TV TIPY 4.10. - 10.10. 2010

TV TIPY 4.10. - 10.10. 2010

VOD recenzia



4.10.
PONDELOK

21:45 Once (Once), Írsko, 2006 (Dvojka)
On je pouličný hudobník a občas si privyrába v dielni svojho otca. Jeho snom je živiť sa hudbou, ale to sa mu vôbec nedarí. Ona je talentovaná pianistka z Čiech, ktorá odišla do Írska kvôli obžive a predáva na ulici ruže. Keď sa tí dvaja náhodou stretnú, zistia, že ich spoločná hudba má neobyčajnú silu a podarí sa im získať nielen peniaze na prenájom štúdia, kde nakrútia spoločný album, ale aj priazeň a obdiv všetkých, ktorí sa na jeho vzniku podieľajú. Hlavní predstavitelia filmu, frontman skupiny The Frames Glen Hansard a česká hudobníčka Markéta Irglová, získali Oscara za najlepšiu pieseň, titulnú Falling Slowly.

22:30 Policajt (Un flic), Francúzsko/ Taliansko, 1972 (Čt1)
Jediné city, ktoré bol  človek schopný vyvolať v policajtovi, sú nedôvera a podozrenie. Také je motto francúzskeho kriminálneho filmu Policajt režiséra Jean-Pierra Melvilla. V tomto chladnom, ale s istou dávkou neúprosného odstupu nakrútenom filme sa objavuje Alain Delon vo svojej zvyčajnej polohe tvrdého, uzavretého a osamelého hrdinu. Ako komisár Coleman sa dostane do rozporu medzi služobnou povinnosťou a vzťahom k svojmu dávnemu priateľovi. Simon, s ktorého ženou má Coleman milostný pomer, je zapletený do prepadnutia banky a obchodu s narkotikami. A Coleman stojí náhle pred najťažším rozhodnutím svojho života.


5.10.
UTOROK

20:00 Kramerová verzus Kramer  (Kramer vs. Kramer), USA, 1979 (Čt2)
Rozvodová dráma režiséra Roberta Bentona, nakrútená podľa románu Avery Cormana, dokázala svojím mimoriadne pôsobivým spracovaním a vynikajúcimi hereckými výkonmi jej hlavných protagonistov, Dustina Hoffmana a Meryl Streepovej, rozcitlivieť nielen milióny filmových a televíznych divákov, ale i porotu Filmovej akadémie, ktorá film odmenila 4 Oscarmi (za najlepší film, herecký výkon v hlavnej i vedľajšej úlohe, réžiu a scenár.)

22:00 Chobotnička (Octopussy), Veľká Británia/ USA, 1983 (Joj Plus)
Bola majetkom ešte rodu Romanovcov. Táto drahá starožitnosť však teraz z Moskvy zmizla. Honba, ktorá sa zmiznutím odštartovala privádza Jamesa Bonda na stopu tým, ktorí sa o starožitnosť uchádzajú najusilovnejšie. A ako muž s dobrou intuíciou tuší, že za prípadom sa skrýva oveľa viac, ako pár miliónov dolárov. Je tu totiž šialený ruský generál Orlov, ktorý chce zaútočiť na Nemecko, aj keď jeho nadriadení sú zásadne proti. Lenže Orlov je príliš tvrdohlavý, aby sa nechal len tak odradiť. Kľúčovým ťahom v operácii bude získať si dôveru krásnej ženy s tetovaním chobotničky.

22:40 Korytnačky môžu lietať (Lakposhtha hâm parvaz mikonand), Irán/ Fr./Irak, 2004 (Dvojka)
Režisér a scenárista Bahman Ghobadi nás vo filme Korytnačky môžu lietať zavedie do malej dediny a utečeneckého tábora na iracko-tureckej hranici na jar 2003, teda v čase spojeneckej invázie proti režimu Saddáma Husajna. Hrdinami filmu sú trinásťročný Solan, zvaný Satelit, a deti, ktorým sa stal nepísaným vodcom. Režisér s použitím magického realizmu zobrazuje situáciu v krajine z pohľadu prenasledovaných.

