TV TIPY 9.5. - 15.5. 2011

TV TIPY 9.5. - 15.5. 2011

VOD recenzia



9.5.
PONDELOK

21:40 Sofiina voľba (Sophie's Choice), USA/ Veká Británia, 1982 (Dvojka)
Adaptácia bestselleru Williama Styrona o hrôzach koncentračného tábora. Príbeh poľskej katolíčky Sofie, ktorú počas 2. svetovej vojny nacistickí vojaci prichytili s kontrabandom šunky. Sofia je za svoj priestupok poslaná do koncentračného tábora a tu prichádza o obe deti. Hoci vojnu prežije a odsťahuje sa do New Yorku, je navždy poznačená. Meryl Streep získala za stvárnenie hlavnej hrdinky Sofie Oscara.

22:30 Hlad (Hunger), Veľká Británia/ Írsko, 2008 (Čt2)
Väznica Maze v severnom Írsku, rok 1981. Situácia medzi odsúdenými z radov írskej republikánskej armády (IRA) a dozorcami sa začína vymykať kontrole. Ponižujúce a čím ďalej tím viac brutálnejšie praktiky dozorcov naopak utvrdzujú väzňov v ich odhodlaní k odporu. Bobby Sands (1954-1981), vodca väzňov, dáva pokyn najprv k odmietaniu akejkoľvek hygieny. Ale keď je táto „provokácia “ potlačená policajnými ťažkoodencami, vyhlási generálnu hladovku. Takmer sedemtýždňová hladovka sa zapísala do krvavých dejín britsko-írskych vzťahov a rozdelila spoločnosť na tých, ktorí v írskych väzňoch videli obyčajných teroristov, a na tých, pre ktorých sa stali novodobými mučedníkmi. Režisér vo svojom debute originálne spája vizuálnu stránku so zaujímavým zvukovým designom.


10.5.
UTOROK

20:10 Dlhá krátka noc, Slovensko, 2003 (Dvojka)
Dlhá krátka noc v živote jednej ženy. Noc plná nečakaných stretnutí, neľahkých rozhodnutí a nástrah. Dokáže sa tridsaťročná Eva vyrovnať so svojou mnohoročnou utajovanou citovou traumou? Rozuzlia sa v túto noc pálivé stopy detstva a mladosti? Komorne ladený televízny film režiséra Petra Kristúfka, absolventa VŠMU, ktorý pre svoju celovečernú prvotinu zložil aj hudbu, vznikol podľa scenára skúsenej autorky a jeho matky Zory Krištúfkovej.

21:00 Karamazovi, Česko/ Poľsko, 2008 (Čt1)
Príbeh sa odohráva v súčasnom Poľsku. Do Krakova prichádza skupina pražských hercov v čele s režisérom hry, aby na alternatívnom festivale v netradičnom priestoru oceliareň uviedla javiskovú adaptáciu Dostojevského románu Bratia Karamazovci, ktorej základom je vyšetrovanie otcovraždy. V divadelnej dráme, nabitom emóciami – láskou, žiarlivosťou, nenávisťou, sa riešia otázky viery, nesmrteľnosti a spásy ľudskej duše. Na pozadí divadelnej skúšky sledujeme osudy hereckého súboru, komické príbehy hercov a režiséra. Do deja zasahuje aj osobná tragédia jedného z divákov, ktorý prejaví nezvyčajné prianie: poprosí hercov, aby zahrali iba pre neho. Skúška sa premieňa na strhujúce predstavenie, keď herci vystupujú pre jediného diváka. Náhla najväčšia dráma neprebieha na javisku, ale v hľadisku.

22:45 Medzi nepriateľmi (L’ennemi intime), Francúzsko, 2007 (Film+)
Počas rokov 1954 – 1962 v Alžírsku prebiehala francúzska koloniálna vojna, v ktorej zahynulo vyše pol milióna ľudí. Ako "vojnový" tento konflikt Francúzsko uznalo až v roku 1999. Dráma Medzi nepriateľmi odohrávajúca sa v Alžírsku v roku 1959 sa podstatne líši od vojnových filmov, v ktorých súcitíte vždy iba s jednou stranou (tou „dobrou“), pretože tu sú misky váh vyrovnané. Florentovi Emiliovi Sirimu (Osie hniezdo, Rukojemník) sa podarilo zobraziť vojnu v Alžírsku realisticky. Hoci sa nachádzame iba medzi francúzskou čatou a máme možnosť pozerať sa na konflikt iba z jednej perspektívy, je to jasný pohľad na nezaobalenú skutočnosť. Napríklad na mučenie väzňov alebo na zabíjanie nevinných ľudí.

