TV TIPY 25.5. - 31.5. 2009

TV TIPY 25.5. - 31.5. 2009

VOD recenzia



25.5.
PONDELOK

22:10 Sarabanda (Saraband), Švédsko, 2003 (Dvojka)
Sarabanda je umeleckým testamentom režiséra Ingmara Bergmana, ktorým sa naposledy dotkol svojich ťažiskových tém: lásky, smrti, nenávisti a rodiny. Po takmer tridsiatich rokoch sa v ňom vrátil k hrdinom filmu Scény z manželského života, ktorí z pohľadu osemdesiatnikov vidia jeden druhého i okolitý svet trochu inak. Projekt vznikol v úzkej spolupráci s Bergmanovými dvornými hercami, priateľom Erlandom Josephsonom a bývalou partnerkou Liv Ullmannovou. Je koncipovaný ako séria epizód, v ktorých sa vždy konfrontuje dvojica postáv. Táto štruktúra sa riadi prísnou hudobno-matematickou logikou. Na ňu odkazuje aj titul Sarabanda, prebraný z hudobno-tanečnej barokovej formy, ktorá vo filme znie v Bachovej suite č. 5 pre violončelo.

00:30 Votrelec (Alien), Veľká Británia, 1979 (Joj)
Nostromo, ktorá mieri z obchodných ciest späť na zem, je predčasne prebudená palubným počítačom zo spánku. Pasažieri zisťujú, že ich loď zachytila vzdialený signál. Zanedlho pristanú na podivnej planéte, odkiaľ signál pochádzal a objaví havarovanú loď, na ktorej nájdu akúsi liaheň s kopou veľkých vajec. Pri skúmaní jedného vajce sa náhle vyliahne zvláštny tvor a prisaje sa jednému členovi posádky na tvár. Akékoľvek pokusy zbaviť sa nežiaduceho tvora sú márne a tak sa výprava aj napriek porušeniu bezpečnostných predpisov vracia aj so záhadným tvorom na palubu lodi.

00:40 Syn (Le Fils), Belgicko/ Francúzsko, 2002 (Čt2)
Tridsiatnik Olivier, ktorý pracuje ako majster v stolárskom učňovskom stredisku, žije sám. Jeho manželstvo s Magali sa rozpadlo, zrejme aj v dôsledku toho, že pred piatimi rokmi stratili jediné dieťa. Jedného dňa príde do dielne šestnásťročný Francis, ktorý práve vyšiel z väzenia pre mladistvých a uchádza sa v dielni o prácu. Olivier v ňom spozná vraha svojho malého syna, ale chlapcovi nič nepovie. Takmer proti svojej vôli je zaujatý Francisovou šikovnosťou a chuťou naučiť sa remeslu, ako i jeho uzavretosťou a mlčanlivosťou.

TV tipy 25.5. - 31.5. 2009 TV tipy 25.5. - 31.5. 2009 TV tipy 25.5. - 31.5. 2009

26.5.
UTOROK

22:10 Hovory o láske (Comizi d'amore), Taliansko, 1964 (Dvojka)
Režisér Pier Paolo Pasolini v anketovom filme Hovory o láske skúmal postoje Talianov k delikátnym veciam lásky a sexu. S mikrofónom v ruke sa náhodných okoloidúcich, detí, ale aj známych intelektuálov pýtal na to, ako sa rodia deti, či sú ženy rovné mužom, nakoľko je dôležité panenstvo, čo si myslia o homosexuáloch, či by sa mali verejné domy zavrieť alebo či by mal byť rozvod legálny. Rozdielne odpovede na tieto otázky ukazujú, že v ére detí kvetov a sexuálnej revolúcie bolo konzervatívne Taliansko ešte stále poznačené nielen hospodárskymi, ale aj morálnymi rozdielmi medzi bohatých severom a chudobným juhom.

00:00 Votrelec 2 (Aliens), USA/ Veľká Británia, 1986 (Joj)
Dôstojníčka Ripleyová, ktorá ako jediná prežila boj na život a na smrť v nákladnej lodi Nostromo s vesmírny votrelcom, je po niekoľkých rokoch nájdená záchrannou loďou a vracia sa späť na Zem. Keď už sa zdá, že je po všetkom, začína horor znova, tentoraz na vzdialenej nedávno kolonizovanej planéte.

