TV TIPY 12.11. - 18.11. 2012

TV TIPY 12.11. - 18.11. 2012

VOD recenzia



12.11.
PONDELOK

20:20 Muž z Acapulca (Le Magnifique), Francúzsko/ Taliansko, 1973 (Film Europe)
Bob Saint-Clare je najschopnejším agentom na svete. Železné nervy, svaly z ocele, urastená postava, obávaný protivník a neodolateľný zvodca, ktorý streľbu a karate ovláda rovnako dokonale ako hru na klavír a poéziu. Niet divu, že je tým jediným, kto dokáže pomôcť plukovníkovi Collinsovi, ktorého agentov likviduje v Acapulcu neznámy protivník.

21:40 Rozmarné léto, ČSSR, 1967 (Čt2)
Jiří Menzel nakrútil v roku 1967 podľa novely Vladislava Vančuru film Rozmarné léto. Vo filme sa mu podarilo dokonale vystihnúť špecifický jazyk i atmosféru predlohy. Nemalú zásluhu na tom iste mali i jednotliví hereckí predstavitelia, predovšetkým Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský a František Řehák, ktorí stelesnili trojicu priateľov, tráviacich spolu letný čas v debatách a dobrosrdečnom hašterení. Zavítajte teda na plaváreň v Krokových Varoch, kde sa schádzajú kúpeľník Antonín Dura, abbé Roch a major Hugo.

22:00 Smrť pána Lazaresca (Moartea domnului Lazarescu), Rumunsko, 2005 (Dvojka)
Cristi Puiu v celovečernej tvorbe debutoval filmom Tovar a prachy (Marfa si Banii, 2001), s ktorým okrem iného súťažil v Medzinárodnej súťaži prvých a druhých hraných filmov na MFF Bratislava 2001, pričom festivalu sa osobne zúčastnil. Za krátky film Kartón Kentiek a balíček kávy (Un cartus de kent si un pachet de cafea, 2004) o generačnom strete otca a syna získal Zlatého medveďa na MFF Berlín 2004. Jeho ďalší celovečerný projekt Smrť pána Lazarescu (Moartea domnului Lazarescu, 2005) je podľa viacerých recenzentov a kritikov zlomovým dielom súčasnej rumunskej filmovej tvorby. Snaha vážne chorého pána Lazaresca dopracovať sa k lekárskej starostlivosti počas jednej noci v Bukurešti je tu zobrazená s využitím takmer dokumentaristických nástrojov a postupov. Má pritom ísť o prvý diel zo série šiestich filmov nazvanej Príbehy z predmestí Bukurešte.

23:00 Skazená mládež (Klass), Estónsko, 2007 (Čt2)
Skazená mládež je presvedčivou štúdiou školskej šikany, ktorá z nevinných žartíkov nepozorovane vygraduje až do tragického a krvavého záveru. Všetko začína až modelovo jednoduchou situáciou: na introvertného spolužiaka Joosepa sa zameria triedny diktátor, zakomplexovaný frajer, ktorý jediným slovom ovláda ostatných. Práve ich nečinnosť spôsobí, že trápenie Joosepa môže beztrestne pokračovať ďalej a naberá obrátky. Jediný, kto sa nepísanému zákonu triedy vzoprie, je Kaspar. Uvedomí si, že aj pasivita a ľahostajnosť znamenajú podiel na vine, a aj keď ačkoli mu na Joosepovi nijak zvlášť nezáleží, začne celú záležitosť brať ako skúšku cti. Postaví sa proti väčšine a riskuje všetko, čo má. Rázom sa dostane pod rovnaký tlak ako Joosep.