00:00 Také Milovanie (A Kind of Loving), Veľká Británia, 1962 (Čt2)
John Schlesinger, ktorý sa preslávil Polnočným kovbojom a Maratóncom, debutoval filmom, ktorý nie je tak divácky vďačný ako jeho nasledujúci Klamár Billy, ale napriek svojej predvídateľnosti dokáže strhnúť réžiou a hereckými výkonmi. Tento čiernobiely, po formálnej stránke skromný film, je považovaní za jedno z najvydarenejších diel prúdu "free cinema". Snímka vychádza z britského sociálneho realizmu 60. rokov, ktorému nechýbal nadhľad a irónia. Vážne témy sú odľahčené typickým ostrovným zmyslom pre humor a vyznenie filmu je stále aktuálne. Alan Bates - predstaviteľ hlavnej postavy, sa stal jedným z najvyhľadávanejších hercov charakterných úloh.

TV tipy 4.10. - 10.10. 2010 TV tipy 4.10. - 10.10. 2010 TV tipy 4.10. - 10.10. 2010

6.10. 
STREDA

21:05  Bullittov prípad (Bullitt), USA, 1968 (MGM)
Poručík Bullit (Steve McQueen) má za úlohu strážiť Johnnyho Rossa (Pat Renella), dôležitého svedka v procese proti organizovanému zločinu. Neznámemu strelcovi sa ho však podarí zabiť . Bullitt počas vyšetrovania zistí, že mŕtve telo nepatrilo Rossovi. Je pravý Johnny Ross stále nažive? Krimi thriller Petra Yatesa.

22:15 O mužoch, ženách a deťoch, Československo, 1986 (Dvojka)
Ako už sám názov poviedkového filmu O mužoch, ženách a deťoch naznačuje, spoločnou témou štyroch samostatných príbehov sú vzťahy medzi najbližšími, ktoré zvyknú byť v realite i na obrazovke veľmi dramatické. Scenáristka Zora Krištúfková sa ako všímavá pozorovateľka inšpirovala priamo bežným, každodenným životom, aby hodnoverne zaznamenala plusy a mínusy, nádeje a bolesti súčasnej partnerskej komunikácie. Civilne vyrozprávané minidrámy v réžii Stanislava Párnického sú presnými charakterovými štúdiami, ktoré dokážu prekvapivo zapôsobiť aj vďaka nevtieravo autentickej vizuálnej podobe diela, vytvorenej kameramanom Stanislavom Szomolányim.

23:35 Exil (Exils), Francúzsko/ Japonsko, 2004 (Čt2)
Jedného dňa navrhne Zano svojmu dievčaťu Naïme, aby sa vydali cez Francúzsko a Španielsko až do Alžírska, do ich zasnúbenej zeme, odkiaľ utiekli kedysi pred rokmi ich rodičia do Francúzska. Z čista jasna sa tak tieto dve „deti exilu“ pustia na svoju cestu ku koreňom. Duchom úplne slobodní ľudia sa oddávajú svojej zmyselnosti a temperamentu na andalúzskom vidieku či u Stredozemného mora a stretávajú vydedené ľudské osudy. Koniec cesty prinesie okrem istých dezilúzií i nečakané poznanie sebe sama. Týmto filmom sa režisér Tony Gatlif sám vrátil po 40. rokoch do zeme svojho pôvodu. Intuitívnou réžiou, vynikajúcou originálnou hudbou a citom pre rámovanie a kompozíciu kamery, film Exil dokazuje, že nezískal Cenu za réžiu na MFF v Cannes 2004 len vďaka aktuálnosti témy.


7.10.
ŠTVRTOK

Víťaz MFF Cinematik 2008
22:00 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni (4 luni, 3 saptamini si 2 zile), Rum, 2007 (Čt2)
Film režiséra Cristiana Mungiu je príbehom dvoch rumunských študentiek tesne pred pádom Ceausescovho režimu. Jedna z nich sa potýka s nechceným tehotenstvom, ktoré sa rozhodne ukončiť interrupciou. Tá však bola v tomto období v Rumunsku postavená mimo zákon. Aby ho bolo možné obísť, je potrebné zariadiť veľa vecí...Film je drsnou výpoveďou o ťažkej dobe, ale aj o sile priateľstva dvoch mladých žien. Bol ocenený Zlatou palmou na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes a množstvo ďalších medzinárodných cien.

