TV TIPY 29.6. - 5.7. 2009

TV TIPY 29.6. - 5.7. 2009

VOD recenzia



29.6.
PONDELOK

22:00 Willenbrock (Willenbrock), Nemecko, 2005 (Dvojka)
Adaptácia úspešného románu nemeckého spisovateľa Christopha Heina rozpráva o katastrofách, ktoré číhajú pod povrchom bezproblémového sveta a niekedy stačí len málo, aby vyplávali na povrch a všetko zmenili.

22:30 Kill Bill 2 (Kill Bill: Vol. 2), USA, 2004 (Joj)
Začiatok druhého dielu sa v akčných scénach nenecháva zahanbiť prvou časťou - dozvieme sa toho viac o Nevestinej krvavej svadbe v Texaskej kaplnke El Paso, no následne sa dej poriadne uvoľní - stretneme sa totiž s Budom a Elle - bývalými členmi zabijáckeho komanda, vo flashbacku sa nám poodhalí spoločná minulosť Billa a Nevesty. Uja nás o svojom hereckom talente presvedčí v pasážach s Pai Menom - svojim učiteľom, ktorý ju zasväcuje do praktík bojových umení - a to na môj vkus dosť netradičným spôsobom.

00:40 Slepá ulička (Cul-de-sac), Veľká Británia, 1966 (Čt2)
Angličan George žije na starom hrade s krásnou francúzskou manželkou. Zo strachu, že ho mladá žena opustí, sa zbavil prosperujúceho podniku a rozhodol sa pre život v ústraní. Neuvedomil si, že osudu neunikne a ten sa blíži v podobe dvoch gangstrov.

TV Tipy 29.6. - 5.7. 2009 TV Tipy 29.6. - 5.7. 2009 TV Tipy 29.6. - 5.7. 2009

30.6.
UTOROK

20:00 Lucie Aubrac (Lucie Aubrac), Francúzsko, 1997 (Čt2)
Lyon, marec 1943. Raymond Samuel, s krycím menom Aubrac, a jeho žena Lucie sa zapojili do odboja proti nacistickým okupantom. Lenže Raymonda a vodcu odboja Jeana Moulina zatknú. Lucie svojho muža miluje tak veľmi, že je ochotná spraviť čokoľvek, aby ho vytrhla zo spárov gestapa.

21:50 Cesta (La Vie promise), Francúzsko, 2002 (Dvojka)
Sylvie je prostitútka, ktorá sa jedného dňa dostane do problémov s dvoma gangstrami. Jej dospievajúca dcéra Laurence všetko sleduje a jedného z útočníkov zabije. Aby unikli pred nebezpečnými vrahmi, musia sa matka s dcérou vydať na ďalekú cestu do miest, kde Sylvie stretla otca Laurence, svoju jedinú lásku. Cestou stretnú Joshuu, zrelého a tajomného muža, ktorý tiež pred niečím uniká. Podarí sa Sylvie dotiahnuť jej plán do konca, alebo sa vďaka Joshuuovi dostane na inú životnú križovatku?

TV Tipy 29.6. - 5.7. 2009 TV Tipy 29.6. - 5.7. 2009 TV Tipy 29.6. - 5.7. 2009

01.7.
STREDA

20:30 Americká noc (La Nuit américaine), Fran./Tal., 1973 (Čt2)
"Nakrúcanie sa podobá jazde dostavníkom na Divokom západe, spočiatku to vyzerá ako pekný výlet, ale čoskoro začnú všetci pochybovať, či dorazia do cieľa," vraví Francois Truffaut v komentári vo svojom filme Americká noc. Americká noc je spôsob nakrúcania, pri ktorom sa nočné scény nakrúcajú s použitím špeciálnych filtrov na kamere, počas dňa. Film o filme približujúci prácu od prvého dňa nakrúcania do rozchodu filmového štábu, je predovšetkým osobným vyznaním Truffautovej lásky a posadnutosti týmto médiom. Jeho vášeň cítiť z každého dialógu, narážky, z každého metra filmu. Je to polyfónia ľudských vzťahov, skrytých vyznaní, lásky aj žiarlivosti. To všetko len potvrdzujú iné režisérove slová: "Filmy sú harmonickejšie než život."

