TV TIPY 28.12. - 3.1. 2016

TV TIPY 28.12. - 3.1. 2016

článok



28.12.
Pondelok

20:10 Pátranie po Sugar Manovi (Searching for Sugar man), Švédsko/Veľká Británia, 2012 (Dvojka)
V Sundance i na odovzdávaní Oscarov ocenený dokumentárny film o Rodriguezovi - slávnej rockovej hviezde, ktorá nebola. Mystifikácia, mýty a skutočnosť a pátranie po pravde sú hlavnou témou filmu, ktorá nám možno nepovie kompletný príbeh samotného hudobníka, ale odhalí nám čo to o popovom priemysle, médiách a ťažko uchopiteľnej realite. Príbeh Rodrigueza, ktorý po dvoch zabudnutých albumoch skončil svoju kariéru a pirátske kópie jeho nahrávok sa následne postarali o to, aby sa stal v Juhoafrickej republike legendou, je rozhodne ideálnym filmom na riešenie týchto problémov.

21:35 Pena dní (L'Écume des jours), Francúzsko/ Belgicko, 2013 (Dvojka)
Slávny francúzsky režisér predstavil vo svojom najnovšom filme Pena dní príbeh idealistického Colina žijúceho vo svojom surrealistickom svete. Jedného dňa sa bláznivo zamiluje do krásnej Chloé, ktorej však v pľúcach rastie lekno a kvôli liečbe musí byť neustále obklopená kvetinami a piť len dve lyžičky vody denne. Gondry v adaptácii knihy Borisa Viana opäť nezaprel svoju fascináciu absurdnom, sureálnom a detsky hravým pohľadom na svet, ktorý je zručnou kombináciou fantázie a reality.

TV tipy 28.12. - 3.1. 2016 TV tipy 28.12. - 3.1. 2016 TV tipy 28.12. - 3.1. 2016


29.12.
Utorok

12:25 Sedem psychopatov (Seven Psychopaths), Veľká Británia, 2012 (JOJ Cinema)
Scenárista Marty se snaží dokončiť scenár a inšpiráciu sa rozhodne hľadať u svojich kamarátov – nezamestnaného herca Billyho a náboženstvom obráteného kriminálnika Hansa. Obaja sa živia únosmi psov, za ktorých následne pýtajú výkupné, avšak jedného dňa ukradnú miláčika psychopatickému gangsterovi Charliemu. Marty tak získal deadline. Musí dokončiť scenár, kým ich extrémne násilnícky Charlie nechytí a nezabije. McDonagh, jeden z najuznávanejších súčasných dramatikov, prináša po filme V Brugách ďalšiu postmodernú persifláž pracujúcu s experimentálnym i banálnym a fungujúcu aj ako sofistikovaná pocta i čiernym humorom sršiaca krimi.

20:00 Manželstvo po taliansky (Matrimonio all'italiana), Taliansko/Francúzsko, 1964 (ČT2)
Úspešný obchodník Domenico je mimoriadne cieľavedomý muž, ktorý si kráti voľné chvíle návštevami verejného domu. Jedného dňa mu učaruje sedemnásťročná inteligentná Filumena, ktorú prijme do svojho domu ako slúžku. Jeho matka si ju veľmi obľúbi a preto priviera oči nad tromi deťmi, ktoré mu tajne porodí. Filumena síce dúfa, že si ju jedného dňa konečne vezme, avšak Domenicovi viac vyhovuje mladá reprezentatívnejšia pokladníčka. Tragikomický príbeh o láske, ktorý výborne pranieruje pokrytecký taliansky katolicizmus vynikne predovšetkým výbornými hereckými výkonmi ústredného dua v zložení Marcelo Mastroianni a Sophia Loren. Film neorealistu De Sicu implicitne poukazuje na novú formu otroctva, ale aj smutný osud večne podvádzaných, ale koniec-koncov aj mimoriadne vnútorne silných talianskych žien.

