TV TIPY 4.4. - 10.4. 2011

TV TIPY 4.4. - 10.4. 2011

VOD recenzia



4.4.
PONDELOK

21:00 Ďaleko od neba (Far from Heaven), USA/Franc., 2002 (Filmbox)
Príbeh vnútorného prerodu ženy v domácnosti sa odohráva v päťdesiatych rokoch v americkom Connecticute. Cathy má život, o akom môže nejedna žena len snívať. Manžel Frank je vážený a úspešný muž, spolu majú zdravé deti, veľký dom a moderné auto. Ale šťastie, ktorému uverila, sa rúca v okamihu, keď náhodou uzrie, ako jej manžel bozkáva v kancelárii iného muža. Útechu a pochopenie vo svojom zármutku a zmätku nájde Cathy u záhradníka čiernej farby pleti Raymonda. Cathy a Frank sa síce snažia udržať manželstvo pri živote, zároveň však obaja musia zápasiť so spoločenskými tabu rasizmu a homofóbie. Film je poctou americkým melodrámam z päťdesiatych rokov režiséra Douglasa Sirka a ponúka citlivú reflexiu o morálke a hodnotách spoločnosti spred pol storočia.

21:45 Agentky v ťažkostiach (Mataharis), Španielsko, 2007 (Dvojka)
Na Inés, Evu a Carmen je lepšie dávať si pozor. Všetky tri sympatické ženy, každá z inej generácie, sú totiž súkromné detektívky, pracujúce pre detektívnu kanceláriu šovinistického a nadutého vyšetrovateľa Valbuena, a dokážu si poradiť skutočne s čímkoľvek. Inés, najmladšia a najambicióznejšia z trojice, je nasadená do istej továrne, kde v prestrojení za obyčajnú zamestnankyňu pátra po dôkazoch o nezákonnom správaní predstaviteľov miestnych odborov. Eva, ktorá sa práve vrátila z materskej dovolenky, dostala na starosť pokojný a v podstate milý prípad hľadania istej dámy, ktorú sa rozhodla vypátrať jej prvá láska. Najstaršia a najskúsenejšia Carmen bola poverená hľadaním dôkazov o nevere ženy fotografa Sergia. Aj keď sú všetky tri nasledovníčky slávnej Maty Hari vo svojom povolaní úspešné, neznamená to, že si rovnako dobre dokážu poradiť aj s vlastným životom

22:25 Medzi stenami (Entre les murs), Francúzsko, 2008 (Čt2)
Francois Marin, triedny učiteľ úrovne ekvivalentnej nášmu druhému stupňu ZŠ, pôsobí na priemernej škole v jednej z periférnych štvrtí Paríža obývanej prevažne prisťahovalcami. Jeho trieda je pomerne verným odtlačkom multikultúrnej miešačky dnešného Francúzska. 14, 15 roční domorodci a príslušníci rozličných národností a etník (Afričania, Arabi, Ázijci) sa tu každý deň stretávajú, aby strávili naporcované kusy vedomostí a stali sa aspoň formálne Francúzmi. Každý z nich si zo sebou prináša inú identitu, odlišné modely správania. Úradný jazyk je niečo, čo by ich malo infikovať pocitom, že patria do jedného súvislého spoločenstva. Laurent Cantet založil svoju výpoveď na literárnej predlohe Francoisa Bégaudeaua (ktorý sa podieľal na scenári a zároveň stvárnil hlavnú úlohu). Desaťročná pedagogická skúsenosť autora prispela k výnimočnej autenticite skúmaného sveta a jeho vzťahov. Režisér ho vybudoval štýlom precízneho, rozvrstveného realizmu. Prostredníctvom workshopov s vytypovanými dobrovoľníkmi zostavil fixný mančaft protagonistov, s ktorým priebežne skúšal a nakrúcal jednotlivé situácie.


