TV TIPY 11.12. - 16.12. 2018

TV TIPY 11.12. - 16.12. 2018

článok



UTOROK 11.12.

Posledný mohykán (The Last of the Mohicans, 1992, USA, Michael Mann), AMC, 18.15
Veľkolepá adaptácia románu Jamesa Coopera s Danielom Day-Lewisom v hlavnej úlohe priateľa indiánov menom Sokolie oko. Príbeh je zasadený do obdobia vojny medzi Francúzmi a Britmi o nadvládu nad severoamerickým územím v polovici 18. storočia. K slovu sa okrem zobrazenia krásnej krajiny dostávajú aj melodramatická milostná linka a nezabudnuteľná hudba Trevora Jonesa a Randyho Edelmana. V kariére Michaela Manna, tvorcu predovšetkým drsných kriminálok zo súčasnosti, ide o ojedinelý počin.

Tulipánová horúčka (Tulip Fever, 2017, VB, USA, Justin Chadwick), JOJ Plus, 20.35
Po návšteve severnej Ameriky 19. storočia sa môžete následne presunúť ešte o jedno storočie nazad, do vtedajšieho Amsterdamu vo filme Tulipánová horúčka. V tragickom príbehu zakázanej lásky a milostného ztrojuholníka si zahrali Alicia Vikander, Christopher Waltz už v rámci svojej kariéry trochu stereotypnej úlohe a Dane DeHaan. Postavy sa postupom času dostávajú do stále zložitejšieho kolotoču klamstiev, z ktoréhu je stále ťažšie a ťažšie vystúpiť. Režíroval expert na historické témy Justin Chadwick.

Príbeh môjho syna (Venuto al mondo, 2012, Taliansko, Španielsko), JOJ Cinema, 21.50
Príbehy o občianskej vojne v krajinách bývalej Juhoslávie na počiatku 90. rokov nemusia byť iba výsadou tamojších filmárov, ktorí takmer ani žiadnu inú temu nepoznajú, ako dokazuje španielsko-talianska romantická dráma Príbeh môjho syna. Príbeh slobodnej matky Gemmy v stvárnení Penelope Cruz je vyrozprávaný v retrospektíve, keď sa Gemma vracia po 16 rokoch domov do Sarajeva so svojim synom a začne spomínať na obdobie jednej veľkej lásky. Jej milenec Diego sa však rozhodol krajinu neopustiť.

TV tipy 11.12. - 16.12. 2018 TV tipy 11.12. - 16.12. 2018 TV tipy 11.12. - 16.12. 2018

STREDA 12.12.

Na odstrel (State of Play, 2009, USA, VB, Fr., Kevin Macdonald), Dajto, 20.15
Kúsavý náhľad medzi investigatívnych novinárov, ktorí každodenne nasadzujú krk v snahe o odhalenie pravdy. Tentokrát je vo veci zdanlivo nezaujímavá vražda poslíčka pizzy, lenže ako mŕtvoly pribúdajú, vyšetrovanie smeruje stále do vyšších a vyšších spoločesnkých kruhov. Ako členovia redakcie The Washington Post sa predstavili Russell Crowe, Helen Mirren a Rachel McAdams. Sekundujú im Robin Wright alebo Jeff Daniels. Film bol nakrútený na motívy úspešného britského seriálu.

Malostranské humoresky (1995, Česko, Z.Gawlik, J. Pecha, J. Polišenský), ČT 2, 21.55
Poviedkový film troch mladých scenáristov z FAMU a zároveň režisérov odkazujú na Malostranské poviedky Jana Nerudu. Film je však nakrútený podľa poviedky spisovateľa Karla Pecku. Poviedky sa volajú Buldoček, Poslední štístko pana Žorže a Garden-party s vernisáží a v hlavných úlohách troch mužov vo vyššom strednom veku sa predstavili Josef Kemr, Petr Nárožný a Arnošt Goldflam.

Pokoj v duši (2009, Slovensko, Vladimír Balko), JOJ, 22.30
Moderné slovenské filmy sa nemusia nutne odohrávať v mestách. Dôkazom, že slovenská príroda je pre zobrazenie slovenskej mentality taktiež vhodná, nech je Pokoj v duši Vladimíra Balka. Ide o príbeh Tóna, ktorý sa po piatich rokoch vracia z väzenia domov za svojou manželkou a synom. Veci sa však za tak dlhú dobu zmenili a násjť novú životnú cestu a nadviazať na predošlé vzťahy, najmä v rámci rodiny, nebude vôbec jednoduché. Film preslávila aj rovnomenná pieseň Jany Kirschner.