13.11.
UTOROK

22:15 Neznesiteľná ľahkosť bytia (The Unbearable Lightness of Being), USA, 1988 (Čt2)
Adaptácia jedného z najvýznamnejších románov českého spisovateľa Milana Kunderu osciluje medzi osobnými problémami hrdinov a ich vzájomných vzťahov, rovnako ako ich pokusom prežiť v diktatúre, ktorá nasledovala po okupácii Československa Sovietskou armádou. Pri prepise románu sa tvorcovia filmu Jean-Claude Carriere a Philip Kaufman sústredili na existenciálne ladenie príbehu, čiastočne potlačili zložitú skladbu predlohy a vyzdvihli erotickú linku rozprávania. Pozoruhodným spôsobom sa uplatnila kamera Svena Nykvista. Ponúka vycibrený estetizujúci obraz Východnej Európy, často dôsledne využíva početné zrkadlá, ktorými sú tiež odhalované slabé alebo utajované stránky hrdinov. Vo filme sú premysleným spôsobom využité výňatky zo skladieb Leoša Janáčka. Pretože se realizácia uskutočnila v dobe nášho totalitného režimu, boli exteriéry nakrúcané v Lyone a Paríži. Na nakrúcaní sa ako poradca podieľal režisér Jan Němec.

00:25 Moje súkromné Idaho (My Own Private Idaho), USA, 1991 (MGM)
Štúdia postáv v ktorej sa režisér Gus Van Sant zameriava na priateľstvo dvoch prostitútov Mikea (River Phoenix) a Scotta (Keanu Reeves). Žijú na ulici, užívajú drogy a predávajú sa mužom aj ženám. Mike je tichý gay trpiaci narkolepsiou. Je posadnutý hľadaním matky, ktorá ho v detstve opustila. Scott je rebelujúcim synom vysokopostavených rodičov, ktorý si túto formu života zvolil aby zahanbil otca. Mike je do Scotta zamilovaný, ten je však heterosexuál a opakovane tvrdí, že jeho momentálny životný štýl je len dočasný. Spoločne sa vyberú hľadať Mikeovu stratenú matku. Počas cesty z Portlandu do Idaho sa k nim pridá krásna mladá Talianka.

TV tipy 12.11. - 18.11. 2012 TV tipy 12.11. - 18.11. 2012 TV tipy 12.11. - 18.11. 2012


14.11.
STREDA

20:10 Hotel Rwanda (Hotel Rwanda), Veľká Británia/ USA/ Taliansko/ JAR, 2004 (Jednotka)
Píše sa rok 1993. V Rwande vypukla vojna medzi kmeňmi Hutu a Tutsi. Celý svet na čele s OSN zlyhal a teraz len bezmocne prihliada prostredníctvom médií na jeden z najmasovejších a najkrutejších pogromov od konca II. svetovej vojny. Paul Rusesabagin je managerom hotelu, ktorý za normálnych okolností slúži diplomatickej smotánke a bohatým cudzincom. Počas vojnového konfliktu otvorí bez zábran brány luxusného objektu bezbranným utečencom. Jeden človek tak dokázal tisíc krát viac ako tisíce vojakov mierových vojsk.

21:50 Ray (Ray), USA, 2004 (Cinemax)
Ak možno život chápať ako súhrn jeho jednotlivých častí, potom príbeh Raya Charlesa je možno považovať za súhrn osobných vzostupov a pádov v priebehu dlhej a slávou ovenčenej kariéry vo svete hudby. Ray zažil bolesť aj osobnú tragédiu. Množstvo jeho hudobných štýlov (jazz, rhytm & blues, rock-and-roll, gospel, country & western) je sledom a súhrnom celistvej inšpiratívnej cesty génia s jedinečnou víziou, génia, ktorý svetu daroval možnosť celkom nového spôsobu vnímania hudby. Ray je doposiaľ nespracovaný príbeh dramatického osudu americkej hudobnej legendy, ktorého vzniku predchádzal pätnásťročný zber materiálu a sledovania Rayovej tvorby uznávaným filmárom Taylorom Hackfordom.