TV tipy 25.5. - 31.5. 2009 TV tipy 25.5. - 31.5. 2009 TV tipy 25.5. - 31.5. 2009

27.5.
STREDA

23:25 Jasnovidec, Česko, 2005 (Čt1)
Príbeh sa odohráva v 30. rokoch minulého storočia u litoměřického súdu, kde má prebehnúť neobvyklý a mnohými vtedajšími vplyvnými osobami ostro sledovaný proces proti Herrmannovi Steinschneiderovi alias Hanussenovi. Je obžalovaný z mnohonásobných podvodov, ktorých sa mal dopustiť pri svojich jasnovideckých seansách. Je Hanussen prostý podvodník, alebo výnimočná osobnosť, obdarená zvláštnym nadaním, ktoré nie je dané všetkým? Ako je možné, že pozná veci, o ktorých sa nemohol od nikoho dozvedieť?

00:40 Tučniak (Heavy), USA, 1995 (Čt2)
Romanticky ladený film, plný citlivo odpozorovaných detailov z každodennej reality, nakrútil podľa vlastného scenára režisér James Mangold. V roku 1995 s ním získal Zvláštnu cenu poroty na festivale Sundance a Veľkú cenu a Cenu za najlepší scenár na MFF v Gijóne. Po tomto zaujímavom debute sa venoval realizácii komerčných titulov Zem policajtov, Kate a Leopold, Identita. Hudbu k filmu napísal Thurston Moore, ktorý v osemdesiatych rokoch pôsobil ako gitarista a skladateľ v americkej punk-rockovej skupine Sonic Youth.


28.5.
ŠTVRTOK

20:00 Kam čert nemůže, Československo, 1959 (Joj plus)
Vo svojej dobe slávna komédia, ktorá sa pohrávala s duchárskymi, ak nie priam diabolskými náznakmi. Pred domom aj v byte prepracovaného vedca sa zjavuje tajomné dievča, ktoré akoby sa pred jeho očami práve zhmotnilo. Niekdajší Faustov dom, ktorého dávneho obyvateľa si mal pekelník odniesť stropom, umocňuje roztomilo strašidelné ukončenie.

21:00 Nebo (Heaven), UK/ Nemecko/ Francúzsko/ Taliansko, 2002 (Filmbox)
Príbeh sa začína v Turíne. Štyria nevinní ľudia sa stanú obeťou teroristického útoku. Phillipa - učiteľka angličtiny – nekladie pri zaistení žiaden odpor. Cieľom jej útoku bol niekto iný - drogový dealer, ktorý má na svedomí jej manžela i mnohých ďalších študentov. Polícia hľadá v zločine politický motív. Mladý policajt Fillipo je jediný, ktorý uverí Phillipinmu príbehu, pretože je presvedčený, že sú stvorení jeden pre druhého. Vymyslí plán, ktorý jej pomôže prinavrátiť slobodu – aj keď si je vedomý toho, že ho to môže stáť kariéru a dokonca i život. Vie, že ak chce dokázať, že ju miluje, nesmie sa obzrieť späť… Skvelý film Toma Tykwera (Lola beží o život)

21:25 Výkupné (Ransom), USA? 1996 (Markíza)
Tom Mullen je bohatý podnikateľ a rovnako úspešný je aj v súkromnom živote. Jedného dňa však v Central parku uprostred davu ľudí unesú jeho syna Seana. Neznámi únoscovia žiadajú dva milióny dolárov ako výkupné. Mullen požiada o pomoc FBI a obráti celú hru.

TV tipy 25.5. - 31.5. 2009 TV tipy 25.5. - 31.5. 2009 TV tipy 25.5. - 31.5. 2009

29.5.
PIATOK

21:00 Svědek umírajícího času, Československo, 1990 (Filmbox)
Na počiatku stál slovenský televízny seriál Lekár umierajúceho času, venovaný vedcovi rudolfínskej doby Janovi Jeseniovi. Skončil na popravisku spolu s ďalšími pánmi po prehratom protihabsburskom povstaní. Keď režisér Miloslav Luther poňal ideu z nakrúteného materiálu vytvoriť skrátenú verziu pre kiná, musel ho nie len sujetovo prestavať, ale tiež nadabovať do češtiny. Vznikla však iba ilustratívna skladačka, osvetovo popisujúca jednotlivé etapy hrdinovho pohnutého života.

21:20 Pomsta Jackieho Chana (San ging chaat goo si), HongKong/ Čína, 2004 (Markíza)
Inšpektor hongkongskej polície Wing vedie súkromnú vojnu s nebezpečným gangom, ktorého vodcom je zločinec Joe. Ten zorganizuje niekoľko bankových prepadnutí, počas Wing postupne stráca svojich ľudí. Posledná akcia dopadne katastrofálne. Wing sa stane svedkom popravy svojho tímu. Nakoľko je v areáli nastražená bomba, muž má iba okamih na to, aby mŕtve telá svojich kolegov zvesil a  vyniesol z haly... Tento tragický moment poznačí skúseného policajta natoľko, že podľahne alkoholu. Opíja sa, aby zabudol na svoj žiaľ a pocit viny. Na oddelenie nastúpi mladý a ambiciózny policajt Fung, a ten nakoniec Winga presvedčí, že jedinou cestou, ako sa zbaviť výčitiek svedomia, je chytiť a potrestať vrahov svojich kolegov.