21:00 Kouř, Československo, 1991 (Filmbox)
Muzikál totalitného veku je podtitulom filmu Kouř. Snímka má poetiku typickú pre spomínané spoločenstvo: prelínanie vážneho  s nevážnym, irónie s obdivom, reality s bizarnosťou, skutočnosti s absurditou.

21:50 Sladké hry minulého léta, Československo, 1969 (Dvojka)
Impresionistická farebná snímka inšpirovaná Maupassantovou poviedkou Muška a obrazmi veľkých francúzskych maliarov-impresionistov. Mladé dievča trávi voľné chvíle v spoločnosti piatich mladých mužov. Jedného z nich má rada, ďalší štyria si však myslia, že žije s každým okrem neho. A tak, keď Muška otehotnie, berú na seba kolektívne otcovstvo. Muška však potratí. Z tragickej situácie vychádza pointa: spravia jej druhé dieťa. Invenčný režisér Juraj Herz a scenáristka Alta Vášová rozprávajú tento príbeh s obdivuhodnou ľahkosťou a neodolateľným, trochu trpkým, trochu ironickým úsmevom, takým príznačným pre Francúzsko Maupassantových čias.

21:55 Nový svet (The New World), USA, 2005 (Markíza)
V roku 1607, celých trinásť rokov pred osídlením Massachusetts sa k brehom Ameriky vydala skupina 104 anglických občanov, sponzorovaná londýnskou spoločnosťou Virginia, aby tu založila prvú anglickú kolóniu. Réžia Terrence Malick (Tenká červená čiara).

22:40 Kytica z tisíc a jednej noci (Fiore delle mille e una notte), Tal./ Fran., 1974 (MGM)
Pier Paolo Pasollini vybral zopár príbehov z Rozprávok 1000 a 1 noci a uviazal z nich kyticu. Kvázi poviedkový film tvorený príbehmi spája putovanie mladého Nuradina hľadajúceho svoju otrokyňu Zumurrut, počas ktorého prejde náručami mnohých žien a vypočuje si mnoho príbehov..

00:35 Choď, ži a niekým sa staň (Va, vis, et deviens), Fran., 2005 (Čt2)
Deväťročný černoch sa len vďaka sfalšovanej židovské identite dostane z utečeneckého tábora v Sudáne, kde mu hrozí smrť vyhladovaním. Jeho matka - kresťanka - ho prepašuje do záchranného transportu etiópskych Židov, ktorým poskytuje Izrael azyl a zároveň organizuje ich exodus - "operácia Mojžiš" v roku 1984. Pod novým menom sa Shlomo ťažko aklimatizuje v odlišnom prostredí aj v inom náboženskom zriadení. Odmieta sa prispôsobiť kolektívu, s ktorým je v neustálych konfliktoch. Až adopcia do harmonickej rodiny ho upokojí, aj keď naďalej trpí komplexom z utajenia pravého pôvodu.

TV Tipy 29.6. - 5.7. 2009 TV Tipy 29.6. - 5.7. 2009 TV Tipy 29.6. - 5.7. 2009


02.7.
ŠTVRTOK

22:10 Pravidlá boja (Spartan), USA/ Nemecko, 2004 (Markíza)
Keďže Robert Scott je v špionážnom svete špičkový odborník, poveria ho úlohou do 48 hodín zistiť, kam zmizla prezidentova dcéra. V spolupráci s FBI a CIA sa Scott a jeho asistent snažia zistiť, či ju uniesli z politických dôvodov, alebo sa stala obeťou obchodu s bielym mäsom.

23:10 Volanie mora (Mar adentro), Špan./Fran./Tal., 2004 (Čt2)
Stačil jeden dlhý pohľad inam, na ňu, jedna nepozornosť a skok do ustupujúceho mora zmenil život Ramóna Sampedra (Javier Bardem) na nepoznanie. Pri skoku hlavou vpred si nezlomil väz, ani neupadol do bezvedomia, ani sa neutopil. Ostal žiť, so spomienkou na celý predchádzajúci život, pripútaný na posteľ ochrnutý. Celých 28 rokov 4 mesiace a niekoľko dní hľadal legálnu cestu preč z tohto sveta. Celých 28 rokov 4 mesiace a niekoľko dní ho v tomto snažení podporovali ľudia, ktorí ho milovali, ktorým na ňom záležalo, ktorí obetovali vlastné životy a robili všetko pre to, aby bol ten jeho aspoň o niečo lepší.  

