NEZMEŠKAJTE NAJLEPŠIE FILMY ROKA 2007!

NEZMEŠKAJTE NAJLEPŠIE FILMY ROKA 2007!

článok



Srdečne vás pozývame do kina Tatra, kde sa v dňoch 14. – 20. decembra 2007 uskutoční prehliadka The Best of Kinema.sk 2007. V rámci nej budete mať možnosť uvidieť reprezentatívny výber toho najlepšieho, čo sa objavilo v našich kinách za uplynulý kalendárny rok. Veríme, že v kolekcii trinástich filmov si každý nájde niečo pre seba. Prajeme vám príjemné filmové zážitky. Dovidenia v kine, priatelia...

Desiatich z vás odmeníme voľnými lístkami na ktorýkoľvek z filmov. Stačí na adresu kinema@kinema.sk poslať správnu odpoveď na otázku – "Ako sa volá Film roka 2007 podľa hlasovania redakcie porálu Kinema.sk, ktorý sme vyhlásili počas MFF Bratislava?"


Rozpis jednotlivých projekcií

Nezmeškajte najlepšie filmy roka 2007! Nezmeškajte najlepšie filmy roka 2007!

14.12.

18:30 Proposition (The Proposition; r. John Hillcoat, AUS/VB)
Veľkolepý a odvážny film napísaný hudobnou ikonou Nickom Cavom a režírovaný Johnom Hillcoatom. Obrazovo úžasný príbeh o oddanosti, zrade a odplate sa odohráva v austrálskom vnútrozemí na konci 19. storočia. Charlie Burns (Guy Pearce), renegát žijúci v krajine bez zákonov, je spoločne so svojimi bratmi hľadaný za vraždu. Keď je zatknutý, kapitán Stanley (Ray Winstone) mu ponúkne dohodu – aby zachránil svojho mladšieho brata Mika (Richard Wilson) pred šibenicou, musí nájsť a zabiť svojho staršieho psychopatického brata Arthura (Danny Huston)... Recenziu nájdete tu.

20:30 Malá Miss Sunshine (Little Miss Sunshine; r. Jonathan Dayton/Valerie Faris, USA)
Rodina Grega Kinneara a Toni Collet nepatrí zrovna medzi tie, čo veľmi fungujú. Nemý syn, hyperaktívna dcéra, cholerický dedko a homosexuálny brat z manželkinej strany. Žijú všetci spolu vo veľkom dome, až do okamihu, keď zazvoní telefón. Sympatický hlas na druhom konci oznámi, že zmienená hyperaktívna dcéra sa dostala do výberu najkrajších mladých dievčat Ameriky. Rodina je nadšená. Problém je však v tom, že súťaž sa koná na druhom konci štátov, kam sa musia všetci spoločne presunúť na starom Volkswagene... Recenziu nájdete tu.  

Nezmeškajte najlepšie filmy roka 2007! Nezmeškajte najlepšie filmy roka 2007!

15.12.

17:30 Zodiac (Zodiac; r. David Fincher, USA)
Zúrivý šialenec, ktorého sa nikdy nepodarilo chytiť; nepolapiteľný vrah, ktorý držal celý národ v strachu; americký Jack Rozparovač... Oficiálne sa prihlásil k trinástim vraždám, potom k ďalšiemu tuctu. Polícia mu pripísala sedem obetí, z ktorých päť neprežilo. Skutočný počet sa nedozvieme nikdy... Recenziu nájdete tu.

20:30 Životy tých druhých (Das Leben der anderen; r. Florian Henckel von ..., Nem.)
Píše sa rok 1984 a do pádu obávaného režimu vo východnom Nemecku zostáva necelých šesť rokov. Vládnuca Jednotná socialistická strana upevňuje svoju pozíciu pomocou nemilosrdného systému monitorovania a manipulácie s potenciálne nebezpečnými osobami, na čo využíva tajnú políciu Stasi. Verný stúpenec režimu, kapitán Gerd Wiesler (Ulrich Mühe) sa v snahe o kariérny postup pustí do zhromažďovania kompromitujúcich dôkazov proti známemu divadelnému dramatikovi Georgovi Dreymanovi (Sebastian Koch) a jeho atraktívnej priateľke Christe-Marii Sieland (Martina Gedeck), ktorá krátko predtým učarovala ministrovi kultúry Brunovi Hempfovi (Thomas Thieme). Len čo sa však do sveta dvoch divadelných hviezd ponorí, začne byť ich životmi fascinovaný a uvedomí si obmedzenosť svojej vlastnej existencie... Recenziu nájdete tu

Nezmeškajte najlepšie filmy roka 2007! Nezmeškajte najlepšie filmy roka 2007!

16.12.

17:45 Čierna kniha (Zwartboek; r. Paul Verhoeven, Hol./Belg./VB/Nem)
Najnovší film Paula Verhovena rozpráva príbeh holandského židovského dievčaťa, ktorý sa odohráva koncom Druhej svetovej vojny. Holandsko, 1944. Speváčka Rachel Stein (Carice Van Houten) nachádza útočisko v rodine Tsjempkemovcov na holandskom vidieku. Kedysi úspešná a bohatá speváčka Rachel sa rovnako ako mnoho ďalších Židov v Európe snaží prečkať vojnu a žije pod neustálou hrozbou, že ju odhalí Gestapo... Recenziu nájdete tu.

