TV TIPY 19.11. - 25.11. 2018

TV TIPY 19.11. - 25.11. 2018

článok



PONDELOK 19.11.

Dave (1993, USA, Ivan Reitman), ČT 2, 22.00
O americkej politike, respektíve o tom, čo sa odohráva za stenami Bieleho domu nevznikajú iba historické drámy alebo konšpiračné thrilleri, v roku 1993 nakrútil z tohto prostredia Ivan Reitman inteligentnú romantickú komédiu s názvom Dave. Ide o meno prezidentovho dvojníka (Kevin Kline), ktorý sa na čas dostáva do úradu, pretože prezidenta postihol srdečný záchvat. Dôjde síce aj na tú konšpiráciu, ale Daveovmu oku neunikne ani šarmantná a zanebávaná prvá dáma (Sigourney Weaver).

Životy tých druhých (Das Leben der Anderen, 2006, Nemecko, Florian Henckel von Donnersmarck), Dvojka, 22.25
Čechoslováci mali ŠTB, Východní Nemci zase Stasi a minimálne podľa filmu Životy tých druhých sme mali u nás o niečo menšie zlo. Byt divadelného dramatika Georga Dreymana (Sebastian Koch) je už dlhšiu dobu odpočúvaný a v miestnosti, kde sa všetky zvuky a hovory z jeho domova zaznamenávajú, sedí istý chlapík v strednom veku menom Gerd Wiesler. Ide o kariéristu, v ktorom sa po čase začne prebúdzať svedomie a k páru naviaže zvláštny vzťah. Podobné prehrešky však režim neodpúšťa...

Serenity (2005, USA, Joss Whedon), AMC, 20.10
Serenity je celovečerným filmom naväzujúcim na osudy hrdinov kultového seriálu Firefly. Hlavným hrdinom je Malcolm Reynolds, veterán galaktickej vojny, v ktorej stál na strane porazených. V súčasnosti je veliteľom na svojej vesmírnej lodi s názvom Serenity a vesmír brázdi s malou posádkou. Jej novými členmi je súrodenecký pár, pričom mladé dievča disponuje telepatickými schopnosťami. Loď a posádka sa náhle ocitá v ďalšom konflikte. Joss Whedon (Avengers) už v Serenity prejavil svoj cit pre vysokorozpočtové spektákle.

TV tipy 19.11. - 25.11. 2018 TV tipy 19.11. - 25.11. 2018 TV tipy 19.11. - 25.11. 2018

UTOROK 20.11.

Sedem dní v Havane (7 jour á la Havane, 2012, Francúzsko, Španielsko, Laurent Cantet, Benicio Del Toro a ďalší), ČT Art, 21.15
Sedem režisérov vzdalo hold Havane, metropole „ostrova slobody“: Kuby v poviedkovom filme odohrávajúcom sa počas siedmich dní v týždni. Poviedky sa preto volajú Pondelok, Utorok, Strea a tak ďalej. Réžiu si vyskúšal aj herec Benicio Del Toro, okrem neho sa na projekte podielali legendy svetového autorského filmu, ako Gaspar Noé (Piatok) alebo Julio Medem (Streda). Vo filme si zahrali Josh Hutcherson, Daniel Bruhl alebo balkánsky režisér a príležitostný herec Emir Kusturica.

Rubikova kostka (1984, Československo, Jiří Svoboda), ČT 1, 23.55
Napínavé detektívky sa točili aj kedysi v socialistickom Československu a v Českej televízii. Názov odkazuje na legendárny osemdesiatkový hlavolam a je metaforou príbehu, ktorý bude riešiť vyšetrovateľ s tvárou Radomíra Brzobohatého. Konkrétne pôje o prípad Nemca vyhodeného počas jazdy z vlaku a po vrahovi mladíka, ktorý sa ocitol v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Občas si treba pripomenúť, ako sa točili detektívky kedysi a prečo sa pri nich nezabaviť aj na účet tvorcov.