22:00 3 sezóny v pekle, Česko/ Slovensko/ Nemecko, 2009 (Dvojka)
Píše sa rok 1947 a doba praje zmyselnosti, extravagancii, humoru a nekonečnému očakávaniu. Ivan Heinz, elegantný dandy a vtipný provokatér, má práve devätnásť. Uteká z domu, aby sa vydal na nekonvenčnú cestu oslavujúcu slobodu a umelecké ideály. Žije len prítomným okamihom, obdivom ku krásnym ženám. Život sa zdá byť báječný, pokiaľ ho vychutnávate v opare cigaretového dymu, ľahko opojení likérom a po boku fascinujúcej, krásnej a skúsenej ženy. Komu by sa v tejto chvíli chcelo napríklad do armády, ktorá na Ivana kýva prstom. Komunistický režim začína ukazovať aj svoju represívnu tvár. Ivan a Jana sa vyhýbajú práci, spriadajú fantastické plány do budúcnosti, živia sa drobnými krádežami a plánujú útek do Paríža. Stret s mocou však prichádza tvrdo a nečakane.

22:30 Dvere dokorán (Breaking and Entering), Veľká Británia/ USA, 2006 (Čt2)
Úspešnému a ženatému architektovi Willovi opakovane vykradnú ateliér. Polícia si s prípadom dáva načas a tak sa Will s partnerom rozhodne nájsť páchateľa na vlastnú päsť. Podarí sa mu vystopovať mladého prisťahovalca až k nemu domov. S matkou mladého zlodeja nadviaže vášnivý vzťah. Keď však polícia nakoniec mladého delikventa vypátra, musí sa rozhodnúť. Pomôcť synovi svojej milenky a prezradiť tak svoj vzťah alebo sa otočiť chrbtom a zachrániť svoje manželstvo.


15.11.
ŠTVRTOK

20:00 Taliančina pre začiatočníkov (Italiensk for begyndere), Dánsko, 2000 (Film Europe)
Dvanásty a asi najzábavnejší film s certifikátom Dogma 95. Možno i preto, že je zároveň prvý zo série filmov spĺňajúcich desať pravidiel pre filmovú tvorbu, ktorý nakrútila žena. Dej filmu nás zavedie na predmestie Kodane a bližšie nás zoznámi s piatimi jeho obyvateľmi: novým duchovným Andreasom, nesmelým hotelovým správcom Jorgenom, mladým šéfom reštaurácie Halvfinnom, kaderníčkou Karen a predavačkou z pekárne Olympiou. Spájajú ich povahy – sú neistí vo svojom konaní, ľahko zraniteľní a stále ešte bez partnerov. A ešte niečo: počas jednej zimy sa všetci zapíšu na večerné kurzy taliančiny a všetci sa tak stanú “obeťami” série nečakaných náhod. Ako dni ubiehajú, všetci pomaly zisťujú, že dostali nečakanú šancu zmemiť svoje doterajšie životy a vstúpiť do šťastnejších dní.

20:00 Beetlejuice (Beetlejuice), USA, 1988 (MGM)
Sympatický manželský pár, Adam a Barbara, majú po dopravnej nehode, pri ktorej spadli z mostu do rieky, zvláštny pocit. V rieke sa totiž utopili a teraz sú z nich duchovia. Len čo sa so situáciou aspoň nejako vyrovnajú (a letmo prelistujú príručku pre zosnulých), už im osud uštedrí ďalšiu podpásovku - dom, v ktorom žili, nemôžu opustiť, a ešte sa k nim nasťahujú noví nájomníci. Tí sú nielenže živí a nesympatickí až na kosť, ale navyše neveria na duchov. Našťastie je tu ON - bioexorcista Beetlejuice.

22:45 Smrť čaká všade (The Hurt Locker), USA, 2008 (Film+)
Hlavnými hrdinami vojnovej akčnej drámy sú členovia elitnej pyrotechnickej jednotky, ktorá sa dostala do veľkých problémov. Pri jednej z rutinných misií sa totiž niečo kardinálne pokazilo a vojaci sú teraz uprostred nepriateľsky naladeného mesta a okolo nich je čím ďalej, tým viac ľudí, ktorí by im radi prehnali guľku hlavou. Prioritou je opäť sa zoskupiť a pokúsiť sa utiecť do bezpečia. Film premenil 6 z 9 oscarových nominácii roku 2010.