5.4.
UTOROK

20:05  Čierny tulipán (La Tulipe Noire) Francúzsko, 1964 (Čt2)
Píše sa rok 1789, do pádu Bastily zostáva niekoľko dní. Bohatú šľachtu však straší nie len narastajúca nevôľa ľudu, ale zároveň muž v maske, ktorý po svojich lúpežiach necháva za sebou známu vizitku - čierny tulipán. Jediným úspechom polície je to, že je postrach aristokratov poznamenaný na tvári sečnou ranou. Veliteľ polície má  podozrenie a teraz už len čaká až sa mu pred všetkými potvrdí. Netuší však, že Guillaume de Saint-Preux má mladšieho brata, ktorý mu akoby z oka vypadol.

23:50 Mŕtva a živá (Rebecca), USA, 1940 (ČT2)
Príbeh napísala spisovateľka Daphne du Maurier a do filmovej podoby ho previedol slávny režisér Alfred Hitchcock. Dej je odohráva na starom šľachtickom sídle, kde výprava, nasvietenie interiérov a dômyselná kamera  prispievajú k stupňovaniu napätia. Úlohu Maxima de Wintera stvárnil Laurence Olivier, jeho novomanželku predstavuje Joan Fontaine. Film v roku 1941 získal dvoch Oscarov: za najlepšiu kameru (George Barnes) a ako najlepší film.

00:40 Ako malé deti (Little Children), USA, 2006 (Markíza)
Sú pekní, úspešní, bohatí a žijú vo svojom krásnom a na pohľad bezchybnom mikrosvete na západnom pobreží Spojených štátov. Tu prežívajú svoj každodenný nudný, organizovaný život, bez akejkoľvek vyhliadky na zmenu, v atmosfére nemálo pripomínajúcej film Americká krása. Päť rokov po debute V spálni (In the Bedroom) prišiel herec a režisér Todd Field s novým filmom. Podobne ako v predošlej snímke sa autor v Malých deťoch upriamil predovšetkým na štúdium jednotlivcov a spoločnosti. Samotný názov vypovedá o filme oveľa viac ako by sme možno predpokladali.

TV tipy 4.4. - 10.4. 2011 TV tipy 4.4. - 10.4. 2011 TV tipy 4.4. - 10.4. 2011


6.4.
STREDA

22:55 Sprisahanie (The Wilby Conspiracy), Veľká Británia, 1975 (MGM)
Južná Afrika, Kapské Mesto roku 1974. Krátko po prepustení z väzenia, kde bol zadržaný z politických dôvodov, je intelektuál čiernej pleti Shark Twala policajtmi opäť trýznený. S pomocou priateľa Keougha a advokátky Riny Van Nierkirk sa mu podarí utiecť. Zatiaľ čo Thala je v bezpečí, spoznáva apolitický stavebný inžinier Keough na vlastnej koži brutálnu stránku politiky apartheidu.


7.4.
ŠTVRTOK

20:30 Osamelosť cezpoľného bežca (The Loneliness of the Long Distance Runner), VB, 1962 (MGM)
Tvorba mladého rozhnevaného muža Alana Sillitoea oslovila tvorcov novo sa formujúceho hnutia Free cinema hneď dvakrát. V nezávislej produkčnej spoločnosti Woodfall vznikol v réžii Karla Reisza najprv prepis románu V sobotu večer, v nedeľu ráno a nasledovne bol sfilmovaný ďalší titul Osamelosť cezpoľného bežca. Hlavný hrdina dospievajúci mladík Colin Smith sa za krádež dostane do nápravného zariadenia, kde riaditeľ pokladá za najlepší výchovný prostriedok šport. Keď zistí, že je Colin nadaný bežec, umožní mu dobré podmienky na tréning. Colinov životní príbeh sa objasňuje v retrospektívach v priebehu závodu v cezpoľnom behu, v ktorom sa stretávajú chovanci ústavu so študentmi elitného gymnázia. V jednotlivých výjavoch sa postupne dozvedáme o Colinovom rodinnom zázemí, ale aj o jeho sporoch s riaditeľom. Aj keď je jasným favoritom závodu, vzbúri sa a nechá vyhrať iného bežca. Režisér Tony Richardson zámerne volí dokumentárny štýl zachytenia príbehu, k čomu tiež značne napomohol dvorný kameraman hnutia Free cinema Walter Lassally, rovnako ako celý rad nových neopozeraných hereckých tvárí z regionálnych divadiel.