22:10 Špinavá hra (Play Dirty), Veľká Británia, 1968 (MGM)
Britský vojnový film z roku 1968 inšpirovaný akciami Long Range Desert Group, jednotiek vytvorených v Afrike za druhej svetovej vojny pre prieskum bojom. Skupina vojakov pod velením plukovníka Mastersa podniká prieskumné akcie ďaleko za tylom nepriateľa. Pri jednej z takýchto akcií objavia sklad paliva Rommelovej armády. Ústredné velenie rozhodne o likvidácii tohto skladu a prevedením úlohy sú poverení kapitán Douglas (Michael Cane) a kapitán Cyril Leeche (Nigel Davenport). Malá jednotka sa vydáva do púšte, avšak v priebehu akcie dôjde k zmene plánov ústredného velenia.

23:05 Alfie (Alfie), Veľká Británia/ USA, 2004 (Markíza)
Alfie, vodič limuzíny presne vie, ako zapôsobiť na ženy. Sexuálne plodný Angličan žije v New Yorku a nikdy sa nevyhýba aféram a zoznámeniam, ktoré trvajú jednu noc a to aj s viacerými ženami. Keď je zrazu jedna z jeho priateliek tehotná, Alfie konečne zisťuje, aké následky prináša takýto spôsob života. 

TV tipy 4.10. - 10.10. 2010 TV tipy 4.10. - 10.10. 2010 TV tipy 4.10. - 10.10. 2010

8.10.
PIATOK

18:05 Félix & Rose - Dvaja v oblakoch (Décalage horaire), Francúzsko/ Veľká Británia, 2002 (Filmbox)
Keby nebolo štrajku na parížskom letisku, tí dvaja by sa určite nestretli. Ich životy aj povahy sú úplne odlišné. On uteká za ženou, o ktorej si myslí, že ju stále miluje. Ona uteká od muža, o ktorom si myslí, že ho už nemiluje. On má letieť prvou triedou z New Yorku do Mníchova. Ona má "last minute" letenku do Mexika. On je na pokraji nervového zrútenia, ale nechce si to pripustiť. Ona si prvý krát uvedomuje, že jej doterajší život bol omyl. On je diskrétny, mlčanlivý a uzatvorený. Ona je ukecaná, neprehliadnuteľná a neprepočuteľná.   

21:15 Traja v jednej posteli (Dan in Real Life), USA, 2007 (Joj)
Dan Burns (Steve Carell) je vdovec, starajúci sa len o svoje tri dcéry. O všetko ostatné prestal mať záujem, uzavrel sa do seba a ubíja sa depresiami. Ako to už býva, jedného dňa stretne v kníhkupectve krásnu ženu, ktorá by mu mohla dodať chuť do nového života. Má to však jeden háčik, Marie (Juliette Binoche) už niekoho má a nie je to nikto iný, ako Danov mladší brat Mitch.  


9.10.
SOBOTA

15:10 Za plotom (Over the Hedge), USA, 2006 (Markíza)
Keď vonku začne zúriť jar, prebúdzajú sa zo zimného spánku aj tí najväčší spáči. Korytnačí samček Verne (Štefan Skrúcaný) a jeho kamaráti z lesa po precitnutí zistili, že im okolo domova vyrástol veľký živý plot. Svetácky mýval RJ (Peter Rúfus) im ale vysvetlí, že svet za plotom je „bránou k lepšiemu životu“, kde čudné bytosti, zvané ľudia, žijú aby jedli, na rozdiel od zvierat, ktoré jedia aby prežili. Svet ľudí je preto logicky k prasknutiu napchatý jedlom, ktoré čaká len na to, kým ho vyhladnuté zvieratká ukoristia a zlikvidujú. Animovaná komédia Za plotom vznikla podľa rovnomenného populárneho komiksu Michaela Frya a T.Lewisa, v ktorom korytnačka a mýval spoza živého plota ironicky komentujú naše správanie.