20:30 Pani Pomsta (Chinjeolhan geumjassi; r. Park Chan-wook, Juž. Kórea)
Je zima. Na priestranstve pred väznicou padá sneh. Hudobníci v santaclausovských oblečkoch odhadzujú kelímky s horúcou kávou a slávnostne vítajú dievča Lee Geumja. Za zločin, ktorý nikdy nespáchala, si vo väzení odsedela trinásť a pol roka. Jediné, po čom celú ten čas obklopená rôznymi ženami túžila, bola pomsta. Pomsta mužovi, za ktoré zločin musela pykať a ktorý ju pripravil o spokojný život s vlastnou dcérou... Recenziu nájdete tu.

                                 

17.12.

18:00 Malé deti (Little Children; r. Todd Field, USA)
V hlavných úlohách tejto romantickej drámy z pera na Oscara nominovaného scenáristu a režiséra Todda Fielda uvidíte Kate Winslet, Jennifer Connelly a Patricka Wilsona. V centre príbehu stojí skupina mladých manželských párov, ktoré sa stretávajú na detských ihriskách, na plavárňach a na uliciach ich malej komunity. Ich životy sa pretínajú často prekvapivým až potenciálne nebezpečným spôsobom... Recenziu nájdete tu.

20:30 Fontána (The Fountain; r. Darren Aronofsky, USA)
Fontána je príbehom o dlhej životnej ceste muža, ktorý sa rozhodol postaviť osudu a zviesť s ním večný boj o záchranu milovanej ženy. Jeho epická cesta sa začína v 16. storočí v Španielsku, kde sa ako dobyvateľ Tomas (Hugh Jackman) vydáva hľadať Fontánu mladosti – legendárny artefakt, ktorý údajne nesie dar večného života. Ako súčasný vedec Tom Creo sa zúfalo snaží nájsť liek na rakovinu, na ktorú umiera jeho milovaná žena Isabel (Rachel Weisz). A ako pútnik vesmírom Tommy z 26. storočia začína počas cesty konečne rozumieť tajomstvám, ktoré ho sužovali po celé tisícročia... Recenziu nájdete tu

                                 

18.12.

18:00 Pravidlá lži (Pravidla lži; r. Robert Sedláček, ČR)
Dvanásť ľudí, ktorí sa nechali dobrovoľne zavrieť na statku na Šumave. Dobrovoľne sa zriekli slobody. Manuálne pracujú, živia sami seba a navzájom si pomáhajú prekročiť svoju minulosť. Na jeden rok. Vzťahy sú rovnoprávne: nikto nemôže mať hlavné slovo. Zakázané sú erotické vzťahy. No vydržte to, keď sú muži a ženy spolu a tém na rozhovory je tak málo. Za porušenie pravidiel komunity však hrozí vylúčenie. Pracujú nervy a pudy... Recenziu nájdete tu.

20:30 Taxidermia (Taxidermia; r. György Pálfi, Maď./Rak./Franc., 2006)
Po štylizovanom debute Štikútka (Hukkle) prichádza režisér György Pálfi so svojou provokatívnou novinkou. Tri príbehy deda, otca a syna (dôstojnícky sluha, majster v rýchlojedení a odborník na vypchávanie) sú zasadené do troch rôznych spoločenských období a stávajú sa tak svojráznym a miestami až nechutným podobenstvom maďarských novodobých dejín. Film získal cenu FICC z Cottbusu a štyri ceny na maďarskej národnej prehliadke v Budapešti... Recenziu nájdete tu.

           

19.12.

18:00 Horšie to už nebude (Stranger Than Fiction; r. Marc Forster, USA)
Komédia o mužovi, ktorý zistí, že sa mu prihovárajú hlasy, ktoré počuje iba on sám a ich rozprávanie začne ovplyvňovať jeho celý život - jeho prácu, jeho lásky a dokonca aj jeho smrť.... Recenziu nájdete tu.

20:30 Samaritánka (Samaria; r. Kim Ki-duk, Juž. Kórea)
Dve kamarátky, stredoškoláčky zo Soulu túžia po ceste do Európy. Peniaze sa rozhodnú získať tak, že jedna z nich začína prostituovať a druhá jej zháňa zákazníkov. Nepokladajú to za nič neobvyklé. Nešťastnou náhodou však prvá z nich umiera. Druhá začína spávať za peniaze s mužmi s tým, že takto vykúpi svoju vinu. Do deja však vstupuje otec dievčaťa, policajný detektív, ktorý náhodou zistí, čo jeho dcéra po vyučovaní robí. Ďalší z pozoruhodných filmov hviezdy súčasnej filmovej réžie Kim Ki-duka je opäť postavený na brilantnej práci s atmosférou do seba uzavretého príbehu. Odohráva sa na jeseň a práve kórejská jeseň so svojimi atribútmi (opadané listy vo vetre, zvláštne svetlo) a s lyrickou hudbou tu má natoľko dôležitú úlohu, že je akoby samostatnou postavou. Recenziu nájdete tu.


20.12.

19:00 INLAND EMPIRE (INLAND EMPIRE; r. David Lynch, USA/Franc./Poľ.)
Príbeh o záhade. Záhade v podsvetoch iných svetov. Odvíjajúcej sa okolo ženy. Ženy zamilovanej a v ťažkostiach. Herečka Nikki Grace sa pripravuje na najväčšiu rolu svojho života, ale keď sa zamiluje do svojho kolegu, zistí, že sa jej život začína podobať fiktívnemu filmu, ktorý práve točí. Navyše odhaľuje, že tento súčasný film je remakom poľského filmu 47, ktorý nebol nikdy dokončený kvôli tragédii, ktorá sa udiala. A to je len začiatok... Recenziu nájdete tu.


autor Michal Michalovič 11.12.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.