10 SKVELÝCH PIXAROVIEK

10 SKVELÝCH PIXAROVIEK

článok



Pri príležitosti uvedenia novinky štúdia Pixar sme sa rozhodli oprášiť si desiatku projektov, ktorými nás šikovní animátori potešili v minulosti. Tvorcovia týchto diel nás opakovane presviedčali, že animovaný film nie je zábavou určenou výlučne detskému divákovi. Nech sa páči, odhaľte s nami kus dieťaťa, ktorý sa ukrýva v každom z nás. 

10 skvelých Pixaroviek 10 skvelých Pixaroviek 10 skvelých Pixaroviek

Toy Story – Boj hračiek (r. John Lasseter, USA, 1995); Toy Story 2 (r. John Lasseter, Ash Brannon, Lee Unkrich, USA, 1999)
Štúdio Pixar sa do povedomia zapísalo prvým kompletne počítačovo generovaným celovečerným filmom. Hlavnými hrdinami Toy Story boli kovboj Woody (v origináli dabovaný Tomom Hanksom) a kozmonaut Buzz Lightyear (Tim Allen). Úspech prvého filmu povzbudil tvorcov a v roku 1999 vzniklo pokračovanie. Oba filmy pritom oslovili kritikov (na rottentomatoes je hodnotenie 100%) aj divákov. Prvý diel dokonca Americký filmový inštitút zahrnul v roku 2007 do rebríčka najlepších filmov všetkých čias na mieste číslo 99 a na rok 2010 je ohlásený ďalší film z mimoriadne úspešnej série.

Geriho hra (r. Jan Pinkava, USA, 1997)
V roku 1997 nakrútil pod vlajkou Pixaru Jan Pinkava (narodený v Prahe) krátky film Geriho hra. Ponúkol v ňom jednoduchý príbeh: postarší pán prichádza do parku, rozloží si šachovnicu a začína hrať. Jeho oponentom je... on sám. Krátkometrážny film zaujal pozoruhodným nápadom a vynikajúcim spracovaním. Pinkava pozbieral za toto dielko mnoho ocenení a jeho film neušiel ani pozornosti americkej Akadémie, keď v roku 1998 získal Oscara za najlepší krátkometrážny animovaný film.

Život chrobáka (r. John Lasseter, Andrew Stanton, USA, 1998)
Mravčia kolónia je každoročne sužovaná nájazdmi žravých kobyliek (ich šéfa Hoppera nahovoril v pôvodnej verzii Kevin Spacey). Nadšený, no nešikovný mravec Flik omylom zničí zásobu jedla prichystanú pre kobylky a tak sa vydáva do mesta, aby našiel chrobákov, ktorí by boli ochotní postaviť sa proti kobylkám na ochranu mraveniska. Flik však namiesto bojovníkov dovedie artistov z blšieho cirkusu... Príbeh filmu je okrem iného paródiou legendárneho westernu Johna Sturgesa Sedem statočných. Okrem toho, film je plný referencií a odkazov na najrôznejšie diela. Za všetky spomeňme, že charakter Dima bol inšpirovaný rovnomennou postavou z Kubrickovho legendárneho Mechanického pomaranča. 

10 skvelých Pixaroviek 10 skvelých Pixaroviek 10 skvelých Pixaroviek

Monsters, a. s. (r. Pete Docter, David Silverman, Lee Unkrich, USA, 2001)
Malé dievčatko menom Boo sa dostáva do tajomného sveta továrne Monsters. Stretáva sa tu so strašidlami Jamesom P. „Sulleym“ Sullivanom (hlas mu prepožičal John Goodman) a jeho asistentom, najlepším priateľom a spolubývajúcim v jednej osobe Mikom Wazowskim (Billy Crystal). Aj táto Pixarovka bola divácky vďačná, hoci náklady na jej výrobu dosiahli 115 miliónov dolárov, v severoamerických kinách zarobila takmer 260 miliónov. V dobe uvedenia filmu štúdio už bolo etablovaným tvorcom hitov.

Hľadá sa Nemo (r. Andrew Stanton, Lee Unkrich, USA, 2003)
Marlin sa musí vydať na dobrodružnú cestu plnú nástrah vedúcu až do Sydney. Jeho syn Nemo sa totiž dostal do zajatia a ocitol sa v akváriu v ordinácii tamojšieho zubára. Marlin počas svojej misie stretáva sympatickú, no ohromne zábudlivú Dory a musí sa vysporiadať so všetkými nebezpečenstvami, vrátane žralokov. Režiséri Andrew Stanton a Lee Unkrich nás zaviedli do magického podmorského sveta, aby nám predstavili jeho najrozmanitejších obyvateľov, no zároveň nás previedli najväčším dobrodružstvom v Marlinovom živote. Hľadá sa Nemo je dodnes synonymom ideálnej rodinnej zábavy.

Skákačka (r. Bud Luckey, Roger Gould, USA, 2003)
„Kraťas“ s morálnym ponaučením na pixarovský spôsob. Hlavnou postavou tu je ovečka, ktorú oholia a ona sa nevie s touto tragickou udalosťou vyrovnať. Všetko sa však zmení v momente, keď sa na scéne objaví zaujímavý mix jeleňa a zajaca. Keď už nič iné, tvorcovia z Pixaru nás týmto presvedčili, že aj oni si dokážu poriadne „uletieť“... Film bol u nás uvádzaný ako predfilm k Rodinke Úžasných. 

10 skvelých Pixaroviek 10 skvelých Pixaroviek 10 skvelých Pixaroviek

Rodinka Úžasných (r. Brad Bird, USA, 2004)
O služby pána Úžasného a ďalších superhrdinov prestal byť jedného dňa záujem. Táto rana pod pás zo strany spoločnosti sa prijíma iba ťažko. Pán Úžasný sa tajne raz týždenne vracia do akcie a zachraňuje nevinných, no na staré časy, keď si ho ľudia za to vážili, spomína iba s nostalgiou. Napriek neprajnej situácii dostane ponuku, ktorá sa neodmieta. A keď sa jedného dňa nevráti z konferencie, jeho rodina sa ho vydáva hľadať. Ako napovedá už názov, každý jej člen disponuje nejakou pozoruhodnou schopnosťou... Rodinka Úžasných je doteraz možno „najdospelejším“ filmom z dielne Pixaru (a to nielen vďaka takmer dvojhodinovej minutáži). Plná odkazov na bondovky (a tony ďalších) potešila naozaj mnoho ľudí. A ani detskí diváci neostali ukrátení...

Autá (r. John Lasseter, Joe Ranft, USA, 2006)
Keď sa začínajúce, avšak veľmi ambiciózne závodné auto Blesk McQueen počas cesty na veľkolepý šampionát Zlatý piest neočakávane zatúla na americký vidiek, kdesi pri Ceste 66, naučí sa, že skutočná radosť zo života sa neskrýva za cieľovou rovinkou, ale na ceste k nej. Autá z lehoty, s ktorými sa v priebehu svojho putovania naprieč Amerikou zoznámi, mu ukážu, že na svete existujú aj dôležitejšie veci než trofeje, sláva a sponzori.

Lifted (r. Gary Rydstrom, USA, 2006)
A do tretice krátkometrážny film, tentoraz o UFO „autoškole“. Mimozemšťan – tínedžer sa snaží uniesť človeka pomocou lúča, no nevie si poradiť s komplikovaným ovládaním. Film bol v roku 2007 nominovaný na Oscara v kategórii najlepší krátkometrážny animovaný film. 


autor Samuel Mokrý 29.8.2007
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.