Červený pes (Red Dog, 2011, Austrália, USA, Kriv Stenders), JOJ Plus, 20.40
Príbeh so psím hrdinom v hlavnej úlohe nemusí byť iba infantilný animák alebo zhovadilosť typu Beethoven. Austrálsko-americká snímka sa zameriava na psa od protinožcov z mesta Damper. Pes sa stáva obľúbencom zamestnancov spoločnosti zaoberajúcou sa v oblasti ťažbou železnej rudy. Skutočné puto si ale vytvorí až so šoférom autobusu Johnom (Josh Lucas). Nasleduje však tragédia a snímka sa zameriava na zviera a jeho putovanie krajinou a možno ešte ďalej. Red Dog dokáže zároveň pobaviť aj dojať.

STREDA 21.11.

Minority Report (2002, USA, Steven Spielberg), Jednotka, 20.30
John Anderton pracuje v policajnej sekcii zvanej Pre – Crime, chytajúcej zločincov vďaka predpovediam zvlášť nadaných jedincov ešte pred spáchaním zločinu. Tento spôsob boja proti zločinu má veľký úspech, jedného dňa však hlavná postava zistí, že sa stane páchateľom vraždy. Túto informáciu sa bude snažiť čo najdlhšie pred nadriadenými tajiť, vydáva sa na útek a zároveň sa bude snažiť vypátrať skutočného vraha. Spielbergove prvotriedne sci-fi bolo nakrútené na motívy poviedky Philipa K. Dicka.

Faunovo velmi pozdní odpoledne (1983, Československo, Věra Chytilová), ČT 2, 22.00
Faunovo velmi pozdní odpoledne patrí emdzi tie „diváckejšie“ filmy neortodoxnej režisérky a predstaviteľky českej novej vlny. Námet je totiž veľmi zrozumiteľný, scenár nám približuje život postaršieho elegána, ktorý stále nedospel a snaží sa loviť najmä mladé dievčatá. Faun je aj vďaka vynikajúcemu výkonu Leoša Suchařípy tragickou postavou, ale dokáže v divákovi vzbudiť aj určité sympatie a súcit. Výsledkom je tak mix morality, osobnej drámy a komédie. Film bol nakrútený na motívy poviedky Jiřího Brdečky.

Krvavý Tomahawk (Bone Tomahawk, 2015, USA, VB, S. Craig Zahler), JOJ Cinema, 22.20
Žáner westernu nemá v súčasnosti na ružiach ustlané, a tak logickým ťahom je jeho čoraz častejšia kombinácia s inými žánrami, ako sme svedkami napríklad v seriáli Westworld. Krvavý tomahawk klasické kombinuje historky z divokého západu s témou kanibalizmu. Ten prevádza jeden indiánsky kmeň, ktorý unesie z mestščka mladú ženu Samanthu. Na záchrannú misu sa vypravuje šerif Franklin Hunt v podaní Kurta Russella. Indiáni sú však poriadne hladní. Craig Zahler pripravil pre divákov nesmierne krvavé chody svojej hostiny.

TV tipy 19.11. - 25.11. 2018 TV tipy 19.11. - 25.11. 2018 TV tipy 19.11. - 25.11. 2018

ŠTVRTOK 22.11.

Čistá duša (Beautiful Mind, 2001, USA, Ron Howard), Jednotka, 21.30
John Forbes Nash bol nositeľom Nobelovej ceny za ekonómiu. Akademická snímka Rona Howarda je klasickým hrejivým životopisom vyhýbajúcim sa zbytočne kontroverznejšiemu vyzneniu. To však nič neuberá na jeho atraktívnosti. Scenár využíva momenty prekvapenia, skvele zobrazuje hlavný charakter aj Nashov vzťah s manželkou. Snímka získala 4 Oscarov, vrátane ceny za najlepší ženský herecký výkon pre Jennifer Connelly v úlohe manželky a ceny za réžiu pre Howarda. Russell Crowe ostal tentokrát bez Oscara.