20:55 Zbohom, Bafana (Goodbye Bafana), VB/ Nemecko/ Belgicko/ JAR, 2007 (Film+)
James Gregory, mladý a ambiciózny väzenský dozorca, prichádza s manželkou a deťmi na ostrov Robben Island. Je pevne a neotrasiteľne presvedčený o správnosti politiky apartheidu v Juhoafrickej republike a o nebezpečnosti černošského obyvateľstva pre belochov. Nie vždy však tieto stanoviská zastával, v detstve sa priatelil s černošským chlapcom, ktorý ho zasvätil do tajov svojho jazyka, čo práve na Robben Islandu môže uplatniť. Je poverený svojim nadriadeným, aby osobne dohliadal a kontroloval veškerú korešpondenciu hlavného väzňa - Nelsona Mandelu. Čím viac sa však zoznamuje s osobnosťou a názormi černošského vodcu, začína pochybovať o správnosti a zmysle svojho povolania.

20:30 V sobotu večer, v nedeľu ráno (Saturday Night and Sunday Morning), UK, 1960 (MGM)
Hrdinom adaptácie rovnomenného románu Alana Sillitoea je ďalší z radu mladých rozhnevaných mužov, ktorých v povojnovom Anglicku nečakalo nič lepšieho ako ťažká robota, alkohol a smrť. Arthur Seaton celý týždeň tvrdo pracuje v nottinghamskej továrni, aby si v sobotu večer užíval. Jeho heslom je: "Chcem sa zabávať, zbytok je len obyčajná propaganda". V mene svojej životnej filozofie každý týždeň zo soboty na nedeľu leje do seba jednu pintu piva za druhou a zabáva sa s dievčatami. Začne si milostnú aféru so staršou Brendou, hoci je vydatá za jeho kolegu z továrne. Ani to mu však nebráni, aby sa zaujímal o iné ženy. Keď stretne mladú naivnú Doreen, bez problémov ju zvedie. Brenda mu však oznámi, že čaká jeho dieťa.

 

TV tipy 4.4. - 10.4. 2011 TV tipy 4.4. - 10.4. 2011 TV tipy 4.4. - 10.4. 2011


8.4.
PIATOK

20:30 Zákony príťažlivosti (Laws of Gravity), USA, 1992 (MGM)
Film je nakrútený v dokumentárnom štýle cinéma vérité a predstavuje tri dni života v Brooklyne, kde dvaja kriminálnici a ich kamaráti páchajú jeden zločin za druhým – pred očami divákov sa tak odkrýva kriminálne podsvetie, na ktorého jednej strane sú zločinci a na druhej polícia. Jimmy (Peter Greene) a Jon (Adam Trese) sú zlodeji, ktorým sa z neznámeho dôvodu nikdy nepodarilo začleniť sa do bežnej spoločnosti, nikdy sa im ale tiež nepodarilo dostať sa k naozaj veľkej akcii. Všetko sa má ale zmeniť, keď sa z Floridy vracia ich starý parťák Frankie (Paul Schulze) so zbraňami na predaj. V priebehu niekoľkých veľmi krátkych letných dní sa im život neustále vymyká z rúk a šance na poriadny zárobok sa premieňa v jeden obrovský malér.

