BAŽANT KINEMATOGRAF 2007 ŠTARTUJE

BAŽANT KINEMATOGRAF 2007 ŠTARTUJE

článok



Dva štýlové retroautobusy Škoda RTO Lux známe pod názvom Bažant kinematograf budú po slovenských cestách tento rok putovať už po piatykrát. Začiatok trasy tradične patrí Trenčianskym Tepliciam, kde budú projekcie jedného z autobusov súčasťou festivalového programu Artfilm. Samotná cesta autobusov, počas ktorej sa zastavia na 27 zastávkach, potrvá od 1. júla do 31. augusta. Bažant kinematograf opäť ponúkne päť celovečerných a päť krátkych českých a slovenských filmov. Projekcie sa konajú pod holým nebom, prevažne na námestiach slovenských miest.

Programovú ponuku kinematografu tvoria tento rok druhý a úspešný film Bohdana Slámu Štěstí, ktorý už má doma hlavné ceny z festivalov v Montreale a San Sebastiane, ďalej najnovší, v poradí už štvrtý celovečerný film Davida Ondříčka Grandhotel, ktorého inšpiráciou vzniku sa stala próza Jaroslava Rudiša, autora bestselleru Nebo pod Berlínom, ale aj ďalší najnovší film úspešného českého režiséra Jana Hřebejka Kráska v nesnázích, ktorý získal na minuloročnom festivale v Karlových Varoch Zvláštnu cenu poroty. V programe je aj druhé pokračovanie animovaného poviedkového filmu adaptácií Werichových rozprávok pre deti aj dospelých Fimfárum 2 v réžii Břetislava Pojara, Aurela Klimta, Vlasty Pospíšilovej, Jana Baleja, tohtoročnú kolekciu filmov uzatvára komédia Jiřího Vejdělka Účastníci zájazdu, nakrútená podľa románu a scenára Michala Viewegha, nadväzujúca na popularitu a úspech filmu Román pre ženy. Ten sa premietal v minuloročnom programe Bažant kinematografu a stal sa najnavštevovanejším filmom projektu. Ako predfilmy sa budú premietať krátke animované snímky študentov a absolventov VŠMU Nazdravíčko! Ivany Zajacovej a Jozefa Mitaľa, Lionardo Mio Ivany Šebestovej, Fat Fatal Michaely Čopíkovej, Príšera Michaely Ošťádalovej a Pik a Nik Martina Snopeka.

Bažant kinematograf 2007 štartuje

Pri príležitosti piateho ročníka trvania projektu pripravili jeho organizátori v spolupráci s redakciou internetového portálu Kinema.sk anketu Best of Bažant kinematograf o najlepšie filmy, ktoré sa premietali počas piatich rokov trvania akcie. Víťazný film z 58 celovečerných a krátkych filmov, o ktorom rozhodnú diváci, sa dostane do programu budúceho ročníka projektu. Anketa s kompletným zoznamom filmov bude spustená od 1. júla 2007 na internetovej stránke www.kinema.sk.

Autobusy Bažant kinematografu 2007 sa tento rok zastavia na 27 rôznych miestach, vrátane troch letných podujatí (Púchov, Žilina, Martin, Prievidza, Trenčín, Nové mesto nad Váhom, Trnava, Nitra, Nové Zámky, Hurbanovo, Šaľa, Bratislava, Trenčianske Teplice, Piešťany, Ružomberok, Banská Bystrica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Michalovce, Humenné, Bardejov, Prešov, Levoča, Kežmarok, Liptovský Mikuláš). Oproti vlaňajšku sa v programe ocitli mestá Hurbanovo a Spišská Nová Ves, naopak autobusy nenavštívia mestá Košice, Levice a Topoľčany. Okrem festivalu Artfilm, kde Bažant kinematograf premieta v Trenčianskych Tepliciach, navštívi tradične aj hudobné festivaly Bažant Pohoda Trenčín a Country Lodenica Piešťany, pričom dramaturgia filmov je prispôsobená programu podujatí. Vstup na všetky projekcie Bažant kinematografu 2007 je voľný. Premietať sa začína vždy krátko po zotmení, predstavenie sa nekoná v prípade nepriaznivého počasia, predovšetkým za silného vetra. Viac na www.kinematograf.sk.


CELOVEČERNÉ FILMY

Bažant kinematograf 2007 štartuje  Bažant kinematograf 2007 štartuje  Bažant kinematograf 2007 štartuje