20:15 12 rokov otrokom ( Twelve Years a Slave), USA/Velká Británie, 2013 (JOJ Cinema)
Afroamerický huslista Solomon Northup žil pomerne pokojným životom s milujúcou rodinou, dobrou prácou a predovšetkým slobodou, až kým vplyvom nepredvídateľných okolností neskončil ako otrok. Dvaja únoscovia ho pod prísľubom práce vylákajú do Washingtonu, kde ho predajú do otroctva na americký juh. Počas dvanástich rokoch v otroctve zažije obrovské množstvo príkoria na afroamerických obyvateľoch. Tromi Oscarmi ocenený film v réžii Stevea McQueena zaujme fascinujúcou prácou s kamerou, ambivalentnými postavami i vyváženým rozprávaním o podstate rasizmu.

TV tipy 28.12. - 3.1. 2016 TV tipy 28.12. - 3.1. 2016 TV tipy 28.12. - 3.1. 2016


30.12.
Streda

06:25 Dievča mesiaca (Cover Girl), USA, 1944 (Doma)
Červenovlasá kabaretná zboristka Rusty Parkerová jedného dňa zvíťazí v konkurze na tvár titulnej strany časopisu Vanity. Vďaka médiám sa cez noc stane slávnou broadwayskou hviezdou, čo však zlomí srdce majiteľovi jej domovskej scény Dannymu McGuirovi. Slávny muzikál, ktorému dominujú kreatívne tanečné kreácie Gena Kellyho, ako tanec s vlastným tieňom či krajčírskou pannou, získal svojho času Oscara za najlepšiu hudbu a bol vytvorený pomocou Technicolorovej techniky.

20:00 Podraz (The Sting), USA, 1973 (ČT2)
Siedmimi Oscarmi ovenčený film v hlavných úlohách s Robertom Redfordom a Paulom Newmanom je pokračovaním úspešnej spolupráce tejto hereckej dvojice s režisérom Georgeom Royom Hillom. Zatiaľčo v predchádzajúcom filme s názvom Butch Cassidy a Sundance Kid však stvárnili v podstate antihrdinov, ktorých postretol nešťastný koniec, v tomto prípade ide o roztomilých podvodníčkov v rafinovanej retrokomédii. Johny, malý podvodník, a jeho komplic Luther okradnú poslíčka, ktorý pracuje pre jedného z najobávanejších gangsterov, Lonnegana. Jeho gorily Luthera zabijú a Johny so svojim novým pomocníkom Henrym naplánujú ešte sofistikovanejšie prepadnutie, ktorým chcú Lonnegana úplne zničiť.

20:10 Irónia osudu (Ironiya sudby, ili S lyogkim parom!), Sovietsky zväz, 1975 (Dvojka)
Žeňa sa už tradične stretáva koncom roka v kúpeľoch so svojimi priateľmi, aby sa očistili od všetkého zlého. Tento rok to však kvôli oslave zásnub trošku preženú s alkoholom a Žeňa sa omylom ocitne v Leningrade. Ešte mierne opitý sa nechá odviezť na svoju adresu. Iróniou je, že aj v Leningrade je ulica s rovnakým názvom a na nej stojí presne rovnaký dom. Jeho štandardizovaný kľúč pasuje do štandardizovaného zámku štandardizovaných dverí, za ktorými je byt, zariadený rovnakým nábytkom, ako ten Žeňov v Moskve. Akurát patrí nádhernej žene. Slávna romantická komédia Eldara Alexandroviča Rjazanovova kreatívne pracujúca so žánram, očarí divákov nielen svojou ľahkosťou a vtipom, ale aj osobitým a nenapodobiteľným štýlom.

22:20 Veľká žranica (La Grande bouffe), Francúzsko/Taliansko, 1973 (ČT art)
Štyria priatelia, pilot Marcello, šéfkuchár Ugo, televízny pracovník Michel a sudca Philippe, sa spoločne vydávajú na dovolenku, ktorá má byť poslednou v ich živote. V starom dome na okraji Paríža se rozhodnú započať sebadeštruktívnu žranicu, ku ktorej sa pridá aj miestna učiteľka Andréa. Kontroverzná snímka ocenená na festivale v Cannes je akýmsi zrkadlom nastaveným konzumnej spoločnosti, ktoré pomocou hyperbolického naturalizmu zobrazuje jej apokalyptický koniec.