00:30 Jasné nebezpečenstvo (Clear and Present Danger), USA, 1994 (Markíza)
Thriler Jasné nebezpečenstvo je voľným pokračovaním filmu Vysoká hra patriotov. Hlavným hrdinom je opäť špeciálny agent CIA Jack Ryan (Harrison Ford) a jeho rodina: pôvabná lekárka Cathy a ich malá dcérka. Tentoraz je na svojej jachte v Karibiku zavraždený blízky prezidentov priateľ, vplyvný americký obchodník.  Nitky podozrenia smerujú k drogovej mafii v Kolumbii.


9.4.
SOBOTA

00:20 96 hodín (Taken), Francúzsko, 2008 (Film+)
Skupina francúzskych filmárov okolo Luca Bessona sa snaží napodobňovať Hollywood čo im sily stačia. Nie inak je to v prípade Pierra Morela (kameraman filmov The Transporter, Danny the Dog) a jeho akčného thrilleru Taken. V hlavných úlohách príbehu o unesenej dcérke bývalého špióna sa predstavia Liam Neeson, Famke Janssen a Maggie Grace... O scenár sa postaral Luc Besson a Robert Mark Kamen

22:00 Viridiana (Viridiana), Mexiko/ Španielsko, 1961 (Dvojka)
Škandalózny film jedného z najväčších filmových provokatérov, španielskeho režiséra Luisa Buñuela. Viridiana je mladá novicka z bohatej rodiny, ktorá chce vzdorovať hriešnosti vonkajšieho sveta konaním dobrých skutkov. Vracia sa preto domov, kde zakladá charitu pre žobrákov a tulákov. Okrem toho musí vzdorovať nástojčivým návrhom svojho chlípneho strýka. Vychádza však najavo, že dobro nemusí plodiť iba dobro, pretože chudáci, ktorým Viridiana pomáha, sa menia iba k horšiemu. Buñuel spochybňuje duchovné hodnoty a cnosť svojich hrdinov, nezaoberá sa problémom Boha, ale viery v neho a spôsobom jeho uctievania.

22:55 Slnko opäť vychádza (Tai yang zhao chang sheng qi), Čína, 2007 (Čt2)
Tretí režijný projekt herca a režiséra Jianga Wena, balansuje na hrane opulentného  pozerania a ambiciózneho autorského projektu. Rovnako ako v autorových dvoch predchádzajúcich snímkach sa pred divákom rozprestiera príbeh osobných osudov obyčajných ľudí na pozadí veľkých historických udalostí. Dejiny však neslúžia ako konkrétna kulisa ale skôr zintenzívňujú obecné témy viazané k ľudskému údelu. Takto sa tentokrát na konci kultúrnej revolúcie v Číne rozvádza spletité rozprávanie o niekoľkých rôznorodých postavách, ktoré museli z rozličných dôvodov potláčať svoje emócie.

TV tipy 4.4. - 10.4. 2011 TV tipy 4.4. - 10.4. 2011 TV tipy 4.4. - 10.4. 2011


10.4.
NEDEĽA

21:45 Dom z piesku a hmly (House of Sand and Fog), USA, 2003 (Čt2)
Vinou úradného omylu a ľahostajnosti Jennifer Connelly vysťahujú z domu, ktorý pre ňu predstavoval jedinú istotu. Dom predajú v aukcii pod cenu. Kúpi ho muž, ktorý má rovnako ako ona silné dôvody pre to, aby dom vlastnil: iránsky imigrant plukovník Ben Kingsley, ktorý tak chce pre svoju rodinu zabezpečiť aspoň odlesk dávnej prosperity. Súperenie o dom sa rýchlo mení na otvorenú vojnu plnú dramatických zvratov, v ktorej nikto nemôže tak celkom zvíťaziť.

