TV TIPY 15.11. - 21.11. 2010

TV TIPY 15.11. - 21.11. 2010

VOD recenzia



15.11.
PONDELOK

20:30 Nebeská brána (Heaven's Gate), USA, 1980 (MGM)
Jeden z najlegendárnejších kasových prepadákov filmovej histórie. Michael Cimino režisér Deer Huntera  dostal od štúdia voľnú ruku pre svoj ďalší projekt. Rozpočet sa však v priebehu nakrúcania vyšplhal z predpokladaných 7,5 na 44 mil. dolárov. Plán nakrúcania bol prekročený o niekoľko mesiacov a výsledný zostrih  mal 5,5h. Do kín šla nakoniec verzia s dĺžkou pod tri hodiny. Ani to ale film nezachránilo a ten takmer spôsobil finančný krach štúdia United Artists. Michael Cimino bol na 5 rokov úplne odstavený. Jeho kariéra sa dodnes úplne nezotavila.

21:00 8 žien (8 femmes), Francúzsko/ Taliansko, 2002 (Filmbox)
Osamelé sídlo vo Francúzsku. Rodina sa stretáva na sviatky. Oslava sa však nekoná - milovaný otec bol zavraždený! Vrahom môže byť iba jedna z ôsmych žien, tak blízkych pánovi domu. Postupne sa začínajú odhaľovať rodinné tajomstvá. Humorné situácie sú okorenené hudobnými vsuvkami i zvodne zradnými tancami. Osem žien: krásnych, vášnivých, inteligentných, citlivých a nebezpečných. Jedna z nich je vinná. Ktorá to je? Film získal Cenu diváka na MFF Berlín 2002 a všetkých 8 žien bolo ocenených Strieborným Medveďom za svoj herecký výkon.

21:50 Životy tých druhých (Das Leben der Anderen), Nemecko, 2006 (Dvojka)
Píše sa rok 1984 a do pádu obávaného režimu vo východnom Nemecku zostáva necelých šesť rokov. Vládnuca Jednotná socialistická strana upevňuje svoju pozíciu pomocou nemilosrdného systému monitorovania a manipulácie s potenciálne nebezpečnými osobami, na čo využíva tajnú políciu Stasi. Verný stúpenec režimu, kapitán Gerd Wiesler (Ulrich Mühe) sa v snahe o kariérny postup pustí do zhromažďovania kompromitujúcich dôkazov proti známemu divadelnému dramatikovi Georgovi Dreymanovi (Sebastian Koch) a jeho atraktívnej priateľke Christe-Marii Sieland (Martina Gedeck), ktorá krátko predtým učarovala ministrovi kultúry Brunovi Hempfovi (Thomas Thieme).


16.11.
UTOROK

20:00 Kaktusový kvet (Cactus Flower), USA, 1969 (Čt2)
Úspešná romantická komédia bola nakrútená režisérom Gene Saksom podľa divadelnej hry Pierra Barilleta a Jean-Pierra Credyho. Film aj po rokoch, ktoré ubehli od jeho vzniku, ponúka divákom príjemný humor a vynikajúce herecké výkony. Hlavné úlohy stvárnili Walter Matthau, Goldie Hawn - ta za stvárnenie Toni získala Oscara a otvorila si cestu k úspešnej kariére a Ingrid Bergman.

21:45 Diabli na prahu (Guizi lai le), Čína, 2000 (Dvojka)
Čínska vojnová dráma s prvkami čiernej komédie sa odohráva počas japonskej okupácie Číny v malej dedinke, blízko ktorej je umiestnená japonská vojenská posádka. Dedinčania síce s nevôľou, ale predsa, odvádzajú podiel zo svojej úrody Japoncom a nijako viditeľne sa nebúria. Situácia je relatívne pokojná, až kým sa jedného dňa neobjaví neznámy maskovaný muž, ktorý dedinčanov pod hrozbou násilia prinúti, aby mu na niekoľko dní postrážili dvojicu japonských zajatcov - fanatického nacionalistu a nervózneho tlmočníka, strachujúceho sa o svoj život. V sľubovanom termíne sa však nevracia a jednoduchí roľníci sa tak ocitávajú v neriešiteľnej situácii, sužovaní na jednej strane strachom z Japoncov, na druhej z hrozieb neznámeho muža. Keď sa po dlhom zdráhaní rozhodnú pre vlastnú iniciatívu, spustí sa lavína prekvapivých udalostí.
Film získal veľkú cenu poroty na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.

