10 ROBOTOV, KTORÝCH URČITE POZNÁTE

10 ROBOTOV, KTORÝCH URČITE POZNÁTE

článok



Do kín sa rútia Transformeri a my vám ponúkame desiatku robotov známych z filmov či televízie. A keďže v Transformeroch stoja proti sebe dobrí a zlí roboti, rozhodli sme sa aj my pre takéto delenie.

10 robotov, ktorých určite poznáte 10 robotov, ktorých určite poznáte 10 robotov, ktorých určite poznáte

Päť dobrých robotov

Maria (Výskyt: Metropolis; 1927)
Nemecký expresionizmus nám nezanechal len veľkolepé námety na príbehy z ktorých dodnes čerpajú súčasní autori, ale aj jedného z prvých a najznámejších robotov. Reč je o Marii Fritza Langa, legendárnom robotovi, ktorého vytvoril vedec Rotwang na príkaz vládcu Metropolisu. Popri revolúcii v sci-fi žánri a zaujímavej sociálnej stránke diela stojí za povšimnutie fakt, že tento robot inšpiroval Georgea Lucasa pri vytváraní C-3PO.

C-3PO, R2-D2 (Výskyt: Hviezdne vojny epizódy I – VI; 1977 - 2005)
Dvojica robotov sa stala kultovou súčasťou univerza Hviezdnych vojen. V Epizóde I sme dokonca videli, ako bol C-3PO skonštruovaný malým Anakinom Skywalkerom (Jake Lloyd). „Chémia“ medzi nimi bola zdrojom množstva humorných situácií napriek tomu, že pípaniu R-D2 rozumel iba jeho plechový kolega (alebo práve preto?). Ako zaujímavosť spomeňme, že táto nerozlučná dvojka patrí medzi štvoricu postáv, ktoré sa objavili vo všetkých epizódach Hviezdnych vojen. Kvarteto postáv dopĺňajú Anakin Skywalker (/Darth Vader) a Obi-Wan Kenobi.   

T-800 (Výskyt: Terminátor 2: Deň zúčtovania; 1991)
Robot s číslom T-1000 má za úlohu zlikvidovať (v minulosti) Johna Connora, ktorý sa má stať vodcom ľudského odboja vo vojne proti strojom v blízkej budúcnosti. Connor v roku 2029 vysiela na svoju ochranu iného robota – T-800 s tvárou Arnolda Schwarzeneggera. Vďaka jeho pomoci Connor (Edward Furlong) zachráni aj svoju matku Sarah (Linda Hamiltonová) z  psychiatrického ústavu. Terminátor 2: Deň zúčtovania je považovaný za klasiku sci-fi žánru a Jamesa Camerona spoľahlivo utvrdil v pozícii režisérskej superhviezdy. Na súboje dobrého a zlého terminátora dodnes mnohí spomíname s nostalgiou.

Sonny (Výskyt: Ja, robot; 2004)
Sonny je robot a je podozrivý z vraždy. Aspoň podľa detektíva Dela Spoonera (Will Smith). A to napriek tomu, že robot nesmie za žiadnych okolností dopustiť, aby bolo človeku ublížené. O tom hovoria tri zákony robotiky, ktoré spísal legendárny Isaac Asimov. Spooner je však mierne paranoidný, a robotom nedôveruje. To však ešte neznamená, že je jeho podozrenie oprávnené. V tomto filme je problematika dobrého/zlého robota centrom príbehu, morálny aspekt sa tu stáva hlavným zdrojom napätia. 

10 robotov, ktorých určite poznáte 10 robotov, ktorých určite poznáte 10 robotov, ktorých určite poznáte

Päť zlých robotov

Ash (Výskyt: Votrelec; 1979)
Členom posádky vesmírnej lode Nostromo bol aj android Ash (Ian Holm). V príbehu zohral dôležitú úlohu. Ako vedecký dôstojník mal na starosti, aby sa loď vrátila so vzorkou neznámej životnej formy (údajne pre potreby výskumu) a to aj za cenu straty na ľudských životoch. O ničom takom však ostatní členovia netušia, všetko sa dozvedia až v momente, keď ide do tuhého. Vďaka tejto skúsenosti má Ripleyová (Sigourney Weaverová) vo Votrelcoch problém prijať skutočnosť, že na palube je opäť android – Bishop (Lance Henriksen).

Roy Batty (Výskyt: Blade Runner; 1982)
Replikanti boli „vykázaní“ z našej planéty. Proti tým, ktorí ešte na Zemi ostali, bojujú jednotky tzv. „blade runnerov“. Medzi nimi je aj Rick Deckard (Harrison Ford). Ten počas vyšetrovania narazí na arci-záporáka filmu – Roya Battyho (Rutger Hauer). Napriek tomu, že ide o zločinca (ktorý okrem iného filozofuje), zachráni v závere Deckardovi život. Hoci je Rutger Hauer v dnes už kultovom sci-fi Ridleyho Scotta prítomný pomerne málo, na jeho kreáciu démonického robotického zabijaka sa nezabúda.

Terminátor (Výskyt: Terminátor; 1984)
V prvom dieli stál Arnold Schwarzenegger na opačnej strane. Do minulosti prichádza s jediným cieľom – zabiť Sarah Connorovú, matku Johna. Cameron nakrútil Terminátora v roku 1984 a dnes je z neho nesmrteľná klasika (nielen) sci-fi žánru. Terminátor je okrem toho pamätnou úlohou Arnolda Schwarzeneggera, ktorý sa objavil aj v treťom filme – Vzbura strojov, avšak už bez režijnej účasti Jamesa Camerona.

Borgovia (Výskyt: Star Trek: Nová generácia; 1987 – 1994)
Borgovia sú rasa kyborgov, ktorá sa objavila v sérii Nová generácia. Borgovia cestujú vesmírom a hľadajú iné civilizácie, ktoré by mohli „asimilovať“. Krutí roboti sa dočkali svojich pätnástich minút slávy aj na striebornom plátne. V Prvom kontakte im kapitán Picard musí zabrániť v snahe o „asimilovanie“ civilizácie na našej planéte...

Number Six (Výskyt: Battlestar Galactica; 2004 – 2008)
V našom robotickom rebríčku má dôležité miesto aj kandidát s podivným menom Number Six. Najsexy robota v dejinách filmu bravúrne stvárnila Tricia Helfer, ktorej pikantné fotky fanúšikovia Battlestar Galactica zbierajú ako relikvie. A čím sa Number Six navždy zapísala do sŕdc fanúšikov jedného z najlepších sci-fi seriálov súčasnosti? Genocída dvanástich miliárd ľudí a totálna posadnutosť sexom na začiatok stačí. Napriek svojej zdanlivo prvoplánovej postave sa Tricia zmocnila role natoľko dobre, že sa teší obľube nielen diváckej verejnosti, ale priazne odbornej kritiky a to je pri úlohe „vraždiaceho, sexom posadnutého robota“ celkom slušný výkon.


BONUS: Pre tých, ktorí sa dočítali až sem, sme si pripravili jednu perličku, aj keď bez komentára. Veď uznajte, čo sa už dá povedať viac k tomuto? 

10 robotov, ktorých určite poznáte


autor Samuel Mokrý 15.8.2007
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.