ŠTVRTOK 13.12.

Kšeft za všetky prachy (London Boulevard, USA, VB, William Monahan), AMC, 20.15
Nielen slovenský hrdina sa snaží nájsť pokoj v duši po návrate z väzenia, ale aj Angličan Mitchel (Colin Farrell), ktorý v ňom strávil tri roky. Pre starého gangstera je ale ťažké meniť životný štýl, ak ho do starých koľají núti stále to isté okolie. Šancou na zmenu by mohla byť známosť s hereckou celebritou Charlottou (Kiera Knightley). Mitchel bude musieť v ceste za šťastím naposley čeliť mafiánskemu bossovi Gantovi. Kkšeft za všetky prachy je príjemnou anglickou gangsterkou s prekvapivým záverom.

Tootsie (1982, USA, Sidney Pollack), Jednotka, 21.30
Jedna z najikonickejších úloh Dustina Hoffmana, kde hrá po väčšinu času paradoxne ženu. Michaelovi ale tento prevlek príde ako super nápad, keďže sa domnieva, že ako žena- herečka získa viacero pracovných príležitostí. Vkusná komédia v klasickom hollywoodskom štýle priniesla Jessice Lange Oscara za stvárnenie vedľajšej ženskej postavy. Hoffman bol nominovaný v kategórii najlepší herec v jhlavnej úlohe, ale kľudne mohol byť nominovaný aj v ženskej kategórii...

Člověk proti skáze (1989, Československo, Štepán Skalský), ČT 2, 21.55
Onedlho nás v slovenských kinách čaká film Hovory s TGM, približujúci dialógy medzi prezidentom T.G. Masarykom a spisovateľom Karlom Čapkom. Dovtedy si môžete skrátiť čas životopisnou snímkou Člověk proti skáze, kde si slávneho spisovateľa zahral Josef Abrhám. Ide v ňom o posledné roky života umelca a vzťahy s jeho okolím a rodinou, priestor dostáva však aj spoločenský rozmer. Onú skázu v názve predstavuje nástup fašizmu ako systému popierajúceho demokratické hodnoty.

TV tipy 11.12. - 16.12. 2018 TV tipy 11.12. - 16.12. 2018 TV tipy 11.12. - 16.12. 2018

PIATOK 14.12.

Na laně (1963, Československo, Ivo Novák), CS Film, 16.00
Hlavným hrdinom je mladík Kája Micka, večný rebelant s prezývkou Kočka. Kája búrlivo reaguje na nepochopenie zo strany svojej rodiny s otcom alkoholikom a svojho okolia, s okolnosťami sa ale dokáže vysporiadať po svojom. Československá verzia „Rebela bez príčiny“ v socialistickom režime dala príležitosť Ladislavovi Janskému, ktorý si zahral aj v Diamantoch noci. Vo filme sa okrem menej známych tvári predstavili napríklad Václav Lohniský alebo Vlado Muller.

Mladosť (La Giovinezza, 2015, Taliansko, Francúzsko, VB, Paolo Sorrentino), Dvojka, 22.00
Sorrentino nás po prehliadke Ríma v oscarovej veľkej nádhere tentokrát pozýva na pobyt do luxusných kúpeľov vo švajčiarskych Alpách. Spoločnosť nám budú robiť Harvey Keitel, Michael Caine a Jane Fonda, s mladšej generácie Rachel Weisz, Paul Dano a možno sa objaví aj dvojník Diega Maradonu. Film sa sústredí na rozjímanie hlavných hrdinov, režiséra a hudobného skladateľa, nad svojou minulosťou, prežitým životom a samozrejme ich vzťahom k ženám a rodine.

Bony a klid (1987, Československo, Vít Olmer), ČT 2, 22.00
Prekvapivo odvážna sonda z obdobia socializmu na čierny trh s valutami. Spoločne s hlavným hrdinom, automechanikom Martinom, sa vydávame do Prahy, kde sa mladík z Mladej Boleslavi bude snažiť získať peniaze na kúpu videa pre diskotéku vo vlastnom meste. Okamžite je však podvedený a tak mu neostane nič iné, iba sa s partiou podvodníkov spolčiť a začať si zarábať nelegálnym spôsobom. Jeden z tých lepších filmov Víta Olmera, treba však rátať s tým, že sa vám doživotne znechutí Relax od Frankie goes to Hollywood.

SOBOTA 15.12.

