JEDEN Z NAJDIVNEJŠÍCH AMERICKÝCH REŽISÉROV NA ÁČKU

JEDEN Z NAJDIVNEJŠÍCH AMERICKÝCH REŽISÉROV NA ÁČKU

článok



Ako hlavný hosť prijal pozvanie na tohtoročný festival Áčko jeden z najpozoruhodnejších súčasných amerických filmárov Mike Belmont, ktorý je v amerických médiách známy pod pseudonymom M dot Strange.

Filmový svet šokoval na tohtoročnom najvýznamnejšom festivale nezávislého filmu Sundance, kde v súťažnej sekcii prezentoval svoj celovečerný animovaný film We Are The Strange. Médiá šokovane konštatovali, že to čo Hollywood dokáže vyprodukovať za 70 miliónov dolárov sa podarilo jednému filmárovi za 20.000 dolárov v garáži rodinného domu. Festivaloví návštevníci buď nechápavo až znechutene odchádzali z kinosály do pol hodiny, alebo nadšene opisovali psychadelickú animáciu, ktorú autor nazval „Str8nime“, kombináciu divnosti (Strange), svet 8-bitových videohier a japonského anime.

                    

Celá senzácia vznikla ale ešte dávno pred Sundance festivalom. Vášnivý filmár, ktorý divnosť povýšil na trademark sa začal venovať filmárčine už na strednej škole. Jeho divnosť tkvie hlavne vo vášni pre filmárčinu. Podieľal sa na vzniku okolo stovky krátkych hraných a animovaných filmov, vyskúšal si aj prácu na korporátnych videách, ale akonáhle sa zoznámil s animačnými technológiami claymation a CGI, zanechal nadobudnutú prax v hranej tvorbe, zavrel sa na 3 roky do garáže so siedmymi počítačmi a začal pracovať na celovečernom animovanom projekte.

So svetom komunikoval cez internet. Okrem písania blogových príspevkov uverejňoval na youtube „making of“ videjká a cez 2 roky nemal skoro žiadnu odozvu. Ale v momente, keď uverejnil na youtube trailer k filmu, o ktorom nikto dovtedy nič nepočul, do 4 dní trailer vzhliadlo okolo milión ľudí. Vznikla veľká senzácia a ľudia a médiá sa okamžite začali zaujímať o divnú osobu, ktorá divným spôsobom robí divný film. 

Jeden z najdivnejších amerických režisérov na Áčku

Roky poctivej internetovej komunikácie mu priniesli niekoľkotisícovú komunitou prívržencov, vďaka čomu sa M dot Strange po festivale Sundance rozhodol neupísať práva filmu distribučným firmám, ale rozhodol sa zobrať distribúciu do vlastných rúk. Individuálne poskytuje práva jednotlivým majiteľom kín. Vyrobil DVD a podporné produkty, ktoré si kupujú cez internet tisícky prívržencov aj napriek tomu, že film zadarmo sprístupnil na youtube. Nuž a zarobené peniaze opäť investuje do výroby ďalšieho celovečerného animovaného filmu.

M dot Strange je divný, vášnivý, nadšenecký, 100% autorský a 100% nezávislý filmár, ktorého pozývajú po celom svete na rôzne filmové podujatia, aby rozprával o svojich úžasných počinoch. Spolu s ďalšími úspešnými filmármi z internetového prostredia založil on-line festival krátkych filmov From Here To Awesome, navštevujú americké mestá, kde organizujú viacdňový seminár DIY Days a na základe svojich úspechov a poznatkov odhaľujú filmárom nové možnosti, ktoré v súčasnosti poskytuje internetová distribúcia. V Európe bol naposledy na Berlinale. Jeho ďalšou zástavkou bude festival študentských filmov Áčko 2008 v dňoch od 9. do 12. októbra 2008.

Jeden z najdivnejších amerických režisérov na Áčku

Program M dot Strangea počas festivalu:

Štvrtok

19:00 – 20:30 – projekcia filmu We Are The Strange

Piatok

10:00 – 11:30 - opakovaná projekcia filmu We Are The Strange
11:30 – 13:00 - prezentácia – Hollywood v garáži

Špeciálny hosť festivalu M dot Strange nám prezradí, ako sa mu za 3 roky podarilo vyrobiť v garáži na 7 počítačoch celovečerný animovaný film, kde striedal stop-motion animáciu s CGI. Vďaka videoprojekcii nám názorne predstaví celé pracovné prostredie, spôsob organizácie práce, popíše jednotlivé fázy produkcie. Návštevník prednášky sa tak môže zoznámiť s možnosťami integrácie stop-motion animácie, After Effectov, 3d Maxu a Cinema 4-D.

Sobota

12:00 – 14:00 - prezentácia - nezávislosť vďaka internetovej distribúcii

M dot Strange nám vyrozpráva svoj fascinujúci príbeh rýdzo autorského filmára, ktorý dokázal osloviť desiatky tisíc filmových nadšencov a vlastnou distribúciou si úspešne pokrýva náklady ďalšieho celovečerného projektu. Príbeh bude vyrozprávaný po kapitolách, pričom po každej kapitole bude mať návštevník prednášky možnosť aktívne sa zapojiť do diskusie.

- začiatky filmovej tvorby a prvé skúsenosti s digitálnou technológiou
- 3 roky výroby filmu We Are The Strange a prvé skúsenosti s internetovou komunikáciou
- systém komunikácie v internetovom prostredí, začiatky internetovej distribúcie
- Sundance a bežná filmová distribúcia – osobné skúsenosti s festivalovými okruhmi, médiami a systémom americkej filmovej distribúcie
- filmárska nezávislosť vďaka novým možnostiam internetovej distribúcie
- založenie on-line festivalu fromheretoawesome.com a semináru DIY days


12. ročník festivalu Áčko, ktorý sa koná v dňoch 9. až 12. októbra 2008, predstaví verejnosti tvorbu študentov filmového umenia v rámci programu v štyroch priestoroch Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v podobe hlavnej súťažnej sekcie, panelových diskusií za účasti filmových tvorcov, workshopov, výstav fotografií, videoartu a streetartu. Je pripravený tak, aby pritiahol tvorivú energiu študentov a maximálne skoncentroval kreativitu mladých ľudí na jednom mieste v znamení tohtoročného hesla „Daj si Áčko!“. Cieľom festivalu je ľudí inšpirovať, motivovať, aktivizovať k vytváraniu nových projektov a zanechať po sebe stopu v podobe výsledkov zo spoločnej tvorby.


autor tlačová správa 7.10.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.