FIMFÁRUM 2   

Pokračovanie úspešného projektu Fimfárum Jana Wericha prináša štyri úplne nové rozprávky „pre múdre deti a múdrych dospelých“ z obľúbenej knihy Jana Wericha. Břetislav Pojar predostiera pitoreskný príbeh maličkého Palečka (Paleček), plný zvratov a dobrodružstva. Pod vedením Aurela Klimta ožijú zasa traja navzájom podobní bratia, prinášajúci atmosféru Blízkeho východu a pestrosť orientálneho rozprávačstva (Hrbáči z Damašku). Vlasta Pospíšilová rozvíja dedinský dekameronský návod ako pre prstienok „zblbnúť“ svoje manželky (Tři sestry a jeden prsten) a Jan Balej dovolí bratom Markovi a Kubovi na plátne prežiť prastarý rozprávkový príbeh o závisti, čertoch a vysvetlení jedného prírodného úkazu (Moře, strýčku, proč je slané?). Celovečerný animovaný film Fimfárum 2 je dôkazom, že rozprávok nie je nikdy dosť. Navyše, tieto nie sú len také hocijaké. S filmom sa premieta animovaná snímka Nazdravíčko! Ivany Zajacovej a Jozefa Mitaľa.  (recenzia filmu)


GRANDHOTEL

Štvrtý film režiséra Davida Ondříčka zavedie divákov do hotela Ještěd nad mestom Liberec. V ňom pracuje údržbár Fleischman, amatérsky meteorológ, ktorý nie je schopný opustiť svoje rodné mesto. Liberec je preňho totiž klietkou, miestom, ktoré ho zväzuje dávnym sľubom. Každý deň myslí iba na jediné – vzniesť sa k nebu a uletieť z hotela, z Liberca, zo života, ktorý sa mu vôbec nedarí. Blázon by si zostrojil krídla, Fleischman si šije balón. Do života mu však vstúpi Ilja, ktorá sa trápi vo vzťahu s arogantným čašníkom Patkom. K nakrúteniu filmu inšpirovala Davida Ondříčka próza Jaroslava Rudiša, autora bestselleru Nebo pod Berlínom. Film získal Českého leva za hudbu a zvuk. S filmom sa premieta animovaná snímka Lionardo Mio Ivany Šebestovej.  (recenzia filmu)


KRÁSKA V NESNÁZÍCH

Vo svojom šiestom filme sa scenárista Petr Jarchovský a režisér Jan Hřebejk – podobne ako v tragikomédii Horem Pádem – dotýkajú komplikovaných medziľudských vzťahov súčasnosti. Hrdinkou ľúbostného príbehu, inšpirovaného básňou Roberta Gravesa, je atraktívna mladá žena, ktorá rieši dilemu lásky k dvom mužom, dilemu medzi sexuálnou závislosťou a zaistenou budúcnosťou pre seba a svoje deti, ale aj dilemu vzťahu k svojej matke, otčimovi a svokre. Odolá osudom skúšaná kráska rodinným závislostiam a sexuálnej túžbe, pútajúcej ju k jej manželovi alebo podľahne vidine lepšieho života po boku staršieho, ale bohatého a kultivovaného muža? Film plný napínavých zvratov i komických a paradoxných rozuzlení získal Zvláštnu cenu poroty ex aequo na 41. MFF Karlovy Vary 2006. S filmom sa premieta animovaná snímka Príšera Michaely Oštádalovej.   (recenzia filmu)

Bažant kinematograf 2007 štartuje  Bažant kinematograf 2007 štartuje

ŠTĚSTÍ

Po kritikou i divákmi mimoriadne priaznivo prijatom filme Divoké včely nakrútil režisér Bohdan Sláma ďalší film, odohrávajúci sa na periférii zdevastovaného priemyselného mesta. Jeho obyvatelia bývajú v škaredých panelákoch a na živobytie si zarábajú v miestnej fabrike alebo v hypermarkete. Patrí medzi nich aj outsider Toník, anjelská Monika a duševne labilná matka dvoch detí Dáša. Hoci sa vo filme stretávame s tými istými hercami, nie je to pokračovanie Divokých včiel. „Priama väzba neexistuje, ale oba filmy súvisia spolu tematicky. Sú o hľadaní lásky a seba samého. Štěstí je však dospelejší film,“ hovorí o filme režisér Sláma, ktorý už má doma hlavné ceny z festivalov v Montreale a San Sebastiane, kde Aňa Geislerová získala i Striebornú mušľu za najlepší ženský herecký výkon. S filmom sa premieta animovaná snímka Pik a Nik Martina Snopeka.  (recenzia filmu)


ÚČASTNÍCI ZÁJAZDU

Komédia nakrútená podľa románu a scenára najpopulárnejšieho súčasného českého spisovateľa Michala Viewegha nadväzuje na popularitu a úspech filmu Román pre ženy. Vo filme vyráža náhodná skupinka cestujúcich autobusom na dovolenku k Jadranu. Sú medzi nimi aj sympatická Jolana, jej rodičia, ktorých partnerstvo sa rokmi stalo stereotypné, ale aj šarmantné starnúce dámy Helga a Šarlota. Hviezdou zájazdu je Max, spevák a sexy idol, ktorý si chce oddýchnuť od erotických dobrodružstiev v spoločnosti svojich kamarátov. Počas cesty i pobytu čaká pri mori na všetkých veľa komických a absurdných situácií, v ktorých sa ľudia ukazujú odhalení, a to nielen bez plaviek. S filmom sa premieta animovaná snímka Fat Fatal Michaely Čopíkovej.  (recenzia filmu)


autor tlačová správa 26.6.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.