00:05 Zanechať Las Vegas (Leaving Las Vegas), Fr./ USA/ UK, 1995 (Čt2)
Hollywoodsky maklér a cenzor scenárov Ben Sanderson (Nicolas Cage) príde o svoje miesto vďaka nadmernej a nekontrolovateľnej pijanskej vášni. Alkohol ho postupne pripravil o rodinu, priateľov i o prácu. Zúfalý a zničený muž sa snaží predať všetko, čo má. Veci, ktoré nikto nechce, nakoniec spáli. Nechá si len  svoje auto a v ňom sa vypraví do Las Vegas, jediného miesta, kde sa človek môže upiť na smrť a ešte to naposledy „poriadne roztočiť“.

TV tipy 15.11. - 21.11. 2010 TV tipy 15.11. - 21.11. 2010

17.11.
STREDA

15:35 Včera, dnes a zajtra (Ieri, oggi, domani), Tal./ Francúzsko, 1963 (Čt1)
Hlavnou postavou prvej poviedky je Adelina Sbaratti (Sophia Loren) žije so svojím manželom Carmineom (Marcello Mastroianni) v Neapole. Živí nielen seba a dieťa, ale aj nezamestnaného manžela pouličným predajom pašovaných cigariet. Jedného dňa však dostane za nelegálny predaj pokutu, ktorú nezaplatí. Lenže úrady sa tak ľahko nevzdávajú a nakoniec rozhodnú, že jej súdne zabavia nábytok. Keď jej dom však navštívia exekútori, nájdu ho prázdny. Adelina sa zbytočne teší, pretože podľa právnika sa  dopustila trestného činu a mohla by ísť do väzenia. Vzápätí ju advokát upokojí, že keďže je tehotná, vzťahuje sa na ňu výnimka... Dieťa sa síce narodí v určenom termíne, ale úradom stále zostáva dostatok času na to, aby ju zatkli. A tak Adeline otehotnie opäť. Ale keď porodí siedme dieťa,  aj Carminovi dôjdu sily... Hrozba väzenia sa znovu nebezpečne priblíži.

20:30 Alice (Alice), USA, 1990 (MGM)
Pôvabná a bohatá 35-ročná Alice Tate (Mia Farrow) žije veľmi spokojným a usporiadaným životom. Únava a bolesti ju jedného dňa privedú k čínskemu lekárovi Yangovi, ktorý sa zaoberá alternatívnou liečbou. Alice netuší, aké výsledky neobyčajná liečba prinesie. Melancholická komédia o láske a skrytých túžbach režiséra Woodyho Allena.

20:15 Všetko čo mám rád, Slovensko, 1992 (Jednotka)
Komorné poetické leporelo, vyrobené v roku 1992 v koprodukcii Slovenskej televízie a Charlie s, realizoval tím Šulíkových overených spolupracovníkov, ku ktorým patrí kameraman Martin Štrba, architekt František Lipták a hudobný skladateľ Vladimír Godar. Podarilo sa mu vytvoriť dielo, ovenčené množstvom domácich a zahraničných cien