22:50 Hrdinovia a zbabelci (Lions for Lambs), USA, 2007 (Markíza)
Je vojna , i keď to tak na prvý pohľad nevyzerá. Tisíce mladých mužov nasadzuje americká armáda v najrôznejších kútoch sveta, aby bojovali s terorizmom. Ich osud však riadia politici z dobre zabezpečených pracovní vo Washingtone. Sú to práve ich rozhodnutia, ktoré môžu zmeniť život tisíckam ľudí a zďaleka nie takým spôsobom, ako by si pôvodne priali. Arian a Ernest študujú na univerzite v Kalifornii a pod vplyvom svojho profesora Malleya (Robert Redford) sa rozhodnú vstúpiť do armády. Ich idealistické predstavy sa však veľmi rýchlo menia na nočnú moru, pretože realita Afganistanu je im na hony vzdialená.

00:20  Vec (The Thing), USA, 1982 (Markíza)
Členovia americkej výskumnej expedície v Antarktíde sa snažia zistiť, čo spôsobilo skazu nórskej základne. Pilot R.J. MacReady (Kurt Russell) zisťuje, že smrteľnou hrozbou je zmutovaná forma života pochádzajúca z vesmíru ...  Skvelý americký horor Johna Carpentera.

03:00 Solaris (Solaris), USA, 2002 (Joj)
Štruktúrovo komplikovaný dej sa odohráva v nie presne určenej dobe, pravdepodobne niekedy na konci 21 storočia. Kamera úpenlivo sleduje osamelého psychológa Chrisa Kelvina (George Clooney), ktorý medzi kvapkami dažďa a gýčových výparov premýšľa nad zmyslom existencie a smrti. Túto jeho vlastnú seba deštrukciu zmení až naliehavý odkaz starého priateľa Gibariana (Ulrich Tukur), ktorý sa nachádza na špeciálnej stanici kdesi hlboko vo vesmíre pri nepreskúmanej planéte Solaris. Gibarian je zmätený z nevysvetliteľných udalostí, ktoré sa na stanici udiali a prosí Kelvina o pomoc. Viac povedať nemôže. Po prílete na stanicu, ale psychológa, ako jedinú a poslednú záchranu vesmírnej lode, vítajú krvavé škvrny, ktorými sú pokryté temné chodby. Netrvá dlho a Kelvin zistí, že Gibarian spáchal samovraždu a zvyšok posádky je posadnutý paranojou.

 
HIT TÝŽDŇA

7.4.
ŠTVRTOK

20:30 Osamelosť cezpoľného bežca (The Loneliness of the Long Distance Runner), VB, 1962 (MGM)
Tvorba mladého rozhnevaného muža Alana Sillitoea oslovila tvorcov novo sa formujúceho hnutia Free cinema hneď dvakrát. V nezávislej produkčnej spoločnosti Woodfall vznikol v réžii Karla Reisza najprv prepis románu V sobotu večer, v nedeľu ráno a nasledovne bol sfilmovaný ďalší titul Osamelosť cezpoľného bežca. Hlavný hrdina dospievajúci mladík Colin Smith sa za krádež dostane do nápravného zariadenia, kde riaditeľ pokladá za najlepší výchovný prostriedok šport. Keď zistí, že je Colin nadaný bežec, umožní mu dobré podmienky na tréning. Colinov životní príbeh sa objasňuje v retrospektívach v priebehu závodu v cezpoľnom behu, v ktorom sa stretávajú chovanci ústavu so študentmi elitného gymnázia. V jednotlivých výjavoch sa postupne dozvedáme o Colinovom rodinnom zázemí, ale aj o jeho sporoch s riaditeľom. Aj keď je jasným favoritom závodu, vzbúri sa a nechá vyhrať iného bežca. Režisér Tony Richardson zámerne volí dokumentárny štýl zachytenia príbehu, k čomu tiež značne napomohol dvorný kameraman hnutia Free cinema Walter Lassally, rovnako ako celý rad nových neopozeraných hereckých tvárí z regionálnych divadiel.


autor Tomáš Daneček 4.4.2011
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.