23:00 Vlak (The Train), USA/ Francúzsko/ Taliansko, 1964 (Čt2)
Dej sa odohráva koncom druhej svetovej vojny v Paríži. Nemecký plukovník von Waldheim dobre vie, že parížske múzeá sú plné vzácnych diel. Nechá mnohé z nich naložiť do vlaku a mieni ich odoslať do Nemecka. Bráni mu v tom prednosta stanice, ktorý vymení návesti pozdĺž trate.

TV tipy 9.5. - 15.5. 2011 TV tipy 9.5. - 15.5. 2011 TV tipy 9.5. - 15.5. 2011


11.5.
STREDA

20:05 Ako sa varia dejiny, Slovensko/ Česko/ Rakúsko, 2008 (Dvojka)
Režisér Peter Kerekes (66 sezón) venoval 5 rokov svojho života realizácii receptu na film o kulinárstve a vojnách. K tomuto námetu dospel, podľa vlastných slov, v diskusiách so svojim otcom. Rozhodol sa spojiť dve témy, ktoré ho oslovovali a podarilo sa mu z nich získať novú nečakanú energiu. Pohľad na vybrané vojnové konflikty (od druhej svetovej vojny až po okupáciu Československa a rozpad Juhoslávie) očami kuchárov, ponúka nielen zaujímavé paralely medzi vojnou a varením, či „zaujímavé historky z varenia“, ale najmä a hlavne, prehliadku zaujímavých obyčajných ľudí, ktorí sú nám blízki tým, čím boli a vzdialení tým, kde a čo robili.

22:15 Šťastnú cestu (Bon voyage), Francúzsko, 2003 (Film+)
Píše sa rok 1940, Francúzsko práve prehralo vojnu a v júni sa v Bordeaux v hoteli Splendide schádzajú politici, žurnalisti, predstavitelia vysokej buržoázie, rádoby svetáci a špióni zo všetkých táborov. Zem sa zmieta v neistote, rozdelená medzi územia okupované Nemcami a juh spravovaný Vichystickou kolaborantskou vládou. Film traktuje s nadhľadom historické udalosti - v tomto prípade Vichystické Francúzsko. Namiesto moralizujúcej lekcie dejepisu ponúka duchaplnú zábavu v najlepších tradíciách francúzskej kinematografie. Jean-Paul Rappeneau slávi svojim najnovším filmom návrat medzi najzaujímavejších režisérov Francúzska a úspešne nadväzuje na to najlepšie zo svojej filmografie (o.i. Manželia z roku II (1971), Cyrano z Bergeracu (1990), Husár na streche (1995).

23:20 Zabijaci (Assassins), USA/ Francúzsko, 1995 (Markíza)
Robert Rath je profesionálny zabijak. Dostane zaujímavý kšeft -  zabiť mafiánskeho bossa Alana Brancha, ale pri plnení zákazky narazí na mladého ambiciózneho zabijaka Miguela Baina, ktorý má „záujem“ o tú istú obeť. Od tej chvíle sa s Bainom stretáva všade – akoby ho jeho mladý kolega vyzval na súboj o toho najlepšieho zabijaka.  Ďalšou Rathovou zákazkou je mladá počítačová hackerka Elektra, ktorá ukradla prísne tajné dáta a má ich v pláne  výhodne predať. V hoteli, kde má dôjsť k transakcii, je opäť Bain. Ten postrieľa nielen agentov Interpolu, ale aj všetkých štyroch obchodníkov. Elektre sa podarí ujsť, ale nie na dlho. Nájde ju Rath, ktorý jej  pomôže. Čoskoro ich vyhľadá i Bain, z prostého dôvodu – Rath sa má stať jeho ďalšou obeťou.