21:55 Papierové hlavy, Slovensko/ Švajč./ Fran./ Nem., 1995 (Dvojka)
Jedným z najpozoruhodnejších filmových diel posledného obdobia je strihový dokument významného filmového tvorcu Dušana Hanáka Papierové hlavy. Vypovedá o histórii našej spoločnosti v priebehu rokov 1945-1989v mozaike autentických archívnych materiálov, výpovedí svedkovi štylizovaných hraných sekvencií. Film je rámcovaný rovinou pouličného divadla, v závere sú tieto happeningové motívy rozšírené o súčasnú polohu výpovede o dnešnej dobe. Pôdorysom filmu sú kľúčové udalosti minulého režimu. Archívne materiály sú používané skratkovitým, paradoxným, niekedy azda aj humorným spôsobom. Vo výpovediach svedkov som hľadal ich konkrétny ľudský, ale aj univerzálny rozmer, aby spoluvytvárali emocionálnu koláž o človeku v totalitnej spoločnosti, hovorí o filme jeho režisér Dušan Hanák.

00:10 Stratený v L.A. (L.A. Without a Map),  Fínsko/ Fran. / UK, 1998 (Čt2)
Mladý Richard zdedil obchod po svojom otcovi na severe Anglicka. Zanedlho by sa mal oženiť s Joy, dcérou bohatého miestneho obchodníka, tajne však túži po niečom inom. Spoznáva krásnu herečku Barbaru z Los Angeles, opúšťa istotu a vyberie sa do L.A.


18.11.
ŠTVRTOK

22:00 2 dni v Paríži (Deux jours à Paris), Francúzsko/ Nemecko, 2007 (Čt2)
Jack je Američan, Marion je Francúzka a spoločne žijú v New Yorku. Výlet do Európy má dať ich vzťahu novú šťavu. Po nevydarenom pobyte v Taliansku chcú prežiť pekné chvíle v Paríži. To ale Jack ešte netuší, že budú bývať hneď vedľa rodičov Marion, ktorí nevedia ani slovo po anglicky. To im však nebráni podrobiť Jacka sérii testov. Adept na pozíciu zaťa pre zmenu nehovorí po francúzsky. Jack navyše musí čeliť aj dotieravým ex-milencom Marion a údajne miniatúrnym francúzskym kondómom. Je jasné, že táto dovolenka bude pre ich vzťah naozaj prelomová.

22:15 Slneční anjeli (Anjos do Sol), Brazília, 2006 (Film+)
Život dospelých začal pre negramotnú, chudobnú brazílsku vidiečanku Mariu priskoro. V dvanástich rokoch ju vlastní otec predal kupcovi „bieleho mäsa“ Tadeuovi s tým, že sa musí snažiť o lepšiu existenciu ako služobná. Lenže predstava spokojnej budúcnosti sa rozplynula potom, ako sa dievča dostala k farmárovi, ktorý ju najskôr zbavil poctivosti a potom poníženú a zneuctenú Mariu „prenechal“ synovi, aby s ňou získal prvé sexuálne skúsenosti. Tým ale pre Mariu nočná mora iba začína.  

TV tipy 15.11. - 21.11. 2010 TV tipy 15.11. - 21.11. 2010

19.11.
PIATOK

23:00 Thelma a Louise (Thelma & Louise), USA, 1991 (Čt1)
Louise Sawyer pracuje ako servírka vo fastfoode a doslova trpí vzťahom so svojim partnerom. Ten je ako hudobník neustále na cestách a Louise si svojou samotou môže akurát tak písať denník. Alebo rovnako tak sa môže stretávať so svojou najlepšou priateľkou Thelmou Dickinson. Tá má pre zmenu opačný problém. Jej násilnícky muž by bol najradšej, aby jeho poslušná manželka sedela neustále v kuchyni, zatiaľ čo on otvára jedno pivo za druhým počas nekonečných hodín sledovania futbalu. Niet sa preto čomu čudovať, keď pohár trpezlivosti raz pretečie. A tak sa Thelma a Louise ocitnú v aute na úteku pred svojimi stereotypnými životmi a nevšímavými partnermi. Ich dobrodružný výlet však pretne konflikt, po ktorom sa o Thelmu a Louise zaujíma aj polícia. Ich cieľom je Mexiko.

