom sama po tom rozhodne netúžila. Za tento čas sa toho, ako sme tu svedkami, dá stihnúť celkom dosť, z čoho by si mohli vziať príklad súčasní politici. Lady Jane mieša romantiku s politickými intrigami, pôsobí trochu chladne, ale napriek takmer 2 a pol hodinovej dĺžke veľmi ucelene a dokáže diváka pohltiť. V hlavnej úlohe Lady Jane sa v britskom filme predstavila Helena Bonham Carter, uvidíme aj Patricka Stewarta.

TV tipy 21.1. - 27.1. 2019 TV tipy 21.1. - 27.1. 2019 TV tipy 21.1. - 27.1. 2019

SOBOTA 26.1.

Hrdina (Ying xiong, 2002, Čína, Hong Kong, Yimou Zhang), AMC, 13.45
Príbeh vojnového hrdinu a ochrancu kráľa sa odohráva pred 2000 rokmi v starovekej Číne za dynastie Qin. Muž má za úlohu zjednotiť krajinu a učiniť tak svojho pána imperátorom. Film režiséra Yimou Zhanga oplýva úžasnou výpravou s dômyselným využitím celej farebnej škály, množstvom historických kostýmov, premyslenou kompozíciou mizanscény a prepracovanými a samozrejme absolútne nereálnymi bojovými súbojmi. Príbeh je rozprávaný z viacerých uhľov pohľadu, ide o celkom komplikované puzzle.

Collateral (2004, USA, Michael Mann), ČT 2, 21.35
Počas jednej noci v Los Angeles sa odohráva dejom nabitý príbeh jednej „čistky“, ktorá sa musí stihnúť pred začiatkom súdu. Nájomný vrah Vincent nasadá do taxíka Afroameričana Maxa a pod hrozbou smrti ho ten musí po celú noc voziť po miestach jeho najnovšej zákazky, kedy musí pre potreby mafie zavraždiť 5 ľudí. Veci sa ale začnú komplikovať, do hry sa zapojí aj polícia a Max si v istý moment uvedomí jednu veľmi nepríjemnú súvislosť. V hlavných úlohách Tom Cruise a Jamie Foxx.

Traffic – Nadvláda gangov (Traffic, 2000, USA, Steven Soderbergh), ČT 1, 23.00
Zložitá mozaika obchodu s drogami na hraniciach USA a Mexika poskytuje pohľad na márnosť tohto boja a zároveň ponúka aj určitú nádej pri hľadaní riešení. Film nás oboznamuje so životom vysokého politika, jeho dcéry – narkomanky, viacerých policajtov, vyššie postavených hráčov v drogovej mafii a neustále skáče medzi príbehmi, avšak veľmi prehľadne. Traffic – Nadvláda gangov získalo 4 Oscarov, Soderbergh za réžiu, Benicio Del Toro za stvárnenie vedľajšej úlohy, najlepší adaptovaný scenár a strih.



NEDEĽA 27.1.

Námestie svätej Alžbety (Československo, Vladimír Bahna), Jednotka, 16.45
„Rómeo a Júlia“ po slovensky a počas druhej svetovej vojny a s tematikou protižidovských nálad v spoločnosti. Dvojicu stvárnili Emília Vášáryová a Bronislav Križan. Bahnov film pôsobí, čo sa týka vyrovnávania s minulosťou, dnes už trochu naivne, naopak sa mu podarilo výborne spracovať romantickú linku, mladý pár je nám od začiatku sympatický, a udržiavať diváka neustále v napätí. Nedosahuje kvalít oscarového Obchodu na korze, ale patrí oprávnene do zlatého fondu slovenskej kinematografie.

Lovci skalpov (The Scalphunters, 1968, USA, Sidney Pollack), ČT 2, 20.00
Lovci skalpov patrí medzi prvotiny Sidneyho Pollacka a ide v jeho kariére netradične o western, ku ktorému sa neskôr vrátil v snímke Jeremiah Johnson a čiastočne aj Elektrický jazdec. Nakrútil ho ešte pred prielomom s filmom Kone sa tiež strieľajú. Ide o príbeh skúseného lovca kožušín, ktorý sa zhodou okolností po prepade indiánmi z kmeňa Kiowov dostáva k nechcenému zajatcovi Josephovi. Vracajú sa naspäť za indiánmi, aby získali späť ukradnuté kožušiny.

Schůzka se stíny (1982, Československo, Jiří Svoboda), ČT Art, 20.50
Dráma Jiřího Svobodu o dvoch ľuďoch s traumami z obdobia druhej svetovej vojny. Muž bol kedysi objektom príšerných lekárskych pokusov v koncentračnom tábore. So ženou sa po dlhých rokoch opäť stretáva pri archeologickom výskume. Svoboda sa snaží o experimentálny a expresívny spôsob vyjadrovania, v hlavných úlohách sa predstavili Radoslav Brzobohatý a Jana Brejchová.


autor Erik Binder 21.1.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.