             


03.7.
PIATOK

20:00 Harry Potter a väzeň z Azkabanu (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban), UK/ USA, 2004 (Prima)
Harry Potter a jeho priatelia Ron a Hermiona sa vracajú tretí rok na Rokfortskú školu čarodejnícku, kde majú čeliť ich najstrašnejším obavám. Musia si poradiť s najnebezpečnejším zločincom, ktorý unikol z väzenia a zároveň hrôzostrašnými dementormi, ktorí ich majú chrániť.

21:50 New York, New York (New York, New York), USA, 1977 (Dvojka)
Nostalgický retromuzikál s množstvom skvelých hudobných výstupov a nezabudnuteľnými výkonmi Lizy Minelli a Roberta de Nira predstavoval v kariére režiséra Martina Scorseseho pokus nadviazať na úspech predošlého filmu Taxikár v úplne odlišnom a odľahčenejšom žánri. Hoci reakcie kritiky i obecenstva boli zmiešané, New York, New York dnes patrí ku klasickým retrofilmom Nového Hollywoodu sedemdesiatych rokov.

00:20 Naničhodník (Le Voyou), Francúzsko/ Taliansko, 1970 (MGM)
Únos dieťaťa z bohatej rodiny šiel ako po masle, pohodlný život za tučné výkupné je na dosah, ale naraz sa objaví komplikácia. Príbeh o nepoučiteľnom zlodejovi, jeho sláve a páde. Simon (Jean-Claude Trintignant) sa práve dostal z väzenia a najprv s ukryje u mladej Janine (Daniele Delorme), ktorá podľahne jeho šarmu...

             

04.7.
SOBOTA

20:00 Titanic (Titanic), USA, 1997 (Prima)
Storočná Rose rozpráva príbeh lásky, ktorý prežila počas prvej a jedinej plavby na slávnom Titanicu. Vtedy mala 17 rokov a bola zasnúbená s bohatým a nesympatickým Calom. Na palube sa však zoznámila s chudobným írskym mladíkom Jackom, nadaným maliarom, s ktorým prežila najkrajšiu chvíľu lásky. Ich búrlivý citový vzťah však zničila katastrofa lode. Jedinou pamiatkou na chvíľu šťastia zostal jej portrét, ktorý Jack nakreslil. V trezore potopenej lode ležal vyše deväťdesiat rokov.

21:05 Topiaci sa stebla chytá (Le Petit baigneur), Fran./Tal., 1967 (Čt1)
Bláznivý príbeh odohrávajúci sa v prostredí lodeníc a v atmosfére súťaženia o prvenstvo, ktoré prinesie slávu, prestíž a peniaze. Louis de Funes sa tu objavuje v postave mocného a vznetlivého podnikateľa Fourchauma, ktorý neuvážene prepustí návrhára Andrého. Čoskoro však svoj čin ľutuje. Po neuveriteľných dobrodružstvách sa lodiarovi podarí získať späť cenného spolupracovníka, ale od tej chvíle sa musí o vedenie lodeníc deliť s celým rodinným klanom Castagnierov.

             

05.7.
NEDEĽA

20:00 Správca skanzenu, Československo, 1988 (Dvojka)
Posledný film "otca" československej novej vlny Štefana Uhera. Príbeh muža, ktorý sa rozhodne opustiť svoje zamestnanie, vrátiť sa do rodného kraja a stať sa správcom skanzenu. Tento krok je predovšetkým jeho osobnou vzburou proti zneužívaniu vedeckej práce. On sám cíti potrebu vrátiť sa k niečomu čistému, nájsť sám seba. Mravnú očistu a návrat k stratenej psychickej rovnováhe mu prináša osobná spoveď v rozhovore so svojou dospievajúcou dcérou. V hlavnej úlohe doktora Harmatu sa zaskvel Pavol Mikulík, ktorý získal za svoj výkon na 27. Festivale československého filmu Mladá Boleslav v roku 1989 Cenu za mužský herecký výkon.