00:50 (Pi), USA, 1998 (Film+)
Dá sa svet popísať pomocou čísel a teórie chaosu? Je možné pochopiť vesmír? Možno nájsť pravdivé meno boha? Čiernobielo nakrútený film o geniálnom matematikovi, ktorý sa snaží pomocou počítača a svojho poškodeného geniálneho mozgu, nájsť zákonitosti pohybu cien akcií na burze. V jeho práci ho však brzdí neznesiteľná migréna a neúnosný tlak jeho paranoidných predstáv, ktoré ho nakoniec dovedú k desivému riešeniu.

03:20 Legendy z Dogtownu (Lords of Dogtown), USA/ Nem., 2005 (Markíza)
Skateboarding je dnes jeden z najpopulárnejších extrémnych športov. Samozrejme, nie vždy tomu tak bolo. V 70. rokoch minulého storočia v Dogtowne, predmestí Venice v Californii, vyrastá skupinka mladých prívržencov divokej jazdy na rozbúrených morských vlnách. Akýmsi prirodzeným lídrom tejto skupinky je Skip Engblom (Heath Ledger), majiteľ obchodu so surferskými potrebami s názvom Zephyr. Mladíci sa však nepreháňajú iba po mori, rýchlu a divokú jazdu si užívajú aj v uliciach. Skip si ich vezme pod patronát a založí skateboardový tím známy ako Z-boys.


20.11.
SOBOTA

16:55 Obedár, Slovensko, 2009 (Dvojka)
Krátky film režiséra Ľubomíra M. Kocku ocenený študentským Oscarom! Jeho hrdinom je starší muž, Jozef Stolárik. Každý deň sa pre neho začína rovnakou rutinou: prebudí sa a chystá sa do továrne. Jeho žena Ružena mu vždy starostlivo balí jeho obed, nachystá čistú košeľu a vyprevadí ho do práce. A potom, jedného dňa sa rutinný rytmus zrúti. Hlavné postavy stvárnili: Božidara Turzonovová (Ružena), herečka Slovenského národného divadla a Štefan Šafárik (Jozef) z Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene.

20:05 Venkovský učitel, Česko/ Francúzsko/ Nemecko, 2007 (Dvojka)
Ak sa mladý, slobodný učiteľ biológie (Pavel Liška) rozhodne zanechať dobré miesto na gymnáziu vo veľkom meste a uprednostní vidiecku základnú školu, môže byť príčina dvojaká: buď je priveľkým nadšencom prírody alebo pred niečím uteká. K druhej z možností sa priklonil aj riaditeľ – telocvikár, no pre istotu nechcel vedieť, aký „prúser“ je za tým. A tipoval správne. Netrvá dlho, a dozvedáme sa, že dôvodom, prečo učiteľ prírodopisu uprednostňuje stohy slamy pred svetlami veľkomesta, je jeho sexuálna orientácia (tá by paradoxne mohla byť skôr akceptovaná vo veľkomeste, než na dedine...) Žiaľ, nepodarí sa mu pred ňou utiecť a v krátkom čase sa zamiluje.

20:15 Quantum of Solace (Quantum of Solace), USA/ UK, 2008 (Joj)
Quantum of Solace je 22 filmom s hlavným protagonistom Jamesom Bondom, ktorý nás zavedie k udalostiam odohrávajúcim sa bezprostredne po filme Casino Royale. Daniel Craig sa vracia vo svojej druhej úlohe v koži tohto presláveného tajného agenta. Bond bude musieť tentokrát bojovať proti bohatému obchodníkovi Dominicovi Greenovi (Mathieu Amalric), členovi organizácie Quantum. Navonok stvárňuje veľkého enviromentalistu avšak jeho zámery sú úplne iné. Má totiž v pláne zmocniť sa národných zdrojov vody v Bolívií čím by spravil "menší" prevrat v celej krajine.