22:25 Chrám Šaolinu (Siu lam ji), Hong Kong, 1976 (MGM)
V starovekej Číne sa schyľuje k súboju medzi armádou čchingov a mierumilovnými mníchmi kláštora Shaolin. Najvyšší duchovní cítia, že mandžuský dvor niečo chystá. Začnú teda prijímať aj nekňazských žiakov a učiť ich bojovému umeniu kung-fu, aby rozšírili svoje rady. Skôr či neskôr nastane deň, keď bude treba brániť Shaolin až do konca. 

23:10 Harold a Maude (Harold and Maude), USA, 1971 (Dvojka)
Harold je dvadsaťročný mladík posadnutý myšlienkami na smrť. Maude je sedemdesiatdeväťročná starenka posadnutá chuťou do života. Títo dvaja outsideri nemajú na prvý pohľad nič spoločné, no napriek tomu môžu práve oni dvaja tvoriť ideálny pár. Dnes už kultový film režiséra Hala Ashbyho vyvolal v čase svojho vzniku vlnu odporu tak zo strany konzervatívnej kritiky, ako aj mladých rebelov. Originálny humor a láskavé posolstvo tohto príbehu o láske a smrti našlo odozvu až oveľa neskôr a dnes patrí k najobľúbenejším filmom Nového Hollywoodu. Atmosféru filmu dokresľujú piesne Cata Stevensa.

             

30.5.
SOBOTA

21:00 Archa Bláznů, Československo, 1970 (Čt2)
Český film režiséra Ivana Balaďu, nakrútený podľa poviedky A. P. Čechova Pavilón č. 6, patrí k tým trezorovým dielam, ktoré vznikali koncom šesťdesiatych rokov, ale mohli byť dokončené až v roku 1990.

22:20 Utrhnutý z reťaze (Unleashed), Francúzsko/ USA/ UK, 2005 (Markíza)
Príbeh Dannyho, otroka s myslením a osobnosťou malého dieťaťa, ktorý prežil celý svoj život bez akejkoľvek výchovy, s výnimkou lekcie ako bojovať. Jeho majiteľ (Burt) s ním zaobchádzal ako so psom a musel nosiť - tak ako pes - aj obojok. Stal sa z neho smrtiaci stroj zápasiaci v ilegálnych bojových kluboch s gladiátorským štýlom, kde ako nespochybniteľný šampión zarobil svojmu majiteľovi mnoho peňazí. Burt upadá po autonehode do kómy. Danny sa na úteku stretáva so starším, láskavým slepým ladičom pián, ktorý použije hudbu na to, aby ho naučil niečo o svete a tiež ako sa stať človekom.

00:05 Sex, dievčatá, čokoľvek (High Fidelity), UK/ USA, 2000 (Prima)
Rob si vo svojich 30 rokoch uvedomuje, že nevie, kam vo svojom živote smeruje. Po odchodu priateľky Laury sa Rob dostáva do krízy a premýšľa o tom, čo viedlo k tomu, že ho všetky ženy opustili, že nedokončil vysokú školu, a že skončil ako majiteľ obchodíku s gramoplatňami, kde zamestnáva dvoch čudných hudobných fanúšikov. Rob začne preberať svoju súkromnú zbierku dosiek a rekapituluje jednotlivé momenty svojho sexuálneho života spojené s rôznymi piesňami a hudbou, ktorú v tej dobe počúval.

             

31.5.
NEDEĽA

06:55 Cesta do pravěku, Československo, 1955 (Markíza)
Štyria kamaráti - Jirka, Toník, Petr a Jenda - nájdu skameneného trilobita. Keďže chcú najmladšiemu Jirkovi názorne vysvetliť vývoj života na zemi až do doby, keď živý trilobit obýval praoceány, rozhodnú sa podniknúť nezvyčajnú cestu. Preplávajú na člne záhadnou jaskyňou a na druhej strane sa ocitnú vo svete minulosti. Prúd rieky ich unáša proti toku času jednotlivými obdobiami praveku, v ústrety prvotnému moru, z ktorého vzišiel pozemský život. Počas cesty zažijú množstvo poučných, úsmevných, ale aj životu nebezpečných dobrodružstiev... Legendárny film Karla Zemana.