TV tipy 28.12. - 3.1. 2016 TV tipy 28.12. - 3.1. 2016 TV tipy 28.12. - 3.1. 2016


31.12.
Štvrtok

09:25 Svatba jako řemen, Československo, 1967 (ČT2)
Príbeh z malého mesta, odohrávajúci sa počas 24 hodín, zobrazuje troch hrdinov, ktorých, kvôli alkoholu, podozrievajú zo znásilnenia predavačky. Znásilnené dievča je však pod tlakom okolitej spoločnosti, predsudkov a českého mačizmu donútené, aby odvolalo svoje obvinenie. Obvinený mladík tak konečne môže zahnať smútok pri veselej svadbe. Režisér Jíří Krejčík vytvoril jednu z najúspešnejších českých tragikomédií, ktorá zobrazuje dohasínajúci svet 50. rokov a nástup novej mladej generácie. Film nakrútený v duchu novovlnného civilizmu a veľmi smutného a kritického humoru, samozrejme neskôr skončil v trezore.

21:50 Dobrodružstvá baróna Prášila (The Adventures of Baron Munchausen), Veľká Británia/Západné Nemecko, 1988 (Dvojka)
Film, inšpirovaný satirickou knihou Rudolpha Ericha Raspeho, sa začína v malom mestečku, kde herci pre potešenie ministra vojny a jeho priateľov hrajú predstavenie o neuveriteľných dobrodružstvách baróna Prášila. V tom však do miestnosti vstúpi starý vojak, ktorý tvrdí, že je skutočný barón Prášil a začne skutočnosti, spomínané v predstavení, uvádzať na správnu mieru. Režisér Terry Gilliam vytvoril, po spoločných projektoch s ostatnými členmi Monty Python's a kafkovskom filme Brazil, ďalšie veľkolepé dobrodružstvo hýriace pestrosťou, fantáziou, absurdnom a fascinujúcou mizanscénou, v ktorej nie je núdza o komické ani dobrodružné prvky.

21:55 Cirkus (The Circus), USA, 1928 (ČT art)
Tulák Charlie se ocitne v cirkuse, kde ho kvôli podozreniu z krádeže naháňa polícia. Charlie pri naháňačke predvedie nesmierne vtipné akrobatické schopnosti a keď to uvidí majiteľ cirkusu rozhodne sa ho zamestnať. Charlie sa medzitým zamiluje do krásnej akrobatky, ktorá je majiteľovou dcérou. Na scéne sa však objavuje aj fyzicky zdatnejší sok, s ktorým musí šikovný Charlie o svoju lásku bojovať. Jemne sentimentálna, nemá groteska z pera najslávnejšieho komika všetkých čias, Charlesa Chaplina, sa radí medzi jeho najväčšie filmy a obsahuje všetky typické témy, pre ktoré je považovaný za génia.

TV tipy 28.12. - 3.1. 2016 TV tipy 28.12. - 3.1. 2016 TV tipy 28.12. - 3.1. 2016


1.1.
Piatok

13:10 Odviate vetrom (Gone with the wind), USA, 1939 (Doma)
Veľkolepá historická melodráma zobrazuje milostný príbeh Scarlett O'Harovej a Rhetta Butlera odohrávajúci sa v období Americkej občianskej vojny a následnej obnovy porazeného Juhu (1861 – 1873). Melodramatická freska zobrazuje vzostupy a pády hlavnej hrdinky, ktorej život prichystal nejedno prekvapenie. Klasika všetkých klasík je po započítaní inflácie najzárobkovejším filmom všetkých čias, čo spolu s 8 Oscarmi ešte podčiarkuje kvality filmu. Snímka prekvapuje nádhernými Technicolorovými farbami, ambivalentnými postavami a mimoriadne atraktívnym príbehom, ktorý aj dnes dokáže divákov na 4 hodiny prikovať k televízoru.

20:00 Fair Play, Česko/Slovensko/Nemecko, 2014 (ČT1)
Mladá šprintérka Anna sa pripravuje v športovom stredisku na olympijské hry a aj napriek zlému kádrovému profilu je zaradená do programu špecializovanej lekárskej starostlivosti. Jej matka, taktiež bývala reprezentantka, začne mať podozrenie, že nové podporné prostriedky ktoré jej dcéra dostáva sú v skutočnosti zakázaným dopingom a začne viesť nebezpečný boj s totalitným režimom.
Film, ktorý premenil 2 zo 17 nominácií na Českého leva, očarí nekompromisným náhľadom do zákulisia športu za socializmu.

