TV TIPY 21.7. - 27.7. 2008

TV TIPY 21.7. - 27.7. 2008

VOD recenzia



21.7.
PONDELOK

22:00 THX 1138 (THX 1138), USA, 1971 (Dvojka)
Celovečerný debut svetoznámeho amerického režiséra, scenáristu a producenta Georga Lucasa prináša temnú víziu budúcnosti, v ktorej je človek zbavený svojej individuality a premenený na biologický stroj. V monštruóznom podzemnom labyrinte žijú uniformovaní obyvatelia, ktorým ich holohlavé lebky dodávajú odľudštenú vizáž. Ich životy sa riadia presným stereotypom a príkazmi "zhora", celé ich životné snaženie je nasmerované výlučne na zvyšovanie produktivity... (viac o filme)

22:05 Bojovník (Le Battant), Francúzsko, 1983 (Čt1)
Jaques Darnay si odpykával trest za vraždu a vykradnutie klenotníctva. Po prepustení z väzenia naďalej zostáva pod dozorom polície, keďže je predpoklad, že kdesi ukrýva diamanty za šesť miliónov frankov.


22.7.
UTOROK

20:00 Volanie mora (Mar adentro), Špan/ Franc/ Tal, 2004 (Čt1)
Skutočný životní príbeh Ramóna Sampedru, ktorý po rokoch strávených na lôžku už nechce ďalej žiť a čaká na povolenie eutanázie. Vtedy sa v jeho živote objavujú dve ženy - advokátka Julia, ktorá obhajuje jeho prípad na súde, a mladá dedinčanka Rosa, ktorá sa ho naopak snaží presvedčiť, že má zmysel žiť ďalej. Obe ženy sú zaujaté Ramónovou charizmatickou osobnosťou a tvárou v  tvár jeho boju sú nútené sa samy seba pýtať na zmysel vlastného života. Ramón vie, že iba jedna z nich, ktorá ho skutočne miluje, mu pomôže podstúpiť poslednú cestu. (viac o filme)

22:00 Káva a cigarety (Coffee and Cigarettes), USA/ Jap/ Tal, 2003 (Dvojka)
Jim Jarmusch od roku 1986 nakrúcal krátke čiernobiele filmy s jednoduchým dejom: dve či viac postáv v nich popíjajú kávu, fajčia a debatujú na rôzne témy. Hrajú ich známi, zväčša americkí herci a hudobníci, ktorí sa pred kamerou evidentne zabávajú a improvizujú. Najznámejší z filmov s Iggy Popom a Tomom Waitsom dokonca získal Zlatú palmu na MFF Cannes 1993. V roku 2003 sa ich režisér rozhodol doplniť šiestimi novinkami do celovečerného filmu. Len u Jarmuscha môžete vidieť ako sa herec Bill Murray baví s hiphoppermi GZA a RZA, či ako Jack a Meg z kapely White Stripes debatujú o vynálezoch Nikolu Teslu. Hoci je tento film v režisérovej tvorbe skôr výnimkou, sú v ňom niektoré jeho typické témy a režijné postupy. (viac o filme)

22:15 Vec cti (Bound by Honor), USA, 1993 (Jednotka)
Spútaní krvou, rozdelení osudom, hnaní poslaním. Paco, Cruz a Miklo kedysi tvorili nerozlučnú trojicu. Ako nevlastní bratia a vzdialená rodina vyrastali spolu celý život. V mladosti si ako členovia gangu vo východnom L.A. užili spoločných zážitkov na celý život. Poznačení násilím a drogami sa ich životné cesty rozdelili. Dnes to už neplatí. Miklo sa po návrate z väzenia, v ktorom strávil deväť rokov, opäť vydal zločineckou cestou. Cruz svoj ďalší život prežil ako maliar, ktorého život celkom zničila drogová závislosť. A nakoniec Paco sa vydal do služieb spravodlivosti. Dnes je Miklo jeho najväčší nepriateľ.