Dlouhá bílá niť (1970, Československo), ČT 2, 22.30
Komorný príbeh matky a dcéry žijúcich osamele na českej dedine. Psychologický film sa zameriava na ich vzťah, na vzájomné konfrontácie a dcérinu snahu varovať matku pred nápadníkom, ktorý si nezaslúži jej lásku. Ffilmy Jana Roháča pre televíziu patrili medzi tie najlepšie vo svojej kategórii a to platí aj o tejto dráme. V hlavných úlohách sa predstavili Slávka Budínová a Jana Šulcová, v tých vedľajších mužských Rudolf Hrušínský, Jiří Štepnička alebo Josef Somr.

Śpeciálna jednotka (Forces spéciales, 2011, Francúzsko, Stéphane Rybojad), Film+, 20.20
Akčné vojnové drámy situované na blízky východ nie sú iba doménou hollywoodskej produkcie, neprekvapivo plnohodnotné diela v žánri sa darí nakrúcať aj vo Francúzsku. Novinárka Elsa (Diane Kruger) je v Afganistane unesená Talibanom. Na jej záchranu sa vydáva 6 – členné špeciálne komando, pričom bude v časovej tiesni, hnutie totiž zverejnilo na internete dátum novinárkinej popravy. Špeciálna jednotka je akčnou survival road movie, ktorá sa nebojí ani nejakej tej kritiky smerom do vlastných - západných - radov.

TV tipy 19.11. - 25.11. 2018 TV tipy 19.11. - 25.11. 2018 TV tipy 19.11. - 25.11. 2018

PIATOK 23.11.

Dracula (1992, USA, Francis Ford Coppola), Jednotka, 22.00
Zrejme najpopulárnejšiu adaptáciu slávneho románu Brama Stokera nakrútil v roku 1992 F.F. Coppola. A to čisto v duchu starých hororov štúdia Universal alebo Hammer. Notoricky známy príbeh grófa Draculu zaujme predovšetkým opulentnou vizuálnou stránkou a presným výkonom Garyho Oldmana v hlavnej úlohe. Vana Helsinga si zahral Anthony Hopkins, grófovú vyvolenú Wynona Ryder a mladého novinára Keanu Reeves. Nezabudnuteňá je aj ústredná pieseň v podaní Annie Lennox, Love Song For a Vampire.

Božský (El Divo, 2008, Taliansko, Paolo Sorrentino), Dvojka, 22.00
Toni Servillo sa tento rok predstaví ako Silvio Berlusconi, ale pred desiatimi rokmi stvárnil omnoho menej čitateľného a introvertnejšieho talianskeho politika, Giullia Androettiho. Ttento pán viedol 40 rokov taliansku vládu a musel čeliť mnohým obvineniam. V Servillovom stvárnení sa zdá, že všetko bral so stoickým kľudom, dokonca aj súdny proces. Pri povesti krutosti talianskej mafie jeho dlhý život pripomínal takmer až „boží zázrak“. Vrážd si tu užijete viac ako v ľubovoľnom akčnom filme.

Cesta (The Road, 2009, USA, John Hilcoat), Dvojka, 23.35
Temná, depresívna a pomerne komorná adaptácia románu Cormaca McCartyho (Táto zem nie je pre starých, Krása divokých koní) sa takmer vo všetkom vymyká postapokalyptickým hollywoodskym blockbusterom.Už len tým, že divák nespozná dôvod celosvetovej skazy. Tou najdôležitejšou motiváciou v novom svete je ale túžba prežiť. Hlavnými postavami sú otec a syn pretĺkajúci sa krajinou a čeliaci mnohým nástrahám. V hlavných úlohách sa predstavili Viggo Mortensen a Kodi Smit-McPhee.

TV tipy 19.11. - 25.11. 2018 TV tipy 19.11. - 25.11. 2018 TV tipy 19.11. - 25.11. 2018

SOBOTA 24.11.

Na hrane zajtrajška (The Edge of Tommorrow, 2014, USA, Doug Liman), Markíza, 20.30
Komplikované sci-fi puzzle patrí medzi filmy, ktorým sa čo najlepšie darí vyvolať dojem hrania počítačovej hry. Hlavným hrdinom je podplukovník Bill Cage (Tom Cruise), ako člen jednotky bojujúcej proti agresívnym mimozemšťanom. Ocitá sa však v časovej slučke a začne prežívať jedeň deň stále znova a znova po tom, čo je zabitý v boji. Táto schopnosť mu však pomôže nájsť zbraň v boji proti votrelcom. Predlohou hollywoodskeho filmu je japonská kniha Hirošiho Sakurazaku All You Need Is Kill.