00:00 Milenci v roce jedna, ČSSR, 1973 (Joj plus)
Koniec vojny priniesol tým, ktorí sa ho dožili, nie len radosť, ale tiež vážne traumy z trýznivých zážitkov. Keď nadšený filmový amatér, pomerne ľahkomyseľný mladík Pavel  nakrúca plachú, do seba uzatvorenú Helenu, netuší, že ona má za sebou skúsenosť s koncentrákom. Vznikajúci milostný vzťah medzi nimi je preto krehký a ľahko zraniteľný.


12.5.
ŠTVRTOK

21:05 Opití slávou (Delirious), USA, 2006 (Film+)
Americkú komediálnu drámu z roku 2006 napísal a nakrútil Tom DiCillo. Fotograf Les Galantine (Steve Buscemi) sa napriek prvotnému odporu ujme bezdomovca, mladého Tobyho Gracea (Michael Pitt) a zaúča ho do svojej profesie lovca fotografií celebrít. Toby miluje popstar hviezdu Kharmu (Alison Lohman) a osudom náhod sa s ňou párkrát stretne. Zvláštny film, ktorý odkrýva tenkosť hranice hviezdnosti a obyčajnosti, je o využití šance, vzťahoch priateľstva, dôvery a lásky. Jednoduchú a príjemnú atmosféru dopĺňajú vtipné dialógy.

21:30 Moje meno je Nikto (Il Mio nome e Nessuno), Tal./ Fran./ SRN, 1973 (Joj Plus)
Skúseného pištoľníka Jacka Beauregarda už nebaví byť ustavične v strehu a dokazovať svoju rýchlosť. Chce pomstiť smrť svojho brata a odcestovať do vysnívanej Európy. Do cesty sa mu však postaví pištoľník, ktorý si hovorí Nikto.

TV tipy 9.5. - 15.5. 2011 TV tipy 9.5. - 15.5. 2011 TV tipy 9.5. - 15.5. 2011


13.5.
PIATOK

21:10 Pán a pani Smithovci  (Mr. & Mrs. Smith), USA, 2005 (Markíza)
Pán a pani Smithovci sú len jednou z mnohých dokonalých dvojíc z vymydleného stredostavovského predmestia... až kým nevyjde najavo, že v skutočnosti sú obidvaja nájomnými zabijakmi, ktorí pracujú pre dvoch vodcov newyorského podsvetia a ich úlohou nie je nič iné, ako odprevadiť zo sveta jeden druhého. Hlavných úloh sa ujali Brad Pitt a Angelina Jolie pod vedením režiséra Douga Limana (Agent bez minulosti). Obidvaja protagonisti sa na svoje úlohy dôkladne pripravovali na strelnici, pričom Angelina Jolie, v streleckých disciplínach svojho partnera prekonala.

23:25 Dievča mesiaca (Cover Girl), USA, 1944 (Doma) 
Na ryšavú zboristku Rusty Parkerovú (Rita Hayworth) sa jedného dňa usmeje šťastie v podobe víťazstva v konkurze na dievča titulnej strany časopisu Vanity. Vďaka všemocným médiám a okúzleným mogulom showbiznisu sa Rusty cez noc stane hviezdou na Broadwayi. Za Brooklynským mostom ale necháva zlomené srdce majiteľa svojej domovskej scény Dannyho McGuira (Gene Kelly).


14.5.
SOBOTA

08:05 Sám vojak v poli, ČSSR, 1964 (Jednotka)
Prvá časť 3-dielneho televízneho filmu o špionážnej činnosti sovietskeho rozviedčíka počas 2. svetovej vojny. Píše sa rok 1942. K nemeckej armáde prebieha ruský dôstojník a ohlási sa u plukovníka Berchtolda ako barón von Goldring, ktorého plukovník poznal na základe dávneho priateľského zväzku ich rodín .Prijíma baróna za svojho adoptívneho syna v nádeji, že by sa v budúcnosti mohol stať manželom jeho dcéry .Odvelí ho do južného Francúzska, kde sú Nemci nevítaní hostia a musia čeliť činnosti podzemného protinemeckého hnutia maquistov. Goldring si postupne získava dôveru nemeckého štábu a gestapa, ale aj Moniky, dcéry majiteľky penziónu, v ktorom je ubytovaný. Vzniká medzi nimi priateľstvo.