22:30 Prísľuby z Východu (Eastern Promises), UK/ Kanada/ USA, 2007 (Joj)
Thriller Davida Cronenberga  nás privedie do prostredia ruských zločineckých klanov v Londýne. Hlavným hrdinom je Rus Nikolaj Lužin, ktorý pracuje pre jednu veľmi významnú mafiánsku rodinu. Jeho najväčšou prednosťou je rýchlosť a chladnokrvnosť. Neváha porušiť zákon, použiť násilie alebo zabiť. Situácia sa zmení vo chvíli, keď pôrodná asistentka Anna (Naomi Watts) objaví denník ruského dievčaťa, ktoré zomrelo pri pôrode a Anna sa rozhodne pátrať v jej minulosti. Film bol ocenený hlavnou cenou na Torontskom MFF 2007 a získal tri nominácie na Zlatý glóbus.

23:00 Alexander Veľký (Alexander), USA/ UK/ Nem./ Holand., 2004 (Čt1)
Aký film vlastne môže urobiť kontroverzný režisér? Jedine kontroverzný. Známy žonglér s faktami a ľudskými emóciami Oliver Stone (Čata, Takí normálni zabijaci, Doors) si vytiahol z histórie námet, ktorý obsahoval výrazne menej politiky, než väčšina jeho predošlých diel (JFK, Nixon, Comandante). Filmovo takmer novický námet, tak dostal svoju výraznú - ako inak - Stoneovskú podobu. 

TV tipy 15.11. - 21.11. 2010 TV tipy 15.11. - 21.11. 2010

21.11.
NEDEĽA

20:15 Kauza CIA (The Good Shepherd), USA, 2006 (Jednotka)
Príbeh spravodajskej agentúry CIA vyrozprávaný cez prizmu životného príbehu Edwarda Wilsona - podieľal sa aj na tajnej operácii v 60-tych rokoch v Zátoke svíň. CIA predpokladá, že operáciu ktosi vyzradil Castrovi a Edward sa snaží zistiť kto. Pritom si spomína na udalosti zo svojho života: samovraždu jeho otca, štúdiá na univerzite v Yale, náhlu svadbu, či nástup do agentúry a jeho vzťahy s kolegami, či protivníkmi. Postupne sa dostávame k jadru Edwardovho problému: jeho idealizmus a zmysel pre morálku a spravodlivosť sa zmenil v systematickú paranoju a nedôveru voči každému v jeho okolí.

22:45 Divoch (The Wild One), USA, 1953 (Čt2)
Mladík Johnny Strabler (Marlon Brando) je vodcom štyridsaťčlenného motorkárskeho gangu „Čierni rebeli“, ktorý slobodne jazdia po zemi, bez akéhokoľvek konkrétneho cieľa. V mestečku Wrightsville usporiadajú mládenci pouličné závody a vtrhnú do baru. Zatiaľ čo majiteľ lokálu Bleeker je rád, že uňho niekto nechá väčšiu útratu, jeho brat - miestny policajt - sa má na pozore a snaží sa predísť nepríjemnostiam. Johnny sa na prvý pohľad zamiluje do mladej barmanky Kathie (Mary Murphy). To ale netuší, že dievča je práve policajtovou dcérou. Keď do mesta dorazí konkurenční motorkársky gang, je jasné, že násiliu nebude možné zabrániť.

HIT TÝŽDŇA

20.11.
SOBOTA

20:15 Quantum of Solace (Quantum of Solace), USA/ UK , 2008 (Joj)
Quantum of Solace je 22 filmom s hlavným protagonistom Jamesom Bondom, ktorý nás zavedie k udalostiam odohrávajúcim sa bezprostredne po filme Casino Royale. Daniel Craig sa vracia vo svojej druhej úlohe v koži tohto presláveného tajného agenta. Bond bude musieť tentokrát bojovať proti bohatému obchodníkovi Dominicovi Greenovi (Mathieu Amalric), členovi organizácie Quantum. Navonok stvárňuje veľkého enviromentalistu avšak jeho zámery sú úplne iné. Má totiž v pláne zmocniť sa národných zdrojov vody v Bolívií čím by spravil "menší" prevrat v celej krajine. Viac o filme TU.


autor Tomáš Daneček 15.11.2010
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.