TV TIPY 16.4. - 22.4. 2018

TV TIPY 16.4. - 22.4. 2018

článok



Pondelok

21:55 Ostrovy uprostred prúdu (Islands in the Stream) USA, 1977, Dráma (ČT2)
Román z pozostalosti Ernesta Hemingwaya Ostrovy uprostred prúdu rozpráva príbeh úspešného amerického sochára a maliara Toma Hudsona, žijúceho v Karibiku. Hemingway do svojho diela vložil viacero autobiografických motívov. V prvej epizóde filmu sa Hudson v roku 1940 stretáva so svojimi tromi synmi, ktorí za ním prichádzajú na bahamský ostrov Bimini. Druhá časť sleduje krátke a smutné stretnutie s prvou manželkou Audrey. A v poslednej, tretej epizóde, sa Tom snaží so svojou loďou zachrániť skupinu židovských utečencov a dopraviť ich na Kubu.

22:25 Koža (La Pelle) Taliansko/Francúzsko, 1981, Vojnový/Dráma (Dvojka)
Voľná adaptácia románu Curzia Malparta sa odohráva v Neapole v roku 1943. Americké jednotky práve oslobodili mesto, život jeho obyvateľov však nie je omnoho ľahší ako pred tým. V nových pomeroch trpia predovšetkým ženy, z ktorých mnohé musia boju o prežitie obetovať svoju morálku a svoju česť. Kolaps talianskej spoločnosti tu je ukázaný na životoch obyčajných Talianov. Tí sú, bez ohľadu na príslušnosť k bývalému režimu, vystavení ponižovaniu, znásilňovaniu a rabovaniu. Spoločnosť, v ktorej sa stal človek človeku vlkom je najlepšie ukázaná na správaní sa Talianov k ešte nižšie postaveným nemeckým zajatcom.

23:55 Kto z koho (Am zin) Hong Kong, 1999, Thriller/Kriminálny/Komédia (Film+)
Policajný inšpektor a vynikajúci vyjednávač Ho sa dostáva do zamotanej hry, do ktorej ho vtiahol kriminálnik Cheung. Cheung trpí na rakovinu, no ešte pred smrťou je odhodlaný pripraviť a uskutočniť svoj plán pomsty, ktorého cieľom je Hongkongský syndikát. Akčná snímka Kto z koho je zaujímavá nielen svojim svojráznym humorom a skvelými akčnými scénami, ale aj inteligentnými postavami, ktoré sú vždy o krok vpredu.

TV tipy 16.4. - 22.4. 2018 TV tipy 16.4. - 22.4. 2018 TV tipy 16.4. - 22.4. 2018

Utorok

21:15 Hviezdy Veľkého voza (Vaghe stelle dell'Orsa) Taliansko, 1965, Vojnový/Dráma (ČT art)
Mladá talianska židovka, ktorá pred rokmi emigrovala do USA, prichádza navštíviť svoju vlasť. Výlet však nie je idylicky nostalgickým spomínaním, ako skôr návratom do skľučujúcich spomienok a spleti intríg, z ktorých len ťažko nájsť cestu von. Ďalšia Viscontiho sonda do rozpadajúcej sa rodiny, abnormálnych vzťahov, ale aj fašizmu, ktoré bolo v Taliansku ešte dlho po vojne symptomaticky prítomné. Hrozivé prízraky minulosti sa podobne derú na povrch aj v starom zámku plnom sôch a obrazov.