TV tipy 21.7. - 27.7. 2008 TV tipy 21.7. - 27.7. 2008 TV tipy 21.7. - 27.7. 2008

23.7.
STREDA

21:50 Match Point - Hra osudu (Match Point), USA/ VB, 2005 (Markíza)
Thriller, pripomínajúci svojou atmosférou známy film Talentovaný pán Ripley. Legenda filmového plátna Woody Allen natočil film, ktorý sa stane v jeho filmografii absolútne výnimočným. Po prvých uvedeniach v Európe zaznamenal obrovský ohlas a stal sa tak komerčne najúspešnejším filmom Woodyho Allena za posledných 10 rokov a prekonal tak aj úspešných Darebáčikov. Dráma muža, ktorý postupuje na spoločenskom rebríčku, ale jeho ambície majú tragické následky. Hlavný hrdina sa ocitne medzi dvoma ženami, nenachádza východisko a rozhodne sa pre krajné riešenie. (viac o filme)

00:00 Nemecko v roku nula (Germania anno zero), Taliansko, 1948 (Čt2)
Po filme Rím, otvorené mesto natočil Roberto Rossellini poviedkovú snímku Paisá (1946) o oslobodzovacích bojoch v rôznych častiach Talianska. Nemecko v roku nula je  posledným z trojice Rosselliniho filmov, označovaných za ukážkové diela talianskeho neorealizmu a zaoberajúcich sa vojnovou traumou. Tento krát ale v zemi "okupanta", v autentických reáliách rozbombardovaného Berlína. Opäť s takmer dokumentaristickou kamerou a opäť s nehercami. Nejde však iba o popis devastácie a márnosti, šmelinárstva a úplatkárstva, boja o prežitie, ale aj o snahu upozorniť na situáciu nemeckých detí, ktoré vinu za vojnu nenesú.


24.7.
ŠTVRTOK

21:50 Radosť zo života - Jaroslav Filip, Slovensko, 2008 (Jednotka)
Jaro Filip bol podľa Mariána Vargu človekom hromadného výskytu. Jeho priatelia ho charakterizujú aj ako renesančného muža, v ktorom sa skĺbilo množstvo talentov. Bol to geniálny hudobný skladateľ, ktorý dokázal ako jeden z mála komponovať hudbu na napísaný text, herec so svojským prejavom, scenárista, dramaturg, pokorný sprievodný klávesový hráč, moderátor, humorista a občan s angažovaným postojom k veciam verejným.

22:00 Sofiina voľba (Sophies Choice), USA/ Juhoslávia, 1982 (Dvojka)
Adaptácia bestselleru Williama Styrona o hrôzach koncentračného tábora. Príbeh poľskej katolíčky Sofie, ktorú počas 2. svetovej vojny nacistickí vojaci prichytili s kontrabandom šunky. Sofia je za svoj priestupok poslaná do koncentračného tábora a tu prichádza o obe deti. Hoci vojnu prežije a odsťahuje sa do New Yorku, je navždy poznačená. Novú chuť do života nachádza až vďaka Nathanovi, americkému židovi, ktorý je posadnutý všetkým, čo sa týka holokaustu. Spolu sa nasťahujú do obytného domu, kde sa zoznámia s dospievajúcim Stingom. Stingo sníva o tom, že raz sa stane spisovateľom a príbeh Sofie a Nathana mu učaruje.

23:45 Tábor tigrov (Tigerland), USA/ Nemecko, 2000 (Čt2)
Americká dráma režiséra Joela Schumachera je ďalším pozoruhodným filmovým príspevkom k téme vietnamskej vojny. Celý príbeh sa však odohráva na výcvikových základniach v Amerike. Schumacher sa v tomto smere odvoláva na prvú časť Kubrickovej Olovenej vesty. Tvorcovia natáčali na 16mm formát a vďaka surovému materiálu a ručnej kamere dosiahli nezvyčajnej autenticity. V hlavnej úlohe na sebe upozornil herec Colin Farrell, ktorý sa vďaka postave Bozza stal hereckou hviezdou.