A.I.: Umelá inteligencia (Artificial Intelligence: A.I., 2001, USA, Steven Spielberg), Jednotka, 21.50
Svet blízkej budúcnosti nám prostredníctvom malého robota Davida s tvárou Haleyho Joela Osmenta predstavil v roku 2001 Steven Spielberg. David je naprogramovaný aj s programom, ktorý umožňuje pociťovať lásku a to sa začne prejavovať v momente, keď si ho adoptuje rodina so synom v dočasnom umelom spánku. Veci sa však preňho nezačnú vyvíjať tým psrávnym smerom. Spielberg nakrútil A.I. na motívy poviedky Briana Aldissa a projekt mal v pláne zrealizovať už Stanley Kubrick.

Vycestovacia doložka pre Dubčeka (2018, Slovensko, Juraj Lihosit), Dvojka, 20.40
Nový dokument Juraja Lihosita (Sojky v hlave, Vlakári) sa venuje životu Alexandra Dubčeka počas normalizácie, čiže prevažne v rokoch 1970-1989. Politik je dlhé roky sledovaný ŠTB a nemá možnosť vycestovať do zahraničia. Univerzita v Bologni by mu však rada odovzdala čestný doktorát a tak si zažiada o vycestovaciu doložku. Lihosit strieda dobové záznamy s prehovormi zaujímavých hostí na kameru a inscenovanými hranými scénami. Film tak výrazne získava na diváckej príťažlivosti.

Jo (Jo, 1971, Francúzsko, Jjean Girault, Francúzsko), ČT 2, 12.05
Jedna z najzábavnejších komédii francúzskeho komika Louisa De Funesa ostáva trochu nespravodlivo v tieni sérií o žandárov a Fantomasovi. Jo sa točí okolo stavby altánku, ktorý je plánovaným darčekom manželky svojmu milovanému manželovi, spisovateľovi detektívok. Toho napadne ukryť v jeho základoch mŕtvolu vydierača menom Jo. Nasleduje 90- minútová bláznivá jazda plná nedorozumení, zámien, gagov a k tomu sa do veci zamieša aj polícia. Jej predstaviteľa si zahrala ďalšia legenda, Michel Galabru.

TV tipy 11.12. - 16.12. 2018 TV tipy 11.12. - 16.12. 2018 TV tipy 11.12. - 16.12. 2018

NEDEĽA 16.12.

Francúzska spojka 2 (French Connection, 1975, USA, Francúzko, John Frankenheimer), ČT 2, 20.00
Pokračovanie veľmi komerčne aj kriticky úspešného titulu Francúzska spojka sa odohráva v Marseille, kam prichádza Dolye (Gene Hackman) ďalej pátrať po priekupníkovi s drogami Charnierovi, ktorý mu v prvej časti z New Yorku unikol. Je nútený spolupracovať s francúzskym kolegom, čo sa mu spočiatku nepáči. Dostáva sa aj do spárov drogového gangu a bude musieť bojovať s drogovou závislosťou. Druhá časť si nič nezadá s tou prvou a Frankenheimer ponúka rovnako intenzívny zážitok ako Friedkin.

Muž zo západu (Man of the West, 1958, USA, Anthony Mann), ČT 2, 21.55
Anthony Mann bol špecialista na dva zánre, na klasický western a na výpravné historické snímky. Westerny nakrúcal prevažne s hercom Jamesom Stewartom, v Mužovi zo západu však do hlavnej úlohy obsadil Garyho Coopera. Ten hrá Linka Jonesa, ktorý zháňa v okolí učiteľku do školy v osade Fort Worth. Peniaze na jej zaplatenie mu však ukradne vo vlaku lupičská banda a hrdina sa vydáva na pátraciu cestu po ukradnutých peniazoch. Mann rieši úsvit starých zločineckých gangov a túžbu osamelého muža po rodine.

Osvietenie (Shining, 1980, VB, USA, Stanley Kubrick), Dvojka, 23.00
Najslávnejšiu adaptáciu novely Stephena Kinga v histórii nakrútil v roku 1980 Stanley Kubrick a vybral si majstrov román Osvietenie. Dej je notoricky známy, spisovateľ Jack Torrance by potreboval k svojej práci kľud a tak sa vyberie s rodinou do odľahlého horského hotela. Pobyt v zdanlivo idylickom prostredí sa však začne meniť na hororové peklo. Torrancea začína prepadať šialenstvo, čo si začnú odnášať príslušníci jeho rodiny. Film obsahuje mnoho ikonických scén, spomeňme napríklad záverenú sekvenciu v bludisku.


autor Erik Binder 11.12.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.