22:30 Jack Rozparovač (Jack the Ripper) Veľká Británia, 1988, Dráma (ČT1)
Londýn, rok 1888. Vo štvrti Whitechapel je zavraždená prostitútka a Scotland Yard posiela na miesto činu inšpektora Freda Abberlinea a seržanta Georgea Godleyho. Tu stretávajú novinára Batesa. Miestny lekár Llewellyn ich informuje o výsledkoch pitvy. Prostitútka bola rozrezaná s chirurgickou presnosťou a boli jej odstránené niektoré orgány. Okruh páchateľov sa tak znížil na lekárov, veterinárov a mäsiarov. Za Abberlinom prichádza jasnovidec Lees, ktorý si získava jeho pozornosť prekvapivou znalosťou detailov z miesta činu. Pomocou výtvarníčky Emmy vytvorí portrét muža, ktorého videl vo svojej vízii. Zistia, že ide o amerického herca Richarda Mansfielda. Ten práve hrá v meste v divadelnej hre Dr. Jekyll a Mr. Hyde...

23:40 Casablanca (Casablanca) USA, 1942, Romantický/Vojnový (ČT art)
Jeden z najkultovejších hollywoodskych filmov všetkých čias sa odohráva počas II. svetovej vojny na neokupovanom území Maroka, v Casablance. Tá sa stala prestupnou stanicou pre utečencov a členov odboja, ktorí sa pred hrozbou nacizmu snažia utiecť z Európy. Casablanca je však aj rajom pre špiónov, zradcov a podvodníkov, snažiacich sa vyťažiť čo najviac z vojnovej situácie. Centrom nočného života mesta, ale aj miestom, kde sa vybavujú dôležité obchody, predávajú víza, dokumenty a informácie, je Rickov bar. Jeho majiteľom je Američan Rick Blaine, muž, ktorý sa obrnil cynizmom, aby dokázal na tomto kolotoči ľudských osudov prežiť a zostať pritom nad vecou. To sa mu však darí iba dovtedy, kým do jeho baru i života opäť nevstúpi Ilse, s ktorou kedysi v Paríži prežil osudovú lásku.

Streda

20:30 Chyť ma, ak to dokážeš (Catch Me If You Can) USA/Kanada, 2002, Krimi./Životopisný (Jednotka)
Frank W. Abagnale je dnes špičkovým odborníkom. Počas svojej mladosti však po ňom pátrala polícia mnohých štátov a pre agenta FBI Carla Hanrattyho bol nočnou morou. Vo svojich šestnástich rokoch zostal Frank po rozchode rodičov sám a opustený a tak sa rozhodol, že sa postaví na vlastné nohy, pri čom mu pomáhala aj jeho výnimočná inteligencia. Prenikol medzi pilotov jednej z najväčších leteckých spoločností bez toho, aby zložil akékoľvek skúšky. Sfalšovaný právnický diplom mu otvoril cestu ku kariére advokáta a nejaký čas pôsobil aj ako detský lekár. Keďže bol aj veľmi šikovným falšovateľom šekov, žil v luxusných hoteloch a precestoval veľký kus sveta. Príjemná kriminálna, skoro až komédia z dielne Stevena Spielberga patrí medzi malé klenoty.

20:00 Návrat do budúcnosti 3 (Back to the Future III) USA, 1990, Sci-fi/Komédia/Dobrodružný (Film+)
Tentoraz sa Marty McFly vydáva na záchrannú misiu do roku 1885, kde je potrebné zachrániť priateľa a vyriešiť problém, ako sa dostať späť do budúcnosti. Doktor Emmet Brown má byť totiž zabitý Bufordom "Mad Dog" Tannenom. Situovanie deja na divoký západ sa ukázalo ako dômyselný ťah. Tvorcovia sa zamerali na klasické westernové diela, ktoré parodujú a zároveň im vzdávajú hold. Súčasne zapájajú do deja prvky steampunku a diel Julesa Verna.