20:00 Dračí život Bruce Lee (Dragon: The Bruce Lee Story), USA, 1993 (Joj Plus)
Skutočný príbeh legendy kung-fu filmov Bruce Lee-ho o jeho ceste z ulíc Hong Kongu do zábavného priemyslu. Stal sa jedným z najväčších bojovníkov, ktorý zmenil tvár akčného filmu. Stal sa legendou, ktorá nikdy nezomiera.

21:05 Vzdialený most (A Bridge Too Far), USA/ Veľká Británia, 1977 (Čt1)
V auguste roku 1944 bol oslobodený Paríž. Armáde však chýbalo dostatočné zásobovanie. Generál Montgomery vymyslel plán menom Market Garden: Market – letecké sily, Garden - pozemné sily. Hlavnou úlohou bolo vybojovať a udržať tri mosty v Holandsku (Aidhoven, Nijmegen a Arnhem) cez Rýn. Celú akciu komplikujú terénne možnosti pristatia dopravných lietadiel, vojaci musia zoskakovať padákmi a premiestniť sa do Arnhemu. Pozemné sily pri Nijmegene potrebujú ovládnuť obe strany mostu, na druhou stranu rieky sa môžu dostať iba pomocou člnov, pod paľbou nemeckých obrancov. Celková situácia sa pre spojencov nevyvíja dobre

21:45 Bojovali za vlasť (Они сражались за Родину), ZSSR, 1975 (Dvojka)
Filmová epopeja slávneho režiséra, scenáristu a herca Sergeja Bondarčuka, nakrútená podľa rovnomenného románu Michaila Šolochova evokuje dni ústupu Červenej armády z vyprahnutých donských stepí v júli 1942. Prednosťou filmu sú pôsobivé psychologické portréty vojakov - ľudí s rôznym sociálnym a rodinným zázemím. Ich postavy stvárnili mnohí poprední herci, medzi nimi i Vasilij Šukšin, pre ktorého to bola jeho posledná filmová úloha a samotný autor diela Sergej Bondarčuk.

22:40 Tulpan (Tulpan), Nemecko/ Švajčiarsko/ Kazachstan/ Rusko, 2008 (Čt2)
Dej filmu sa odohráva na kazašskej stepi, kam zatiaľ neprerazili výdobytky modernej civilizácie. Rodina pastiera oviec má šesť členov: okrem rodičov a troch detí s nimi spolu v jurte nažíva aj matkin brat, mladík Asa. Jeho najväčším trápením je, že si nemôže nájsť nevestu – inak totiž nemôže dostať stádo a stať sa pastierom. V stepi je široko-ďaleko len jedna dievčina, a práve o jej ruku sa Asa uchádza, no nie je to vôbec jednoduché. Cestuje za ňou celý deň s kamarátom Bonim (nazvaného zrejme podľa kapely Boney M, ktorej hit Rivers of Babylon je „ústrednou“ piesňou vo filme), pre ktorého je život gombička a jediné, čo ho zaujíma, sú lákadlá veľkomesta.

00:15 Večný bojovník (Jadesoturi), Fínsko/ Holandsko/ Čína/ Estónsko, 2006 (Joj)
Epický milostný príbeh o boji medzi dobrom a zlom, v ktorom v starovekej Číne bojuje nešťastne zamilovaný šermiar Kaj o šancu žiť so svojou vyvolenou Ronjou. To sa mu splní, ale v úplne inej dobe a na vzdialenom mieste: v dnešnom Fínsku. Minulosť sa prelína s prítomnosťou a pomaly odhaľuje Kajovi jeho pravý pôvod, mimoriadne schopnosti a osud. Film prepája fínsky národný epos Kalevala s čínskou mytológiou a je poctou žánru kung-fu.