20:00 Kytice, Česko, 2000 (Čt1)
Režisér a kameraman F. A. Brabec (Král Ubu) sa podujal na projekt, o ktorom režiséri a filmoví tvorcovia nechceli nič počuť. Preniesť na filmové plátno Erbenove básne a nestratiť pritom ich myšlienky je náročná úloha, ktorá si žiada dlhú a detailnú prípravu. Okrem práci na scenári sa Brabec sústredil na element, pre Kyticu rovnako dôležitý – na kameru. Práve tá píše príbehy a maľuje krásne obrazy. Jej citlivý objektív pod Brabcovou taktovkou zachytáva krásu krajiny, plynúcej oblohy, farebných kontrastov či padajúcich listov. Celý film je vlastne úžasná maľba. Školená kamera ani na sekundu nespadá do gýčových a samoúčelných polôh, čomu by sa pravdepodobne iný tvorca pri prepise Kytice nevyhol.

20:00 Vratné lahve, Česko, 2006 (Markíza)
Vratné lahve sú veľmi príjemný, ľudský a vtipný film. V akomsi zmierení putujú tvorbou otca a syna, odkazujú na postavy učiteľa i otca a vitálne (ako inak) zakotvujú hlavného hrdinu do úlohy dedka. Nemajú genialitu divadla Járy Cimrmana a scenáristicky (Vrchní prchni, Traja veteráni) ani režijne (Akumulátor, Kolja) nepatria k absolútnemu vrcholu svojich autorov. Stále však patria k nadštandardu.

20:30 Dvanásť rozhnevaných mužov (12 Angry Men), USA, 1997 (MGM)
Podarený remake klasickej drámy, kde musí dvanásťčlenná porota rozsúdiť zdanlivo jasný prípad. Film Dvanásť rozhnevaných mužov predstavuje nové spracovanie strhujúcej drámy z roku 1957, ktorý režíroval Sidney Lumet. V súdnej sieni newyorského obvodu Queens musí mladík z chudobnej štvrte čeliť obvineniu z vraždy otca. Porotca č. 8 bojuje za jeho nevinu proti ďalším jedenástim porotcom, ktorí dospeli k názoru, že mladík je „vinný“, aj keď dôkazy svedčia v jeho prospech.

22:30 Faktótum (Factotum), USA/ Nórsko/ Francúzsko/ Nemecko, 2005 (Čt2)
Henry Chinaski (Matt Dillon) nie je typ, ktorý by sa bez problémov dokázal začleniť do spoločnosti a prijať jej pravidlá. V podstate mu príliš veľa nehovoria a kašle na ne. Z rôznych zamestnaní je prepúšťaný s rovnakou pravidelnosťou, s akou má opicu. Okrem toho sa fláka po baroch, kde spoľahlivo natrafí na nejakú potenciálnu spoločníčku. A do hotela potom nie je nikdy príliš ďaleko. Približne takto by sa dal charakterizovať jeho životný štýl. Pre niekoho možno ideál slobody, pre iného pohoršujúca existencia. Vyberte si.


HIT TÝŽDŇA

01.7.
STREDA

20:30 Americká noc (La Nuit américaine), Francúzsko/Taliansko, 1973 (Čt2)
"Nakrúcanie sa podobá jazde dostavníkom na Divokom západe, spočiatku to vyzerá ako pekný výlet, ale čoskoro začnú všetci pochybovať, či dorazia do cieľa," vraví Francois Truffaut v komentári vo svojom filme Americká noc. Americká noc je spôsob nakrúcania, pri ktorom sa nočné scény nakrúcajú s použitím špeciálnych filtrov na kamere, počas dňa. Film o filme približujúci prácu od prvého dňa nakrúcania do rozchodu filmového štábu, je predovšetkým osobným vyznaním Truffautovej lásky a posadnutosti týmto médiom. Jeho vášeň cítiť z každého dialógu, narážky, z každého metra filmu. Je to polyfónia ľudských vzťahov, skrytých vyznaní, lásky aj žiarlivosti. To všetko len potvrdzujú iné režisérove slová: "Filmy sú harmonickejšie než život."


autor Tomáš Daneček 29.6.2009
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.