TV tipy 21.7. - 27.7. 2008 TV tipy 21.7. - 27.7. 2008 TV tipy 21.7. - 27.7. 2008

25.7.
PIATOK

21:45 Zachráňte vojaka Ryana (Saving Private Ryan), USA, 1998 (Markíza)
Druhá svetová vojna bola rozhodujúcou udalosťou 20. storočia a pre Ameriku sa stala určujúcim dejinným zvratom. Zmenila vtedy hranice sveta a dnes je nazývaná "poslednou veľkou vojnou". Ani sebalepší výcvik však nemohol spojeneckých vojakov pripraviť na to, čo ich čakalo po vylodení v Normandii, na pláži s krycím menom Omaha. Z pohľadu kapitána Johna Millera je zrejmé, že si uvedomuje nebezpečie, ktoré na jeho jednotku čaká. Netuší však, že to nie je zďaleka tá najťažšia úloha, ktorú bude musieť so svojimi vojakmi splniť.

22:10 Klamné leto '68 (Varljivo leto '68), Juhoslávia 1984 (Dvojka)
Počas horúceho leta 1968, na pozadí tragických udalostí v Československu, dospieva v Belehrade gymnazista Petar z chlapca na muža. Petar sa učí na maturitu, pripravuje sa na prijímacie skúšky na vysokú školu, trávi čas so svojim autoritatívnym otcom a rodinou, no najmä pozoruje dievčatá a ženy a podlieha ich šarmu. Naberá prvé ľúbostné i životné skúsenosti. Goran Paskaljevič nakrútil túto jemnú komédiu o dospievaní údajne bez ambícií komentovať politické zmeny v socialistickom bloku a snáď možno práve preto sa mu podarilo vytvoriť sofistikovaný, autentický a občas i humorný obraz života v socializme, vykresliť zbabelosť strednej triedy vyznávajúcej ideológiou šírené hodnoty a prvé ohlasy mladíckej rebélie stavajúcej sa proti týmto hodnotám.


26.7.
SOBOTA

15:35 Podvodníci (Matchstick Men), USA, 2003 (Markíza)
Roy a Frankie sú podvodníci, ktorí už dlhé roky tvoria partnerov pri elegantných zločinoch. Poznajú jeden druhého, akoby boli bratia a majú dohodnuté určité pravidlá hry. Roy je starostlivý a šetrí každú penny. Trpí poruchou akejsi posadnutosti a bez liekov nie je schopný nič robiť. Frankie je naopak dobrodruh, ktorý je večne po niečom hladný. Chce donútiť Roya hrať špinavú hru, čo sa Royovi nepozdáva. V tom sa objavuje Angela – Royova dcéra v teenagerskom veku a rozvráti jeho starostlivo naplánovaný život. A k tomu všetkému sa chce naučiť rodinné remeslo. (viac o filme)

20:00 Smrtiaci anjeli (Chik yeung tin sai), Hong Kong, 2002  (Joj)
Sestry Lynn a Sue vlastnia firmu, ktorá klientom spoľahlivo realizuje každú objednávku na nájomnú vraždu. Keď sa Lynn rozhodne skončiť so zabíjaním, Sue musí jej plány prekaziť. Všetko skomplikuje neodbytná policajtka, ktorá je tímu na stope.

22:05 Posledný bozk (The Last Kiss), USA, 2006 (Film+)
Michael a Jenna sa po trojročnom chodení majú v úmysle vziať. Keď Jenna zistí, že čaká dieťa, Michael si uvedomí, že navždy príde o bezstarostný život. Na priateľovej svadbe stretne študentku Kim, ktorá ho zvedie a vďaka nej začne svet okolo seba vnímať inými očami.

TV tipy 21.7. - 27.7. 2008 TV tipy 21.7. - 27.7. 2008 TV tipy 21.7. - 27.7. 2008

27.7.
NEDEĽA

13:20 Dr. No (Dr. No), USA/ VB, 1963 (Jednotka)
Prichádza, aby našiel súvislosti. Bojuje, aby potrestal zločiny. Miluje, aby zachránil svet. Keď agent 007 britskej tajnej služby James Bond prichádza na Jamajku objasniť zavraždenie svojho kolegu, nie každý je jeho príchodom nadšený. Nitky zločinu vedú Bonda k šialenému čínskemu vedcovi s menom Dr. No. S pomocou Quarrela a agenta CIA Leitera nemá Bond najmenšiu šancu uspieť proti celej armáde, ktorá má v pláne priviesť svet na pokraj katastrofy. Naviac, na Bonda striehne trio špeciálnych zabijakov a jedovaté tarantuly. Okrem rýchlych a správnych rozhodnutí budú rozhodovať aj tie najmenšie detaily.