TV tipy 9.5. - 15.5. 2011 TV tipy 9.5. - 15.5. 2011 TV tipy 9.5. - 15.5. 2011


15.5.
NEDEĽA

20:30 Mac (Mac), USA, 1992 (MGM)
Herec John Turturro, ktorého známe hlavne z rady nezávislých filmov, sa celých dvanásť rokov snažil dostať svoj scenár k filmu Mac pred kamery. Pôvodne plánoval, že v ňom bude iba hrať, ale úsporný rozpočet ho nakoniec doviedol aj k réžií. Turturro sa tu predstavil v hlavnej úlohe ako Mac, jeden z troch dospelých bratov z italoamerickej rodiny, žijúcej v 50. rokoch v New Yorku. Všetci traja sú nespokojní so svojim zamestnaním u stavebnej firmy.  Mac je presvedčený, že o podnikaní v oboru vie neporovnateľne viac než ich šéf, a tak založí svoju vlastnú stavebnú firmu. Tento autorský film sa veľkou mierou inšpiroval v živote Turturrovho otca, ktorý na vlastnej koži zažil, aké sú pre talianskeho prisťahovalca začiatky v USA. Vo filme sa navyše vo vedľajšej úlohe Macovej ženy objavila Turturrova skutočná manželka Katherine Borowitz.

21:30 Peklo v Pacifiku (Hell in the Pacific), USA, 1968 (Čt2)
Na pustom ostrove, ležiacom kdesi uprostred Tichého oceánu, sa na sklonku druhej svetovej vojny stretávajú dvaja stroskotanci, japonský námorný kapitán Tsuruhiko Kuroda a americký pilot. Sú príslušníkmi vzájomne znepriatelených armád, stojí medzi nimi aj jazyková bariéra a od prvého okamžiku myslia na jediné: ako rýchlo zlikvidovať svojho protivníka. Film nakrútil anglický režisér John Boorman (Vyslobodenie 1972, Excalibur 1981, Nádej a sláva 1987, Neznámy Rangún 1995), ktorý "súkromnej vojne" dvoch protivníkov vtisol miestami až naturalistickú atmosféru, pôsobivosť a napätie. Herecké úlohy v komornom a modelovo vystavanom príbehu s témou medznej situácie človeka a nezmyselného militarizmu, stvárnili Lee Marvin a Toshiro Mifune.

22:50 Noc dlhá 30 dní (30 Days of Night), USA, 2007 (Markíza)
Štylizovaný príbeh o mestečku Barrow, na ktoré padá každý rok polárna noc dlhá cca mesiac. To sa vám zrazu tesne po obede zatiahne obloha tmavou plachtou noci a len mrznúci obyvatelia či padajúce vločky ukazujú pohyb či známky života. Iste, všetci normálni jedinci štartujú autá a chcú sa dostať k svojim blízkym v teplejších a svetlejších krajoch. Kiežby také šťastie stretlo aj šerifa mestečka Ebena Olesona. Ale ten musí ostať až do konca, resp. si tieto nekonečne tmavé obdobia odkrútiť v záujme bezpečnosti. No zaistiť ju bude nesmierne ťažké, keď sa na mestečko valí banda upírov odhodlaná doslova piť krv a mrzačiť krehké telá.

23:55 Horšie to už nebude (Stranger Than Fiction), USA, 2006 (Čt1)
Hlavnou postavou filmu režiséra Marca Forstera (Ples príšer, Hľadanie krajiny - nekrajiny, Hranice života) je Harold Crick. Pracovník daňového úradu, muž čísiel, precíznosti, pozoruhodnej skromnosti slov a samoty. Jeho život riadia hodinky a presné rituály. Vykročiť z nich bokom, alebo nebodaj sa omeškať môže mať fatálne následky.


HIT TÝŽDŇA

Čaká nás naozaj výnimočne dobrý týždeň a tak výber naj filmu zostane na vás. Každý deň ide totiž minimálne jeden, ktorý rozhodne hitom je.

PONDELOK    22:30 Hlad (Hunger), Veľká Británia/ Írsko, 2008 (Čt2)
UTOROK    21:00 Karamazovi, Česko/ Poľsko, 2008 (Čt1)
STREDA    20:05 Ako sa varia dejiny, Slovensko/ Česko/ Rakúsko, 2008 (Dvojka)
ŠTVRTOK    21:05 Opití slávou (Delirious), USA, 2006 (Film+)
PIATOK    23:25 Dievča mesiaca (Cover Girl), USA, 1944 (Doma) 
SOBOTA    21:45 Bojovali za vlasť (Они сражались за Родину), ZSSR, 1975 (Dvojka)
NEDEĽA    20:30 Mac (Mac), USA, 1992 (MGM)


autor Tomáš Daneček 10.5.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.