TV tipy 12.11. - 18.11. 2012 TV tipy 12.11. - 18.11. 2012 TV tipy 12.11. - 18.11. 2012


16.11.
PIATOK

21:20 Čarodějův učeň (Krabat), ČSSR/ NDR, 1977 (Kino CS)
Kúzelný príbeh o Krabatovi, pochádzajúcom pôvodne z Indie a objavujúci sa neskôr v rôznych obmenách súboja čarodejníkovho učňa a majstra v mnohých krajinách sveta, je príbehom chlapca, ktorý sa na prahu dospelosti priblížil temným silám a je nimi fascinovaný, pokiaľ nespozná, že ho môžu zahubiť. Prerozprávanie lužickosrbskej legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z prelomu 17. a 18. storočia zo sliezskej Hornej Lužice, ktoré nám svojim nenapodobiteľným spôsobom predkladá majster českého filmu Karel Zeman na motívy knihy Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdca, ktoré nemožno zmeniť a ktoré ovládajú naše city a jednanie a môžu byť zdrojom nenávisti aj lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné ich využívať k dobrému či zlému. V tomto večnom súboji vedie k oslobodeniu z osídel zla iba cesta pevnej vôle a viery v lásku.

21:45 Skřivánci na niti, ČSSR, 1969 (Čt2)
Film nakrútil v roku 1969 Jiří Menzel na motívy poviedok z knihy Bohumila Hrabala. Dvadsať rokov zostal film v trezore, pretože odkrýval skutočnosti päťdesiatych rokov, ktoré mali zostať skryté. Jeho dej sa odohráva v kladenských oceliarňach, kam boli posielaný na brigádu "politickí previnilci". Vedľa nich pracujú na šrotovisku aj ženy, uväznené za pokus o útek za hranice. Celý film je jediným pásmom paradoxných, niekedy groteskných, inokedy lyrických situácii.

22:00 Na pravé poludnie (High Noon), USA, 1952 (Dvojka)
Will Kane je šerifom malého mesta kdesi na Divokom Západe. Dnes ráno sa žení s krásnou Amy. Jeho žena je kvakerka, ktorej náboženstvo odmieta akékoľvek násilie, a preto svojej vyvolenej sľúbil, že sa vzdá úradu šerifa a spoločne budú ďalej žiť v pokoji na farme. Ale tesne po svadobnom obrade dorazí do mesta strašná správa. Zločinec Frank Miller, ktorého Kane dostal pred časom za mreže, bol prepustený na slobodu. Spojil sa so svojou bývalou bandou a pripravuje pomstu. Do mestečka má doraziť vlakom na pravé poludnie. Obyvatelia mestečka si dobre pamätajú Millerovu neľudskú násilnosť. Preto nestoja o ďalšie problémy a prehovoria Kana, aby spolu s mladomanželkou čo najskôr odišiel. Pretože na tom trvá aj Amy, Kane sa podvolí. Veľmi rýchlo si však uvedomí, že útek nie je riešením, pretože Miller si zlosť vybije na niekom inom. Hlas svedomia a volanie povinnosti je silnejšie ako strach i láska a preto sa Kane rozhodne vrátiť a čeliť svojmu úhlavnému nepriateľovi tvárou v tvár. Blíži sa hodina posledného zúčtovania.