20:15 Archimedov zákon, Československo, 1964 (Dvojka)
Slovenská satirická komédia zameraná proti karierizmu, diktátorským manieram, podliezavosti, protekcionárstvu. Malý úradníček sa vďaka týmto necnostiam, ktoré sú jemu vlastné a sú vlastné i tým, ktorí ho obklopujú, vyšvihne sa na zodpovedné miesto, na ktoré svojimi vlastnosťami nestačí, stúpa po úradnom rebríčku, ale morálne klesá podľa svojráznej varianty Archimedovho zákona.

22:40 Hannibal (Hannibal), USA/ Veľká Británia, 2001  (Joj)
Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), rafinovaný psychiater, ktorý s pôžitkom pojedal mäso svojich obetí utiekol z ostro sledovaného väzenia. Najprv sa skrýval v Baltimore, potom sa premiestnil do talianskej Florencie. Aj napriek rôznym zmenám nikdy neprestáva byť sám sebou - krutou potvorou so záľubou v kanibalizme. Pod maskou kultivovaného znalca talianskeho umenia mätie stopy. Je tu ale niekoľko ľudí, ktorí naňho nezabúdajú.

23:05 Nabúchaná (Knocked Up), USA, 2007 (Prima)
On je povaľač žijúci so skupinou kamošov-huličov a žije z vyplatenej poistky po zranení už celých 10 rokov. Ona je čiastočná karieristka rozhodnutá vytrieskať z poskytnutej príležitosti čo najviac. V posteli sa ocitnú po tom, čo ju povýšia a ide osláviť úspech do klubu, kde narazí na neho, čo sem prišiel s partiou. To kľúčové dianie začne po dvoch mesiacov, keď ona zistí, že je tehotná, oznámi mu to a obaja sa rozhodnú dieťa si nechať a čeliť neľahkej situácii budovania vzťahu a rodiny.

TV tipy 4.10. - 10.10. 2010 TV tipy 4.10. - 10.10. 2010 TV tipy 4.10. - 10.10. 2010

10.10.
NEDEĽA

22:45 Bavorák (Bumer), Rusko, 2003 (Čt2)
Nočnými ulicami Moskvy sa rúti čierne BMW unikajúce prenasledovateľom. Reťazec osudových udalostí, končiaci streľbou, postavil štyroch priateľov mimo zákon. V živote bez pravidiel pre nich niet cesty späť a čierny bavorák – silný a spoľahlivý voz, ktorý sa im stal domovom, hrdinov odváža ďaleko od Moskvy, do neľútostného vyhnanstva ruských nekonečných diaľok. 

22:50 Medzi riadkami (Freedom Writers), USA, 2007 (Markíza)
Oddaná učiteľka Erin Gruwell dostane na Wilson High School na Long Beach v Californii triedu plnú nebezpečných mladých ľudí, ktorí sú systémom považovaní za neprevychovateľných. Erin sa nevzdáva a inšpiruje svojich študentov k učeniu a plánovaniu budúcnosti. Zaobstará študijný materiál, ktorý zmení ich životy.


HIT TÝŽDŇA

7.10.
ŠTVRTOK

Víťaz MFF Cinematik 2008
22:00 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni (4 luni, 3 saptamini si 2 zile), Rum., 2007 (Čt2)
Film režiséra Cristiana Mungiu je príbehom dvoch rumunských študentiek tesne pred pádom Ceausescovho režimu. Jedna z nich sa potýka s nechceným tehotenstvom, ktoré sa rozhodne ukončiť interrupciou. Tá však bola v tomto období v Rumunsku postavená mimo zákon. Aby ho bolo možné obísť, je potrebné zariadiť veľa vecí...Film je drsnou výpoveďou o ťažkej dobe, ale aj o sile priateľstva dvoch mladých žien. Bol ocenený Zlatou palmou na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes a množstvo ďalších medzinárodných cien.


autor Tomáš Daneček 4.10.2010
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.