20:00 Kňaz, rabín a blondínka (Keeping the Faith), USA, 2000 (Jednotka)
Ak by ste vo svojom živote mali skutočne niečomu veriť, tak v prvom prípade by to mala byť láska. Jake a Brian zatiaľ veria niečomu inému. Jake je totiž rabín a Brian katolícky kňaz. Títo dvaja sympatickí mladí muži sú priateľmi od detstva a majú to šťastie, že svoje pokojné životy môžu zdieľať s bezstarostnými životmi ostatných v newyorskej Upper West Side. Lenže nielen ich najvyššia viera dostáva poriadne zabrať po tom, ako sa do mesta vráti ich stará spoločná kamarátka Anna.

22:25 Mlčanie jahniat (The Silence of the Lambs), USA, 1991 (Jednotka)
Mladá agentka FBI Clarice Starlingová hľadá nezvestnú ženu, aby ju zachránila pred psychopatickým zabijakom, ktorý zvlieka z kože svoje obete. Clarice sa snaží preniknúť do mysle vraha - navštívi nemého psychopata, niekdajšieho psychiatra Hannibala Lectera. Agent FBI Jack Crawford si myslí, že on im pomôže nájsť odpovede na ich otázky. Clarice si najprv musí získať Lecterovu dôveru.
 
23:25 Biele peklo (So weit die Füße tragen), Nemecko, 2001 (Čt2)
Píše sa rok 1944 a nemecký nadporučík Clemens Forell odchádza vlakom z Bavorska na východný front. Na nádraží sa lúči s rodinou a manželka mu pritom povie, že čakajú ďalšie dieťa. Forell sľubuje, že sa do Vianoc vráti, ale namiesto toho je ako zajatec v Sovietskom Zväze odsúdený na 25 rokov nútených prác v gulagu na najvýchodnejšom cípe Sibíru.

01:00 Drsný Harry (Dirty Harry), USA, 1971 (Markíza)
V San Franciscu sa organizuje ostreľovač, ktorý si hovorí Škorpión. Požaduje jeden milión dolárov, inak zabije každý deň jedného človeka. Polícia je bezradná a tak na prípad povoláva poručíka Harryho Callahana, ktorému sa pre jeho nekompromisné metódy- nepovie inak ako Dirty Harry. Vraha je rozhodnutý dostať za každú cenu. Harry navyše dostane partnera z čoho nie je príliš nadšený.


HIT TÝŽDŇA

21.7.
PONDELOK

22:00 THX 1138 (THX 1138), USA, 1971 (Dvojka)
Celovečerný debut svetoznámeho amerického režiséra, scenáristu a producenta Georga Lucasa prináša temnú víziu budúcnosti, v ktorej je človek zbavený svojej individuality a premenený na biologický stroj. V monštruóznom podzemnom labyrinte žijú uniformovaní obyvatelia, ktorým ich holohlavé lebky dodávajú odľudštenú vizáž. Ich životy sa riadia presným stereotypom a príkazmi "zhora", celé ich životné snaženie je nasmerované výlučne na zvyšovanie produktivity. Hlavný hrdina je jedným z mnohých nádenníkov v tomto ohromnom ľudskom mravenisku a i jeho osobnosť - rovnako ako osobnosť jeho kolegov - je symbolicky zredukovaná do znakov jeho mena - THX 1138. V tomto svete bez individuálnych ľudských životov, emócií a vášní nie je priestor pre nepredvídané a nevypočítateľné. Preto sú všetci obyvatelia povinní užívať denné dávky sedatív, utlmujúcich akékoľvek spontánne ľudské prejavy. Za ich nepovolené vysadenie hrozí prísny trest. THX 1138 pomôže k precitnutiu a následnej vzbure až základná ľudská emócia - láska. George Lucas dôslednou vizuálnou štylizáciou sveta budúcnosti do spektra sterilných studených farieb a sugestívnou prácou so zvukom vytvoril hrozivý orwellovský svet, ktorý sa od súčasnej reality možno nelíši až tak veľmi, ako sa na prvý pohľad môže zdať. (viac o filme)


autor Tomáš Daneček 21.7.2008
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.