Kam orly nelietajú (Where Eagles Dare, 1968, VB, USA, Brian G. Hutton), ČT 2, 20.00
Kam orly nelietajú patrí k najslávnejším filmom o druhej svetovej vojne. Clint Eastwood a Richard Burton hrajú charizmatikých vojakov snažiacich sa so špeciálnym komandom vyslobodiť istého generála zo zámku Schloss Adler, tzv. orlom hniezde. Film obsahuje špionážnu zápletku a bol nakrútený na motívy knihy Alistaira MacLeana, taktiež autorom scenára. Šesťesiate roky boli obdobým drahých vojnových veľkofilmov britskej, americkej a sovietskej produkcie a Kam orly nelietajú patria medzi tie najdlhšie.

Ľadová archa (Snowpiercer, 2013, Česko, Južná Kórea, USA, Joon-ho Bong), Film+, 20.00
V netradičnej koprodukcii USA, Francúzska, Južnej Kórei a Česka vznikol jeden z najoriginálnejších a najinteligentnejších sci-fi filmov súčasnosti. Pritom však stále ide aj o svižný akčný kúsok. Ocitáme sa v dlhom vlaku spoločne s množstvom postáv segregovaných podľa spoločenského postavenia. Svet totiž zachvátila nová doba ľadová a vlak plní funkciu akejsi novodobej archy. Ide o adaptáciu francúzskeho komiksu z roku 1982. Uvidíte Chrisa Evansa, Johna Hurta, Tildu Swinton, Eda Harrisa a ďalšie známe tváre.



NEDEĽA 25.11.

Červený kapitán (2015, Slovensko, Česko, Poľsko, Michal Kollár), Jednotka, 20.30
Prvého plnohodnotného slovenského konšpiračného akčného thrilleru sme sa dočkali až v roku 2015 v réžii Michala Kollára. Ako predloha tvorcom poslúžila kniha Dominika Dána. Stále síce nejde o prvú svetovú ligu, ale na naše pomery sa podarilo získať zaujímavý medzinárodný casting a čo sa týka akcie a navodenia dobovej atmosféry tesne pred rozdelením federácie, režisér uspel. Detektív Richard Krauz vyšetruje prípad vraždy kostolníka a dostáva sa na stopu ľudí z bývalej ŠtB.

Únos (2017, Slovensko, M. Čengel Solčanská), Jednotka, 22.20
Jednotka nám na nedeľu pripravila zaujímavé slovenské konšpiračné „kombo“, pričom nie je vôbec od veci porovnať prístup muža a ženy k relatívne podobnej tématike. Mladá novinárka Marta nachádza hlavu svojho brata zabalenú v igelitovej taške. Postupne sa dostávame medzi politické špičky, ktoré sa neštítia pri presadzovaní svojej moci ničoho nekalého. Do hry je zapletená aj mafia a všetko vrcholí únosom prezidentovho syna. Únos je inšpirovaný skutočnými udalosťami z polovice 90. rokov, z výsledku je ale zrejmé, že relatívne voľne.

Ľadová búrka (Ice Storm, 1997, USA, Ang Lee), ČT 2, 22.35
Ťaživá dramatická mozaika Anga Leeho z amerického malomesta „schladí“ aj po vyše dvadsiatich rokoch od svojho vzniku. Ocitáme sa v Connecticute v roku 1973 a spoznávame viacero rodín, kde to nefunguje presne podľa klasickej americkej idylky. Sexuálnou revolúciou sa inšpirovali aj dospelí a tak o nevery nebude núdza. V oblasti sa očakáva príchod najsilnejšej ľadovej búrky storočia a jej vyčínanie bude mať nečakané následky. Ide o skutočne hviezdne obsadený film na čele so Sigourney Weaver a Kevinom Klineom.


autor Erik Binder 19.11.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.