22:00 Zlaté opojenie (The Gold Rush), USA, 1925 (ČT art)
V období zlatej horúčky sa tulák Charlie vydáva zbohatnúť na Aljašku. V snežnej búrke natrafí na drevenú búdu, ktorej majiteľ ho najskôr odmieta prijať. Napokon tu predsa len strávi niekoľko dní o hlade a po konci búrky odchádza do mesta, kde sa zamiluje do miestnej tanečnice Georgie. Slávna nemá groteska Charlieho Chaplina je ďalším fascinujúcim a mimoriadne komickým príbehom plným nezabudnuteľných scén. Spomedzi všetkých sa do dejín najviac zapísala tá, v ktorej sa hladný Charlie snaží distingvovane zjesť svoju topánku.

23:35 V zajatí Yakuzy (Brother), Japonsko/Velká Británie/USA, 2000 (Dajto)
Jeden z najuznávanejších japonských režisérov Takeshi Kitano vo svojej tvorbe zručne rozbíja všetky žánrové schémy, čo spoločne s lyrizmom, mlčanlivosťou jeho postáv a nesmierne čiernym humorom vždy znamená nesmierne ojedinelý filmový zážitok. Krvavý thriller o bývalom členovi Yakuzy, ktorého rodina bola vyvraždená, je najslávnejším filmom tohto režiséra na západe. Pod vplyvom týchto okolností je Yamamoto donútený ísť s novou identitou do Ameriky, kde potrebuje nájsť svojho brata Kena. Po stretnutí s bratom zisťuje, že je členom drogového gangu a tak sa opäť ocitá vo svete plného vrážd a násilia.

23:45 Život a doba sudcu Roya Beana (The Life and Times of Judge Roy Bean), USA, 1972 (Prima)
Roy Bean (Paul Newman) je typický desperado, akých sa po Divokom západe ponevierajú stovky. V jednej zapadnutej krčme na kraji púšte, je napadnutý niekoľkými tamojšími obyvateľmi a po vykonaní pomsty sa zrazu stane hrdinom miestnych Mexičanov. Rozhodne sa preto zanechať kariéru zločinca a stane sa „zákonom“ tamojšej dediny. Pomerne krutý, ale predsa len idealistický obraz divokého západu, má na svedomí legendárny režisér John Huston a nemenej slávny scenárista John Milius.




2.1.
Sobota

21:35 Jeden musí z kola von (Tinker Tailor Soldier Spy), Veľká Británia/Franczúsko/Nemecko, 2011 (ČT2)
George Smiley je bývalým agentom britskej tajnej služby MI6, ktorý sa snaží zaradiť do všedného života. Keď sa však objaví zdiskreditovaný agent s informáciou o sovietskom špiónovi v samotnom srdci tajnej organizácie, Smiley sa vracia späť do sveta špionáže. Dostáva za úlohu vypátrať, kto z jeho bývalých spoľahlivých kolegov zradil Spojené kráľovstvo a posúva počas prebiehajúcej Studenej vojny informácie Sovietom. Fantastický thriller z dielne seversky chladného Tomasa Alfredsona očarí bravúrnym štýlom, mimoriadne dynamickým rozprávaním a výbornou aktualizáciou dobových kulís.

21:45 Mustangy (The Misfits), USA, 1961 (Dvojka)
Film podľa scenára dramatika Arthura Millera, ktorý ho napísal na mieru svojej vtedajšej manželke Marilyn Monroe. Tá vo filme stvárňuje bývalú striptérku Roslyn, ktorá sa so starnúcim kovbojom Gayom a ďalšími priateľmi vydáva po stopách divokých mustangov. Spolu sa snažia zachovať si aspoň zvyšok ilúzií a nájsť trošku šťastia v príbehu, ktorý borí tradičné mýty amerického západu. Divoké naháňačky na koňoch postupne nahrádzajú automobily a sny o slobodnom živote, nepoznačenom každodennou pracovnou rutinou, v hlavách kovbojov naďalej prežívajú.

