FESTIVAL ŠTUDENTSKÝCH FILMOV ÁČKO 2008

FESTIVAL ŠTUDENTSKÝCH FILMOV ÁČKO 2008

článok



12. ročník festivalu študentských filmov Áčko 2008, ktorý sa koná v dňoch 9. až 12. októbra 2008, tento rok pripraví komorný a pritom veľkolepý sviatok filmovej študentskej tvorby. Ciele festivalu sú rozdelené do 3 oblastí:

- prezentácia študentskej tvorby
- aktivizovanie študentskej tvorby
- nadviazanie komunikácie so širokou verejnosťou


                    

Prezentácia študentskej tvorby

Základnou myšlienkou festivalu je vytvoriť priestor pre spoločnú prezentáciu audiovizuálnych diel stredných a vysokých škôl na území Slovenska. Všetky prihlásené filmy sú zaradené do súťažnej programovej sekcie rozdelenej do troch kategórií (hraná tvorba, dokumentárna tvorba, animovaná tvorba/videoart). V každej kategórii bude o najlepšie snímky hlasovať skupina troch porotcov. Ďalšími oceneniami sú cena divákov, cena Literárneho fondu a cena Grand Prix.

Okrem študentskej tvorby naších škôl sme počas festivalu pripravili prezentáciu 3 zahraničných škôl. Poľská filmová škola z Lodže predstaví pásmo najnovších školských prác a zároveň študentské začiatky Polanského, Vajdu, či Kieslowského. Rumunská škola z Bukurešti sľubuje najnovšie študentské práce silne poznačené Rumunskou novou vlnou, ktorá žne úspechy po najväčších europskych festivaloch. Zlínska škola vďaka úspechom ich absolventov naberá každým rokom na väčšej reputácii. Tvorbu z polovice zahraničných študentov predstaví v sekcii Zlínske Rozkvety. Po každej projekcii bude otvorená diskusia so zástupcami študentov a pedagógov jednotlivých zahraničných škôl.

Na tohtoročný festival prihlásili študenti 125 krátkych filmov. Filmy budú počas troch festivalových dní rozdelené do blokov, pričom celkový premietací čas bude vyše 14 hodín. Počas troch festivalových dní sa zároveň odprezentujú jednotlivé zahraničné školy. V troch blokoch ponúkneme vyše 50 cudzojazičných študentských filmov.

Jednou z tohtoročných predfestivalových kampaní bola prezentácia študentskej tvorby na letných hudobných festivaloch. Počas sezóny letných festivalov sme navštívili 6 festivalov s veľkým vojenským stanom, kde sa premietali študentské filmy. Okrem prezentácie filmových diel boli pre návštevníkov k dispozícii študenti, ktorí ochotne zodpovedali otázky ohľadom možnosti štúdia na filmových školách.


                   

Aktivizovanie študentskej tvorby

Festival Áčko 2008 je koncipovaný tak, aby pritiahol tvorivú energiu študentov a maximálne skoncentroval kreativitu mladých ľudí na jednom mieste v znamení tohtoročného hesla „Daj si Áčko!“. Cieľom festivalu je ľudí inšpirovať, motivovať, aktivizovať k vytváraniu nových projektov a zanechať po sebe stopu v podobe výsledkov zo spoločnej tvorby.  

Tohtoročným festivalom sme sa rozhodli podporiť myšlienku, že festival ako sviatok filmu by nemal len prezentovať filmovú tvorbu, ale priamo túto tvorbu aktivizovať a podporovať. Preto sme sa rozhodli osloviť študentov FTF VŠMU, aby natáčali krátke filmy, ktoré sa odpremietajú priamo na festivale. Vytvorili sme spoluprácu s 3.MFF Cinematik 2008. Počas festivalu Cinematik tak bolo v Piešťanoch umožnené 30 študentom FTF VŠMU nakrúcať krátke filmy, ktoré budú odpremiérované počas záverečného ceremoniálu festivalu Áčko.

Počas festivalu je pre študentov stredných škôl pripravený trojdňový OrangeWorkshop. Cieľom workshopu je vytvorenie povedomia medzi študentami stredných škôl o možnostiach štúdia na filmovej a televíznej fakulte VŠMU. Študenti tak dostanú príležitosť vykúšať si celý proces vzniku filmu za odbornej a neformálnej asistencie študentov FTF VŠMU. Finálne diela budú prezentované v nedeľu na slávnostnom uzatvorení festivalu. Študenti FTF VŠMU vyrobia taktiež zostrih záznamu celého workshopu a spolu s filmíkmi študentov stredných škôl budú voľne sprístupnené na internete. 

Festival študentských filmov Áčko 2008

Nadviazanie komunikácie so širokou verejnosťou

Festival Áčko si nedáva za cieľ len prezentovať študentskú tvorbu a podporovať vznik nových školských projektov. Skôr ako prilákať ľudí na festival sa snaží vytvoriť fungujúce distribučné cesty, ktoré ostanú funkčné aj po festivale a umožnia študentom prezentovať svoje diela verejnosti.

Ako komunikačný nástroj využívame hlavne internetovú stránku festivalu a komunitné stránky (youtube, myspace, facebook), vďaka ktorým ostanú prívrženci festivalu vždy čerstvo informovaní prostredníctvom textových správ, fotiek, alebo videopríspevkov.

Cieľom internetovej kampane je pravidelne informovať študentov a širokú verejnosť o prípravovanom programe festivalu, počas festivalu o aktuálnych udalostiach a po festivale budeme naďalej pokračovať v poskytovaní najnovších správ a zaujímavostí z prostredia študentskej tvorby.


Priestory festivalu

Tento sviatok študentskej tvorby sa bude tento rok odohrávať výhradne v priestoroch filmovej a hudobnej fakulty pri zochovej zástavke. Výhradne, s výhradným povolením otvoriť návštevníkom festivalu kinosály, ateliéry, chodby, učebne, nádvorie, bufety so zmiešaným občerstvením … so zámerom čo najintenzívnejšie koncentrovať tvorivú atmosféru účinkov áčka pod jednou strechou … preto aj bohatý program:

- netradičný úvodný ceremoniál v dvorane HTF v réžii Romana Fabiána
- 125 krátkych filmov z ôsmych slovenských škôl
- cca 60 krátkych filmov a panelové diskusie z troch zahraničných škôl
- film a prednášky špeciálneho hosťa - M dot Strange (USA)
- 3-dňový OrangeWorkshop “študenti študentom”
- panelovka “Nové možnosti filmovej teórie v internetovom prostredí”
- Sonic Art - 3 videoartové inštalácie reagujúce na pohyb (UK, CZ, SK)
- Art Performance študentov scénografie
- výstavy fotiek študentov kamery
- každý večer koncerty a DJs


autor tlačová správa 1.10.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.