TV tipy 16.4. - 22.4. 2018 TV tipy 16.4. - 22.4. 2018 TV tipy 16.4. - 22.4. 2018

Štvrtok

16:35 Jackie Chan: Superpoliš 2 (Ging chat goo si 2) Hong Kong, 1988, Akčný/Komédia/Krimi. (Film+)
Bohatému majiteľovi obchodných centier sa vyhráža neznámy vydierač bombovým útokom. Požaduje 10 miliónov dolárov. Polícia sa púšťa do vyšetrovania, ale zaobíde sa bez svojho najlepšieho člena, ktorý sa práve chystá odletieť s priateľkou na dovolenku? Rozhodnú sa ho vylákať z lietadla, aby mohol celú akciu viesť. Cez priekupníkov dynamitu sa dostane až k vydieračom, ktorí neváhajú uniesť jeho priateľku. To nemali robiť.

20:15 Terminátor 2: Deň zúčtovania (Terminator 2: Judgment Day) USA/Fr., 1991,/Sci-fi/Thriller (Dajto)
Los Angeles, rok 2029. Spojené štáty sú zdecimované nukleárnym holokaustom, za ktorým stojí umelá inteligencia počítačového programu Skynet. Zvyšky ľudského odboja márne odrážajú vytrvalé útoky strojov. Skynet sa však rozhodne poslať nový typ Terminátora do roku 1995, aby zabil Johna Connora, charizmatického a nezdolného vodcu odboja, v tom čase ešte malého chlapca. Odboj tak musí vložiť všetky svoje nádeje do staršieho modelu - Terminátora T-800 - ktorého posielajú do minulosti, aby mladého Connora ochránil.

20:20 Enid (Enid Blyton) Veľká Británia, 2009, Dráma/Životopisný (ČT art)
Enid Blytonová začala svojim bratom rozprávať príbehy, aby mohli uniknúť z bezútešných vzťahov v rodine, ktorú opustil otec. Počas učiteľského pôsobenia začala svoje poviedky rozosielať vydavateľom. Jedným z nich bol aj Hugh Pollock, za ktorého sa neskôr vydala. Mali spolu dve dcéry, avšak ako matka Enid sklamala. O deti sa musela starať opatrovateľka, zatiaľ čo ona sa viac zaujímala o detských čitateľov. Jej egocentrizmus dohnal Hugha k alkoholu a nakoniec aj k inej žene. Deti po celom svete ju však aj napriek tomu zbožňovali.

TV tipy 16.4. - 22.4. 2018 TV tipy 16.4. - 22.4. 2018 TV tipy 16.4. - 22.4. 2018

Piatok

22:00 Pandorum (Pandorum) USA/Nemecko/VB, 2009, Sci-fi/Horor/Akčný (Film+)
Nebezpečné prítmie a tlmené zvuky strojov. Zo spánkovej komory sa prebudil prvý člen posádky a o niekoľko minút na to aj ďalší. Nevedia kde sú, aké je ich poslanie a predovšetkým, prečo je na vesmírnej lodi, v ktorej sa podľa lodného záznamu malo nachádzať 60 000 pasažierov, také ticho. Postupom času sa preživším pasažierom začnú odhaľovať stratené spomienky, ktoré ich na konci cesty dovedú k desivému poznaniu. Na lodi navyše nie sú sami. Snímka, ktorá priam vyzýva ku ideologickým interpretáciám, je nielen slušným akčným béčkom, ale aj metaforou pre súčasný politický svet.

23:45 Dva životy (Zwei Leben) Nemecko/Nórsko, 2012, Dráma/Thriller (ČT2)
Katrin žije so svojou rodinou v Nórsku. Keď však padne Berlínsky múr, otrasie to aj jej životom. Ako dcéra Nórky a nemeckého vojaka bola ešte ako dieťa zavlečená do Nemecka. S túžbou nájsť svoju pravú matku opustila Nemecko a utiekla naspäť do Nórska. Svoju identitu ukrývala aj pred najbližšími. Jedného dňa však za ňou prichádza mladý právnik vyšetrujúci nacistické zločiny spáchané na deťoch z „Lebensborn", ako sa program nazýval. Poprosí ju o jej výpoveď, ale v Katrininých slovách sa začínajú stále silnejšie miešať pravda a lží. Dva životy sú príbehom ženy, ktorá sa pokúša zachrániť svoju rodinu i seba pred vlastnou minulosťou.