22:05 V zajatí Yakuzy (Brother), USA/ Veľká Británia/ Japonsko, 2000 (Jednotka)
Počas krutej vojny vyrovnávania si účtov v Tokiu bola jeho rodina vyvraždená. Teraz je cieľom jeho cesty Amerika, kde musí nájsť svojho mladšieho brata Kena. Yanamoto (Takeshi Kitano) sa však v novej krajine príliš nezabýval a naviac zisťuje, že jeho mladší brat sa zaplietol s priekupníkmi drog. Ani sa nenazdal a Yanamoto sa opäť ocitol späť vo svete násilia. Netrvá dlho a okolo Yanamota sa zoskupuje silný gang, ktorý likviduje všetko, čo skríži jeho plány. Veci však zašli príliš ďaleko. Už niet cesty späť.

23:15 Inside Man (Spojenec), USA, 2006 (Prima)
Newyorský detektív Keith Miller je typický drsný policajt otrieskaný životnými skúsenosťami pozbieranými na uliciach, ktorému plánovaný kariérny vzostup komplikujú obvinenia z nezákonného zaobchádzania, ktoré sa s ním ťahajú od jeho posledného prípadu. Na programe dňa je ale nová akcia – v prepadnutej banke držia lupiči desiatky rukojemníkov. Táto krízová situácia, však bude veľmi neštandardná. Detektív Miller sa totiž musí stretnúť s asi najmúdrejším zločincom, ktorého za svoju bohatú kariéru videl a pokúsiť sa prekaziť zločin, ktorý sa zdá byť dokonalý. Vo chvíli, kedy sa vyjednávanie medzi policajtmi a chladnokrvným stratégom vyostruje a všetkým zúčastneným začínajú tiecť nervy, vstúpi do hry vplyvná právnička, ktorá chce túto krízu využiť vo svoj prospech. A detektív Miller si uvedomí, že pravidlá v tejto hre na mačku a myš neboli rozdané jednoznačne, že strany dobra a zla sa neustále vymieňajú úlohy a že na prvý pohľad dokonalý zločin môže byť ešte dokonalejší.


17.11.
SOBOTA

21:15 Koncert (Le Concert), Francúzsko/ Taliansko/ Belgicko/ Rumunsko, 2009 (Jednotka)
Pred tridsiatimi rokmi bol Andrej Simoniovich Filipov, známy dirigent orchestri Bolšoju, vyhodený zo svojej pozície, pretože sa postavil za židovských hudobníkov. Teraz v divadle iba upratuje. Pri umývaní riaditeľovej kancelárie sa náhodou dozvie, že parížsky Chatelet Theater si praje, aby súčasný orchester zahral v Paríži. Hlavou mu bleskne myšlienka, ktorú sa rozhodne uskutočniť. Do Paríža pôjde on so svojim orchestrom!

21:55 Leon (Léon), Franc/ USA, 1994 (Čt2)
Leon je nájomný vrah. Zabijak, akého by ste márne hľadali. Je nemilosrdný a nezničiteľný. Sám dokáže to, čo inak robí celé komando zabijakov. Žije samotárskym životom a jediným jeho spoločníkom je kvetina v kochlíku, o ktorú sa stará ako o domáce zvieratko. Všetko sa zmení v momente, keď zachráni dievča od susedov. Pred jeho očami postrieľajú celú jej rodinu, vrátane detí. Dvanásťročná Mathilda sa k nemu nasťahuje. Chce sa stať zabijakom, aby sa mohla pomstiť. Jej rodinu vyvraždila banda vedená psychopatickým policajtom. Mathilda učí Leona písať a čítať, on ju učí zabíjať a strieľať. Ich životy sa spoja, ale sadistický fízel je blízko a rád by dokončil to, čo začal.

23:10 Tlkot môjho srdca sa zastavil (De battre mon coeur s'est arręté), Fran., 2005 (Čt1)
Dvadsaťosem ročný Tom Seyr (Romain Duris) je kriminálnik rovnako ako jeho otec Robert (Niels Arestrup). Náhoda mu privedie do cesty klavír, vďaka ktorému si spomenie na svoju starú túžbu stať sa koncertným majstrom ako jeho matka. Hrať ho učí Číňanka Miao Lin (Linh Dan Pham), ktorá nerozumie ani slovo po francúzsky, takže sa hudba stáva ich jediným dorozumievacím nástrojom. Až sa jedného dňa opäť vynorí na svetlo jeho temná minulosť.