22:35 Moderná doba (Modern Times), 1936, USA (ČT art)
Moderná doba je posledným Chaplinovým filmom, v ktorom sa ešte stretávame s tulákom Charliem a zároveň prvým, do ktorého sa postupne dostáva nový vynález – zvuk. Film je sériou epizód s vlastnou výstavbou gagov, ktoré zobrazujú pretechnizovanú civilizáciu ničivo pôsobiacu na ľudí. Film je spoločenskou satirou na zautomatizovanú kapitalistickú výrobu, hospodársku krízu i zavádzanie zvukového filmu. Nezabudnuteľným zostane zosmiešňovanie hovoreného slova vo filme, prostredníctvom Chaplinovho nezrozumiteľného brblania i pokazený stroj na kŕmenie, v ktorom dosiahli scény hádzania torty do tváre úplne nový rozmer. Práve Moderná doba je podľa mnohých rebríčkov najlepším Chaplinovým filmom.


3.1.
Nedeľa

09:20 Fantastický pan Lišák (Fantastic Mr. Fox), USA/Velká Británie, 2009 (ČT :D)
Podľa mnohých kritikov najlepší animovaný film všetkých čias nakrútil „nezávislý“ americký režisér Wes Anderson v roku 2009 na motívy rozprávky Roalda Dahla. Fantastický pan Lišák zobrazuje príbeh manželov Foxovcov, ich syna Asha a synovca Kristoffersona, ktorí žijú v pokojnej domácnosti svoje šťastné životy. Pán Fox však stále nostalgicky spomína na staré dobré lúpežné časy a jedného dňa sa rozhodne zosnovať najväčšiu krádež sliepok všetkých čias. Aj v tomto filme si Anderson žáner zaujímavo prispôsobuje a prináša retrofilm na pomedzí bájky a filozufujúceho zamyslenia sa pre dospelých.

20:00 Samuraj (Le Samouraï), Francúzsko/Taliansko, 1967 (ČT2)
Jef Costello je osamelý nájomný vrah, vyznačujúci sa chirurgickou presnosťou, ktorá vyplýva z jeho postoja blízkeho samurajskej filozofii. Jeden z jeho zločinov však predsa len má svedka, ale hlavný hrdina se aj napriek tomu nebojí prezradenia. Snímka vyniká jednak fatalistickou štylizáciou mizanscény, ktorej temný odtieň vyplýva už zo spôsobu nakrúcania, tzn. dômyselným výberom kostýmov, úmyselným potlačením farebných odtieňov a oslabiť kontrasty a zároveň rozprávaním o samote ako jedného zo stavov existencie.

20:45 Diktátor (The Great Dictator), USA, 1940 (ČT art)
Po skončení vojny sa židovský holič vracia do svojho holičstva, sídliaceho v židovskom ghette, ktoré stráži polícia diktátora Hynkela. Ten vládne tvrdou rukou vo svojej zemi Tománii, pričom jeho hlavným cieľom je ukončiť život všetkých Židov. Popritom sa rozhodne zaútočiť na krajinu Osterlich, o ktorú má však veľký záujem aj iný diktátor, Napolini. V židovskom ghette sa ľudia rozhodnú so situáciou niečo robiť a do týchto udalostí sa náhodou pripletie i samotný holič – verný dvojník diktátora Hynkela. Podobne ako v Modernom meste, aj tu sa Chaplin dlho bráni hovorenému slovu, ktoré mu tu vo forme nezrozumiteľného škriekania slúži najmä na zosmiešnenie prejavov Adolfa Hitlera, a využíva skôr obľúbené fyzické gagy. Nesmrteľným však zostane práve jeho hovorený záverečný prejav, v ktorom Charlie Chaplin, v predvečer druhej svetovej vojny, poprvýkrát prehovorí ku divákov vo svojej výzve k ľudskosti. Ako jeden z prvých amerických režisérov tak upriamil pozornosť divákov na situáciu v Európe a svojim jediným hovoreným prejavom vo filme dodal vete „hovoriť len vtedy, keď treba“ absolútny knock-out všetkým ukecaným hollywoodskym filmom 30. rokov.


autor Marcel Šedo 28.12.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.