XVI. MEDZINÁRODNÝ FILMOVÝ FESTIVAL ARTFILM

XVI. MEDZINÁRODNÝ FILMOVÝ FESTIVAL ARTFILM

článok



Medzinárodný filmový festival Artfilm privíta svojich návštevníkov v dňoch 27. júna - 6. júla 2008. Filmový festival, ktorý sa koná každý rok koncom júna v Trenčianskych Tepliciach a v Trenčíne, patrí k najväčším slovenským filmovým festivalom s dlhou tradíciou a čoraz vyšším kreditom aj v zahraničí. V príjemnom prostredí sa tak opäť stretnú filmoví tvorcovia s odbornou i laickou verejnosťou sa záujmom o umelecké podoby kinematografie.

„Artfilm aj tento rok poskytne svoju klasickú multižánrovú prehliadku filmov s heslom „Filmy z celého sveta“, uviedol vykonný riaditeľ festivalu Petr Svoboda. „Okrem filmov budú môcť diváci zadarmo navštíviť aj dva veľké open-air koncerty a to  28. júna -  Čechomor a 3. júla Monkey Bussines, diskusné panely s významnými filmovými tvorcami a slávnymi hercami a taktiež prežiť príjemnú festivalovú atmosféru vo festivalových kaviarňach Steps a Kúpeľná Dvorana, kde budú mať návštevníci  príležitosť si vypočuť živú a  elektronickú hudbu“ dodal Petr Svoboda.

XVI. Medzinárodný filmový festival ARTFILM XVI. Medzinárodný filmový festival ARTFILM

Tohtoročný Artfilm ponúkne tri súťažné sekcie. Medzinárodná súťaž hraných filmov reprezentuje to najzaujímavejšie, čo mladí filmári nakrútili za uplynulý rok. Hlavnou cenou je Modrý anjel, spojený s finančnou prémiou 15 - tisíc euro pre režiséra víťazného filmu. Celovečerné hrané filmy bude hodnotiť päťčlenná medzinárodná porota. Účasť v nej už potvrdili rumunský režisér Cristian Mungiu, minuloročný nositeľ Zlatej palmy z Cannes, macedónska herečka Labina Mitevska a slovenský herec Marián Labuda.

Druhou súťažnou sekciou je Panoráma východu, ktorá ponúka hrané filmy z regiónu strednej a východnej Európy. Cena Panorámy východu je spojená s finančnou prémiou 7 - tisíc euro pre režiséra víťazného filmu. Prehliadka krátkych filmov najrôznejších žánrov je treťou súťažnou sekciou festivalu. Cena je spojená s finančnou prémiou 5 - tisíc euro pre režiséra víťazného filmu.

Okrem súťažných sekcií ponúkne 16. ročník MFF Artfilm aj sekcie informatívne. Panoráma prináša tituly z celého sveta, ktoré patria do kategórie "musíte vidieť". Sekcia Dokumentárne filmy chce zase nadviazať na silnú dokumentaristickú tradíciu na Slovensku. Nový čínsky film sa zameria na diela z bohatej kinematografie Číny, ktoré v posledných rokoch rezonovali vo svete. Filmy fondu Huberta Balsa, MFF Rotterdam je sekcia filmov podporených prestížnym rotterdamským fondom. Late Night Show prezentuje provokatívne a často extravagantné snímky.

XVI. Medzinárodný filmový festival ARTFILM XVI. Medzinárodný filmový festival ARTFILM

Minuloročná medzinárodná súťaž študentských filmov (Na ceste / On the road) sa premení tento rok na nesúťažnú prehliadku prác študentov zo slovenských a českých filmových škôl.

Artfilm aj tento rok udelí osobitné festivalové ocenenia Hercova misia – Actor's Mission Award za herecký prínos a Zlatá kamera za mimoriadny prínos filmovému umeniu.

Projekcie filmov budu prebiehať v nasledovných kinosálach: Trenčín  - Kultúrne a metodické centrum Ozbrojených síl Slovenskej republiky (ODA), kino Metro a kinematograf bratov Čadíkovcov pod holým nebom na Štúrovom nám. Trenčianske Teplice – kino Prameň a TATRA BANKA Cinema – kinostan v Kúpeľnom parku. 

XVI. Medzinárodný filmový festival ARTFILM XVI. Medzinárodný filmový festival ARTFILM

Novinkou 16. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Artfilm Trenčianske Teplice - Trenčín  je voľný vstup pre študentov. Jedinou podmienkou je vek do 26 rokov a registrácia na stránke www.artfilm.sk. Registrácia, vďaka ktorej študenti získajú cinepass, je prístupná do 26. júna. Majitelia cinepassu majú voľný vstup na všetky verejné festivalové projekcie v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, a tiež na sprievodné podujatia festivalu.

Cinepass môžu v predpredaji získať aj ostatní návštevníci festivalu. V sieti Ticketportal sa dá do konca mája zakúpiť za zvýhodnenú cenu 490 korún. Od prvého júna budú cinepassy o 200 korún drahšie. Podrobný rozpis cien cinepassov a zliav je uvedený na internetovej stránke festivalu.

Zámerom festivalu je prezentovať a oceniť nové trendy svetovej kinematografie, vytvárať priestor pre interakciu zahraničných a domácich filmových profesionálov. Artfilm chce prostredníctvom snímok z celého sveta reagovať na aktuálny stav a najvýznamnejšie trendy svetovej kinematografie. Festival chce byť alternatívou voči bežnej distribučnej sieti a ponúkať tak divákom jedinečnú príležitosť vidieť diela, ktoré u nás nie sú inak dostupné. Najväčšou výzvou je vychovávať novú mladú generáciu filmových fanúšikov a obdivovateľov.


autor tlačová správa 7.5.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.