23:50 Modelky (Models), Rakúsko, 1999 (Film Europe)
Dokumentaristicky ladená snímka popredného predstaviteľa tzv. "nového rakúskeho civilizmu" Ulricha Seidla zachytáva výrez zo života štyroch druhotriednych modeliek. Film bez štipky sentimentu odhaľuje povrchnosť a pokrytectvo sveta modelingu, ale aj spoločnosti ako takej. Podáva portrét nešťastných a zlomených žien, ktoré sa v snahe naplniť ideál dokonalého Ja a dokonalého života prepadajú stále hlbšie do osamelosti, psychických aj zdravotných problémov a do narkománie.

TV tipy 12.11. - 18.11. 2012 TV tipy 12.11. - 18.11. 2012 TV tipy 12.11. - 18.11. 2012


18.11.
NEDEĽA

17:40 Žiť a nechať zomrieť (Live and Let Die), Velká Británia/ USA, 1973 (Joj Plus)
Až traja agenti doplatili životom na svoju snahu zabrániť obchodu s drogami. Cieľom misie Jamesa Bonda je New York a terčom mafiánsky boss a priekupník v Harleme Mr. Big. Jeho hlavný spojenec, diplomat Dr. Kanaga má veľmi dobre spočítané nielen to, koľko zarobí za každý prepašovaný gram, ale rovnako dobre má spočítané aj to, čo znamená každý zničený kontraband. Dobre utajené a strážené plantáže v Karibiku sa už pokúšali dobyť mnohí.

22:00 Pekné dediny pekne horia (Лепа села лепо горе), Juhoslávia, 1996 (Film Europe)
Film bol nakrútený ešte za vojny v Bosne, na území Republiky srbskej. Jeho východzou situáciou je uviaznutie skupiny srbských vojakov v opustenom tunely obkľúčenom bosenskými Moslimami. V častých retrospektívach sa film ale vracia do predvojnových dôb. Hlavný motív, na ktorý sa v nich zameriava, idea bratstva a jednoty, je vo filme zosobnený priateľstvom Srba a Moslima, vo vojne vystaveného skúške.

21:30 Srdce je zradná kurva (Le Livre de Jérémie), USA/ UK/ Fra./ Japonsko, 2004 (Film+)
Jeho život bol drsný. Drogy a násilie - to bolo jeho detstvo. Príbeh Jeremiho, ktorého ako päťročného zobrali z pestúnskej starostlivosti a vrátili do opatery matky. Aj keď väčšinu života strávili v motorestoch, nech sa dialo čokoľvek mali jeden druhého. Navzdory všetkému sa stal jedným z najvýraznejších umelcov svojej generácie.


HIT TÝŽDŇA

16.11.
PIATOK

21:20 Čarodějův učeň (Krabat), ČSSR/ NDR, 1977 (Kino CS)
Kúzelný príbeh o Krabatovi, pochádzajúcom pôvodne z Indie a objavujúci sa neskôr v rôznych obmenách súboja čarodejníkovho učňa a majstra v mnohých krajinách sveta, je príbehom chlapca, ktorý sa na prahu dospelosti priblížil temným silám a je nimi fascinovaný, pokiaľ nespozná, že ho môžu zahubiť. Prerozprávanie lužickosrbskej legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z prelomu 17. a 18. storočia zo sliezskej Hornej Lužice, ktoré nám svojim nenapodobiteľným spôsobom predkladá majster českého filmu Karel Zeman na motívy knihy Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdca, ktoré nemožno zmeniť a ktoré ovládajú naše city a jednanie a môžu byť zdrojom nenávisti aj lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné ich využívať k dobrému či zlému. V tomto večnom súboji vedie k oslobodeniu z osídel zla iba cesta pevnej vôle a viery v lásku.


autor Tomáš Daneček 13.11.2012
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.