TV tipy 16.4. - 22.4. 2018 TV tipy 16.4. - 22.4. 2018 TV tipy 16.4. - 22.4. 2018

Sobota

15:45 Ženy idú na západ (Westward the Women) USA, 1951, Western/Dráma (Jednotka)
Rok 1851, Whitmanovo údolie, Kalifornia. Whitman má všetko - úrodnú pôdu, pšenicu, statok, kone, pracovitých mužov, ranče. V údolí sa však nenachádzajú žiadne ženy, kvôli čomu je celá komunita odsúdená na postupný zánik. O tri mesiace neskôr sa Whitman spolu s prevádzačom kolón Buckom, partiou najatých chlapov a 140timi ženami vydávajú na 2000 míľ dlhú, mimoriadne ťažkú cestu z Chicaga do Whitmanovho údolia. Po ceste ich čaká púšť, požiare, búrky,, trasoviská i indiáni.

20:00 Excalibur (Excalibur) Veľká Británia/USA, 1981, Historický/Dobrodružný/Dráma (ČT2)
Krajina je rozdelená a zmieta sa vo vojne. Uther Pendragon, ktorému kúzelník Merlin sľúbil magický meč Excalibur, uzavrie so svojím sokom, vojvodom z Cornwallu, prímerie. Vášeň, ktorá Uthera posadne pri stretnutí s krásnou Cornwallovou manželkou, je však silnejšia ako jeho vôľa. Mier sa skončí a Uther na úteku zaborí meč Excalibur do skaly. Vytiahnuť ho dokáže len vyvolený, nástupca kráľa. Tak sa začína jedno zo spracovaní dávnej legendy o kráľovi Artušovi a jeho rytieroch okrúhleho stola. Režisér Boorman adaptoval klasický stredoveký román Thomasa Maloryho Artušova smrť a vo svojom filme sa snažil prepojiť nadprirodzené a realistické prvky do jedného celku. Výsledkom je romanticky pôsobiace dielo s neobyčajne mystickou atmosférou.

21:00 Ja milujem, ty miluješ, Československo, 1980, Dráma/Romantický (Dvojka)
Starý mládenec Pišta sa so svojim handicapom, v podobe nevábneho vzhľadu, vyrovnáva tak, ako je na Slovensku zvykom - alkoholom. Verí priateľstvu s kolegom z vlakovej pošty, svetáckym Vincom. Ten však nešťastne zahynie a osamelý muž získa vysnenú priazeň Vincovej milenky Viery. Osudy neobvyklých hrdinov v neutešených prostrediach stanice, slobodárne a na dedine zachytil Hanák s pokorou, povyšujúc ich na umelecký obraz sveta. Pišta hľadá pevný bod v láske - k matke, k priateľovi Vincovi, k Viere. Vo svojom vnútri je schopný lásku dávať i prijímať, navonok však prejavy jeho citu vyznievajú bezradne, neohrabane a smiešne, kvôli čomu sa pokladá za "nulového človeka". Tvorcovia však presvedčivo ukazujú, že človek schopný citu nemôže byť "nulový", len strata viery a ideálov znamená stratu ľudskosti.