22:05 Krajina strelcov (Open Range), USA, 2003 (Prima)
Je rok 1882 a prériami divokého západu sa preháňa trojica kovbojov - drsný Charley Waite (Kevin Costner), obetavý Mose (Abraham Benrubi) a mladý, zaúčajúci sa Button (Diego Luna) na čele s Bossom Spearmanom (Robert Duvall), hnajúca svoje stádo nekonečnými pastvinami. Napriek odlúčeniu od civilizácie a svojim osobitným životným štýlom majú ale stále svojich nepriateľov. Presvedčia sa o tom, keď ich vzdorné stádo zavedie do blízkosti malého mestečka Harmonwillu. Tu sa stretávajú so skorumpovaným šerifom a bezohľadným rančerom Baxterom (Michael Gambon) , ktorí celú oblasť ovládajú vďaka násiliu a teroru...

22:55 Neviditeľné deti (All the Invisible Children), Taliansko, 2005 (Čt2)
300 miliónov detí a mladistvých na svete trpí hladom. Asi 100 miliónov nikdy nezačalo navštevovať školu. Všetkým týmto deťom je venovaný film Neviditeľné deti. Skladá sa zo siedmich rôznych príbehov, ktoré nakrútili svetoznámi režiséri Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Katia Lund, Jordan Scott a Ridley Scott, Stefano Veneruso a John Woo. Každý z nich našiel zvláštny príbeh o podmienkach detí žijúcich v rôznych častiach sveta. Príbehy sú odlišné, ale majú jednu spoločnú vec – ich hrdinami sú deti, ktoré nežijú tak, ako by vo svojom veku mali žiť. Ich každodenným údelom sú vojny, hlad, choroby, zanedbávanie, týranie, či život na ulici.

23:30 Monštrum (Monster), USA/ Nemecko, 2003 (Markíza)
Aileen "Lee" Wuornos - prostitútka a údajne prvá masová vrahyňa v amerických dejinách, ktorej bolo dokázaných šesť vrážd svojich zákazníkov. Jej krvavá odysea svojho času spoľahlivo plnila všemožné stránky novinových plátkov. S odstupom pätnástich rokov a dvoch dokumentov sa jej príbeh, ktorý "šokoval Ameriku", nakoniec dostal aj na plátna kín v hranom sociologickom portréte. Ten je vo výsledku kvalitnou a veľmi silnou psychologickou drámou o žene, ktorej osud naplno ukázal odvrátenú stranu mýtizovaného amerického sna.

00:00 Votrelec ³ (Alien ³), USA, 1992 (Joj)
Je to priam neuveriteľné, ale Ripleyová bola opäť jedinou, ktorá prežila núdzové pristátie vesmírnej lode na planéte Fiorina 161. Nejasný signál len potvrdzoval, že na palube lode prišiel na planétu aj votrelec. Planéta je spustošená a jedinými kolonizátormi sú ľudia odsúdení spoločnosťou. Počet mŕtvych a zmrzačených tiel však začína pribúdať a tak je nutné čosi urobiť. Bez zbraní a techniky sa Ripleyová púšťa spolu s väzňami do boja s netvorom. Netrvá však dlho, kým na sebe nezbadá hrozivé príznaky. Aj ona je nositeľkou votrelca. Tretie pokračovanie kultovej série nakrútil režisér David Fincher.

             


HIT TÝŽDŇA

Tentoraz si nevypichneme jeden film z celého týždňa, ani si nevymenujeme viacero titulov hodných zhliadnutia. Máme totiž možnosť pozrieť si Votrelcov 1-3 v jediný týždeň a to v poradí:

25.5.
PONDELOK

00:30 Votrelec (Alien), Veľká Británia, 1979 (Joj)

26.5.
UTOROK

00:00 Votrelec 2 (Aliens), USA/ Veľká Británia, 1986 (Joj)

31.5.
NEDEĽA

00:00 Votrelec ³ (Alien ³), USA, 1992 (Joj)

sHIT TÝŽDŇA

29.5.
PIATOK

23:50 Krvavý únos (Air Marshal), USA, 2003 (Markíza)
Dean Cochran je vládnym agentom dohliadajúcim na bezpečný priebeh letu. Pri únose civilného lietadla s pasažiermi, vrátane senátora a jeho dcéry na palube sa pokúsi o získanie kontroly naspäť. Teroristi však majú všetko pevne pod kontrolou a nebude jednoduché dostať stroj späť bezpečne na zem.


autor Tomáš Daneček 25.5.2009
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.