22:20 Potomkovia ľudí (Children od men) USA/VB, 2006, Sci-fi/Katastrofický (ČT2)
Planéta Zem, rok 2027. Už devätnásť rokov sa nenarodilo jediné dieťa. Svet podlieha beznádeji a po čoraz zúfalejších pokusoch o odstránenie príčiny neplodnosti sa čaká na zázrak. Vďaka totalitnému zriadeniu dokáže len Veľká Británia odolávať všeobecnému chaosu. Theovi, londýnskemu úradníkovi, je to úplne jedno. Avšak len do chvíle, kým sa s vrecom na hlave neocitne v kufri dodávky svojej bývalej lásky Julian, ktorá stojí na čele jednej z odbojových skupín. Tá od Thea požaduje, aby zaistil pre jednu z jej spolubojovníčok tranzitné víza a dostal ju bezpečne z krajiny. Počas cesty Theo zisťuje, že jeho chránenka Kee je v ôsmom mesiaci tehotenstva a predstavuje vytúžený zázrak, na ktorý ľudstvo tak dlho čakalo. Desivá, ale vysoko aktuálna vízia ekologicky a sociálne zničeného sveta je tu ozvláštnená o režisérov unikátny štýl, spočívajúci v práci s dlhými zábermi a vytváraní atmosféry zmaru a paranoje.

23:50 Pohŕdanie (Le Mépris) Francúzsko/Taliansko, 1963, Novovlnný/Dráma (ČT art)
Pohŕdanie je mnohovrstevným príbehom o láske a vzťahoch, poctou kinematografii a zároveň nenápadným ironickým podpichnutím Francúzska. Adaptácia románu Alberta Moraviu sleduje scenáristu Paula Javala a jeho manželku Camille. Paul píše pre Fritza Langa scenár podľa Homérovej Odysey ale ich predstavy o príbehu a filme sa rôznia. Navyše, do jeho vzťahu s Camille sa vkradlo čosi, čo ich lásku pomaly rozožiera. Godard ladí celý film do červenej, bielej a modrej, teda národných farieb Francúzska. Je to film o Francúzsku ako krajine, o francúzskej kultúre a o „francúzskosti".



Nedeľa

09:25 Deň vrán (Le Jour des Corneilles) Francúzsko/Belgicko/Luxembursko/Kanada, 2012, Animovaný/Fantasy (ČT :D)
Despotický otec žije spolu so svojím synom hlboko v lese primitívnym životom. Z chlapca vyrastie divoch, ktorý sa svojho obrovského otca bojí, ale zároveň k nemu chová obdiv. Jeho jedinými spoločníkmi sú duchovia strašiaci v lese a to až do dňa, kedy sa mladík zoznámi v susednej dedine s dievčinou Manon. Až tu si uvedomí existenciu lásky a rozhodne sa zistiť, kde a či vôbec sa skrýva otcova láska k nemu. Animované dielo popretkávané mnohými mytologickými motívmi je príbehom o odlúčenosti, samote, vine, odpustení a ľudských predsudkoch.

20:00 Rio Bravo (Rio Bravo) USA, 1959, Western (ČT2)
Obyvateľom mestečka Rio Bravo už dlhší robia zo života peklo bratia Burdetovci. Starší Nathan patrí k najväčším rančerom v kraji a drží ochrannú ruku nad mladším Joeom. Keď Joe zastrelí neozbrojeného človeka, šerif John T. Chance ho zatkne a uväzní. Preukáže tým neobyčajnú odvahu, pretože proti Burdetovým ľuďom stojí takmer sám. Po boku má len večne opitého Duda a chromého starca Stumpyho. Film Howarda Hawksa tvorí akýsi protipól snímky Na pravé poludnie a rozpráva príbeh priateľstva, cti a spravodlivosti.

21:40 Maltézsky sokol (The Maltese Falcon) USA, 1941, Film-noir (ČT art)
Súkromný detektív Sam Spade prijme prácu od pôvabnej klientky. Zakrátko je jeho partner z detektívnej kancelárie mŕtvy a on sa stáva hlavným podozrivým z vraždy, ktorá nebola ani zďaleka posledná v honbe za soškou sokola. Soškou, ktorá je kľúčom k obrovskému bohatstvu.Kultová klasika žánru film-noir, je režijným debutom Johna Hustona a adaptáciou literárnej predlohy jedného z najvýznamnejších predstaviteľov americkej drsnej školy Dashiella Hammetta.


autor Marcel Šedo 16.4.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.